Rasni ili mešanac

Postoji dovoljno mesta na forumu i za informisanje o dresuri, resocijalizaciji, osnovnoj poslusnosti... Po meni, ova devojka naglasava koliko joj u stvari ne smeta sto je pas uradio sve to sto je uradio, jer sve to postaje trivijalno uz radost koju joj je doneo.

Dakle ovako, možda bi bilo bolje da pažljivije čitate napisano i da ne pričate napamet...
Kad PROČITATE sledeće trebalo bi da bude mnogo jasnije,naravno onom ko hoće zaista da PROČITA i da RAZUME...
Kad uzimate rasnog psa vi tačno znate(pod uslovom da ste se dovoljno informisali,što je nužan preduslov uzimanja psa uopšte)koje eventaulane probleme(raznih vrsta)možete očekivati-kod mešanaca toga nema a pogotovo kod onih koji su potomci mešanaca od mešanaca a i njihovi preci su bili mešanci...

al nij ok da favoriziras ovako i iznosis informacije parcijalno
kako bi svoje...preferencije predstavio kao cinjenice

A šta to konkretno od iznetog nije činjenica...???

medjutim, spozaja da je pas zivo bice, a ne statusni simbol i igracka
jeste ono sto odvaja ljude koji treba da imaju prave pse i one za koje je bolje da se drze plishanih

Znate kako,te floskule o tome da je pas živo biće i bla,bla, i da neki bla,bla su koještarija, kao i to da su mešanci generalno,pametniji,sposobniji itd,itd...i to govorim iz ličnog višegodišnjeg iskustva u zajedničkom životu sa psima (i rasnim i mešancima),ne iz nekog "akedemskog kabineta,zaludan, baveći se floskulama"...

trece, to sto simtirotiv usvajanjao odraslih zivotinja
je tvoja stvar
osobnom smatram je potpuno subjektivnom odlukom...preferencijom
koja nema uporiste u cinjenicama
naprotiv, postoje situacije kada je preporucljivije uzeti odraslog psa, kao
i situacije kada jeto jedina opcija
stenci su slatki, zabavni...ali nisu dobar izbor za svakog
odrastao, formiran pas koji je evaluiran i spojen s odgovarajucim vlasnikom
uvijek je odlican izbor

Naravno da je to moja stvar,između ostalog, ali ja pokušavam da ukažem drugima na neke činjenice koje se izvrću i propagiraju koještarije,i opet napominjem iz LIČNOG ISKUSTVA...
i evo povo ću postaviti što već jednom napisah
Ja moram reći da nisam baš pristalica uzimanja odraslih pasa(mislim na azile i slične ustanove),naročito ne onih sklonjenih sa ulice...pa čak i ako su sterilisani/kastrirani...
To su psi određenih navika,uslova života i sasvim hijerarhijski određeni i vrlo ih je teško podvesti pod nova pravila,naročito onima koji nemaju iskustva ili bi im to bio prvi pas.Takođe psi koji su mučeni,maltretirani,tučeni,zanemarivani i sl. imaju ozbiljne traume koje je takođe jako teško(a u nekim težim slučajevima nemoguće)otkloniti...i onda umesto da imate novog drugara za igru i da se zajedno veselite imate samo muku i probleme.Zato vrlo često dolazi do vraćanja pasa u azil, ili još gore ponovno puštanje na ulicu...

Bilo bi zaista mnogo konstruktivnije da pročitate pažljivo ono što je napisano,naravno ako vam je zaista namera da razmenjujemo mišljenja i stavove,a ne da mlatimo "praznu slamu" i pišemo makar šta...

stenci su slatki, zabavni...ali nisu dobar izbor za svakog

Štenci su uvek dobar izbor iz prostog razloga što je taj neko ko uzme štene, onaj ko ga FORMIRA I DAJE SMERNICE.Odrastao pas je već formiran u onakvim usovima u kojima je rastao od štene do odraslog psa,i to se jako teško može promenuti...to je suština...kad već moram da "crtam"

Dakle,molim lepo ČITAJTE S RAZUMEVANJE napisano,pa da se "divanimo" ako hoćete,naravano...

