Razlicita slatkost secera

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.848
Ja mislim da je ovo teorija zavere, tj nemoguce ali opet se desava..

Znaci ovako , kupujem secer u porcijama od 2x1 kg , nebitno mi ko je proizvodjac, obicno sunoko ili crvenka, nekad i maxi...
I desilo se da sam nabavio porciju od 2 kg koja uopste ne zasladjuje nista...
Sta moze da bude secer koji nije sladak...?

Ono sto je znacajno je da secer drzim u odvojenim plasticnim ambalazama od po 1,5kg, tako da dosipanjem 1kg ne prepunim nista a ne ostaje nista u kesi..
I ima ih vise...
I posto je cudna situacija resim da proverim na raznim stvarima, od kafe, bele kafe, kakaa i slicnog , caj itd...tezu da nije ista slatkost normalnog i tog neslatkog secera...
I imao sam jos 2 kg ili vise nekog treceg secera pa rekoh i to da proverim...
I ispalo je da su sva tri secera razlicite slatkosti..

Oznacim to sa A , B i C...
I sad je vreme da proverim na drugima, ali bez oznacavanja sta proveravam..
I tako kad ima nesto sto se zasladjuje a napitak je, iznesem zelenu zutu ili crvenu ambalazu (boja je okovratnik poklopca a ne ambalaza)
I ispalo je da i drugi razlikuju slatkost secera tako sto dodaju mnogo vise ovog neslatkog secera, a manje prave razliku izmedju normalnog i ovog jako slatkog secera (razlika je oko 25% u kolicini za isto sladjenje)

Dakle empirijski zakljucak nemoguce teze je da su u praksi i druge osobe osetile razliku zasladjivanja secera.
Ali kg je kg i ne znam sta bi moglo da bude jeftinije od kg secera kao punilac mase secera....Nema logike, nema ekonomske logike , nema razloga za teoriju zavere,...

Povod za temu, je, nisam bio dugo i slucajno dohvatim ambalazu sa najsladjim secerom, jos ga imam, i stvarno je sladji nego sto sam navikao tamo gde sam bio svo ovo vreme...
Jednostavno je potrebno manje secera da bi se dobila ista slatkost...
Ja ne verujem da je moguce da proizvodjaci secera osim secera koji dobijaju od repe koriste zasladjivac, to bi mi bilo kontraproduktivno a i pitanje je da li je dozvoljeno..
A usled nekih drugih stvari da postoji razlika, to tek ne mogu da objasnim...
A opet empirijski svi pokazuju doslednost (na zalost ipak cu potrositi oglednu seriju od 2kg jednog drugog i treceg secera) a ranije mi se nije desavalo takvo nesto , osim jednom sto mi je secer mirisao na deterdzent, ali to kazu i proizvodjaci i domacice da hoce ako stoji blizu deterdzenta u prodavnici...

I tako ostaje misterija razlicite sladljivosti secera kao neresena , niti imam ideju sta bi moglo da bude....Ono sto znam o digestiji nije to da je razlicita sladljivost nego kolicina secera...

Ja znam da so ima razlicitu "slanost".Zavisi da li je morska ili obicna.Za secer nisam cula.
Nisam ni ja cuo , niti mi je jasno kako to moze, ali imam hrabrosti da postavim temu...ebiga, svaki put dok jos imam ovog secera i razlicitih secera u tri ambalaze, imam hrabrosti...
Svasta je meni padalo na pamet, i Korona ali tamo se izgubi ukus, ali nema veze to , relativno zasladjenost tri secera je razlicita...
Najgore je sto blage veze nemam sta je jeftinije od secera pa da se ekonomski isplati takva promena...

Naravno da kao kulinar znam da se cesto koriste secer i so kao pojacivaci ukusa....tj malo dodavanje soli moze izazvati pojacanje osecaja i ukusa drugih supstanci u testu ili jelu...
Ali nije mi palo na pamet da neko dodaje so u secer, niti mislim da je to to...
Neki dodatak prilikom ciscenja kotlova i kazana, , mozda..ko zna..

Kazem tema je za mene totalna mistika...

Razlicita je slatkoca izmedju secera od secerne repe i trske , kazu da je kvalitetniji od trske.
Medjutim bitno je i kako se rastapa u vodi ako se lako rastapa a sladak je onda je poprskan zasladjivacem kao nekad neki madzarski od koga su propale pcele .

Nemoj da se pravis luda, znas ti dobro zasto ja mrzim manipulacije zena kad se odreknu gradjanskog i stave zensku pripadnost iznad gradjanskog, onda naravno da sam protiv.
A ovako kad zena ili bilo ko, seljak, metalostrugar, prihvata norme gradjanina kao prevashodno svoje opredeljenje, nemam nista protiv...

Onda kao građanin ženskog pola koji koristo šećer, uglavnom za potrebe mešenja mogu da ti kažem vezano za tu različitu jačinu slasti kod šećera kao i različitu krupnoću ne znam da li si i to primetio, u slučajevima pojedinim čak i boja varira od snežno bele do blago žućkaste, nekad je sitan sitan, a nekad zrnca budu kao kamenčići i teško se rastapa kad se muti sa jajima recimo za patišpanj.

Nemam pojma

Valjda zavisi od vrste i kvaliteta šećerne repe, tehnologije proizvodnje, a možda neke fabrike imaju zastarelu tehnologiju ili se dodaje neka hemija pri rafinisanju koja pojačava ili smanjuje intezitet ukusa.

Svakako ti preporučujum da unos šećera svedeš na minimum i koristiš med, kvalitetan smeđi šećer gde god je moguće, jer većina zdravstvenih problema vezanih za gojaznost i masnoću organa i dolazi od šećera a ne od masnoća.

