Razmišljanja o pisanju

Ispada da je književnost savršena umjetnost za one koji ne vole školu i ne vole da uče zato što ne postoji škola za pisce! Ako mogu to malo drugačije da kažem - škola za pisce ne postoji zato što su za pisce potrebne sve škole! Drugim riječima, obrazovanje (i institucionalno!) i svakovrsna načitanost važniji su za pisca nego za nekog drugog umjetnika. U većini drugih umjetnosti talenat se realizuje uz mnogo manje teoretskog znanja nego u književnosti. Ako se pitate da li je tako, sjetite se samo da u prozi nema vunderkinda.

Inače, na fakultetima se itekako izučava kompozicija priče i romana, kao i stil, jezik i svi drugi književno-teorijski aspekti. Ne uče te na fakultetu kako da pišeš, ali uče te kako da čitaš, a ako to naučiš, onda si na pola puta da nešto solidno i napišeš (ako imaš afiniteta i talenta, naravno).

Jašta, ali učenje kanona može i da te sputa. Nisam napisala ni redak nečeg iole pametnog dok sam studirala.

Čitanje, naravno, ne sputava - izuzev ukoliko, čitajući velikane književnosti, ne utripuješ da nikada nećeš dosegnuti ni promil njihovih visina. Ima i takvih slučajeva.

Na fakultetu dramskih umetnosti se uči pisanje scenarija...Svojevremeno sam tu njihovu literaturu čitao i mogu
slobodno reči da to nije ni malo naivno...Još da sam išao na predavanja...Šalim se,ali specifićnost filma i teatra
iziskuje od pisca posebna dramska znanja,ali i klišee teksta scene...
Možda što ne volim scene-nisam se okušao ...:zelenko3:

Počev od prvog pismenog zadatka sa slobodnom temom,prvih stihova,pa preko
adolescentnih pokušaja do prvih važnijih stihova,priča,romana-šta se to dešava u nama
i šta nas navodi sve na tu grozničavu kreativnost koja nam čak i telo obuzima u veri i
nadi da počinjemo remek delo...
Je li to neka Minerva ili čak Demijurg pali vatre u našim grudima i iza naših očiju mrači ovaj svet
a osvetljava novi koji niće pred nama i koji brže bolje zapisujemo na belom papiru ili
takvom ekranu...?
Šta se to dešava kad čovek kreira pisanjem?

Dogadja se nešto najljepše i najbolje, kreirati se pisanjem. Govoriti i misliti pisanjem, stvarati.
Spisateljski habitus, unutarnji život i kretanje i razvitak, predivno

Poslednja izmena:
Na fakultetu dramskih umetnosti se uči pisanje scenarija...Svojevremeno sam tu njihovu literaturu čitao i mogu
slobodno reči da to nije ni malo naivno...Još da sam išao na predavanja...Šalim se,ali specifićnost filma i teatra
iziskuje od pisca posebna dramska znanja,ali i klišee teksta scene...
Možda što ne volim scene-nisam se okušao ...:zelenko3:

nije to samo za film vezano, već za svu književnost.
Oduvek se vrši neka mistifikacija književnosti i umetnosti uopšte, ali verujem da je sve to 99% tehnike, ako ne i svih 100 posto.
Dobar pisac će "provaliti" na koji način da najbolje artikuliše misao. Istina je da postoji bezbroj različitih stilova i da se njihov kvalitet ne može upoređivati, ali gledajmo to ovako: pitanje je šta pisac želi da postigne. Stvori ambijent, ubedi čitaoca u potenciju fiktivne realnosti i prenesi ideju. Kod drame je to zeznutije jer zahteva izuzetno poznavanje psihologije, ali gledaj Čehova. Ideja > forma = Beket. Mada i Beket tu formu osiromašuje sa smislom. Treba imati osećaja, a on se stiče i samointerpretacijom, sposobnošću da se delo uvidi objektivno.
Nema tog pisca koji ima prolaz kod sve publike. Generalnog kvaliteta nema. Mojoj komšinici će Andrić služiti za ispomoć pri nestanku toalet papira, ali je zato Ringišpil obara do suza. I ne samo nju. Šta je poenta knjige onda uopšte? Umetnosti? Neke devojke vole Selin Dion, neke Majkla Džeksona, neke Dip Parpl.

