Razlike izmedju anestezija

Analgosedacija je mnogo blaži vid anestezije, pacijent samostalno diše, svestan je, komunicira sa lekarima (mada može i da zadrema na kratko)... zato nisu potrebni svi ti ekstra pregledi. Kao neka indukovana pospanost i naravno uklanjanje boli sa mesta intervencije.

Kod totalne anestezije pacijent je intubiran i prate mu se svi ključni parametri vrlo pažljivo, kad se probudi nema pojma šta su mu radili.

Pričam iz iskustva, neka me ispravi neki Dr ako grešim, pošto sam imao priliku da probam obe.

Analgosedacija je mnogo blaži vid anestezije, pacijent samostalno diše, svestan je, komunicira sa lekarima (mada može i da zadrema na kratko)... zato nisu potrebni svi ti ekstra pregledi. Kao neka indukovana pospanost i naravno uklanjanje boli sa mesta intervencije.

Kod totalne anestezije pacijent je intubiran i prate mu se svi ključni parametri vrlo pažljivo, kad se probudi nema pojma šta su mu radili.

Pričam iz iskustva, neka me ispravi neki Dr ako grešim, pošto sam imao priliku da probam obe.
Ne mora biti intubiran pri totalnoj anesteziji.

Ne komuniciras sa lekarima sigurno.

Radio sam xy puta kolonoskopiju i gastroskopiju sa anestezijom.

Nema nikakve komunikacije.

Zaspis za 5 sekundi.

Jedino sto pitaju je tezina.

A ne pitaju nista, posto su te moderne anestezije toliko napredne da nema rizika od necega.

Isto vam je i kod zubara. Poslednjih 30 godina ne pita vas niko nista. Ne sto su bezobrazni ili nece da pricaju sa vama, nego sto nikada na milione i milione datih anestezija niko nije imao nikakvu reakciju nigde u svetu.

A tamo gde vas nesto pitaju ili traze analize, to je kod nekih operacija gde mozete da umrete od operacije, ne od anestezije, pa im onda treba alibi kad dodje policija da su vas kao pripremili najbolje sto su mogli, zato im trebaju papiri.

Ne komuniciras sa lekarima sigurno.

Radio sam xy puta kolonoskopiju i gastroskopiju sa anestezijom.

Nema nikakve komunikacije.

Zaspis za 5 sekundi.

Jedino sto pitaju je tezina.

A ne pitaju nista, posto su te moderne anestezije toliko napredne da nema rizika od necega.

Isto vam je i kod zubara. Poslednjih 30 godina ne pita vas niko nista. Ne sto su bezobrazni ili nece da pricaju sa vama, nego sto nikada na milione i milione datih anestezija niko nije imao nikakvu reakciju nigde u svetu.

A tamo gde vas nesto pitaju ili traze analize, to je kod nekih operacija gde mozete da umrete od operacije, ne od anestezije, pa im onda treba alibi kad dodje policija da su vas kao pripremili najbolje sto su mogli, zato im trebaju papiri.
Ja sam potpisala kod anesteziologa jedno 10 papira, najmanje 10. Prije toga na jako puno pregleda (a bila sam veoma hitan slučaj, dakle operacija se morala desiti) od krvi, urina, spirometrije, rtg pluća, internističkog pregleda..
Totalna anestezija nije nimalo bezazlena, opasna je i mislim da se pretjerano i često nepotrebno, na izričit zahtjev pacijenta i koristi. Manje štete organizam ima od pretrpljene neugode i boli od "privremene smrti" kako neko i zove opštu anesteziju.

Ja sam potpisala kod anesteziologa jedno 10 papira, najmanje 10. Prije toga na jako puno pregleda (a bila sam veoma hitan slučaj, dakle operacija se morala desiti) od krvi, urina, spirometrije, rtg pluća, internističkog pregleda..
Totalna anestezija nije nimalo bezazlena, opasna je i mislim da se pretjerano i često nepotrebno, na izričit zahtjev pacijenta i koristi. Manje štete organizam ima od pretrpljene neugode i boli od "privremene smrti" kako neko i zove opštu anesteziju.
Nije opasna nego nosi više rizika u odnosu na analgosedaciju. Ali svejedno rizik nije toliko velik da bi trebalo da se izbegava.

Poenta je da sve ima svoje. @Sizif je objasnio suštinu, a sad možemo da cepidlačimo :lol: da li se u opštoj anesteziji radi intubacija ili ne itd.

Pa operacija je operacija. Moraju da imaju pokrice ako capnes iz kojeg god razloga.

Gastroskopija nije operacija nego pregled.

To sve zavisi od drzave.

Ja sam ovde u Srbiji za operaciju lipoma lezao 3 dana u bolnici i isto tako doneo gomilu papira i potpisao za lokalnu anesteziju.

A ako gledas Dr. Pimple Popper-a Sandra Li u kaliforniji operise 64 lipoma odjednom i pacijent joj posle toga odmah ide kuci.

A ovde u Srbiji lezis 3 dana u bolnici zbog operacije od 5 minuta.

Pa operacija je operacija. Moraju da imaju pokrice ako capnes iz kojeg god razloga.

To sve zavisi od drzave.

Ja sam ovde u Srbiji za operaciju lipoma lezao 3 dana u bolnici i isto tako doneo gomilu papira i potpisao za lokalnu anesteziju.

A ako gledas Dr. Pimple Popper-a Sandra Li u kaliforniji operise 64 lipoma odjednom i pacijent joj posle toga odmah ide kuci.