Preporučujem da pogledaš film, ako već nisi, oprosti što pretpostavljam da nisi jer vi muški sve znate čak i kad ne znate.

Manju slatkoću od šećera mogu da daju samo šećerni alkoholi (etitritol, maltitol, sorbitol i ksilitol) ali oni su skuplji, tako da nema logike da saharoza (stoni šećer) bude zamenjen skupljim šećerima.

Ti bolan lepo uzmi napravi Benediktov rastvor, pa vidi je l reaguje.

Ili probaj da uvriš kvasac u tim šećerima. Ako ne uvri, onda nije šećer (ili je eventualno fruktoza, ali je i ona skuplja od saharoze, tako da ni to nema logike).

Šećerna repa sama po sebi može biti različitog stepena slatkoće, pa otuda i različita slatkoća šećera.

A vidim sad da žene ne smeju da komentarišu. Ništa, povlačim sve što sam rekla.

Manju slatkoću od šećera mogu da daju samo šećerni alkoholi (etitritol, maltitol, sorbitol i ksilitol) ali oni su skuplji, tako da nema logike da saharoza (stoni šećer) bude zamenjen skupljim šećerima.

Ti bolan lepo uzmi napravi Benediktov rastvor, pa vidi je l reaguje.

Ili probaj da uvriš kvasac u tim šećerima. Ako ne uvri, onda nije šećer.

Šećerna repa sama po sebi može biti različitog stepena slatkoće, pa otuda i različita slatkoća šećera.

A vidim sad da žene ne smeju da komentarišu. Ništa, povlačim sve što sam rekla.

Ma smemo ako se izjašnjavamo iz pozicije građana

Svakako ti preporučujum da unos šećera svedeš na minimum i koristiš med, kvalitetan smeđi šećer gde god je moguće
Što da koristi smeđi šećer, kad se on pravi od otpada koji nastaje preradom šećerne repe da se dobije beli šećer.

Beli šećer je među najčistijim namirnicma koje se mogu konzumirati.

Zašto? Kao i u svakom procesu obrade i prečišćavanja šećerni sirup nastao obradom soka šećerne repe (seckana repa, malo blata, dodati kalcijum hidroksid, grejanje, dodat ugljendioksid, centrifugiranje, kristalizacija) su samo neke od faza koje odvajaju belu kristalnu kašu (zapravo prozračnu) i prljavu masu koja se zove melasa. Čak i jezički postaje jasno šta može da zaostane, ako se zna da se jedna od faza bistrenja soka DEFEKACIJA. Reč je po sebi dovoljno ilustrativna, pa je ne bih prevodio. Dakle nije moj izbor da verujem šta je bolje. Već znam šta je čistije. I još jedna mala prevara. Nekada se pod smeđim šećerom isključivo prodavao šećer iz šećerne trske. Danas se zbog marketinga i smešnih tvrdnji da je žuti šećer zdraviji smeđe đubre (melasa) prska industrijskim prskalicama preko već dobivenog rafinisanog belog šećera.

Izvor: https://zoran-vujcic.blogspot.com/2013/06/volim-rafinisano-jer-je-zdravije-istina.html

baš si me zainteresovao sa tim pitanjem pa sam pitao mog druga Gugla...
Što da koristi smeđi šećer, kad se on pravi od otpada koji nastaje preradom šećerne repe da se dobije beli šećer.
Beli šećer je među najčistijim namirnicma koje se mogu konzumirati.
Izvor: https://zoran-vujcic.blogspot.com/2013/06/volim-rafinisano-jer-je-zdravije-istina.html
taj Zoran Vujačić lično ne voli, pa pravi poredjenje sa djubretom. U melasi ima gvoždja, selenijuma i bakra što je sve zdravo. Melasa se dobija otkuvavanjem šećerne trske ili repe a ne od štroke koja se zadržala. Specifičan ukus braon šećera dolazi od melase koja čini otprilike 5% sastava. U belom šećeru ima kurc da izbiješ oči, da prostite.

Mislim da to ima veze sa veličinom kristala...Tj koji je sitniji brze se rastopi u ustima i deluje kao da je slađi a koji je krupniji on dođe kao slabiji jer treba više vremena da se rastopi...Ali kad se rastvori u nešto sve je isto.

Mislim da to ima veze sa veličinom kristala...Tj koji je sitniji brze se rastopi u ustima i deluje kao da je slađi a koji je krupniji on dođe kao slabiji jer treba više vremena da se rastopi...Ali kad se rastvori u nešto sve je isto.
Stavis krupniji u usta i on ti se rastapa polako ali kada se rastopi istog je ukusa kao onaj manji. I jesi u pravu a i nisi da to ima veze sa velicinom.

Jesi probao vocni? On ti je najsladji.

(prema njemu se utvrdjuje standardna slatkoca).

Secer ko secer,sta tu ima mnogo da se filozofira....
Ako nije slatko samo sipas...
I tu dolazimo do ideje....ako nekim postupcima moze da se umanji slatkost secera ovog najjeftinijeg, a drugim da se odrzi ili poveca, onda se proizvodjacu isplati da smanjuje slatkost, a narodu da se poveca slatkost secera....posto je to ionako osecaj, a ne kvantitativna mera..
Znaci iz moje prakse sa ovih 2 kg, ocigledno je da manje trosim pa onda sporije trosim ono kg secera koje je sladje...umesto tri doze, dve,
Tako da uvek se moze iskoristiti svako opazanje samo ako se pravilno osmotri...

Back