Rast mačaka po mesecima

• Začetnik teme Začetnik teme Bohem
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bohem

Početnik
Poruka
7
Pozdrav svima,

Imam jednog mačka koga gajim od malena, dobio sam ga ja mislim kada je imao 40ak dana. Sada za koji dan će imati 7 meseci i zanima me da li raste pravilno. Nisam ga skoro merio, ali znam da je sa tri meseca bio težak 1.4 kilograma, a sa manje od 5 meseci 2.7 kilograma(vodjen i meren kod veterinara). Sada sa skoro 7 meseci predpostavljam da je teži od 3 kila, mada je malo mršav iako jede bar 5 puta na dan(hranim ga izuzetno dobro), ja mislim da je to od naglog rasta. Čistim ga svaki mesec od parazita, koristim onu pastu umesto tableta na dozer.

Ako neko zna koliko su njihovi mačori bili teški u dok su rasli, voleo bih da podelimo iskustva.

Pozdrav svima,

Imam jednog mačka koga gajim od malena, dobio sam ga ja mislim kada je imao 40ak dana. Sada za koji dan će imati 7 meseci i zanima me da li raste pravilno. Nisam ga skoro merio, ali znam da je sa tri meseca bio težak 1.4 kilograma, a sa manje od 5 meseci 2.7 kilograma(vodjen i meren kod veterinara). Sada sa skoro 7 meseci predpostavljam da je teži od 3 kila, mada je malo mršav iako jede bar 5 puta na dan(hranim ga izuzetno dobro), ja mislim da je to od naglog rasta. Čistim ga svaki mesec od parazita, koristim onu pastu umesto tableta na dozer.

Ako neko zna koliko su njihovi mačori bili teški u dok su rasli, voleo bih da podelimo iskustva.
Cistis od crevnih parazita svakog meseca ili buva i krpelja, a od crevnih redje?

Sto se debljine tice zavisi od mnogo cega, od pola macke, rase, gradje... Macke u razvoju retko su gojazne, zbog rasta naravno. Ali i to moze da se desi ako se bas pretera sa hranom.
Evo na ovom linku imas kako bi macka trebalo da izgleda sa idealnom tezinom. Nemoj da gledas ove kilograme, oni su tu vise okvirno, ali obrati paznju na idealnu gradju macke, setaj po ovoj skali i vidi gradju koja odgovara idealnoj tezini.
Mislim da je kod nas postalo uobicajeno da se za macke normalne gradje smatra da su mrsave, a za gojazne da su bas kako treba. Gojasnost dovodi do rizika od mnogih bolesti i nje se treba cuvati. Da, macka nije gozana ako mozes da joj opipas sva rebra i to do kicme.
http://www.royalcanin.co.uk/products/products/cat-s-body-condition

Poslednja izmena:
Možeš da prorediš tretman protiv glista, recimo na 2-3 meseca dok ne napuni godinu dana, a onda možeš i na 3-6 meseci, zavisno od proizvođača... Inače, moj mačak sa svoje možda 3,5 godine ima 5,5kg i svi me redom u šali pitaju "Jel' neće mačak?" što će reći, gojazan je i veliki. Kod njih je to sve individualno, zavisno od konstitucije pa ono što važi za jednu mačku, ne mora da važi za drugu, drugačiji su kriterijumi određivanja uhranjenost kod mačaka, uglavnom se sve svodi na gledanje odozgo, baš je Brankich pre neki dan na temi Sve o macama postavljala tabelu tj. ilustraciju.

Pozdrav svima,

Nemoj da mnogo brineš oko kilaže to su periferne stvar i kilaža varira mačke mogu ciklično u toku godine mršave i goje.

mada je malo mršav iako jede bar 5 puta na dan
Dobro kad toliko jede, pitanje je da li ti imaš uvid u izgled i učestanost njegove stolice, jer može imati retku stolicu ili proliv pa sve što udje tako i izadje.

Vakciniši ti mačka to ti je najvažnije, kasnije i kastriraj lako ćeš za kilažu......daj čisto meso pa ćeš da vidiš šta je kilaža....samo ima a da se navadi na jaku hranu pa drugo neće hteti pogotovu kasnije kad postanu izbirljivi.....

Ne brinem se ja uopšte za njega, to je mačak ko dmojih roditelja, keva ga hrani i više nego dobro, čisti se protiv parazita svaki mesec sa tom nazovi pastom u nekoj tubi nalik na špric koja ima dozer po kilogramima težine mačaka, odlična stvar zamenjuje tablete i nema muke da mu se ugura u usta da proguta.
Vakcine je sve primio, a sterilizacija će slediti kada bude imao do godinu dana...

Temu sam postavio jer me zanimala gradja kolikaa treba da bude za taj period, jer znam da mačke rastu do nekih godinu dana. Imao sam ja ranije jednog mačora koji je baš krupan bio, ali ne mogu da se stim koliko je bio u tom periodu :)

Back