razlike

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
štaznam...ako mislite da zadire u politiku, može lock i ban za drskog postavljača, mada ja mislim da je ovo čisto razbibriga tema i u tom cilju se postavlja...misim ono...mozak na ler...relaks temičica

nabroj razlike između Srbije i Švajcarske koje ti prvo padnu na pamet kad upoređuješ nas i njih...po pitanju svega...kulture življenja, ponašanja, standarda - svega...

Švajcarska je samo primer, može i Nemačka, Kanada...misim nebitno koja je zemlja, bitno da je razvijena, civilizovana...nemojte mi tu albaniju, moldaviju, sijera leone i tako te slične nama zemlje...

CH ima 1800 km auto-puta
3000 mostova
229 tunela
nedeljom se ne usisava kuca, ne kosi se trava i sl.
muzika u stanu kao i kupanje do 22.00 dozvoljeno,...

CH ima 1800 km auto-puta
3000 mostova
229 tunela
nedeljom se ne usisava kuca, ne kosi se trava i sl.
muzika u stanu kao i kupanje do 22.00 dozvoljeno,...
a što kupanje ? :eek:
da ne žubori komšiji ?

- - - - - - - - - -

Живео сам у Швајцарској...

Срамота ме је да споменем Србију....

raspali...takvi ko ti mi trebaju za ovu temu

Odnos prema čoveku je najbitniji, pored para kojih Evropljani imaju više, naravno.

Šta je današnji srpski građanin, takoreći SRBIN?

Srbinu je danas usađeno uverenje da nije ni za šta dobar, da ne vredi ni za krivi ku.. ni za crvljivu šljivu, ni za ovčji brabonjak.

Koliko god Srbin da radi, kaže mu se da nije dovoljno dobar, nije dovoljno sposoban da zaradi, da nije kvalifikovan za svoje radno mesto, da isti posao može neko bolje od njega da uradi, da ne ume da prištedi, da živi iznad svojih mogućnosti, da je došao tu gde je došao jer se razbacivo na luksuz, da je njegova krivica jer je glasao tako kako je glasao, da nije dobar otac, da je loša majka, da nema nikakve zasluge za sve što je dobro, da je golo gom.no.

Te poruke mu stižu od direktora, šefa, ministra, TV voditelja, majke, oca, dece, žene, muža...
Naime, prosečni građanin je, ispada, sam kriv zato što živi kao pas.

Ako je počeo da se bavi poljoprivredom, pa je jadan, siromašan, ispada da je lenj. Krivica nije ni u kom drugom, nego u njemu.
Ako je dobio otkaz jer je tehnološki višak, sam je kriv, a ne rukovodstvo firme ili ministarstvo.
Ako je počeo privatni posao, a nije uspeo (u najvećem broju slučajeva) opet mu se kaže da je nesposoban i glup.
Ako je na slabo plaćenom mestu, kaže mu se da je sam kriv jer za bolje nije, tolika je cena njegovog rada.
Ako je žena rodila jedno dete, zameriće joj se, ako je rodila tri, zameriće joj se.
Srbin je sluđen jer su ga ubedili da je krivac, a ne žrtva.
I kad mu se prizna da je žrtva, kaže mu se da to mora da bude radi ovog, onog, radi sira i vojne muzike, radi svetle budućnosti koju on neće doživeti.

Decenijama je rađeno na tome da se na sve vredno našem u radniku, stručnjaku, čoveku, pljune, ponizi.

U ekonomski razvijenim državama gde vlada radi u interesu svojih građana, građanin se oseća kao čovek, poštovan od drugih, vredan sebi i drugima.

Путеви постоје до задње куће у Алпима, до забити где ни козе не би ишле, са асполутном свим што има и град, струја, вода, итд...

а у Србији падне мали снег, неможе се отићи ни до суседног места, града...

О менталитету Швајцараца и Срба, па то је неупоредиво! Како упоредити комарца и слона? :lol:

ok, ovo je odnos nadređeni prema običnom čoveku...ali i sam mali čovek snosi veliki deo odgovornosti što mu je okruženje takvo, što mu je život takav...apatija, inertnost...
misim ja tako razmišljam

Какав је однос човека према човеку, такав је и однос човека према средини у којој живи, материјалним стварима, и обрнуто. :)

У Швајцарској не постоји реч НЕ, и неможе, осим за оно што није примерено човеку...

Људи су дружељубиви, хумани по највишим могучим критеријумима...

Увек прискачу у помоћ, и за ситницу!

Социјална политика је нај врх у свету...

Србија, осим сатанизације и убијања деце и читавих породица, нема ништа друго, где се подразумева апсолутна пљачка итд....

Poslednja izmena:
ok, ovo je odnos nadređeni prema običnom čoveku...ali i sam mali čovek snosi veliki deo odgovornosti što mu je okruženje takvo, što mu je život takav...apatija, inertnost...
misim ja tako razmišljam

Mali čovek se zove malim baš zato što ne može da menja svoje okruženje.
I kad delom promeni sebe i pobegne od apatije, okruženje ga vrati u stari kolosek.
Hoću reći, možemo mi da se delimično menjamo duhovno, ali vremenom se apatija okruženja ili apatija nacije ponovo useli u dušu.
Da bi se izmenila apatija treba i da se poboljša čovekov rad i nagrada za taj rad.
Ali kad je sve manja cena rada i sam čovek sebi spušta cenu kao biću.

Какав је однос човека према човеку, такав је и однос човека према средини у којој живи, материјалним стварима, и обрнуто. :)

У Швајцарској не постоји реч НЕ, и неможе, осим за оно што није примерено човеку...

Људи су дружељубиви, хумани по највишим могучим критеријумима...

Увек прискачу у помоћ, и за ситницу!

Социјална политика је нај врх у свету...

Србија, осим сатанизације и убијања деце и читавих породица, нема ништа друго, где се подразумева апсолутна пљачка итд....

dobro, ovo nije baš tako

- - - - - - - - - -

Da, bas zbog toga.

daj još nešto

dobro, ovo nije baš tako

Делујем грубо, али јесте тако.

У Швајцарској су критеријуми власти веома строги, зато и јесте тако како је...

И све је усмерено у позитивним смеру, цела власт, а поготово они који спроводе власт.

Сви из структуре власти, слободно се кречу улицом, седају са грађанима у кафиће, нико их недира, већ напротив, указује се велико поштовање и пријатељство... :)

А шта то није тако како сам рекао да је у Србији?

Ти можеш да негираш колико хочеш, али истина је истина. :)

ПС

И незнам одакле ти идеја да покренеш нешто овакво... :)

Србија неможе данас да се упореди ни са једном земљом у свету, зато што једино Србија се користи сатанизмом да би спровела своју власт...

Ја се извињавам, али ово је истина коју ни ја неволим да помињем...

Poslednja izmena:
I ne mora Evropljanin da čeka u redovima danima i satima da bi završio neke besmislene administrativne poslove i začkoljice vezane za pasoš, ličnu kartu, porez, katastar...

I da se razumemo - nisu za to krivi šalterski radnici zato što Srbin čeka u redovima.
Krivi su oni koji su im zactali takav vid, način, metod posla.
Smišljeno zacrtali da bi nas zatupili, oduzimali nam vreme, kidali živce svojim papirima, uplatama, propisima .

Back