čvrsnica
Domaćin
- Poruka
- 4.321
Molim???
OK. Bila je neka srpska državica na prostoru kod Kupe između dvije hrvatske.Ili možda tvrdiš da je Dalmacija, Primorska Hrvatska, ustvari Primorska Srbija?
Čini se veoma izgledna samo onima koji ulaze u istraživanje sa izričitom namjerom da negiraju postojanje Srba u ranom srednjem vijeku zapadno od Drine.
Evo citata iz anala:
Kako se drugdje navode Srbi u franačkim analima? Kao Sorabi. Sada, jedino postoji mogućnost da se Srb nije tada zvao Srb, već Srbi, i to u stranim jezicima potpuno identično kao i srpski narod? Takođe, prije 1300.-ih godina, kada se Srb (Szereb) po prvi put pominje u istorijskim izvorima, njega ni nema - iako je nesumnjivo postojao i ranije, sigurno nije mogao postojati oš početkom 800.-ih godina!
Čak i da prihvatimo to, morali smo odbaciti i pretpostavku porijekla imena grada od jednog staroslovenskog glagola (koje je malo prenategnuto), zato što onda ispada da ga svi stranci poistovećuju sa Srbima, tj. morali bismo zaključiti da je Srb nesumnjivo toponim Srba...a onda i razmišljati o činjenici da se anali pišu 822. godine, da još nije došlo do ujedinjenja Hrvatske i etnogeneze Hrvata, pa tako čak i povjerovati u stare teorije pojedinih srpskih starijih istoričara o autohtonosti Srba u krajiškim krajevima, prije Hrvata!
Takođe, ponoviću jedan vrlo važan dio citata:
Vrlo interesantan taj grad-narod, čiji vladar vlada velikim krajevima Dalmacije...Mislim da je pretpostavka da je Srb u pitanju došla od onih hrvatskih povjesničara koji nisu imali izvor u originalu u rukama možda...
Što se tiče pitanja da li su Srbi vladali Bosnom tada, iznimno je (preko izvora koje je Porfirogenit uklopio u DAI) da je Bosna bila srpska krajem IX stoljeća, međutim mi ne znamo o čemu pričamo. 'Bosna' nije ništa drugo do oblast gornjeg toka rijeke Bosne, 'Stara Bosna'. Pitanje koje ostaje jeste je li krajem osamstotih srpski knez Petar, Gojnikov sin, zavladao Bosnom (kako Jirečekova škola tvrdi i pojedini zapadni istoričari koji su preuzeli tu interpretaciju LjPD+ostale potvrde), u kojem slučaju bi prema srpskim tvrdnjama to mogli biti Srbi koji žive nezavisnot od Srbije (a to se malo i logično uklapa u priču bjekstva panonskoga slovenskog vladara), ili pak je bila dio srpske države još i početkom istog tog stoljeća...
pisao si ijekavicom "gdje" na to sam mislio
srbi zapadno od drine jesu postojali,nemoze se to negirat,samo izgleda da je hrvatska strana prevagnula te se srpsko teziste seli na istok
mislim da je davno rijeseno da ime mjesta srb potice od rijeci srebro...naravno da se sad nemogu tocno sjetit detalja vezano za to,ali mozda nadodjem
bosna kao takva je bila zanemariva,barem po velicini za pocetak da bi se ozbiljno uzela u obzir