Pa postoji i na Filološkom kod nas predmet Kreativno pisanje, u četvrtoj se može uzeti za izborni. Postoje i u Americi, ne znam samo da li u vidu predmeta ili zasebno kao smer, ne znam tačno.
Može se izučavati pisanje, a to opet ne znači da će pisac postignuti uspeh. Zavisi da li će redovno pisati, koliko je posvećen i na kraju koliko je inovativan- to je opet povezano sa prethodnim jer se ideja lepi na ideju, kao što reče neko nekad.

Pa postoji i na Filološkom kod nas predmet Kreativno pisanje, u četvrtoj se može uzeti za izborni. Postoje i u Americi, ne znam samo da li u vidu predmeta ili zasebno kao smer, ne znam tačno.
Može se izučavati pisanje, a to opet ne znači da će pisac postignuti uspeh. Zavisi da li će redovno pisati, koliko je posvećen i na kraju koliko je inovativan- to je opet povezano sa prethodnim jer se ideja lepi na ideju, kao što reče neko nekad.

Može se uzeti u bilo kojoj godini kao izborni, predaje ga Živković, nabeđeni pisac fantastike, eno ga deli svoje knjige studentima koji pohađaju njegov predmet, dobro što ne uzeh taj predmet jer jednu lepu reč o njegovim predavanjima nisam čuo.
Uspeh nije merilo umetničkog rada. Kad opisujem pisanje kao tehnikaliju to ipak nije kao matematika, nije čisto usvajanje šablona već zahteva nekakvo jedinstvo teorijskog i iskustvenog znanja kao i izuzetno poznavanje jezika i njegovih mogućnosti, odnosno sposobnost baratanja formom u skladu sa sadržajem. Po tome je književnost najkompleksnija od svih umetničkih formi.
Muzika joj se približava izuzetno jer je značaj teksta u muzici danas viši nego ikada, bukvalno se može govoriti o poeziji u modernoj muzici, al to je već van ove teme.

Može se uzeti u bilo kojoj godini kao izborni, predaje ga Živković, nabeđeni pisac fantastike, eno ga deli svoje knjige studentima koji pohađaju njegov predmet, dobro što ne uzeh taj predmet jer jednu lepu reč o njegovim predavanjima nisam čuo.
Uspeh nije merilo umetničkog rada. Kad opisujem pisanje kao tehnikaliju to ipak nije kao matematika, nije čisto usvajanje šablona već zahteva nekakvo jedinstvo teorijskog i iskustvenog znanja kao i izuzetno poznavanje jezika i njegovih mogućnosti, odnosno sposobnost baratanja formom u skladu sa sadržajem. Po tome je književnost najkompleksnija od svih umetničkih formi.
Muzika joj se približava izuzetno jer je značaj teksta u muzici danas viši nego ikada, bukvalno se može govoriti o poeziji u modernoj muzici, al to je već van ove teme.

Za boldovano pretpostavljam da se ne slažeš sa Poom koji je upravo poredio sa matematikom način pisanja :lol: On je imao onaj svoj tekst, Filozofija kompozicije, gde je još i Gavrana detaljno opisao, predstavljajući umetnički rad kao potpuno svesni rad sličan matematici, gde se mističnost pokazuje samo drugima dok je kod pisca to potpuno kristalno čisto.
Nije loš način razmišljanja al' opet ne bih se složio potpuno sa njim. Mnogi su i osporavali taj njegov tekst, pogotovo onaj deo o Gavranu gde su govorili da je on više usputno izmišljao smisao neg' što je on postojan.
Al opet taj rad je značajan jer je začetnik pravca učenja o kreativnom pisanju

Inače, čuo sam za tog pisca fantastike. I ništa dobro, takođe :mrgreen: nisam znao da je on i dalje aktivan, majku mu :D

Za boldovano pretpostavljam da se ne slažeš sa Poom koji je upravo poredio sa matematikom način pisanja :lol: On je imao onaj svoj tekst, Filozofija kompozicije, gde je još i Gavrana detaljno opisao, predstavljajući umetnički rad kao potpuno svesni rad sličan matematici, gde se mističnost pokazuje samo drugima dok je kod pisca to potpuno kristalno čisto.
Nije loš način razmišljanja al' opet ne bih se složio potpuno sa njim. Mnogi su i osporavali taj njegov tekst, pogotovo onaj deo o Gavranu gde su govorili da je on više usputno izmišljao smisao neg' što je on postojan.
Al opet taj rad je značajan jer je začetnik pravca učenja o kreativnom pisanju