Gledam :D

Ne razumem bas, kako izgleda kolonoskopija u opštoj anesteziji, za obo traze mnogo stvari i ekg i krvnu sliku i svašta, a za kolonoskopiju u analgosedaciji skoro nista? A neko je radi bez ičega. Sta je u stvari analgosedacija???
Da, jos neceg sam se setio.

Zasto ti gastro ne trazi analize unapred, a radis sa anestezijom.

Prosto mozda ti nije nista. Posebno ako je prvi pregled. Ako je sve ok, noga u dupe i cao.

A ako vidi na pregledu da imas nesto, na primer kolitis, krona, onda ce pored uzoraka tkiva koji idu u laboratoriju, iz te iste braunile gde su ti dali anesteziju da ti uzmu i krv i dobices onda analize na 5 strana gde ce se traziti sta moze biti uzrok takvog stanja. To nisu obicne analize koje bi inace uradila, nego nesto sto ti ne bi palo na pamet nikad. Recimo test na hiv i druge viruse, bakterije itd.

Ne razumem bas, kako izgleda kolonoskopija u opštoj anesteziji, za obo traze mnogo stvari i ekg i krvnu sliku i svašta, a za kolonoskopiju u analgosedaciji skoro nista? A neko je radi bez ičega. Sta je u stvari analgosedacija???
Analgosedacija je vrsta anestezije koja kratko traje , najblaža je - ne zahteva relaksaciju - opuštanje mišića.

ajde u paketu
Najblaži tip anestezije je analgosedacija. Našla je svoje mesto u kratkim hirurškim intervencijama koje ne zahtevaju mišićnu relaksaciju. Idealna je za sve endoskopske procedure (gastroskopija, kolonoskopija, bronhoskopija i sve ginekološke i urološke manje intervencije). Primenom analgosedacije osiguravamo bezbolnost i komfor za vas tokom bilo koje od nabrojanih procedura, kao i preciznije i bolje izvođenje intervencije.
Analgosedacija se izvodi primenom manjih doza sedativa, opijatnih analgetika i hipnotika. U analgosedaciji izazivamo san i bezbolnost bez gubitka spontanog disanja te nema potrebe za obezbeđivanjem disajnog puta i primenom mehaničke ventilacije. Može se koristiti kao podrška za intervencije u regionalnoj anesteziji gde nakon primene regionalne anestezije omogućavamo san tokom izvođenja intervencije

Kamo sreće da je tako. Nažalost, još nije izmišljen anestetik (čak ni lokalni) koji nijednom pacijentu ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Na primer lidokain:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar...3.-,Allergic Reactions,or blood pressure [43].

Kamo sreće da je tako. Nažalost, još nije izmišljen anestetik (čak ni lokalni) koji nijednom pacijentu ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Na primer lidokain:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399637/#:~:text=2.3.-,Allergic Reactions,or blood pressure [43].
Nemam vremena sve da citam.

Ali koliko vidim ovde jedina dva smrtna slucaja su od predoziranja lidokainom. Jednom davan intravenski, a drugi put visestruki ubodi kod coveka od 76 godina koji je imao sigurno i druge bolesti.

Koristi se naravno i za ubistva i samoubistva.

Ali nadam se da shvatas da su to ogromne kolicine.

Naveo sam ti gore primer Sandre Li koja koristi lidokain i da joj je rekord 64 lipoma izvadjena u jednoj sesiji.

Sad zamisli koliko puta je ubola tu pacijentkinju da joj izvadi 64 lipoma i njoj nista nije bilo.

To su ocigledno lekarske greske, a ne lose anestezije.

A zubar ti sigurno nece izvaditi 64+ zuba. Tako da mozes da se opustis.

Nemam vremena sve da citam.

Ali koliko vidim ovde jedina dva smrtna slucaja su od predoziranja lidokainom. Jednom davan intravenski, a drugi put visestruki ubodi kod coveka od 76 godina koji je imao sigurno i druge bolesti.

Koristi se naravno i za ubistva i samoubistva.

Ali nadam se da shvatas da su to ogromne kolicine.

Naveo sam ti gore primer Sandre Li koja koristi lidokain i da joj je rekord 64 lipoma izvadjena u jednoj sesiji.

Sad zamisli koliko puta je ubola tu pacijentkinju da joj izvadi 64 lipoma i njoj nista nije bilo.

To su ocigledno lekarske greske, a ne lose anestezije.

A zubar ti sigurno nece izvaditi 64+ zuba. Tako da mozes da se opustis.
Ne brinem se ja, meni su u lokalnoj anesteziji testerom radili septoplastiku.

Pu pu pu.

Ja sam imao totalnu I nista nisam potpisivao. Zakazao operacija dva dana pre, pojavilo se na dan operacije par sati ranije, ubacili me u sobu, za boli iglu u cenu, Dali neko sranje I kao u filmu samo zatvorio oci I probudio se sat Vremena kasnije

Ja sam imao totalnu I nista nisam potpisivao. Zakazao operacija dva dana pre, pojavilo se na dan operacije par sati ranije, ubacili me u sobu, za boli iglu u cenu, Dali neko sranje I kao u filmu samo zatvorio oci I probudio se sat Vremena kasnije
Mi smo modernija država, brinu o pacijentu :manikir:
Zezam se naravno, nemam pojma zašto ali bilo tako. Saglasnost da mi ubrizgaju ovo, saglasnost da mi ubrizgaju ono, saglasnost da me režu, da me šiju, da...
Umorila se potpisujući.

To sve zavisi od drzave.

Zavisi gde ides, ja sam skidao lipom prosle godine, lokalna anestezija, budan, svestan, pricao normalno. Operacija trajala 3 sata, imao sav od 20-25cm, posle operacije malo spavao u sali, pokupio se I otisao kuci...

Back