Raspad Jugoslavije?

Negde sam zagubio onaj ustav iz 1974 ali imam onaj 1963 godine, evo sta kazu:

Полазећи од историјске чињенице да је радни народ Југославије, с Комунистичком партијом на челу, својом борбом у народноослободилачком рату и социјалистичкој револуцији срушио стари класни поредак заснован на експлоатацији, политичком угњетавању и националној неравноправности, ради стварања друштва у коме ће људски рад и човек бити ослобођени од искоришћавања и самовоље, а сваки народ Југославије и сви они заједно наћи услове за слободан и свестран развитак,
имајући у виду да су развитком материјалне основе земље и социјалистичких друштвених односа остварене такве друштвене и политичке промене којима је превазиђен постојећи устав,
а у тежњи да и путем јединствене уставности учврсти постигнуте тековине и обезбеди услове даљег развитка социјалистичких и демократских односа и свестраног напретка и слободе људи, —
Савезна народна скупштина, као највише представничко тело радног народа и свих народа Југославије, доноси
УСТАВ
СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ФЕДЕРАТИВНЕ РЕПУБЛИКЕ
ЈУГОСЛАВИЈЕ

Pa neka osnovna nacela
I
Народи Југославије, полазећи од права сваког народа на самоопредељење, укључујући и право на отцепљење, на основу заједничке борбе и слободно изражене воље у народноослободилачком рату и социјалистичкој револуцији, а у складу са својим историјским тежњама, свесни да је даље учвршћивање њиховог братства и јединства у заједничком интересу, ујединили су се у савезну републику слободних и равноправних народа и народности и створили социјалистичку федеративну заједницу радних људи — Социјалистичку Федеративну Републику Југославију, у којој у интересу сваког народа посебно и свих заједно остварују и обезбеђују
социјалистичке друштвене односе и заштиту социјалистичког друштвеног система,
националну слободу и независност;
братство и јединство народа и солидарност радних људи,
могућности и слободе за свестрани развитак људске личности и за зближавање људи и народа у складу с њиховим интересима и тежњама на путу стварања све богатије културе и цивилизације социјалистичког друштва,
уједињавање и усклађивање напора на развијању материјалне основе друштвене заједнице и благостања људи,
удруживање сопствених стремљења с напредним тежњама човечанства,
јединствене основе привредног и политичког система ради остваривања заједничких интереса и равноправности народа и људи,
Радни људи и народи Југославије остварују своја суверена права у федерацији кад је то у заједничком интересу овим уставом утврђено, а у свим осталим односима — у социјалистичким републикама.

IV
Све облике управљања, укључујући и политичку власт, стварају радничка класа и цео радни народ за себе у циљу организовања друштва као слободне заједнице произвођача

Глава I
УВОДНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 1
Социјалистичка Федеративна Република Југославија је савезна држава добровољно уједињених и равноправних народа и социјалистичка демократска заједница заснована на власти радног народа и самоуправљању.

Глава IV
ДРУШТВЕНО-ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ
Члан 71
Радни народ је једини носилац власти и управљања друштвеним пословима.
Грађани остварују самоуправљање непосредно на зборовима бирача, путем референдума или других облика непосредног одлучивања у радној организацији, општини и другим друштвено-политичким заједницама и преко својих делегата које бирају у органе управљања радних и других самоуправних организација и у представничка тела друштвено-политичких заједница.

3. Социјалистичка република
Члан 108
Република је државна социјалистичка демoкратска заједница заснована на власти радног народа и самоуправљању.
У републици радни народ остварује друштвено самоуправљање, уређује друштвене односе, усмерава развитак привреде и друштвених служби, обезбеђује остваривање права грађана, уставности и законитости, и врши све друштвене послове од заједничког интереса за политички, привредни и културни живот и друштвени развитак у републици, осим оних послова који су овим уставом утврђени као права и дужности федерације.
Права и дужности републике утврђују се републичким уставом у складу са начелима овог устава.

4. Федерација
Члан 113
У Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији народи и грађани остварују и обезбеђују сувереност, територијалну целокупност, безбедност, одбрану Југославије, међународне односе Југославије, јединство друштвено-економског и политичког система, јединство привреде земље, усмеравање и усклађивање општег привредног развитка, основне слободе и права човека и грађанина и усклађују своје политичке, привредне, културне и друге заједничке интересе.
Ради остваривања ових заједничких интереса овим уставом утврђују се права и дужности федерације.

