Raskrinkavanje pojave zvane "Bijelo Dugme".

iamaphoney

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.452
Mislim da ova socioloska pojava ili fenomen(kako mnogi tepaju) zasluzuje temu,vise u nekom tom socioloskom smislu nego muzickom.Jasno je da se radi o najpopularnijoj,najkomercijalnijoj,najozbiljnijoj,ako ne o najboljoj,pop-rok grupi ili kako vec, u regionu (tj.nekadasnjoj ESEFERJOT).Imali su sve sto je je potrebno za kompletnu biografiju od skandala do nastupa na radnim akcijama i patriotizma,od vanvremenskih do totalno idiotskih pesama,od dzeza,bluza,diska,ska do narodnjaka.Prosli su raznorazne faze,ali se dve osnovne izdvajaju,Pravo dugme (sa Bebekom),i dugme na aparatima(sa Tifom i Alenom).Sta vama znaci "Bijelo Dugme" danas,sta vam je znacilo pre? Mit o ovom muzickom buckurisu i naj muzickom brendu bivse socijalisticke domovine ide toliko daleko da se propoveda da su bili drzavni projekat.Upadljivo je medjutim da se njihov uspon i pad vezuje za uspon i pad Jugoslavije i jugoslovenske ideje.Oni jesu bili kardiogram bivse drzave.Prema ovom cirkusu,muzickom pomijarniku(ali i genijalnoscu)se ne moze biti ravnodusan.Danas se odnos prema dugmetu ide u dve krajnosti ili ih vole,ili ih mrze i sa strascu pljuju,okrivljujuci G.B za turbo-folk,i brojne plagijate.Danasnje tkz.dugme ne racunamo,ali ko hoce moze da kaze koju rec o njima..

Mislim da ova socioloska pojava ili fenomen(kako mnogi tepaju) zasluzuje temu,vise u nekom tom socioloskom smislu nego muzickom.Jasno je da se radi o najpopularnijoj,najkomercijalnijoj,najozbiljnijoj,ako ne o najboljoj,pop-rok grupi ili kako vec, u regionu (tj.nekadasnjoj ESEFERJOT).Imali su sve sto je je potrebno za kompletnu biografiju od skandala do nastupa na radnim akcijama i patriotizma,od vanvremenskih do totalno idiotskih pesama,od dzeza,bluza,diska,ska do narodnjaka.Prosli su raznorazne faze,ali se dve osnovne izdvajaju,Pravo dugme (sa Bebekom),i dugme na aparatima(sa Tifom i Alenom).Sta vama znaci "Bijelo Dugme" danas,sta vam je znacilo pre? Mit o ovom muzickom buckurisu i naj muzickom brendu bivse socijalisticke domovine ide toliko daleko da se propoveda da su bili drzavni projekat.Upadljivo je medjutim da se njihov uspon i pad vezuje za uspon i pad Jugoslavije i jugoslovenske ideje.Oni jesu bili kardiogram bivse drzave.Prema ovom cirkusu,muzickom pomijarniku(ali i genijalnoscu)se ne moze biti ravnodusan.Danas se odnos prema dugmetu ide u dve krajnosti ili ih vole,ili ih mrze i sa strascu pljuju,okrivljujuci G.B za turbo-folk,i brojne plagijate.Danasnje tkz.dugme ne racunamo,ali ko hoce moze da kaze koju rec o njima..

Српска посла.
Ставиш будале на ignore и тераш по своме.
Ко зна боље да свира, нека изволи.
Али за ових шест месеци на форуму дошао сам док закључка да многи не умеју ни да пишу.
Или су превише лењи да користе велика слова, камоли гитару.

Опет то олако пљување по свему и свакоме ко је нешто својим личним трудом постигао...

Најлакше је тако, само осути паљбу...

А шта сте ви сами у животу урадили, шта вам даје право да омаловажавате туђи рад...?

Не слушам ту музику, никад нисам била ни на једном концерту - у принципу никад нисам волела "звезде" нити било кога само за то што је изузетно популаран, напротив, увек сам била и остала посебна, и волела оно што није популарно, али је квалитетно...

