Razlika izmedju naučnika i pronalazača

Naučnici i pronalazači su nesumnjivo važne karike u tehnološkotehničkom napretku ljudske civilizacije, šta ih razdvaja?

Prvi rade pokuse, stvaraju teorije, proširuju polje znanja...
Pronalazači/izumitelji...hja, oni izumljuju, stvaraju novu tehnologiju.

Watt i Edison nisu ništa ostavili znanosti, baš ništa.

No u moderno doba pravi izumitelji moraju biti i znanstvenici (Ruska za elektronski mikroskop, John Bardeen za magnetsku rezonanciju,..)

Naučnici pručavaju kako i zašto se nešto dešava.
Pronalazači primenjuju ta saznanja u praksi.
Не мора да значи, многи проналазачи нису баш потковани специјалистичким знањем.

Проналазач се не бави теоријом, математиком, експериментима и доказивањем. Проналазач направи, и покаже да то што је направио функционише - то је његов доказ.

odgovor malo nejasan, molim pojasnite
Šta tu ima nejasno? Pronalazač može da bude i onaj koji nije obrazovan, dakle naučen, i koristi, isključivi i samo, ono intuitivno, nazovimo ga pravo, ali ne naše, to nam je od Mišljenja (Boga) podareno. To intuitivno mišljenje ne podleže zakonima logike i zato ga pronalazač, veoma često, logički ne može uskladiti i istom (logičkom) metodom objasniti. Najbolji primer su Tesla i Milanković. Ko je od njih pronalazač, a ko naučnik nauči ...

Šta tu ima nejasno? Pronalazač može da bude i onaj koji nije obrazovan, dakle naučen, i koristi, isključivi i samo, ono intuitivno, nazovimo ga pravo, ali ne naše, to nam je od Mišljenja (Boga) podareno. To intuitivno mišljenje ne podleže zakonima logike i zato ga pronalazač, veoma često, logički ne može uskladiti i istom (logičkom) metodom objasniti. Najbolji primer su Tesla i Milanković. Ko je od njih pronalazač, a ko naučnik nauči ...
Hvala.

Црно - бело гледано, одмах ће се рећи да је Тесла проналазач, а Миланковић научник.

Али Тесла је био човек ретких способности. Сви људи (сем занемарљивог броја ретких) користе ум, чија је функција у чеоном режњу, једном скромном делу мозга. Очито да је Тслин ум имао јаку везу са остатком великог мозга (чије функције нисмо свесни) па је био у стању да пројектује у мислима, чак и да открива грешке и да их исправља. То је ретка способност генијалних особа.

Зато Тесла није био обичан проналазач, он је умео да објасни како функционишу његови уређаји, чак и шта ће у будућности бити могуће направити - што се и обистинило.

Ако кажемо да проналазач ради на основу интуиције (са чиме се слажем), а она долази из несвесног дела мозга, а научник на основу ума (разума) који је скримних могућности, испада да проналазачи користе већу снагу мозга него научници. Зато научник мора да поштује научну методологију доказивања истинитости својих открића - проналазака (јер значи исто), док проналазач не осећа потребу за тим.

Проналазач не може бити свако, а научник може, ако је вредан и заврши одрђене школе, мање или више успешан.

А на научнику је да објасни зашто то ради :)
[/QU
Zašto omalovažavate pronalazače, zar mislite da pronalazač nemože da objasni kako i zašto radi njegov pronalaza, zar mislite da pronalasci rastu preko
noći kao gljive, nije to tako. U svaki pronalazak utkani su dani i noći rada, učenja eksperimentisanja , odricanja , sve o svom trošku. Sve to je uglavnom
praćeno omalovažavanjem oficijelne nauke i okoline, i Vi mislite da će pronalazač dopustiti sebi luksuz da neko umesto njega objašnjava njegov rad.

Prvi rade pokuse, stvaraju teorije, proširuju polje znanja...
Pronalazači/izumitelji...hja, oni izumljuju, stvaraju novu tehnologiju.

Watt i Edison nisu ništa ostavili znanosti, baš ništa.

No u moderno doba pravi izumitelji moraju biti i znanstvenici (Ruska za elektronski mikroskop, John Bardeen za magnetsku rezonanciju,..)
Wat i Edison nisu pronalazači , pa zato i nisu ostavili nauci ništa, prvi je bio hauzmajstor, a drugi pa, lopuža ono što ih povezuje i odredjuje
je pripadnost jakim i organizovanim društvima koja su ih promovisala u ono što oni zapravo i nisu jer je to bilo u interesu tih društava.

Naučnici i pronalazači su nesumnjivo važne karike u tehnološkotehničkom napretku ljudske civilizacije, šta ih razdvaja?
razdvaja ih praksa, pronalazac je prakticar, to su ljudi koju guraju svet napred, velika vecina pronalaska koje covestvo upotreblajva je delo ne-naucnika, a naucnik ti je teoreticar, oni "sve znaju" ali uvjek im nesto nedostaje, izuzev mali broj njih koji su i pronalazaci

Ma ne, to su fitovanja, to sto sad radite...

Naucnik je osoba koja koristi naucni pristup, koji je strogo definisan kakav je, pri donosenju zakljucaka a akoje istrazivac, onda pri istrazivanju.
Pronalazac nema to ogranicenje, tj ima siri spektar mogucnosti i razmisljanja.
E sad, ljudi misle da je pronalazac samo ako moze da se turi u dzep, tj materijalno ostvareno...Ali to je balkan i njegovi problemi.
Inovator, je osoba koja primenjuje dokazane principe bilo naucne bilo inzenjerske da unapredi neki proizvod ili da stvori novi proizvod.
Inovacije se teze stite patentom za sustinsko otkrice, vec uglavnom za proizvod, jer ljudi su takvi ,ono sto im stoji pred ocima misle da je vec otkriveno a ne znaju da rese problem dok im ne kazes za trik..

Ljudi zele da idealizuju , da uzvisuju da bi se vise ushitili....osetili deo necega..
Zatim oni koji ne znaju, oni bi da naprave pa onda to sigurno postoji a onda nek drugi provale znanje...
Zato postoji misljenje jako cesto da je pronalazac onaj sto napravi nesto sto moze da se turi u dzep...
Vrlo jednostavno , ja imam sad jedan pronalazak, a nije napravljen sigurno jos...a sigurno radi...a jos nije proizvod, e sad da li ce ikad biti proizvod , ne znam, ne znam ja da li ce drugima pasti na pamet takva ideja...racunam da hoce..
Da li to moj pronalazak cini nepostojecim, jer nije u dzepu...nije napravljen, a sigurno radi...

Ljudi nekako plitko razmisljaju ....ne primete da grese u logici......evo primera za to...
Da li je unutrasnjost zemlje bar 50% tecna?
Ako je to tacno , onda u centru nije gvozdje i teski metali nego silicijum.....Zasto.....pa kolika je sila gravitacije u centru , R = 0?
Kad tako kazes ljudima, ljudi se biju prstom po glavi kazu kako sam glup (za sebe, ne za mene).....

Trazim finansijera i mecenu.....

Back