Razjedinjene patriote na političkoj sceni Srbije

Šta je uzrok razjedinjenosti medju patriotskim strankama u opoziciji Srbije?

• Uverenost da mogu više postići u više kolona.

glasova: 1 12,5%
  • Vučićeva kontrola nad njima.

glasova: 6 75,0%
  • Nešto treće.

glasova: 1 12,5%

• Ukupno glasova
    8
вертикална друштвена проходност/покретљивост афирмише врлину и подстиче људе да чине племенита дела, а то је нужно да би се створила одговорна и здрава елита. међутим, статус (племенито име) треба да буде наследан, јер тако добијамо породице које имају свест о себи, својим прецима, и ономе што се од њих очекује, јер их то наслеђе обавезује на одређено понашање. дао сам вам скорашњи пример са праунуком Живојина Перића и Мике Аласа.

Да, али мораш пазити да ти се не намножи неактивна искварена аристократија, чији су преци били племенити, јер такви окамењују и коче цело друштво. Дакле, аристократија мора стално да се доказује, иначе ризикује да буде смењена од племенитијих из народа.

У свему мора бити мера, па и у броју свеже крви новозаслужних и старозаслужних

Да, али мораш пазити да ти се не намножи неактивна искварена аристократија, чији су преци били племенити, јер такви окамењују и коче цело друштво. Дакле, аристократија мора стално да се доказује, иначе ризикује да буде смењена од племенитијих из народа.

У свему мора бити мера, па и у броју свеже крви новозаслужних и старозаслужних
није проблем аристократије то што се намножи, него то што нестаје. дакле, како омогућити да тих 1% опстаје у континуитету.

при чему, наравно, не мислим о аристократији као носиоцима власти, него о сталежу који ужива привилегију части свог презимена, које мора бити препознато и издвојено (истакнуто).

није проблем аристократије то што се намножи, него то што нестаје. дакле, како омогућити да тих 1% опстаје у континуитету.

при чему, наравно, не мислим о аристократији као носиоцима власти, него о сталежу који ужива привилегију части свог презимена, које мора бити препознато и издвојено (истакнуто).

Носити културну динамику части и племенитости је једно, а носити пасивно аристократско уживање старе славе и части је друго. Тражи се мера.

Све је у кулурној динамици и пасивности.

Ту треба да се нађе добра мера, верикалне покретљивости, јер имамо пуно скривеног племства у народу, али и скривене фукаре.

Нпр. проблем је динарска виолентност, где су сви са крша најбољи и сви су суперплеменити - и веома су озбиљни када о томе говоре у суперлативу. Тако су са 2 сведока 1945.г. стицали неосталешке привилегије.

не могу гласачи да надзиру и прате шта ради влада и министри (извршна власт), то је свакодневни посао скупштине. поред доношења закона, то је њена основна улога у политичком и уставном систему парламентаризма. значи, питање је како створити механизме којим парламент што ефикасније и потпуније остварује ту своју основну сврху. сматрам да је то вестминстерски систем, јер се показао невероватно успешним ево већ неколико стотина година.

Драгаш је економиста, а ја нисам, и не могу да просуђујем о економским аспектима његових идеја. али ни он није правник, па не може да озбиљно просуђује о уставним и политичким системима, јер их не разуме.

Ja mislim da je zaista problem upravo u Skupstini, tj. poslanicima, tj. POSREDNICIMA. A posrednik je mesetar koji zapravo radi za sebe, i to i vidimo. A to posebno dolazi do izrazaja preko partija.

Iskreno mislim da je partijski sistem danas uveliko prevazidjen. Vidimo da neke ideologije kao takve uopste vise ne postoje, vec se sve svelo na neke planove (korporacija koje to sprovode preko korumpiranih vlasti, problem je svetski ne samo Srbije). Time partije kao takve po meni potpuno gube smisao i pretvaraju se u mafijasenje, bilo bukvalno (pljacka, mito, korupcija) bilo mafijasenje nad misljenjem.
U takvim uslovima mislim da je zaista najbolje da se zapravo biraju za izvrsnu vlast kadrovi sa iskustvom i referencama, i da se sklanjaju cim se odstupi od plana koji su prilozili prilikom biranja. I ne trebaju nam za to posrednici, tj. skupstina (na bilo kom nivou).
Samo da se postave normalni uslovi za kandidaturu uopste ne bi mogli da pridju funkciji Keramicar, Slina, Dacic, Tadic, Vucic itd - spisak je beskonacan. To nigde nista nije radilo, a vodi nam drzavu. Ako se ozbiljno zamislis, pravi horor nad hororima. To je kao kad Fredi Kruger vozi autobus dece.
Kad sam ja bio mali, a bogami i do 90-tih, recimo za izbor direktora preduzeca trazilo se 3-5 godina ISKUSTVA NA RUKOVODECIM MESTIMA, naravno uz odgovarajucu visoku strucnu spremu, citaj fakultet. I to za izbor PREDUZECA. Nama BIA-u vodi covek za koga ne znamo ni da li ima zavrsenu 3. godinu srednje skole. To je prakticno nepismeno. I namerno oslovljavam sa "to".

