Raskid iliti "Želim ti sve najbolje"

Uvek sam se pitao šta su pravi razlozi, kada nas neko ostavi?
U stvari, zašto imamo potrebu da ih saznamo? Zašto pritiskamo našeg, sada već bivšeg partnera, pitanjima koja nam nisu potrebna, kao što nisu ni njima. Čemu ta potreba da se zna kada 99% to neće ništa promeniti u već propaloj vezi, koja se gubi i odlazi od nas. Ništa više ne možemo da učinimo da promenimo ono što se dešava. Pravi razlog, nikada nećemo ni dobiti od našeg partnera. Jednostavno je tako.
A pitanja? Ona se samo gomilaju: “Kako?”, “Zbog čega?”, “Zašto?, kao i mnoga druga. Ali jedno pitanje je uvek najčešće, koje se najviše ponavlja: “Imaš nekog drugog?”. Odgovor je uvek: “Ne”. Očigledno. Onda sledi naše: “Lažeš”. I onda, čemu onda sve to? Zar je to toliko jače od nas? Želimo da saznamo nešto što će nas još više razbesneti, pokrenuti druga pitanja, ako je kojim slučajem odgovor “Da”, kao što su: “Ko je to?”, “Gde ste se upoznali?”, “Koliko se poznajete?”, “Uživaš više?”, “Koliko to već traje? Koliko me varaš?”… što je najgore, toliko se razbesnimo da počinjemo da urlamo, vrištimo kao da niko ne postoji na svetu, kao da nas niko ne čuje. Ili je to neki mazohistički nagon da nas ljudi čuju?
Tako da, nazovimo je poslednja svađa, traje jako dugo. Mučna je i bolna. Obično se dešava noću, kao da sam mrak ima neke veza sa tim. Ali ne, samo je tako. Koliko god da sve to potraje, odgovore nećemo dobiti. Samo će se kao na traci ređati I gomilati loši trenuci, pominjati sve najgore, vređati I hvatati za sitnice.
A do juče, voleli smo tog nekog najviše i nikada nismo ni pomislili da možemo da im kažemo tako nešto.
Nervira me ona rečenica, kada se strasti u poslednjim svađama smire, kada sledi rastanak, a sada već bivši partner kaže:
“Želim ti sve najbolje”.
Zar nije pomalo otrcana fraza? Da li je ta, prosta i toliko jednostavna rečenica obavezna pri rastanku? Mislim, čemu ta rečenica kada se ostavljenoj duši sve u tom trenutku ruši, pretvara u pakao, kada ima osećaj da propada kroz pod, kada sunce više ne sija, kada kiša pada samo za vas i niko drugi je ne vidi. Tom tako malom rečenicom, do nas dopire sasvim nešto drugo, nešto nalik na ovo: “Ne želim ti sve najbolje, gori u paklu!”. Nekako mi je ta rečenica, koja odzvanja u našim glavam, iskrenija i prikladnija za kraj.
Raskid je zaista jedan, pre svega, jako težak trenutak za sve. Neko odlazi i napušta nas. Neglo se prekida život u kome je učestvovalo dvoje, koji su gradili život i imali neku budućnost. Onda, posle raskida ostajete sami i sledi period privikavanja na novonastalu situaciju ali pre svega, jedno je sigurno, od tog momenta ste sami. Neko ko je do tada, do tog momenta bio sve naše, ljubav, pretvara se u nešto što nismo o tome ni mislili, da neko koga smo jako voleli može da postane onaj koji nam je srušio sve, da postane najgadnija, najpakosnija osoba na svetu. Možda čak i čudovište. Za sve to, takve osećaje u nama, potreban je samo jedan momenat. Trenutak koji se zove kraj jedne veze.
Manje-više, najbolji su bezboli raskidi veze ali ni oni nisu sasvim sigurni da će tako I ostati. Uspeh je ako neku vezu možete prekinuti tako da nikog ništa ne boli ali jednostavno, ne znam da li je to moguće? Ironija je da je uvek neko ostavljen, uvek neko ostavlja.
Jednom, upoznaćemo nekog novog i krenuti opet. Sve opet. Sve kao i ranije.
U stvari...
Ližite svoje rane i tražite ljubav.