Али нису они случајно постигли толику славу, ипак је иза тога озбиљност и темељан рад, и то, шта год лично мислила морам напросто, ценити...

Српска посла.
Ставиш будале на ignore и тераш по своме.
Ко зна боље да свира, нека изволи.
Али за ових шест месеци на форуму дошао сам док закључка да многи не умеју ни да пишу.
Или су превише лењи да користе велика слова, камоли гитару.

Jeste.Ja to dobro znam..zato sto se i sam zanimam gitarom nije lako.Bregovic nije bio gitarista tipa V.Stefanovski ali je bio sasvim solidan u svojim najboljim danima.I treba mu odati priznanje za NAS AUTENTICNI RnR.Zasto bi kopirali zapad vecito? Ima stvarno tu smesnih tekstova i smesnih stvari,ali to je nas RnR.A sta je corba? Griupa koja je bila vredna postojanja jedino zbog pogledaj dom svoj andjele.Dugme je imalo sve odlike RnR titana i biografije kompletnije od mnogo vecih grupa.I ja sam na kraju srednje i pocetku faxa bio sklon pljuvanju Bregovica i Dugmeta,medjutim.. samo budale se ne menjaju.

Medjutim Dugme je mozda i vise od Azre ogrezlo u politiku.I pre albuma sa Tifom.Cak su i svirali J.B.T-u,radili muziku za decu,nastupali sa simfonijskim orkestrom,operskom pevacicom,probali su sve pravce,poceli su furiozno a u istoriju su otisli tiho i na mala vrata posle koncerta u nekom manjem gradu u Bosni.Ta turneja je bila prekinuta.Imali su sve odlike uspesne privatne firme u socijalistickom samoupravljanju.Jos uvek se prepricavaju njihovi finansijski prohtevi i racunice celnicima jugotona.Imali su dve narkomanske afere,i jos mnogo sta.Zato i kazem da je biografija fascinantna,najfascinantnija u bivsoj Yu,biografija u rangu sa Stonsima i Bitlsima,ako se vec na muzickom planu ne mogu porediti.

Nije bio Vlatko Stefanovski ali je bio mnogo vise od sasvim solidnog, bio je odlican cak. Tifa i Bebek su jedni od najboljih vokala ex-yu rocka, iako je meni Alen licno najdrazi po boji glasa... onda Laza Ristovski, najbolji klavijaturista kog smo imali... da su bili komercijalan bend, bili su, pogotovo odlaskom Bebeka, ali takve hitove, takvu publiku, tiraze... nije imao niko na ovim prostorima.

Rambo.A je rekao prostu a genijalnu recenicu "Mi automatski sve komercijalno kvalifikujemo kao lose,sto naravno ne znaci da smo u pravu,naprotiv".Ja mislim da je Brega bio naj svirackoj formi u vreme "Bitange i princeze".Meni je isto fascinantno to sto je Album sa Tifom,tj. sam Tifa ostavio toliki trag,i to na albumu koji nije u nekom rokerskom fazonu,album balada,i pop pesama(uz izuzetak lipe cvatu).Nek neko navede bilo koji veci bend uopste ciji je pevac ostavio toliki trag na jednom otpevanom albumu.To vise govori o kvalitetu peveca,i sam G.B je rekao da je to najbolje otpevan album.To je bila pojava poput super-nove.Anonimni pevac sjajnih mogucnosti ali sa nestabilnim karakterom.Alen je bio sljaker,profesionalac,zahvalan pevac i po meni je bolje pevao na samom kraju,nekako zrelije i odgovornije nego kad je dosao u dugme.A i taj album pljuni i zapjevaj mi je nekako mlak,meni je npr. bolji ovaj zadnji album,za koji sam licno i vezan od detinjstva a koga mnogi nazivaju najgorim,nego taj i pored tih hitova.I Ristovski i Pravdic su bili odlicni,istina Ristovski ipak bolji,mislim da i njegov rad u Smaku to dokazuje,kao i genijalni solo albumi "Merge" i "Naos".

Back