Jer, ako cemo pravo, zasto bi gradjanin bolje birao poslanika nego ministra, ili zasto bi bolje birao poslanika nego sto bi sam glasao za neki zakon? Pa pogledaj koga mi imamo u Skupstini u poslednjih 30 godina, nekima bukvalno ne bih dao da mi kisele kupus, a ne da donose zakone i ne daj Boze ustav.
Naravno da zakone necu da formulisem ja, postoji ministarstvo pravde koje to treba da radi, ali svaki zakon pre glasanja treba da bude na javnoj raspravi - ne skupstinskoj, vec stvarno javnoj na medijima i internetu, gde ces ti, ja, Jaguar - svi redom moci da da svoj komentar, primedbu, predlog. Onda se to sortira, vidi se sta je dobro, postavi se na glasanje, uvrsti u zakon i ponovo na javnu raspravu. I tako se u par iteracija zakon dotera da odgovara vecini ljudi.
Naravno, nece se svi baviti time, ali mogu da procene NA OSNOVU KOMENTARA DRUGIH, pametnijih ili iskusnijih, i da uvide dobrobit ili falinku nekog zakona ili dela. Itd itd.

A Dragasa pominjem prosto jer on je meni otkrio direktnu demokratiju, a i inace se vecinom slazem sa njim. I naravno da sam za to da se suoce misljenja, ne vidim ko bi normalan bio protiv toga. Hocu da kazem, ne mora Dragas biti u pravu (u svemu), ali ima neke dobre ideje koje zasluzuju da se o njima prodiskutuje.

Драгаш неке ствари из историје пол. филозофије не разуме, јер је дете комунизма које се истргло УДБ-и. Његово размишљање је добро за Скупштински систем (Демократски принцип), али нема појма о Сенату (Републиканском принципу), нарочито о Принципату (Монархистичком принципу). Драгаш има добре принципе за Хоризонталну покретљивост.

--
Plemstvo i Aristokratija nisu isti pojmovi.

Аристократија је наследно племство.

Аристократија је мртво племство, оно је музејско, а сваки музеј је мртва култура, која служи да се види како је некада била жива култура. Нама треба динамично племство, не наследно него стално покретљиво, јер је наше племство велико и скривено у народу. Најјаче племство настаје у тешким периодима за свој род, ред, поредак, правду, било да је неки рат, грађ.рат, устанак, катастрофа антрополошка или природна. Када се распада поредак, друштво и држава, тада најбољи, најспособнији, најморалнији, неустрашиви и најчаснији узимају најодговорније послове у своје руке и тада се нова хијерархија ствара добровољно према врлинама

То се регулише вертикалном друштвеном покретљивошћу (за то постоје системи стар миленијумима)

У свакој заједници, па и родовској, тамо где су сви голишави, постоје племенити којих је 1-2%.

То је тако и никакав комунизам, либерализам или фашизам не може истребити племените. Они увек постоје.

Potpuno se slazem. Za rekord, ni ja ne znam nista o tim principima koje si pomenuo. :rumenko:

Ali za mene ono sto ti nazivas plemstvom za mene (a rekao bih i Dragasa) je COVEK SA ISKUSTVOM I REFERENCOM, znaci neko ko zna i moze i to je dokazao. I onda skupimo ili se prijavi X takvih, pa biramo najboljeg medju njima.
Imas slobodan pristup polozaju ali moras da zadovoljis da budes medju najboljima.

Zamislite ko bi dao glas Ani Brnabic da je biramo direktno? Znaci samo kad je cujem kako govori dobila je crveni karton iz odmah. Ne sta govori, KAKO GOVORI.
Da ne pominjemo Tomu Monu, Vazduplohova, Martinovica, pa i samog Vucica.
Moram da dodam, slusao sam Pedju Petkovica pre neki dan na YT kad je pomenuo da je Vucic u horoskopu Rak-Ribe (ili obratno, nebitno). A meni je prvo sto pomislim na njega to njegovo prenemaganje i kukanje, vecito jos od 90-tih od kad znam za njega, i ono "vi ste nama, mi smo vama" i slicno bapsko tra-la-la. I on se i sad tako izrazava. Prosto tako je sazdan kao covek, i recimo ni Vucic ne bi od mene dobio nikad glas, ne zato sto je lud ili lopov, to na stranu, vec zasto sto se izrazava tako placljivo i kukavno.

I da, ti zoves plemeniti nesto sto se zapravo zove elita. I da, po mome to su ti onih 3-5 u odeljenju koji su najbolji i od kojih svi prepisuju, bas sam pre neki dan negde pisao o tome.
Ali problem je sto dok smo klinci svi znaju da od tih i takvih treba da prepisuju i da ih mole da im sapucu, ail kad se poraste i "promangupira" onda nekako vise niko nece da glasa za te i takve (u koje, da se ne lazemo, spadam i ja) ali su nas nepogresivo birali za predsednike razredne zajednice (u moje vreme je to jos postojalo, ne znam za danas).