Poslednja izmena:
pa sta je konkretno receno o ponasanju tog psa na javnom prostoru? nista, osim da je crn...i sta s tim

Dakle stvarno, Vi ili pojma nemate o psima(što mi se čini)ili opet pričate koještarije...
Pa, ne može pas da se ponaša na jedan način u kući(privatnom prostoru) a na drugi van istog...on se ponaša onako kako se ponaša, uvek i svugde...odnosno onako kako mu je dozvoljeno...
Ako bi taj pas recimo otišao neged u posetu gde takođe ima knjiga,kablova,žvaka,telefona i sl. on bi ih isto tako grizao,jeo kao i kod kuće jer je to za njega normalno,obzirom DA MU JE TO DOZVOLJENO.Ma kako to romantično,simpatično zvučalo...to nikako ne može i ne treba da bude šablon ponašanja....

Dakle stvarno, Vi ili pojma nemate o psima(što mi se čini)ili opet pričate koještarije...
Pa, ne može pas da se ponaša na jedan način u kući(privatnom prostoru) a na drugi van istog...on se ponaša onako kako se ponaša, uvek i svugde...odnosno onako kako mu je dozvoljeno...
Ako bi taj pas recimo otišao neged u posetu gde takođe ima knjiga,kablova,žvaka,telefona i sl. on bi ih isto tako grizao,jeo kao i kod kuće jer je to za njega normalno,obzirom DA MU JE TO DOZVOLJENO.Ma kako to romantično,simpatično zvučalo...to nikako ne može i ne treba da bude šablon ponašanja....

zena je rekla da je pas imao pik na razne nejestive objekte
nije rekla da je ikog napao ili da ima problem u socijalizaciji
to sa zvakanjem svega i svacega je kod mnogih pasa faza
lora je oglodala rucke na kaucu dok je rasla
i sad to vise ne radi
s tim da kod nekog u posjeti nikad nije pipnula ama bas nista - ni kablove, ni tudji drveni namjestaj...nista
zapravo, iz tudje ruke ne uzima hranu ako joj ne odobrim cak i ako godinama pozna tog covjeka
izuzetak su ljudi s kojima provodi vrijeme u nasem stanu, kad smo mi odsutni par dana npr.
niti vani ista jede
nismo je to cak ni ucili
sama je odlucila tako
umjesto sto dopisujes pokusaj skapirati sta jest napisano

Poslednja izmena:
Njegove metode rade, provereno na vise pas

Lepo sam napisao da u Cezarovim metodama ima i vrlo korisnih stvari, ali je to u stvari čista komercijala i show program...jer te metode se koriste jako,jako dugo i nije ih on "patentirao".Svaka čast on je uspeo da ih progura i daod toga napravi vrlo uspešan biznis,za to- kapa dole...
Moj drugar, koji se preko 30 godina bavi dresurom pasa,ima slične metode i veoma je uspešan u toj priči,e ali nije medijski exponiran,nije napisao knjigu i zato se za njega malo zna(sem u krugu ljudi koji imaju radne pse)

Uzmi nemacku ovcara - iskren savet, jer njega ces da zavolis odmah, kao clana porodice, ni jedan drugi ne bi mogao da ti priraste srcu...
Ja konkretno, volim mnogo zivotinje i podrzavam udomljavanje, ali npr jedino kao ljubimca mogu da zamislim haskija i oduvek sam htela da imam jednog i to ne bilo kakvog, nego striktno crno - belog sa svetlim ocima i to da sare budu kao da je vecito namrgodjen...;)

Znate kako, sve rase u svom genetskom kodu nose određene karakteristike(tipa odbrana,čuvanje i sl.)međutim, rase koje su generacijama stvarane ,odnosno formirane, za određene "poslove" nose naravno veću predispoziciju za tu karakteristiku...
S toga je mnogo veće verovatnoća ,da će se kod rasa koje su genetski predisponirane da budu čuvari ili borci,pojaviti problem,ako se sa njima ne postupa na pravi način...
Naravno da postoje izuzetci, i naravno da na sve rase utiču, i to u vrlo značajnoj meri uslovi odrastanja i života uopšte,i zato se dešava da ima "krvoločnih" retrivera i pit-bulova koji su "maze"...
E sad tu postoji jedna od teorija (čiji sam i ja zagovornik)a to je da nisu sve rase za sva podneblja i uslove života...da postoje značajne razlike između ovčarskih pasa (mislim na ravničarske i planinske rase)da nije baš najbolje držitai lovačke pse u stanu kao ljubimce itd,itd..
Samim tim je ovo što je napisano za neiskusne odgajivače sasvim tačno, i može izazvati ozbiljne probleme raznih vrsta,pa se zato istima ne savetuje uzimanje određenih rasa...

