RAVNA GORA

Ko ce Srbima pustim ikada ugoditi.

Neokomunci sa narodima i narodnostima sa ex yu prostora, serija je cetnicka propaganda.

Sa druge strane pristalice ravnogoraca, dozivljavaju je kao skrivenu neokomunisticku propagandu.

http://www.pogledi.rs/ravna-gora-4-evo-draze/

http://www.pogledi.rs/treca-epizoda-ravne-gore-cetnici-su-tu-samo-da-puste-brade/

http://www.pogledi.rs/nedeljnik-sta-uistinu-gledamo-nedeljom-uvece/

http://www.pogledi.rs/tv-serija-ravna-gora-van-svih-ocekivanja/

Na stranu sve manjkavosti i nedostaci koja serija ocigledno ima, sta bi trebalo prikazati ne bile se zadovoljile obe strane?

Drazu kako pijanog sa gibanicom pomahnitalog sa krvavim nozem trci i kolje na sve zivo sto se mrda.

Ili Drazu sa cvecem oko vrata u hipi pokretu, kako lovi vilin konjice pored reke.

Ne mogu da ti dam reputaciju. Ali ovo je odlično, čak sam se i nasmejala.
Nije trebalo Bajić u ovo da se upušta, kod nas nema sredine, a ni on ne uspeva da balansira iako ima volju, iako je naglasio da bi hteo da serija pomiri četnike i partizane - mislim da je to domen naučne fantastike, još uvek su ti pokreti previše živi, još uvek nas pogrešna preživljavanja istorije ometaju da preživimo i u sadašnjosti.
Serija umetnički ima svojih vrednosti, makar ja ih vidim (kadrovi su divni, i opet: kvalitetnije je snimljena nego mnogo toga što snimaju, rekla bih, kamerom mobilnog telefona :D), ali joj izostaje pravo hvatanje u koštac - ili sa činjenicama ili sa maštom autora (što se moralo naglasiti). Više ratnih akcija ili ratničke filozofije, manje lirizma, manje ideoloških upetljavanja...

Ma, trebalo je da napljuje sve redom.

Ne mogu da ti dam reputaciju. Ali ovo je odlično, čak sam se i nasmejala.
Nije trebalo Bajić u ovo da se upušta, kod nas nema sredine, a ni on ne uspeva da balansira iako ima volju, iako je naglasio da bi hteo da serija pomiri četnike i partizane - mislim da je to domen naučne fantastike, još uvek su ti pokreti previše živi, još uvek nas pogrešna preživljavanja istorije ometaju da preživimo i u sadašnjosti.
Serija umetnički ima svojih vrednosti, makar ja ih vidim (kadrovi su divni, i opet: kvalitetnije je snimljena nego mnogo toga što snimaju, rekla bih, kamerom mobilnog telefona :D), ali joj izostaje pravo hvatanje u koštac - ili sa činjenicama ili sa maštom autora (što se moralo naglasiti). Više ratnih akcija ili ratničke filozofije, manje lirizma, manje ideoloških upetljavanja...

Ma, trebalo je da napljuje sve redom.

Са овим подвученим се слажем,и ја тако кажем.
Иначе није ово ни лоше да се погледа,ја не пропуштам.Боље ово него репризе,унедоглед.

E, al za dešavanja na selu... U redu je "06. april 1941, 22:30, Beograd, vanredna sednica vlade".

Ali, uz kuckanje mašinom, "12. april, 08:10, Planinica, štala Obrada Taralića", preterano je.

Čekala sam i radovala se ovoj seriji pa iako dosad nije zadovoljila u svakom pogledu ipak je napravila pomak samim tim što je serija te tematike uopšte snimljena.

Potpuno je licemerno prigovarati nekoj Radoševoj patetici nakon stotinu filmova komunističke propagande koji obiluju najgorim lažima i patetikom plaćenom i preplaćenom da bi se u narodu glorifikovala jedna i satanizovala druga strana . Čak mi smeta taj njegov očigledan strah da negde ne pogreši u istorijskoj tačnosti činjenica pa se oseća da na momente guši radnju. Jedna od ružnijih ideja je da Bulajićev model četnika koljača predstavi u odelu komite, a sve zarad neke korektnosti koju druga strana nikada ni u jednom filmskom delu nije ispoljila.

Mislim da je tempo serije sasvim prihvatljiv uzimajući u obzir koliko malo neki znaju o uzrocima sloma vojske Kraljevine Jugoslavije . Dobro je i što je serija poludokumentarna. Bilo je vreme da se ono što je poznato javno prikaže.Originalni snimci ulaska Nemaca u Zagreb zasut cvećem i na drugoj strani razrušen Beograd . Red je da se kaže istina kako je došlo do toga da je Srbija posle ww2 rata kažnjena što je većinski bila četnička i za kralja. Vreme je da se sazna zašto u Beogradu ima starosedelaca na prste jedne ruke, da se kaže gde su nestali srpska inteligencija, srpski industrijalci,zašto su zabranjena dela istaknutih srpskih intelektualaca i narodu presečena duhovna verikala kao što nije bila ni u tursko doba. Kao i od koga je Srbija okupirana do dana današnjeg.

Nadala sam se jačoj kritici u seriji,ali nisam nezadovoljna ni ovim pristupom preslikavanja događaja bez zauzimanja jasnog stava prema njima. Verovatno istina mora da se plasira polako,kao lek:), predugo je trajao period inkubacije komunističkog virusa.

Христос се роди !
Мени отприлике изгледа да је представљена она слика коју народ очекује (или барем ,данас,већина Срба и "пробуђених" Срба).
Партизани су добри ,а није баш добар ЈБТито...Дража је добар и четници су добри,а само поједини изузеци код четника су клали...
Не знам да ли је тако најбоље .

Мајкл Благоје Раденковић (четнички Дражин курир) : Отворено писмо Радошу Бајићу...(tekst je malo duži ali ga treba do kraja pročitati)

http://srbin.info/2014/01/12/majkl-blagoje-radenkovic-cetnicki-drazin-kurir-otvoreno/

Pretera ga ovaj. Odustao sam od daljeg čitanja na mestu gde kritikuje "zaostalo" prikazivanje srpskog seljaka, a bar iz Memedovićevih emisija možemo da vidimo da se slika do danas nije nešto promenila. Ne znam šta očekuje u Planinici, hidroelektrane i istraživanje atomske fizike možda. I nisu prikazani "zaostalo", baš su prikazani toplo i ljudski, prvi put da vidiš srpskog seljaka na TV koji je plemenit, mudar i duševan, a ne tragikomična prostačina i primitivac.

I još od samog početka vređanje, ideološko prozivanje, svaka čast onome ko taj samozadovoljni monolog pročita do kraja, ja dalje od 2-3 pasusa nisam mogao.

Back