Kad nadjem onaj ustav iz 1974 postovacu i njega.

Poslednja izmena:
Da, na brzinu sklepan ali kao da sam ga ja pravio. U filmu za mene nije bila ni jedna jedina novost ali mi je drago sa se neko nasao da objasni neukom narodu sta je pozadina svih tih desavanja.
Ili ces nam ti objasniti kako je ono tamo sve laz?

Pa eto, ti velis da je sve istina i onda mora biti istina ako ti velis. Film je napravljen u jugonostalgicnom duhu i time je prozet od prvog do zadnjeg minuta. To ne moze nikako biti istina, bar ne za mene koji sam u toj zemlji zivio skoro 20 godina.

Stvarno sta reci o zemlji koja je stvorena na zlocinu i prikrivanju zlocina, u kuci u kojoj "zajedno" i "u ljubavi" zive zrtva i zlocinac? Kako to ne mere biti normalno u kod pojedinaca, tako to isto je milion puta nenormalnije kad je u pitanju kolektiv. I sta su to cija, bus, regan itd. predvidili, kad je sam tvorac te zemlje, najveci sin nasih ,... bla, bla, bla .. rekao jos krajem sezdesetih, da ta zemlja nema buducnost ...

Covece, imas ga u elektronskoj formi.Tekst nije bas mnogo "redak", sta vise malo je gusci nego sto bi trebalo.

Pa mogao si da das link na njega. Tamo lepo pise svei o konstitutivnosti srpskog naroda u SRH, kao i to da su narodi nosioci suvereniteta, Sve ono sto je pogazeno pre pocetka rata.
Da se ne bi dalje medju Srbima sirila lazna prica o tome kako je Milosevic hteo da napravi nekakvu Veliku Srbiju. Hrvatska je izbacila Srbe iz Ustava i onda je krenulo klanje. Nije ih Milosevic izbacivao da bi posle ostvarivao svoje podle planove o Velikoj Srbiji.

Pa mogao si da das link na njega.
Sta ce ti link, kada ga je lako naci i bez linka. Potrudi se. Da li tamo pise ko je nosilac suvereniteta?

Da se ne bi dalje medju Srbima sirila lazna prica o tome kako je Milosevic hteo da napravi nekakvu Veliku Srbiju. Hrvatska je izbacila Srbe iz Ustava i onda je krenulo klanje. Nije ih Milosevic izbacivao da bi posle ostvarivao svoje podle planove o Velikoj Srbiji.
Mnogo si nejasan. Mozes li to da elaboriras, ali jasno?

Pa eto, ti velis da je sve istina i onda mora biti istina ako ti velis. Film je napravljen u jugonostalgicnom duhu i time je prozet od prvog do zadnjeg minuta. To ne moze nikako biti istina, bar ne za mene koji sam u toj zemlji zivio skoro 20 godina.

Stvarno sta reci o zemlji koja je stvorena na zlocinu i prikrivanju zlocina, u kuci u kojoj "zajedno" i "u ljubavi" zive zrtva i zlocinac? Kako to ne mere biti normalno u kod pojedinaca, tako to isto je milion puta nenormalnije kad je u pitanju kolektiv. I sta su to cija, bus, regan itd. predvidili, kad je sam tvorac te zemlje, najveci sin nasih ,... bla, bla, bla .. rekao jos krajem sezdesetih, da ta zemlja nema buducnost ...

Ja sam rekao da mi ni jedna od cinjenica prikazanih u tom filmu nije bila novost. Sta vise, postoji jos dosta detalja koji nisu obuhvaceni filmom. Zasto recimo nije pomenut film NATO-a iz 1981 u kojem se aludira na to da ce na Kosovu biti pocetak III sv. rata? Neko je davno pre Milosevica sve lepo organizovao, ako smem da primetim.

I sta je lose u tome sto je film napravljenu u "jugonostalgicarskom duhu"? Sta je reziser trebao da uradi? Da napravi film koji pljuje po tom periodu i istovremeno velica blagodeti zivota koje smo dobili sa demonkracijom? 90% ljudi je zivelo bolje i srecnije u toj drzavi nego sto zivi danas.