Kažu da je tanka linija izmedju ljubavi i mržnje... ja to ne bih znala, ali pade mi na pamet dok sam čitala tekst

Ako su postojale jake emocije, teško je i onome ko ostavlja mozda isto kao i onome ko je ostavljen...sve zavisi od okolnosti i razloga prekida
Recimo, kad ostavljas nekoga koga si jako voleo ali si shvatio da ta veza nema buducnost (ne bitno iz kog razloga) onda ti je jos teze sto ostavljas, jer druga strana nije jos postala svesna toga sto ti vec odavno jesi svestan....da nema buducnosti.... i onda se samo vrtimo u krug...zasto, kako.... i nadanje druge strane da ce te se pomiriti.... pakao...

A, ta čuvena rečenica "Želim ti sve najbolje" može da zaboli vise od svega.... to se ne bi smelo govoriti kad se prekida sa nekim...to je tako hladno...i jadno... i apsolutno nepotrebno

Poslednja izmena:
Da kažem koju:
Najlicemernija rečenica posle raskida: Želim ti sve najbolje!
Sad govorim iz ličnog ugla:
Dakle, raskantali smo se, recimo, povredjena sam ili sam
povredjivala, suze, uzdasi, porušene želje, snovi, ideali...
On/ja sad u naručju druge/gog....i treba da si želimo sve najbolje.
U njegovim rukama druga umesto mene. I obratno.
Ne želim mu sve najbolje, nego neka živi, - onako kako je zaslužio.
I za mene vredi. Logično.
Pozdrav autoru bloga.
S razlogom.
:)

Ninel;bt160569:
Kažu da je tanka linija izmedju ljubavi i mržnje... ja to ne bih znala, ali pade mi na pamet dok sam čitala tekst

Ako su postojale jake emocije, teško je i onome ko ostavlja mozda isto kao i onome ko je ostavljen...sve zavisi od okolnosti i razloga prekida
Recimo, kad ostavljas nekoga koga si jako voleo ali si shvatio da ta veza nema buducnost (ne bitno iz kog razloga) onda ti je jos teze sto ostavljas, jer druga strana nije jos postala svesna toga sto ti vec odavno jesi svestan....da nema buducnosti.... i onda se samo vrtimo u krug...zasto, kako.... i nadanje druge strane da ce te se pomiriti.... pakao...

A, ta čuvena rečenica "Želim ti sve najbolje" može da zaboli vise od svega.... to se ne bi smelo govoriti kad se prekida sa nekim...to je tako hladno...i jadno... i apsolutno nepotrebno

Tekst sam pisao i posmatrao samo iz ugla onog koji je ostavljen. Isključio sam onu drugu stranu koja ostavlja. Ko zna, možda jednom i napišem tekst viđen iz tog ugla, kao i o tome, šta i kako posle i eventualnom pokušaju pomirenja.
Samo treba naći inspiraciju za sve to. :)

mari47;bt160577:
Da kažem koju:
Najlicemernija rečenica posle raskida: Želim ti sve najbolje!
Sad govorim iz ličnog ugla:
Dakle, raskantali smo se, recimo, povredjena sam ili sam
povredjivala, suze, uzdasi, porušene želje, snovi, ideali...
On/ja sad u naručju druge/gog....i treba da si želimo sve najbolje.
U njegovim rukama druga umesto mene. I obratno.
Ne želim mu sve najbolje, nego neka živi, - onako kako je zaslužio.
I za mene vredi. Logično.
Pozdrav autoru bloga.
S razlogom.
:)

Pozdrav mari47 :)
Hvala na komentaru.

Meni se tvoj komentar sviđa i hvala ti na njemu. :)
Nisi promašila temu, samo si svojim mislima nastavila tamo gde ide cela priča oko raskida.
Ja sam se samo nadovezao i rekao koja su me osećanja vodila. Priču sam skratio, tj. stao sam tamo gde počinje "raskid", a nisam objavio u tekstu, ono što si ti napisala, kako sve ide dalje.

Izvinjavam se ja ako je došlo do nesporazuma. :)

..ugao ostavljenog ...bol koju on doživljava i preživljava ( većina preživi tu bol -- neki prekrate muke sebi ; ili predmetu muka ; a neki i sebi i njemu .... na sreću ovakvi su retki ; čak retki i u književnosti ) ... dakle, ostavljeni i njihova bol iliti patnja ....
.. poreklo tog bola / patnje ?... mislim da je to jako interesantno pitanje za diskusiju ..

