Разлози за рађање

Мислим да је слична тема постојала давно, али нисам успела да је нађем, па отварам нову, инспирисана актуелним разговорима на Дому и породици.

Значи, зашто сте одлучиле да родите дете? Знам да мало безвезе звучи и да већина жена нема потребу за неким децидним разлозима за нешто што се на неки начин подразумева јер нам је биолошки усађено.

Па ипак, можда би било интересантно чути који су то били мотиви и разлози да одлучите да задржите трудноћу и да родите дете.

Касније ћу прочитати тему у целини, баш да видим шта се ту писало, а сад ћу рећи који су били моји мотиви
за рађање детета.

Мислим да је основни и примарни мотив, кога често нисмо ни свесни, најприроднији нагон, за продужетком
врсте, лозе и нас као јединки, а у позадини свега лежи страх од смрти и коначности.

Затим ту је још један јако битан разлог, кад сретнеш особу супротног пола, која му дође као твоја давно
изгубљена половина, значи то није обично заљубљивање, већ судбинска веза из које сасвим нормално и
природно следи жеља за потомством.

Ја нисам задржала трудноћу, ми смо свесно и плански радили на томе и то је било на обострану жељу,
једноставно, сазрели смо као личности и трудноћа - дете, је био само нормалан след догађаја.

sto ste radili na trudnoci a nisi je zadrzala.....da li sam dobro razumela?

Па очито ниси добро разумела. Значи код нас није био оно случај омакло нам се па ајде да задржимо бебу,
већ смо то радили намерно, плански и чим сам остала у другом стању, то је за нас био најрадоснији догађај.:cool:

Па очито ниси добро разумела. Значи код нас није био оно случај омакло нам се па ајде да задржимо бебу,
већ смо то радили намерно, плански и чим сам остала у другом стању, то је за нас био најрадоснији догађај.:cool:
razumem.....nisam procitala sta je Hellen napisala......

Poslednja izmena:
Iako sam vec iznela svoje iskustvo i razloge, htela bih da se osvrnem na cestu pojavu kod zena iz mog okruzenja koje cekaju da im se poklope sve zivotne kockice da bi rodile. Ili imaju razloge poput sledecih:
-dok je bio Sloba, bilo je aktuelno necu da radjam decu Slobi (?!?):???:
-necu da radjam dok ne budem potpuno finansijski nezavisna od svog supruga
-necu da radjam jer ce mi to unistiti posao i karijeru
-necu da radjam jer se nisu ispunili svi uslovi

I da budem iskrena, tesko mi je da kritikujem takve stavove, osim onog sa Slobom. Zasto? Zato sto je pravo na radjanje i neradjanje ipak svaciji licni pecat u vremenu i prostoru i on sam najbolje zna da li jeste ili nije vreme, i postala sam svesna da nemam pravo da osudjujem nikoga sto ne zeli da ima decu ili ne zeli da ih ima jos.
Ne kazem da cemo ovim popraviti natalitet, ali cemo bar smanjiti broj nezeljenih trudnoca.
Po ovom pitanju cvrsto verujem da ne treba ulaziti ni u cije razloge.

Iako sam vec iznela svoje iskustvo i razloge, htela bih da se osvrnem na cestu pojavu kod zena iz mog okruzenja koje cekaju da im se poklope sve zivotne kockice da bi rodile. Ili imaju razloge poput sledecih:
-dok je bio Sloba, bilo je aktuelno necu da radjam decu Slobi (?!?):???: - sacuvaj Boze.. :dash:
-necu da radjam dok ne budem potpuno finansijski nezavisna od svog supruga - naravno, sutra kad se razvedu, bice pisanija na "alimentaciji" jer zena ne moze da radi, brine, bla, bla... :confused:
-necu da radjam jer ce mi to unistiti posao i karijeru - ...u vezi je sa tackom iznad :D
-necu da radjam jer se nisu ispunili svi uslovi - ...na kraju krajeva...prvo "leba i s leba" pa onda... :)

Ја сам о себи писала, али ме ЈауЉубав...потакла да напишем и ово:

Ili imaju razloge poput sledecih:

Ја родила обојицу у Слобино време, један је требало да се зове Слободан, по мом свекру, али је добио име по мом оцу, нисмо хтели да буде Слоба! И нисам Слоби рађала децу, таман су порасли, а Слоба отишао...( Јесам ли их Борису родила?:otkacio:)

Јаако сам била независна од њега, он остао без посла, био завистан од мене, катастрофа! И опет је све то имало чари...:)

Од како сам их родила, напредовала у послу, још се школовала, има ме свуда, и нисам их запоставила...

Сви услови су били испуњени оног момента кад сам их загрлила.

Ја сам о себи писала, али ме ЈауЉубав...потакла да напишем и ово:

Ili imaju razloge poput sledecih:

Ја родила обојицу у Слобино време, један је требало да се зове Слободан, по мом свекру, али је добио име по мом оцу, нисмо хтели да буде Слоба! И нисам Слоби рађала децу, таман су порасли, а Слоба отишао...( Јесам ли их Борису родила?:otkacio:)

Јаако сам била независна од њега, он остао без посла, био завистан од мене, катастрофа! И опет је све то имало чари...:)

Од како сам их родила, напредовала у послу, још се школовала, има ме свуда, и нисам их запоставила...

Сви услови су били испуњени оног момента кад сам их загрлила.

:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Ja i sada nemam sve željene uslove ( potrebne imam) pa čekam drugo dete.
U jednom periodu posle prvog porođaja bila sam u ''sebičnoj fazi''. Nervirali su me ljudi koji su mi pričali kako sada treba da rodim drugo dete, a ja sam smatrala da nemaju prava da se mešaju u to moje lično pitanje. Isto smatram i sada. Najboljoj drugarici sam se jednom obrecnula da se ne meša. Nervirala me i moja svekrva koja je s' vremena na vrema pričala kako sada treba da rodim sina. Jedino je moja majka ćutala. Jednom prilikom sam pričala nešto u fazonu kako su žene koje imaju samo jedno dete rasterećenije. organizovanije, lakše žive i srećnije su (koji biser).
Moja majka me je slušala i na kraju samo rekla ''Nisam sigurna da je baš tako''. Tih nekoliko reči me je nateralo da stavim prst na čelo i dobro porazmislim gde sam i šta sam. Pre toga moja biološka strana je želela još jedno dete ali sam se ja pravila pametna i kao razmišljala o uslovima. Razmišljam ja i sada samo sam promenila stranu čela na kojoj držim prst.
Samo oko druge trudnoće se nisam trudila nešto mnogo. Rešila sam da to prepustim majci prirodi i da budem rasterećena. Nisam jurila kod lekara niti se opterećivala time. U zadnjih nekoliko godina najlepše stvari u životu desile su mi se slučajno, dok mnogo toga što sam na silu jurila nije mi na dobro izašlo.dobro

Back