...znaš Lorde , kao i svud , tako i u srpskom pravoslavlju ima nekakvog reda i poredka....a srpsko pravoslavlje nije religija , već vera - i to vera , jedne anatemisane odcepljene grupacije od vaseljenske crkve...hoću da kažem , da naša crkva činodejstvuje ka secesionistička grupa koja je zbog odcepljena anatemisana , i sa koje nikad nije skinuta anatema vaseljenskog patrijarha i sabora....podmićivanjem , ulagivanjem i političkim manipulacijama i nagodbama , prećutno smo primljeni u vaseljenski sabor - da kažem polu priznati...zdruge strane , mi sami insistiramo na našoj pravoslavnoj posebnosti , pa se tako izdvajamo iz vaseljenske sabornosti....i tu mi gubimo jednu crkvenu nit koja treba da nas vezuje sa bogom...
...drugo , mi spadamo u grupu neznabožaca....kao neznabožci , laici - mi nikad nismo bili kod boga ( podvlačim : kolektivno ) , pa stoga može se reći da smo prevedeni u neznanju u hrišćanstvo ....upoznaj se malo sa dogmatskom raspravom Pavla ( Savla) , Petra i Tome ...reč je o pokrštavanju balkanaca , bez poznavanja jevrejskog boga ( Oca , Sina i SvetogDuha) - koje je Savle (Pavle) radio....
...hoću da kažem , da je nama kao neznabožci bili u svakom smislu pre i sad nepoznato Biće Božije...a ono što je nekome nepoznato , on od njega ne može da ode , nit njemu može da se vrati - jer taj , takav , nezna od čega beži da bi se tome posle vratio....
...pa kad neko kaže da se taj i taj balkanac udaljio od boga , a onaj i onaj vratio bogu - taj što govori , je manipulativni prevarant koji retorički koristi versko neznanje verujućih , da ih zastrašuje , predstavi se lažno kao bigom dani čovek i iskoristi ih...
...nama kao neznabožcima ostaje samo verovanje i ritualno praktikovanje - mantranje ...... a to naše verovanje , sobzirom da neznamo boga , slepo je....u obrazovnom smislu , može se reći mračno....
...da svako slepo verovanje je mračno....kad verujemo na slepo ( bez poznavanja karakternih svojstava i celokupnog duhovnog bića , toga u koga imamo veru ) , recimo političkim kriminalcima , mi tad živimo u neodređenoj nadi - zamračenoj , jer nam je budućnost krajnje npoznata , tamana slika...
...e sad , kao što je bilo na silu pokrštavanja , tako je bilo nastojanja da se silom neki razkrste...ali pojedinačni slučajevi nisu pravilo....hoću da kažem , slavilo se i verovalo , ama baš isto kao i danas - manje više...ja lično , kao i moja šira familija ne poznaje nikog koga su na silu odvraćali od slave i vere...milion priča sam čuo , ali ni jedan pripovedač nije znao ni jednog koji je silom odbijan od slave i vere - a pričaju / prepričavaju samo šta su čuli....no , upoznao sam mnoge , koji su svojom voljom bili veći komunisti od ličana i sedme ličke , kao i od onih koji su punili masovne grobnice širom države....takvih ima i danas - mislim na političke prevrtače koristoljubive...e ti prevrtači , oni se vraćaju krštenoj slavi i veri...to je kusturizacija...
...emir se lepo prekrsti , vrati slavi i veri predaka - dobi za to bogoljublje neznabožačko celu planinu , naoružanu gardu , poveću budžetsku sisu i sad je jedan od ovih tvojih - bliskih bogoljubnoj narodnoj blagajni...on je uzor sirotinji raji...no sirotinja nezna , da državna krava ima jedno vime - koje je profesionalnim vojnicima i žandarmerijom , svom oružanom silom ovoga sveta čuvano , od proždrljive i alave sirotinje...te čuvare , blagosilja patrijarh sa vladikama --- malo , malo .....a i političari , prevrtači i preletači , dobro ih nagrađuju....
...sve u svemu , navala sirotinje po crkvama je zbog prevrtača i vimeta...no džaba im....džaba !
...a i tvoje krečenje je džaba...
...ostaje mi da pomenem one koji Boga javno ne traže i ne mole mu se pred svetom naglas , zbog državne blagajne....njima svaka čast....jabuku svoju večno nosili !