Čuh svojevremeno za pomeranca koji je udavio dvogodišnje dete svojih vlasnika. Ne treba svako da ima psa i ne treba svako da ima decu. I jedni i drugi zahtevaju pre svega određeni sklop ličnosti sa visokim nivoom odgovornosti, a iskustvo i autoritet su nešto što samo u takvim uslovima može da se nadogradi i stekne. A baš pre neki dan je neko ostavio prvi post na forumu sa pitanjem kad određena rasa može da se pari. Prvo, da je pažljivo pročitao literaturu, illi makar temu o toj rasi, to bi znao. Ne, bitno je samo da se upari kuja, da se uzmu pare za štence. A ko će da je upari, kakvu će negu dobiti u trudnoći, kakvu će negu dobiti ti štenci, nema nikakve veze.

Pre neko leto nam se "uvalila" matora balkanka, izbačena ili pobegla, ne znam, imala je jak materinski instinkt pa joj moje tad malo dete nije smetalo čak ni kad ode da se igra sa njenim štencima. Ali nikad nisam dete puštala samo kod pasa, iako sam u tu kuju imala bezrezervno poverenje. I tačno je (makar donekle) ovo što Igor tvrdi, da bi takav pas bio nesrećan u stanu. Dakle, prilikom nabavke psa treba uzeti u obzir mnogo promenljivih tipa životnog prostora, raspoloživog vremena i novca, starosne strukture porodice, eventualne potrebe za putovanjem... Recimo, planiram, kad moje dete odraste i ode od kuće, makar i na fakultet, da ispunim sebi dugogodišnju želju i nabavim škotskog terijera. Jer nema rase koja više od njih uživa u rutini. :heart: Dotad, još 12 godina, gde nas i kako životni put navede...

Crna ili srebrna tigrasta, MeRRRi (the queen of Scots). :heart2: Tako su dostojanstvene u svojoj nezgrapnosti kujice te rase... :zaljubljena: Ali mislim da ce mi prvi sledeci pas, ako ga dotad ne udome, biti jedan mesanac u tipu malinoaXapbt ili, ako njega udome, jedan mesanac u tipu NODxDA, obojica muzjaci, visoki, divne naravi ali na prvi pogled strasni, verujem sa jakim lovackim instinktima, makar da izlude i oteraju veverice i zeceve. Dakle, ostajem pri onome "rescued is my favourite breed".

Poslednja izmena:
Rescue story of the day! :heart: Inace ovo je moja sugradjanka, poznajem zenu licno, otkad je znam ima pse ali nikad dosad usvojenog, niti mesanca, dakle Sasha joj je prvi usvojeni mesanac, odrastao, iz "azila". Link ne mogu da postavim, to je njen fb status i u pitanju bi bilo narusavanje privatnosti.
PAS USVOJEN IZ AZILA, PRVI UTISAK: SREĆA, RADOST, BLAGOST
Mislila sam da poznajem pse; spremila sam se na čišćenje, pranje za psom, za napor da pas stekne neke neophodne navike, na napor potreban da se pas prilagodi. Umesto toga, dogodilo mi se jedno od najlepših životnih iskustava:
pristigla je mršava, poslušna, smrdljiva.....i umiljata. Ta njena umiljatost je, odmah se videlo, od one plemenite vrste: to nije moljakanje za htranu ili pažnju, to je bila esencija dobronamernosti. Posle prvih zalogaja hrane koju je kod mene pojela, uvela sam je u kupatilo. Znala je da je čeka kupanje a to ni jednom psu nije milo, ali je sarađivala, istrpela trljanje, ispiranje, brisanje.. i bila je ZAHVALNA zbog toga što se trudim oko njene čistoće; Ponovo sam joj dala malo hrane: pojela je, mahnula repom i kada sam joj rekla da je dosta za sada, odmakla s od posude; Sve opisano zahtevalo je otprilike jedan sat bavljenja sa psom.... do ujutru je nisam čula, spavala je, bila mirna i tiha..... Sledećeg jutra, prvi izlazak u dvorište: kad sam je pozvala, nije znala da se odazove, uzela sam povodac, zakačila ga za ogrlicu, poslušno je sa mnom ušla u kuću. .... kasnije sam je ponovo pustila napolje, na prvi poziv je sama ušla u kuću....