Tako da se ti problemi regulisu IZBOROM ZA KOJI JE USLOV SKOLA, ISKUSTVO I REFERENCA. Time se elegantno a transparentno cisti "boranija".

Potpuno se slazem. Za rekord, ni ja ne znam nista o tim principima koje si pomenuo. :rumenko:

Ali za mene ono sto ti nazivas plemstvom za mene (a rekao bih i Dragasa) je COVEK SA ISKUSTVOM I REFERENCOM, znaci neko ko zna i moze i to je dokazao. I onda skupimo ili se prijavi X takvih, pa biramo najboljeg medju njima.
Imas slobodan pristup polozaju ali moras da zadovoljis da budes medju najboljima.

Zamislite ko bi dao glas Ani Brnabic da je biramo direktno? Znaci samo kad je cujem kako govori dobila je crveni karton iz odmah. Ne sta govori, KAKO GOVORI.
Da ne pominjemo Tomu Monu, Vazduplohova, Martinovica, pa i samog Vucica.
Moram da dodam, slusao sam Pedju Petkovica pre neki dan na YT kad je pomenuo da je Vucic u horoskopu Rak-Ribe (ili obratno, nebitno). A meni je prvo sto pomislim na njega to njegovo prenemaganje i kukanje, vecito jos od 90-tih od kad znam za njega, i ono "vi ste nama, mi smo vama" i slicno bapsko tra-la-la. I on se i sad tako izrazava. Prosto tako je sazdan kao covek, i recimo ni Vucic ne bi od mene dobio nikad glas, ne zato sto je lud ili lopov, to na stranu, vec zasto sto se izrazava tako placljivo i kukavno.

I da, ti zoves plemeniti nesto sto se zapravo zove elita. I da, po mome to su ti onih 3-5 u odeljenju koji su najbolji i od kojih svi prepisuju, bas sam pre neki dan negde pisao o tome.
Ali problem je sto dok smo klinci svi znaju da od tih i takvih treba da prepisuju i da ih mole da im sapucu, ail kad se poraste i "promangupira" onda nekako vise niko nece da glasa za te i takve (u koje, da se ne lazemo, spadam i ja) ali su nas nepogresivo birali za predsednike razredne zajednice (u moje vreme je to jos postojalo, ne znam za danas).

Tako da se ti problemi regulisu IZBOROM ZA KOJI JE USLOV SKOLA, ISKUSTVO I REFERENCA. Time se elegantno a transparentno cisti "boranija".

Drušvu trebaju plemeniti da bi društvo kroz moral, čast, sposobnost i vrline propuštalo najbolje odole ka vrhu. Inače kada to nemaš, onda se demokratija pretvori u ruljokratiju.

Demokratija u N.Skupštini i institucijama, ako nema svoj okvir u Senatu onda se izvrgne.

Ja mislim da je zaista problem upravo u Skupstini, tj. poslanicima, tj. POSREDNICIMA.
то је тачно. проблем је у Скупштини. зато што је нема. јер у Републици Србији не постоји парламентаризам.

A Dragasa pominjem prosto jer on je meni otkrio direktnu demokratiju, a i inace se vecinom slazem sa njim.
“директна” демократија је директно зло. то је раднички самоуправљање примењено на правни поредак. а Драгаш тврди да је за капитализам? ма важи.

ИМа неки Твит од пре пар дана кад Брнабићка лично на свом Твиту прозива тог Ђиласа да је он лоповчина и сл.
Сад о чему се ту ради?
Као што су небројено судских пресуда поводом Ђиласових судских жалби досуђене у његову корист
поводом клеветања разних Информера и иних.......
Уколико актуелни Председник Владе дозволи себи овако нешто...значи да јој се припрема Смена после Априла..
и њој и њеном брату :D

blsrb120901-460x0.jpg

Moje misljenje o temi je da je iskaz neznanja..

Pa niko od tih ljudi nije patriota, nego svako sebicnjak koji grabi svoje....
U Srbiji ima jako malo patriota, ali ima jako puno kmekavaca, koji kao argument navode da su patriote, to jeste nacionalni alat pri muljanju....

A onda je glupo pitanje sve ovo ostalo , pa sebicni ce da se sloze samo ako ima dovoljno za sve u smislu vremena, ne kolicine, tu nikad dovoljno ....nego da se o jadu zabave...

ИМа неки Твит од пре пар дана кад Брнабићка лично на свом Твиту прозива тог Ђиласа да је он лоповчина и сл.
Сад о чему се ту ради?
Као што су небројено судских пресуда поводом Ђиласових судских жалби досуђене у његову корист
поводом клеветања разних Информера и иних.......
Уколико актуелни Председник Владе дозволи себи овако нешто...значи да јој се припрема Смена после Априла..
и њој и њеном брату :D
posle 100mil bas si je potresao

Back