Razbojnik ranjen prilikom pljačke zlatare

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.429
Vlasnik ranio lopova

BEOGRAD - Dvojica muškaraca uhapšena su juče oko 16 sati nakon neuspele pljačke zlatare na Bulevaru kralja Aleksandra. Prilikom pljačke, vlasnik zlatare „1969“ je u razmeni vatre sa naoružanim razbojnicima ranio jednog od pljačkaša u stomak, dok je drugog, koji se dao u bekstvo, uhapsila policija.
159249_bgzlatara1--foto-p-markovic_f.jpg
Uhapšena obojica razbojnika, jedan ranjen u stomak

- Muškarac od 27 godina ranjen je u stomak, ima prostrelnu ranu. On je bio potpuno orijentisan i prevezen je u Urgentni centar u svesnom stanju - kaže za „Blic“ Nada Macura, portparolka Hitne pomoći.

Prema priči očevidaca, dva mlađa muškarca upala su u zlataru pokušavajući da je opljačkaju, nakon čega je vlasnik izvadio pištolj. Lopovi su počeli da beže, a vlasnik je ispalio nekoliko hitaca i ranio jednog od njih. Lopovi su se tada razdvojili, jedan je otrčao niz Bulevar u pravcu grada, a drugi, ranjeni muškarac, otrčao je ka tramvaju koji je stajao na stanici preko puta zlatare i pokušao da uđe u njega. Prilikom bega, ispao mu je pištolj.

- Jedan od lopova, mislim da je taj bio ranjen, pretrčao je ulicu i pokušao da uđe u tramvaj držeći se za leđa. Svi su vikali da je pogođen. Tu mu je neka devojka pomogla da pređe ulicu, ušli su u prodavnicu gde su ih našli ekipa Hitne pomoći i policija - kaže jedan od očevidaca.

Kako nezvanično saznajemo, drugi lopov je otrčao niz Bulevar i njega su policajci, koji su bili u blizini, sustigli i uhapsili kod „Žapca“ na uglu Ulice Branka Krsmanovića i Bulevara kralja Aleksandra.
Saobraćaj je na Bulevaru bio zaustavljen oko sat vremena.

E sad mene zanima..ok ima covek dozvolu za oruzje..ali..da li on moze uzeti pravdu u svoje ruke?nije svako krivicno delo isto..oni njemu nisu naneli nikakve povrede..uzeli su zlato i krenuli..dakle dobili bi par godina u odnosu za ubistvo

Da, ali vidiš da su i oni imali pistolj. To su ipak trenutci kada covek reaguje refleksno i konfuzno, sto od straha sto od besa zato sto je opljačkan. Poznajem dosta zlatara, oni rade pod konstantnim stresom, jer znaju da su prvi na meti razbojnika i narkomana, Nijedna osiguravajuća kuca nece da im osigura radnju a policija lose radi svoj posao tako da su oni prepusteni sami sebi.

Da, ali vidiš da su i oni imali pistolj. To su ipak trenutci kada covek reaguje refleksno i konfuzno, sto od straha sto od besa zato sto je opljačkan. Poznajem dosta zlatara, oni rade pod konstantnim stresom, jer znaju da su prvi na meti razbojnika i narkomana, Nijedna osiguravajuća kuca nece da im osigura radnju a policija lose radi svoj posao tako da su oni prepusteni sami sebi.

:ok:slazem se ali ipak postoje kamere i to da ih je jurio po ulici..i policajac mora da odgovara na pitanja kad potegne zasto je pucao i da li je neophodno..naravno ja bi ih osudio na 20god samo za pokusaj ali mislim da bi i vlasnik debelo trebao lezati..ugrozavanje prolaznika u najmanju ruku

E sad mene zanima..ok ima covek dozvolu za oruzje..ali..da li on moze uzeti pravdu u svoje ruke?nije svako krivicno delo isto..oni njemu nisu naneli nikakve povrede..uzeli su zlato i krenuli..dakle dobili bi par godina u odnosu za ubistvo

Pa to je i jeste problem u Srbiji,što lopovu ne smeš sam ništa. Naravno da će ga posle na sudu razvlačiti godinama,možda i u zatvoru završi zato što je branio svoju imovinu i nije pustio da ga opljačkaju...

