Рат са бувама

Kakva je to srpska,domacinska kuca,koja nema buva.Buve su slatke male,domace zivotinjice.Zivot bez njih,bio bi dosadan i siv.Ovako,sedis u toplom stanu,
gledas kroz prozor,kako u velegradu sve vri.Svi negde trce,nervozni,jure za novcem...neki za svalerkom ili svalerom.Neko juri,da stigne tamo,gde nikada stici
nece.A ti...........sedis mirno,zadovoljno se ceskas,jer buve ti prave najbolje drustvo.Ta slatka sicusna crna stvorenjca,koja tako elegantno skacu.Ni jedno bice,
na planeti zemlji,nije u stanju,da skoci tako visoko i daleko,naspram svoje velicine,kao buva.I sada zamislite,sportsku disciplinu,u kojoj bi buve,kao pomocno sredtvo,za skakanje,imali,recimo motku.Pa koji bi sportista,mogao da skoci....vise od buve.Mislim da mi,obicni ljudi,o buvama mislimo,samo kao eto,o nekom stvorenjcu,koje nas zaboga ujeda.Pa kolicna je ta buva.Zar se ne kaze za nesto,sto je jako sitno:"Sitno ko buva".Dakle,hajde da damo malo ljubavi,toj simpaticnoj maloj buvi,koja toliko voli,da se mazi,na nasem telu.Pa sta? I ako nas malo gricne.Pa ne mogu ta njena sicusna ustasca,ne znam sta,da nam
urade.Imajmo milosti,prema najvecem covekovom prijatelju,prema sicusnoj buvi...........

Ektanon je otrovan i za pse, kamoli za mačke. Zavisi od toga koliko buva ima i kuda sve i od uzrasta same mačke. Dakle, čekamo detalje radi davanja daljih informacija (a verujte mi, puna sam ih, moj mačak je čak preživeo i nehotično trovanje permetrinom).

A ostali... :mafijas:

Ektanon je otrovan i za pse, kamoli za mačke. Zavisi od toga koliko buva ima i kuda sve i od uzrasta same mačke. Dakle, čekamo detalje radi davanja daljih informacija (a verujte mi, puna sam ih, moj mačak je čak preživeo i nehotično trovanje permetrinom).

A ostali... :mafijas:

Ima 5-6 meseci, beli mali sa crnom tufnom na celu... Buva nema mnogo od kad ga kupam jednom-dvaput nedeljno... Ali ih i dalje ima... Takodje mu moja devojka stavlja neke kapi koje smrde na beli luk... Mada i dalje ima buve...

Još malčice i sme da mu se stavi neki spot-on, to je ipak najefektnija zaštita na duže staze. Za svaki slučaj nije zgoreg kupiti jednu bočicu šampona protiv buva, ne za njega, nego za prostirke, ležajeve... za mašinsko pranje svih površina na kojima je mogao da poseje jaja i/ili već izlegle buve.

Ja sam mom dala ampulu vec sa tri meseca (doduse nije me veterinar upozorio da ne treba, da je mozda prerano) jer mi ga je donela drugarica prepunog buva, toliko ih je bilo da si sa sto kilometara mogao da ih vidis. I dala sam mu ampulu (ne mogu naziva da se setim, traje mesec dana i oko 600 din je ) i posle 12 sati su sve umrle i nikad vise nije imao od tada, a sada ima vise od 2.5 godine. Doduse ima naravno zastitu pa je verovatno zato siguran.

Kad pregledam mačku, nema buve, ali se ipak češe. Otprilike svakih sat vremena liže krzno, češe, sređuje kandže i umiva se. Kupam je svaki drugi dan, ali je ne četkam (ne dozvoljava mi, beži od četke). Ne kapiram jel to češkanje deo sređivanja ili ima neke nevidljive buve. Obična je mačka, ima 6 meseci, češće češkanje je počelo od kad joj je krzno postalo gušće zbog zime. Još se nije desilo da skoči nekom u krilo ili da uđe u kuću a da se nije detaljno "sredila" (umivanje, lizanje krzna, češkanje, nokti i šape, ...)

Poslednja izmena:
Za Boga miloga, zašto je toliko često/uopšte kupate?! A najsigurniji znak prisustva buva je njihov izmet, crne gromuljice koje pucketaju pod noktima a kad se nakvase, otope se i pocrvene. Još malo, pa je dovoljno velika za spot-on a onda ste mirni po nekoliko meseci.