Inače, čuo sam za tog pisca fantastike. I ništa dobro, takođe :mrgreen: nisam znao da je on i dalje aktivan, majku mu :D

Malo više poštovanja za Zorana Živkovića.
Da nije bilo njega kao prevodioca, urednika i izdavača, ko zna kada bi (i da li bi) desetine važnih pisaca naučne fantastike bile kod nas objavljene.
Bio je prvi čovjek koji je u Jugoslaviji doktorirao na naučnoj fantastici, osnovao izdavačku kuću Polaris, sastavio SF enciklopediju, priredio TV emisiju Zvezdani ekran, uređivao legendarnu SF priču u Politikinom zabavniku... bio je pravi prosvetitelj.
E sad, zašto je u zrelim godinama odlučio da postane pisac, ne bih znao da kažem. Pokušao sam da čitam jednu ili dvije njegove knjige, ali nisu mi se dopale. S druge strane, knjige mu se redovno prevode na mnoge jezike i na međunarodnom planu je dosta poštovan i čitan u SF krugovima (iako on svoj žanr naziva spekulativnom fikcijom).
Elem, šta god da mislimo o njemu kao piscu, moramo priznati da je decenijama bio centralna figura u srpskoj naučnoj fantastici (sve dok nije počeo da piše, to jest).

Samo što onda ostaje nejasan njegov angažman kao profesora kreativnog pisanja.
Predmet bi se trebao preimenovati u "kreativno pisanje naučne fantastike u maniru Zorana Živkovića".
Pola grupe mu podobijalo šestice i sedmice jer mu se ne dopada što ne pišu kao on.
Neću da mu komentarišem knjige jer nisam podoban, inače ne volim takvu literaturu.

Samo što onda ostaje nejasan njegov angažman kao profesora kreativnog pisanja.
Predmet bi se trebao preimenovati u "kreativno pisanje naučne fantastike u maniru Zorana Živkovića".
Pola grupe mu podobijalo šestice i sedmice jer mu se ne dopada što ne pišu kao on.
Neću da mu komentarišem knjige jer nisam podoban, inače ne volim takvu literaturu.

Pa da, ne mislim ni ja da je Z. Živković dobar izbor za kreativno pisanje. Imao je vrlo neortodoksan razvoj, kasno počeo da piše, "prečitan" je u jednom žanru...
Da li ja griješim, ili je jedno vrijeme to Kreativno pisanje predavao Mihajlo Pantić? On bi trebao biti druga priča.
Inače, nikad nisam pokušao da pišem, pa ne znam koliko takav kurs može biti koristan. Dobar mentor nekome ko ima talenta vjerovatno može pomoći, ukazati na greške itd.

Ne znam ko je predavao to pre njega, ne znam ni da li je kurs postojao pre 2007...
Kurs može biti koristan ali koncipiran drugačije, kao nekakav pregled stilova velikih pisaca u književno-istorijskom kontekstu i njihova podrobna analiza i upoznavanje studenata s njihovim karakteristikama. Dakle nekakav analitički pristup gde bi se studentima predočavalo na koji način i sami treba da posmatraju književno delo kada ga čitaju i da time unapređuju svoj stil prema svojim afinitetima.
A Živković im jednostavno daje teme iz naučne fantastike da pišu eseje i na kraju izvodi ocenu iz njegovog ličnog utiska.

Ja baš našao na ovom sajmu knjiga u Domu Sindikata "Kreativno Pisanje" od Đorđića i čini se zanimljivom. Iscrpna analiza, ispitana dilema oko važnosti i postojanosti talenta kao i vežbe itd
Pročitao pedesetak strana, nisam do sad ništa novo naučio što bih mogao implementirati al' otom potom :D

Za pisca, kada ga pitaju koju svoju knjigu smatra najboljom, najbolja je ona koju će tek napisati.

Otprilike ovako:
srećan si dok pišeš, zadovoljan kada si je napisao, ravnodušan kada prođe izvesno vreme od završetka.
Nekih svojih knjiga se kasnije i stidiš.
I stalno, stalno se preispituješ jesi li zaista umetnik ili šalabajzer.
:heart::kpozdrav:kapa do zemlje, ali nam fališ :D

Back