Pa cekaj znam dosta prica dzeparenja i sitnih kradja..da li mislis da svako ima prava da potegne oruzje i na taj nacin se odbrani i presudi na licu mesta?mislim i bajseve kradu meni su 2 ukrali i sestri 1 ispred mojih vrata..ja sam procenio da je meni to do neba vredno ali ne mislim da bih tako mogao i smeo reagovati..divlji zapad

Pa cekaj znam dosta prica dzeparenja i sitnih kradja..da li mislis da svako ima prava da potegne oruzje i na taj nacin se odbrani i presudi na licu mesta?

Da,smatram da svako ima pravo da brani sebe,svoju porodicu i imovinu. Da li je policija/sud/država možda našla lopova i vratila ukradeni bajs? Ili su ti možda isplatili štetu jer to nisu bili u stanju? Ili ih je bilo baš briga?

Vlasnik ranio lopova

BEOGRAD - Dvojica muškaraca uhapšena su juče oko 16 sati nakon neuspele pljačke zlatare na Bulevaru kralja Aleksandra. Prilikom pljačke, vlasnik zlatare „1969“ je u razmeni vatre sa naoružanim razbojnicima ranio jednog od pljačkaša u stomak, dok je drugog, koji se dao u bekstvo, uhapsila policija.

- Muškarac od 27 godina ranjen je u stomak, ima prostrelnu ranu. On je bio potpuno orijentisan i prevezen je u Urgentni centar u svesnom stanju - kaže za „Blic“ Nada Macura, portparolka Hitne pomoći.

Prema priči očevidaca, dva mlađa muškarca upala su u zlataru pokušavajući da je opljačkaju, nakon čega je vlasnik izvadio pištolj. Lopovi su počeli da beže, a vlasnik je ispalio nekoliko hitaca i ranio jednog od njih. Lopovi su se tada razdvojili, jedan je otrčao niz Bulevar u pravcu grada, a drugi, ranjeni muškarac, otrčao je ka tramvaju koji je stajao na stanici preko puta zlatare i pokušao da uđe u njega. Prilikom bega, ispao mu je pištolj.

- Jedan od lopova, mislim da je taj bio ranjen, pretrčao je ulicu i pokušao da uđe u tramvaj držeći se za leđa. Svi su vikali da je pogođen. Tu mu je neka devojka pomogla da pređe ulicu, ušli su u prodavnicu gde su ih našli ekipa Hitne pomoći i policija - kaže jedan od očevidaca.

Kako nezvanično saznajemo, drugi lopov je otrčao niz Bulevar i njega su policajci, koji su bili u blizini, sustigli i uhapsili kod „Žapca“ na uglu Ulice Branka Krsmanovića i Bulevara kralja Aleksandra.

E sad mene zanima..ok ima covek dozvolu za oruzje..ali..da li on moze uzeti pravdu u svoje ruke? nije svako krivicno delo isto..oni njemu nisu naneli nikakve povrede..uzeli su zlato i krenuli..dakle dobili bi par godina u odnosu za ubistvo

Znaš i sam da postoji više vrsta dozvola za oružje: dozvola za posedovanje, dozvola za nošenje, i dozvola za nošenje i korišćenje oružja, koju imaju samo službena lica.
Zlatar će odgovarati zbog korišćenja oružja, i ostalog kako bude okarakterisao sudija.

Što se tiče pravde kod nas.....da je ovo uredjena pravna država...zlatar bi dobio svo obeštećenje od osiguravajuće kompanije, čak i za stres. Ovako, kako je sad..teško.......verovatno je zato potegao pištolj.

Vlasnik ranio lopova

Naravno da može, šteta što ih nije ubio.

Znaš i sam da postoji više vrsta dozvola za oružje: dozvola za posedovanje, dozvola za nošenje, i dozvola za nošenje i korišćenje oružja, koju imaju samo službena lica.
Zlatar će odgovarati zbog korišćenja oružja, i ostalog kako bude okarakterisao sudija.