..stojim na stanovništvu , da većina ostavljenih ima duhovne patnje zbog povređenog ega i sujete ... dakle , reč je o taštini ... imati nešto , imati određenu vlast nad tim - čini čoveka ( mislim na oba pola ) izuzetno moćnim / ispunjenim / dokazanim / izuzetnim / posebnim / važnim pred samim sobom a i pred drugima ( da ne govorim o partneru koga vidimo malte ne kao nešto svoje , što posedujemo -- emotivnp / duhovno ) ...
...svest da smo izgubili to što smo imali ( to duhovno stanje : vlastoljubivu emotivnu nadmenost ) , da smo obični - minorni ( ne samo pred bivšim partnerom, već i pred zajednicom ) - odbačeni , velika je frustracija i hendikep; koji izvodi cunami u našem egu i sujeti ... i baš taj frustrirajući cunami, proizvodi duhovni bol koji sve aktivnosti zanemaruje i bavi se sam sobom ... spirala ljubavnih jadi - tako nekako to zovemo ; a u stvari ništa drugo nije, nego samosažaljevcajuća pozicija dok ne iskrsne nova prilika i ne izvršimo okupaciju nečijeg emotivnog sveta ...
.. posle nove emotivne okupacije ; novog "zaljubljivanja" -- potiskujemo predhodni poraz ( da tako kažem ) i hranimo sujetu novim uspehom ...ovog puta oprezni ( u smislu da se čuvamo i prvi izgovorimo tu čuvenu rečenicu :"Želim ti sve najbolje" .... ko zna , možda ovde ima ičeg tačnog ?

Poslednja izmena:
Bata Lompi, ti upravo pričaš o "okruženju"!!
Kakve to veze ima sa srcem...ljubavlju??

Moja čuka pati zato što ne mogu više da sedim sa druge
strane otomana i gledam je kako čita knjigu, a ne zato što
sam izgubio moć nad njom i postao "minoran ( ne samo pred
bivšim partnerom, već i pred zajednicom ) ".

Iskreno, zabole me i za prijatelje i rodbinu a posebice "zajednicu"!!
A o tome šta misle i pričaju o meni...samo Ču im pokažem čarape :lol:!!

Mogu se složiti da je kod veČine vaki slučaj, ali ako je tako,
ondaK ne pričamo o SRCU!!

...ipak je ovo ključna konstatacija : "čuka pati zato što ne mogu više da sedim sa druge strane otomana i gledam je kako čita knjigu, a ne zato što sam izgubio moć nad njom i postao "minoran "" ... drugi deo koji navodno nastoji da negira povređenost ega , zapravbo to samo potvrđuje ...
..ovde je već potrebna pomoć stručnjaka .. ja samo iznosim pretpostavke ...
... zaista mislim da uzrok svih ili većih ljubavnih jada/ patnji dolazi od povređenog ega - sujete...

..kad god čovek oseti tu vrstu boli i jada, nek zaviri u svoju dušu i pošteno porazgovara sa sujetom - taštinom ; nek se upozna sa njom .... nestaće bol i jad svremenom samoupoznavanja -- ko rukom otrt ...

Waao intezivno...
To je po mom misljenju iako neprijatan proces veoma neophodan pod jedan ljudi su po prirodi radoznali. A drugo kada su prilici da kazes da volis nekoga onda je to prilicno velika stvar i jednostavno ne mozes da izadjes iz zivota te osobe bez objasnjenja ....nije kao da mozes da kazes ok bilo je zabavno caoooo....To je proces gde se saznaju stvari koje jednom partisipantu nisu bile ocigledne ...nauci se nova informacija koja formira dalju perspektivu na celu situaciju iako ne izgleda tako jer je to veoma emocionalni period i racionalnost nije prioritet ....ali naucimo dosta stvari o sebi i toj osobi i onda eventualno to sve ima nekog smisla. Sledeci put znas........ ne zelim osobu sa tim karakteristikama.........moje mane su....

Poslednja izmena:

Back