A "tvorac te zemlje" je saradjivao sa mentorima onih koji su bili pokrovitelji Busa i Regana. SFRJ je bila projekt zapada a ne SSSR-a.

Da li ste znali zasto se raspala Juga? Ja cu vam reci ;). Nemas brige. :)

Zato sto je Tito bio njen Bog. Kad je umro svako je potrazio svog Boga. Pravoslavci, katolici, muslimani...

To tako prosto i jednostavno zvuci. Sta mislite o tome?

То је тачно! С тим што је католачки и муслимански "бог" имао паре, а наш православни Бог се ослањао на помоћ народа... А од Срба нема вајде... никад није ни било!

Ja sam rekao da mi ni jedna od cinjenica prikazanih u tom filmu nije bila novost. ….

I sta je lose u tome sto je film napravljenu u "jugonostalgicarskom duhu"? Sta je reziser trebao da uradi? Da napravi film koji pljuje po tom periodu i istovremeno velica blagodeti zivota koje smo dobili sa demonkracijom? 90% ljudi je zivelo bolje i srecnije u toj drzavi nego sto zivi danas.

A "tvorac te zemlje" je saradjivao sa mentorima onih koji su bili pokrovitelji Busa i Regana. SFRJ je bila projekt zapada a ne SSSR-a.
Svidja mi se tvoj komentar, osim tvrdnje u poslednjem pasusu koja nije tacna.

Jugonostalgija je pacenicko trabunjanje, a ne cinjenice. Eto sta je pogresno.

SFRJ su u njenom umjetnom neprirodnom "zivotu" odrzavale pare sa truloga zapada, a zatim, nesto kasnije, i iz SSSR. Nula od zemlje ... opsjena, fatamorgana.
Za nas Srbe, kao sto je to nas Licki brat, krajnji ideal ce biti stvaranje velikog Beogradskog pasaluka. Treba istoriju uciti od Lickih gusara, koji za jedan jedini dan pobegose sa svojih ognjista i sada pricaju kako im je jugonostalgija “pacenicko trabunjanje”. Dok je bilo Juge, Licanima nije nista falilo, ovdje u Beogradu bilo ih je na tone i to uglvnom na polozajima. Kada je Juge nestalo, onda im je ona mrska. To ti je isto kao i kad dete ujede majku za sisu.

Za nas Srbe, kao sto je to nas Licki brat, krajnji ideal ce biti stvaranje velikog Beogradskog pasaluka. Treba istoriju uciti od Lickih gusara, koji za jedan jedini dan pobegose sa svojih ognjista i sada pricaju kako im je jugonostalgija “pacenicko trabunjanje”. Dok je bilo Juge, Licanima nije nista falilo, ovdje u Beogradu bilo ih je na tone i to uglvnom na polozajima. Kada je Juge nestalo, onda im je ona mrska. To ti je isto kao i kad dete ujede majku za sisu.

Jasno je da si se vezao za tu Jugoslaviju kao dete za majčinu sisu (ovo podvučeno može se tumačiti samo kao projektovanje vlastitog odnosa ) i kad je neko napadne ( Jugoslaviju) reaguješ kao da ti je majku napao. I pored tvoje emotivne fiksacije nema smisla da širiš mržnju i zavađaš , pogotovo zbog zemlje koja više ne postoji .
Inače Jugoslavija jeste bila zemlja sa mnogo većim mogućnostima za pojedinca od ovih današnjih tvorevina ali za njen opstanak nije bilo volje jer volja samih republičkih političkih elita i naroda (koji je podržavao svako svoje rukovodstvo) nije bila usmerena ka njenom opstanku . I šta sad da radimo ?, da se vređamo zbog nečega što ne postoji i što se po svemu sudeći neće nikada obnoviti ?

Poslednja izmena:
U Jugoslavijama nije bilo Republike Srpske,bilo je mjesta za sve druge ali za Republiku Srpsku ne .Naravno da je dobro što Jugoslavija više ne postoji.
Posebno za vas Jevreje je bilo dobro sto Jugoslavije nema, jer je u spoljnoj politici ona zastupala interese PLO Jasefa Arafata i najostrije osudjivala cinosticku agresivnu i zlocinacku politku prema Palestincima i okolnim arapskim zemljama. I, drugo, Mosad je mogao da vrslja u svim mogucim zemljama osim u SFRJ i SSSR-u.

Back