Što se tiče pravde kod nas.....da je ovo uredjena pravna država...zlatar bi dobio svo obeštećenje od osiguravajuće kompanije, čak i za stres. Ovako, kako je sad..teško.......verovatno je zato potegao pištolj.
Ok uopste nije bitna sudbina i dal je on pretrpeo strah vec sto je uzeo pravdu u svoje ruke..razumes ako nije bila samoodbrana..oni su vec krenuli i ostavili ga bez povreda
Naravno da može, šteta što ih nije ubio.

Znaci sad ko god udje u radnju ako je neki vlasnik lujka moze ubije koga oce pod izgovorom da je pljacka u pitanju

Poslednja izmena:
vest je nejasna... prvo se pominje neka "razmena vatre" ... a onda u daljem tekstu ispada da su likovi ushli i kad su videli da ovaj vadi pishtolj pocheli da beze a on im je pucao u ledja... ako je bilo neko prepucavanje stvarno onda je ok, ali ako je ovo drugo onda je to klasichno prekorachenje nuzne odbrane i bilo bi fer da on dobije vishe od pljachkasha...

Ok uopste nije bitna sudbina i dal je on pretrpeo strah vec sto je uzeo pravdu u svoje ruke..razumes ako nije bila samoodbrana..oni su vec krenuli i ostavili ga bez povreda

Znaci sad ko god udje u radnju ako je neki vlasnik lujka moze ubije koga oce pod izgovorom da je pljacka u pitanju

Na osnovu ove nejasne vesti, ništa ne mogu da kažem....te razmena vatre, te neuspela pljačka....izem ga, ko je tu imao pištolj, i sa čim su razmenjivali vatru...

U pravu si, ostaje nejasno zašto je on pucao dok su oni bežali
Ne_važim_se je u pravu.

Na osnovu ove nejasne vesti, ništa ne mogu da kažem....te razmena vatre, te neuspela pljačka....izem ga, ko je tu imao pištolj, i sa čim su razmenjivali vatru...

U pravu si, ostaje nejasno zašto je on pucao dok su oni bežali
Ne_važim_se je u pravu.
Pa bilo je juce na tvu ceo dan..cini mi se da je to najbolji opis..da su uzeli zlato i da je on krenuo za njima i vitlao ih po ulici gde su bile caure..dakle zakljucak je da mu nisu nista uradili..vezali..udarili..zakljucali..nista
Zašto bi mi trebalo biti žao nekoga ko je naoružan pošao u pljačku?

Nije stvar u tome i nije rec ovde o krivici ili manjoj krivici ili odgovornosti..vec o tome da je neko uzeo pravdu u svoje ruke..svakodnevno se krade i obijaju stanovi..mozda ono u svetu ako ti neko kroci u dvoriste imas pravo da ga roknes

Ma sta bre ima da trci za njima i da puca na ulici, mogao je metak da prodje razbojniku kroz stomak i da zavrsi u glavi nekog deteta i sta onda. ***** dete vazno je zlato jel tako!!!! Pa nije tako. Nije ovo divlji zapad pa da svako moze da puca po ulici kako hoce. Kada su krenuli da beze, trebao je da ostane u zlatari i da zove policiju a ne da trci za njima.

Ova vest je totalno nejasna i konfuzna - te "razmena vatre", te "poceli da beze" - mozda je on ispalio hice u radnji, taman kad su "poceli da beze"? U svakom slucaju, konfuzna i nepotpuna informacija pa je onda i tesko dati neki sud o tome.

Nije stvar u tome i nije rec ovde o krivici ili manjoj krivici ili odgovornosti..vec o tome da je neko uzeo pravdu u svoje ruke..svakodnevno se krade i obijaju stanovi..mozda ono u svetu ako ti neko kroci u dvoriste imas pravo da ga roknes

E ali ovo boldovano... U svetu je garantovana nepovredivost poseda i nepovredivost stana. To znaci da prakticno svakoga ko ti udje na posed nepozvan imas pravo da "razduzis" na licu mesta. U Americi se to malo razlikuje od drzave do drzave, ali kad vidis oznaku "Private property", bolje dva puta razmisli nego sto krocis tamo.

To treba uvesti i ovde. Udje ti baraba u stan, imas pravo da ga izrokas i da "uzmes pravdu u svoje ruke". Sta ce bre u mom stanu?! Jel' da odnese tetki lek?!