Možda se drapa upravo zbog kupanja. Od te preterane hemije i kvašenja možda joj je koža previše suva ili nadražena pa se zato stalno uređuje i ne želi češljanje. Zdrava, pedantna maca uopšte ne mora da se kupa.
Mislim, verovatno je toliko pereš zato što je voliš pa hoćeš da bude čista i zdrava, ali to je maci medveđa usluga.

:amen: Moj debeljko ima nekih 6 godina i za sve to vreme sam ga nekoliko puta nakvasila tokom najvrelijih letnjih dana i JEDNOM ga okupala ovako, ali to je druga priča. Ali takođe bitna: ključno je da spot-on preparat koji se primenjuje na mačkama NE SME da sadrži permetrin.

Маца воли да се купа. Прво сам се плашила да је поквасим, јер ми је неко рекао да ће угинути ако јој се поквасе уши :) Први пут сам је окупала кад се увалила у чинију за млеко (била је тада око месец дана), мало се отимала, после јој је било лепо, летос је уживала да се сама ували у воду (оставим јој плитку кантицу са млаком водом на двоишту, па она сама уђе).
Чим уђе у кућу, ако је купатило отворено, ускочи у каду и тамо седи док је неко не истера из каде (ваљда чека да јој неко пусти воду у каду, немам појма), а пар пута сам је нашла да седи и на механизму за славину.
Такође, воли да седи испред козметичког огледала, само још нисам схватила да ли она разуме да је то њен вишеструки одраз у огледалима или мисли да су то друге мачке.
Смањила сам јој купање на једном недељно, али не могу га потпуно избацити, јер маца воли да се завлачи свугде по кући, па нећу да ми унесе неку прљавштину из дворишта (тамо се ваља по земљи и трави, завлачи по жбуњу и дрвећу, ...) Пазим да је увек добро опрана и испрана, не користим увек шампоне за мачке, некад је истуширам само млаком водом, да јој исперем прашину из крзна. Након купања, њено сређивање крзна траје око два сата, имам утисак да га лиже док се не осуши.
И даље не видим буве, али она се стално чешка, лиже и сређује нокте. Ако покушам да је спречим или прекинем у томе, побегне ми тамо где је не могу дохватити, па настави са својим сређивањем.

Poslednja izmena:
...osim ako je turska Van mačka. Mada, moji su jednog leta uskakali u bazen da se kupaju.

Inače, spot-on na bazi fipronila nam sasvim fino "radi pos'o" i na mački i na psu. Ako se i nakači koja napast, ili pobegne, ili umre na njima, ali uglavnom ih izbegavaju.

...osim ako je turska Van mačka. Mada, moji su jednog leta uskakali u bazen da se kupaju.

Inače, spot-on na bazi fipronila nam sasvim fino "radi pos'o" i na mački i na psu. Ako se i nakači koja napast, ili pobegne, ili umre na njima, ali uglavnom ih izbegavaju.

Moja macka (3 godine,sijamka) od pre neki dan ima buve, i stavili smo joj taj spot on izmedju lopatica, polumrtve buve smo izvadili, ali ona se i dalje cese...ajde sto se ceska, verovatno su joj ujedi ostali,nego sto je hiperaktivnija nekako, imam utisak kao da je na lsd-u :mrgreen:
Da li mozda znas jel to moze da ima neku nuspojavu, taj spot on?

Moja macka (3 godine,sijamka) od pre neki dan ima buve, i stavili smo joj taj spot on izmedju lopatica, polumrtve buve smo izvadili, ali ona se i dalje cese...ajde sto se ceska, verovatno su joj ujedi ostali,nego sto je hiperaktivnija nekako, imam utisak kao da je na lsd-u :mrgreen:
Da li mozda znas jel to moze da ima neku nuspojavu, taj spot on?
Kad god sam mojim mačkama stavljala spot on i one su bile hiperaktivne, naročito sledećeg dana. Pretpostavljam da buve lude zbog otrova a mačke to iritira pa se češu, ližu i skaču od muke. Ali ceo taj cirkus prođe za 2-3 dana i posle je sve savršeno.

Kad god sam mojim mačkama stavljala spot on i one su bile hiperaktivne, naročito sledećeg dana. Pretpostavljam da buve lude zbog otrova a mačke to iritira pa se češu, ližu i skaču od muke. Ali ceo taj cirkus prođe za 2-3 dana i posle je sve savršeno.

Prvo mi je bila smesna, lezi tako, kulira, odjednom skoci i pobegne :lol: pa sam pomislila da treba da proverim da li se i tudje macke tako ponasaju, ili je samo moja retardirana :mrgreen:

Back