Razni podžanrovi

Truman

Elita
Poruka
23.767
Evo jedne teme gde ćemo opisivati razne podžanrove, manje ili više poznate.

Ovih dana mi pažnju privlaci Sword-and-sandal, popularan krajem pedesetih i šezdesetih u Italiji. Glumci su po pravilu bili bodibilderi, a najpoznatiji od njih bejaše Steve Reeves. Neke preteče Svarcenegera recimo. Medjutim, vec nakon 1965. ovi filmovi izlaze iz mode i menja ih spaghetti western. Za sword and sandal je karakteristično da oponaša epske spektakle Holivuda tipa Ben Hur, Samson i Dalila...odvija se u tim starim vremenima i uzima motive iz istorije i mitova.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sword-and-sandal

Ja volim suburban angst movies - https://www.flavorwire.com/382885/10-of-the-best-suburban-angst-films

Omiljeni mi je The Ice Storm, i najviše reprezentativan. DakleM, život u predgrađu kako sam žanr glasi, porodice srednje klase, disfunkcionalne, matorci žive bračnu koletečinu, deca se drogiraju... razvijaju se razne psihopatologije. To je to, ukratko. Ko nije gledao Ice storm, a zanima ga žanr, pod obavezno -

3001e6ae9f0f96e7d427dbc0c188416f.jpg

film__2996-the-ice-storm--hi_res-2886acfc.jpg

icestorm6.jpg

Roger Ebert summarized the heart of these familiar stories in his review of Lymelife: “Unhappy suburban families are more familiar in the movies than real ones — perhaps because, as Tolstoy believed, all happy families are the same.”

Volim da gledam moderne vesterne, stari kaubojci me smaraju.. Unforgiven & Dead Man spadaju u moje omiljene filmove, Thumbstone, Brzi i Mrtvi, Ride with the devil, opet od Ang Lija, mada je to više američki građanski rat, ali ima onaj odmetnički šmek... The Proposition, australian outback... Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa, film koji mnogi ne mogu da završe koliko je spor, ali ja otkidam na fotografiju itd.. -

1.jpg

9g42801fjfp41.jpg

Volim da gledam moderne vesterne, stari kaubojci me smaraju.. Unforgiven & Dead Man spadaju u moje omiljene filmove, Thumbstone, Brzi i Mrtvi, Ride with the devil, opet od Ang Lija, mada je to više američki građanski rat, ali ima onaj odmetnički šmek... The Proposition, australian outback... Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa, film koji mnogi ne mogu da završe koliko je spor, ali ja otkidam na fotografiju itd.. -

1.jpg

9g42801fjfp41.jpg
Rimejk True Grit + serija Deadwood

Recimo ''Weird Western'' bi bio dobra podloga za ovu temu. Spoj horrora, SF-a, detektivskog žanra i paranormalnih pojava u western okruženju sa bizarnim i uvrnutim likovima. Nisam gledao puno filmova koji tu spadaju, ali zvuči primamljivo. Recimo ''Bone Tomahawk'' iz 2015. godine.

Od ovog pravca- Jason i argonauti iz 1963. godine ubedljivo najbolji. Inače, jako se teško nalaze titlovi za ove filmove, a i sami filmovi. Dosta njih sa današnje tačke izgleda smešno i prevaziđeno, ali ipak žanr za poštovanje.
Da, deluje smešno i prevaziđeno ali je lepo da se pogleda. Potražiću taj film. Gledam ih preko youtuba sa italijanskim titlom pa koliko pohvatam...

Back