Zaista, mogla bih da vam ispričam stotine sjajnih utisaka, posle ova nepuna dva dana druženja sa Sašom, kerušom usvojenom iz azila.....međutim, čini mi se najvažnije da priznam da, bez obzira na prethodna iskustva, ne poznajem pse dovoljno: Saša mi je, na svoj jednostavan način, pokazala da je bolja od svog mog prethodnog znanja. Zahvalna je za sve što joj pružam ali - ne ulaguje se, nije servilna; dobronamerna je i srećna. Sa osmehom na njuški me gleda, juri se sa mačkama i kad one stanu, staje i ona; zainteresovano gleda kokoške, ne dira ih; druži se sa Tiosavom, psom koji je porastao ovde, ali bolje od njega posluša sve što kažem; kada je o zahvalnosti reč, ZAHVALNA SAM I JA NJOJ, ZATO ŠTO JE OVDE....

I pre nego sto sam pre neku godinu odgledala ovaj BBC-jev dokumentarac, naginjala sam mesancima ali ovaj video me je potpuno ucvrstio u ubedjenjima:

Ne kazem da su svi rasni psi losi ili bolesni, samo da smo im mnogo zla naneli rasistickom modom koja ne prolazi jos od viktorijanskog doba. :( A zasto bih kupila psa kog cu celog zivota morati da lecim i da se patim zajedno sa njim, kad mogu da dobijem jednog za dz i pritom ucinim dobro delo, uz nesto manji procenat verovatnoce da ce se razboleti!

Poslednja izmena:
ja drzim rasne pse,ali sada cu udomiti i jednog mesanca,iako mi je prostor problem.previse je ostavljenih pasa.a kada budes birala,samo ce ti se kazati,nekako oni uvek odaberu nas iako mi mislimo da mi biramo

Slažem se potpuno sa ovim delom oko biranja. Stvori se neka veza, ima je ili nema. Čak i kad gledamo slike pasa za udomljavanje na sajtovima nekog društva ili šinteraja... teško će nam privući pažnju slika životinje koja nam nije u datom trenutku kompatibilna. I mogu da razumem da neko želi sebi da kupi rasnog psa, pobogu, meni se gadi da uđem u second hand radnju, kamoli da pipnem odevni predmet koji nosi tuđu istoriju i energiju. Ali uvek navijam za udomljavanje.

941909_506369579424157_802458216_n.jpg
184550_448641488530300_1504761652_n.jpg

ja sam Sani i od ponedeljka ću imati konačno svoj dom kod Dragiše i njene porodice...
danas sam bio na upoznavanju i njuškanju i mnogo smo se svideli jedni drugima...
najviše me je mazio jedan mali dečak,za kojeg čujem da je imao paničan strah od pasa,ali sada želi da ima svog psa i nije se uopšte plašio da me mazi i da se igra sa mnom u svom ogrooomnom dvorištu koje će postati moj novi dom...
moj život je bio tužna priča,ali se nadam da mi dolaze lepši dani...
pisaću vam kako mi je u novom domu..poželite mi sve najbolje...

vaš Sani

nasla sam mesanku pincha i necega :) kada sam videla te okice bilo je gotovo..ljubav...mala je crna i ima bele carapice,lici na pinca koji je prosao preko trake za pranje automobila :) danas cu je uzeti da se malo upoznamo i da vidimo kako ce moji psi reagovati na nju i ona na njih.nadam se najboljem.

Back