Uostalom, ja bi to pravilo primenjivao pa imao zakonsko ovlascenje ili ne. Sta treba, da razmisljam da li je dosao "samo" da me opljacka ili ce po "obavljenom poslu" da mi jos i spakuje metak u glavu kao zahvalnicu sto sam mu rekao gde mi stoji "silna ustedjevina" od 250 evra?!

Dobro a jel onda moze neka prodavacica na osnovu ovog primera zatrazi dozvolu za oruzje?

Ne znam sta da ti kazem, ali zanimljiva je tema za diskusiju.

Ja sam se uglavnom drzao "nepovredivosti stana", to je po meni neprikosnoveno. Za poslovne objekte ne znam sta da mislim. Znam da u toj istoj Americi 99% firmi zahteva od sluzbenika da ne preduzimaju nista protiv razbojnika, pod pretnjom otkazom. Prosle godine je neki crnac, bankarski sluzbenik iz Sijetla, sprecio razbojnika da opljacka banku, savladao ga, razoruzao ga i - dobio otkaz. Obrazlozenje je bilo da je postupio suprotno procedurama banke za postupanje u takvim situacijama. Bilo je i n RTS-ovom sajtu i na B92, da ne trazim sad.

E sad, lako ti je kad si bankarski sluzbenik, uvek je vise ljudi u banci kad se desi pljacka, verovatno niko nije toliki kreten da ubije 10-ak ljudi koji se zateknu unutra. Banka je osigurana, ti iskuliras situaciju i to je to.

Ali, kada si prodavac na nekom zabacenom mestu - pumpi ili nekoj ubogoj prodavnici u sumnjivom kvartu... Tom nek je Bog na pomoci... Pretpostavljam da je bolje biti spreman na sve i nositi nesto od oruzja.

Pa cekaj znam dosta prica dzeparenja i sitnih kradja..da li mislis da svako ima prava da potegne oruzje i na taj nacin se odbrani i presudi na licu mesta?mislim i bajseve kradu meni su 2 ukrali i sestri 1 ispred mojih vrata..ja sam procenio da je meni to do neba vredno ali ne mislim da bih tako mogao i smeo reagovati..divlji zapad

Ovde je rec o necemu sto moze da ima vrednost on nekoliko hiljada pa do desetina hiljada eura. Iskreno, ja sam za to da privatna svojina treba da bude svetinja i da se sa lopovima mozes licno da obracunas do smrti. Meni su maznuli bicikli iz podruma ( kostao je oko 300eura ), nisam ni zvao pandure jer nemam nameru da se sa njima natezem ( imam loseg iskustva ), sada sam uzeo novi i drzim ga u stanu. Takodje, zanimljiva mi je anegdota, mada to je suvise blaga rec, koju je prijateljica dozivela. Nekoliko ljudi ( dve porodice sa dvoje dece ) su joj se uselili u vikendicu bez njenog odobrenja. I nije smela da ih istera napolje, tj fizicki niti da pridje svojoj kuci, morala je da angazuje advokata i preko suda da ih istera... E sada, ja bi da sam na njenom mestu kupio pistolj i bombu ( sve zajedno jedno 200eura ), angazovao 2-3 uterivaca dugova i rekao da od prodaje kuce ( jer bi je odmah prodao ) dobija svaki 10% ( sto je min 5K eura ) i lepo fizicki isterao makar svi lezali mrtvi....

sacekaj a sta je bilo? Upadnu ti dva maskirana lika sa oruzijem u gajbu i traze pare, da nece mozda da igraju masne fote sa tobom ili mozda Twister?

Ako udje sa pistoljem u uperi u tebe svako treba da ima blagoslov da kriminalca posalje 2m pod zemlju....

Poslednja izmena:
[Ne_Vazim_Se];18380801:
vest je nejasna... prvo se pominje neka "razmena vatre" ... a onda u daljem tekstu ispada da su likovi ushli i kad su videli da ovaj vadi pishtolj pocheli da beze a on im je pucao u ledja... ako je bilo neko prepucavanje stvarno onda je ok, ali ako je ovo drugo onda je to klasichno prekorachenje nuzne odbrane i bilo bi fer da on dobije vishe od pljachkasha...

Aha, znaci ti ces da sedis i cekas da ovaj pocne da puca na tebe pa da se branis? Logika ti je bas na mestu....

Back