Razmisljanja jednog skota

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.247
Na ovoj temi cu izneti razmisljanja koja ne odobravam ali ih imam ili sam u poziciji da ih imam...
Ako se nadjete , dodajte se sa slicnim, neodobravanim ali vasim misljenjima...
---------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------
Imam misljenje da je Jasha Gegulanstvo (ljaksizam) zavladao na muzickoj sceni u zadnjih 2 godine....
Znam da nije u redu sto tako mislim , i da svaka nova generacija ima pravo da kreira i bira svoje najlepse pesme ....Ali tako mislim.

Cak za razliku od onog muslimanskog melosa koji je bio u vreme slobe i krize, ciji je prethodnik brena , ????? i juzni vetar i posle se ukljucilo puno pevaca na estradi, za koji smatram da nije moj , ali je raski i novopazarski u velikom obimu, i cak za razliku od turbo folka , koji je imao samo uvezanu negativu kajle i sponzoruse i obracune , ovo smatram vecim seljacizmom....

Ovo sada, kad je u pitanju etno koji nije narodno, koje nema veze sa tradicijom , vec je komercijalizovano ono staro koje jeste imalo veze sa osecajem i tradicijom....tog doba, ne treba traziti vezu sa drugim dobom...
To mi je snobizam u muzici, modni trend, izvuceno iz sustine, pretvoreno u scenu, trend i povrsnost....
I znam da sve ove mlade generacije to ne vide, i da se izmedju sebe dele na tehno granu i folk granu kao dve najjace struje....I da nemam nikakva prava da imam ovako ruzno misljenje o stanju ukusa, a i nemam, ali imam o stanju mozga koji kasnije prikazuje i utice na ukus....

Tu mi svaka od ovih grana smeta u necemu,ali to nije nista strasno , to je stvar ukusa....
To sto kao muzicar , tehno ne cenim zbog licnog stava da je ritam isuvise siromasan u emotivnom dozivljaju , i da posredno zahteva spid i ekstazi....ili neki drugi dodatak -farbu koja oboji osecanje.
Ali tu nema uticaja drustva, takva je muzika i izabrao si ono sto ti se svidja, kao i hevi metalci nekad, ili pank, ili pop ili rockeri stari...
Ali kod ovog novog etna....koji lici na narodnu u ritam obradi, pocev od turbo folka, koji je jos i imao forspile i melodiju , i nije bio nikakva supstitucija, nikakva projekcija i kompenzacija....
Drustvo ima vrlo znacajnu ulogu, jer se stvara grupa koja pop/rock scenu tumaci kao kvalitet, ubacuje etno elemente do tog nivoa da to vise nije narodno, jeste etno , ali nije ni rock ni pop....i svodi ga i bez melodije i bez ukrasa na nesto sto lici na tehno ritam sa vodecom linijom tri tona...

Podvaljuje se i to masovno , te ovo je dodolska pesma stara , te ovo je narodno iz ovog kraja i slicno, a u stvari se pravi corbuljak....i novi gutachi....svega i svacega....
Stvara se nesto sto nije nacinalni integritet , ali jeste nacionalni ponos....koji apsurd....
Meni to lici na pricu koja je uvezana sa stvaranjem vrlo radikalnih i agresivnih "patriota" (nema veze sa radikalima , niti sa patriotama osim do prve bandere ili menjacnice).

Instrumentalizacija (joj izabrane reci , bolje reci zloupotreba u svhru) muzike za trend i politizaciju....politicku polarizaciju....

TV program nam je prepun emisija koje raspravljaju o necemu sto je politika, a politika bez dobre namere.Pa je sad i muzika ubacena u tu masinu....

Zar je ovo okruzenje stvarno toliko pozitivno za rast dece?

I znaci ovaj tekst je nesto sto ne mogu da oteram od sebe, a znam da nisam u pravu...
Nemam prava da toliko povezujem ukus i mentalno stanje, ukus i komercijalno na tv, ukus i pink i grand, kad ovde nisu cak toliko ni jedini krivci....(za tv program i jadan humor zazubica na pinku to vec osudjujem, ali mora covek da se smeje onom cemu je dorastao).
I ne prezirem ljude ni malo , koji slusaju ovakvu muziku, cak ni kad su agresivni , a znaju da budu.....Samo mi je ruzno biti izjednacen sa takvim drustvom koje nema mere u upustanju i koriscenju svega za cilj....
Nije mi cudno ni to sto nove generacije nemaju pojma ni o istoriji ni o tome kako se igra kolo , a traze da im se svira na slavljima, ali mi je jos gore elitisticko konvertovanje u neukus akonto upotrebljenih ociglednih asocijacija....

----------------------------------------------------------------------
Ima ova tema potencijal pa sad je nazvali ovako ili "NE VOLIM TO KAD...."

Osnova je u tome da ste vi , kao autor svesni dvosmislenosti onoga sto ne volite i sto vam smeta....(da ne bude ne volim satirane osobe, ali da bude ne volim estetski napunpane usne koje su vise cmarolike (izvinite, ali to je izraz iz naroda ) nego sto su pusacke (takodje izraz iz naroda) jer te i takve usne su vlasnicama simbol da je spremna da se maksimalno prilagodi i zrtvuje da ima tu svoju sezonu godina rada i lepo je mnogima kao izraz seksualne zelje i energije)

redovna, patkova verna čitateljka..patče, ofa ima stan na moru... ( :
usput, tema me asocira na onu odurnu, ljigavu pesmu što je pobedila na takmičenju.. (užas)..u nedelju. čovek nije ni pevač, pobogu....ne mogu da komentarišem jer je nesvarljivo..

Back