Rapir protiv katane ....

• Začetnik teme Začetnik teme Kendoka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
to si u pravu, ne zna se ko je macavelac koji se bori protiv kendoke, po njegovoj tehnici, kretanju i svemu, rekao bih da se radi o vrhunskom borcu.
kendoka je zadao munjevit ipon u glavu macevaoca ili ti masku kako vec to zovete, u kendou je to men.

Evo napokon sam uspeo da pogledam doticni filmic.
Dakle oruzje koje macevalac drzi nije rapir (mac) vec sablja koja po tehnici upotrebe ne odgovara tehnici maca. Drugo kao sto sam vec rekao u sablji su Japanci jos gori nego u macu. U sablji u ubedljivo najbolji Rusi i Italijani u ovom trenutku.
U svakom slucaju film je ilustrativan, ali nije u potpunosti odgovarajuci za ovu nasu temu koja nije "Sablja protiv katane" nego "mac protiv katane"

Da pojasnimo,
kao sto je shinai replika katane, tako je sportski mac replika rapira, sportska sablja replika konjicke tj. pesadijske sablje, a floret replika malog dvorskog maca. Tehnika sportske sablje ne odgovara tehnici rapira tj. sportskog maca, zato sto je sportska sablja kao i shinai (katana) prvenstveno oruzje namenjeno secenju. To se na snimku i vidi kada macevalac upravo izvodi pokret secenja. Ono sto sportski mac (rapir) razlikuje od sportske sablje tj. od shinaia (katane) je to sto je sportski mac (rapir) prvenstveno oruzje namenjeno ubodu i tu je eventualna prednost rapira tj. sportskog maca zato sto su ubodi uvek opasniji od secenja a takodje i stav koji odlikuje ovo oruzje dovodi do toga da je onaj koji bode i pri tome drzi oruzje jednom rukom potencijalno u boljem polozaju. Naravno opet cu naglasiti da bi u eventulanom duelu veliku ulogu igralo to ko je borac.
Po pokretima koje je pokazao macevalac uopste se ne moze zakljuciti da je vrhunski, jer to su sasvim uobicajeni pokreti za jednog sabljasa. Cak bih primetio da je relativno spor i neinventivan u akciji koju je uradio. U svakom slucaju bilo bi zanimljivo pogledati isti duel izmedju recimo dvojice prvaka Rusije u oba oruzja.

kendoka:
to nije poen u povlacenju,, u kendu nema povlacenja.cisto ofanzivna vestina.
ne vredi da ti sada objasnjavama o tehnikama, kad jednostavno ne rezaumes filozofiju kenda, ili te ne zanima !?
to nije poen u povlacenju,, u kendu nema povlacenja.cisto ofanzivna vestina.
ne vredi da se sada objasnjavamo o tehnikama, kad jednostavno ne razumes( ili neces ) filozofiju kenda.

To samo mogao i da ocekujem da ce pre ili kasnije da se povede prica o filozofiji ... a o tome je vec dosta pricano na topicu "istocnjacke borilacke vestine VS. zapadno borenje".
Bilo kako bilo ono sto sam hteo da kazem je da se poen koji je naneo kendoka u spotu u samom kendou ne bi bodovao.

Heheh u psihologiji se kaze da je ono za sta optuzujes druge cesto tvoj licni problem tzv. "princip ogledala", no da se vratimo topicu.... ono sto je moj cilj nije da polemisem o necijem karakteru nego da analiziram topic iz svih uglova. Priznajem da ne poznajem dobro pravila kendoa ali ono sto znam je da se prvenstveno boduje ofanzivna tehnika, a ovo sto je uradio kendoka u klipu je tehnika u povlacenju.

Back