'ranom protiv problema

• Začetnik teme Začetnik teme minon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moja baka je bila mudra
jeste nas nutkala hranom stalno
kao prava baka
i kuvala je ne mogu da kazem bas izuzetno, ali nikad necu da zaboravim njenu posecerenu dzigericu (omaklo se , jbg)..neposoljeni ajmokac i sl..
generalno, bilo je ukusno..pite su joj bile :think: cek jel nam je pravila pite :think:
ali je bila riznica mudrosti
jedna koju cesto primenjujem je - kad ti se kuca ne sredjuje, ti ej samo prehebi..kao da ce neko da primeti razliku
druga je - sta si se snuzdila? raskinula si s momkom?? ma nemoj da si luda, sada su svi tvoji :)

-natrčao sam na neki text i zvinim se što ću kopirati samo delove. mislim da će biti sasvim dovoljno.

"Kako god, pošto je baba samo nutkala hranu i nikad ništa nije komentarisala, osuđivala, niti davala savete, običaj među drugaricama je bio da uvek svratimo kod nje kad je neka od nas u problemima."

"- Da li je neko za domaću višnjevaču?-upita baka neveselo, odvraćajući pogled od unuke

- Evo ja sam, bako, sipaj mi duplu odmah, pa sedi s nama za sto i objasni ti nama lepo šta je to qrva. Da li ih je bilo i u tvoje vreme? Mora biti da jeste, jedna ti je pobegla s mužem, a?-prosikta Maja.- Vidim, nešto gunđaš, vrtiš glavom, pa hajde sad kaži svima šta te muči, glasno i jasno."

"Baka umorno sede na ivicu stolice, tromo dohvati bocu i bez reči nasu svima po čašicu. Tada podignu oči i drhtavim glasom reče:

- Majo, i ti i ja smo od onih žena koje uživaju u svom malom, zamišljenom, ispeglanom svetu. Svetu složenih fioka, skuvanih ručkova tačno u podne, dečijim peticama, letovanjima i zimovanjima. Mi smo, ono što se kaže, poštene žene. To je titula koju smo nametnule same sebi i zato moramo da ćutimo, jer je to titula koja se sviđa ostalim ljudima. Da ćutimo i kad sve u nama vrišti, kad bi sve u nama cvetalo i disalo punim plućima. Jer mi nismo qrve. Mrzimo ih što se ljube s onima koje smo mi htele, što uživaju onako kako smo mi zaslužile, što cvetaju dok mi venemo, što nas svojim postojanjem podsećaju koliko je naša vrlina u stvari paravan za još gore laži, a to su laži koje živimo iz dana u dan. Laži o besprekornom životu, životu smerne i zahvalne majke i supruge. Mrzimo ih jer bi, da imamo snage, poslale sav svoj sadašnji život dođavola i radile šta nam se radi, spavale s kim nam se spava, išle gde se nama ide, živele onako kako se nama živi...Samo, mi to ne radimo, jer nismo qurve, božemesakloni.

Nego, je l' neko za gibanicu?"
...da li vas je baka nutkala hranom i da li ste nešto pametno naučili od nje...? :think:

Sa mojom nanom smo bile strasno povezane i bila sam joj slabost koju je tesko prikrivala. Nas je cetrnaestoro unuka, ali eto ja sam bila i njoj i dedi nesto razlicita i specijalno njihova, o tome se nije glasno pricalo, ali to su svi znali. Cuvala me je prvih sest meseci po rodjenju (jer je mama odmah pocela da radi) i kako sam prolecno dete, setkala me po rascvetalim vocnjacima... i posle mnogo godina insistirala da bas njih deda prenese na mene, kao da se plasila da neko drugi ne izbrise uspomene koje je ona s ljubavlju prepricavala.
Njoj se niko nije protivio, jer je nekako uvek najpametnije zvucalo ono sto ona kaze, a istina je da je njen autoritet lezao u razboritom nastupu, uvek spremna da saslusa, a na kraju jasno saopsti "presudu".
Znala je sta hoce ili nece i kod krupnih odluka, ali i kod bezveznih, pa je znala da ode u udaljene gradove po stof kakav je zamislila za suknju, kosulju, kaput....i da se po peti put vrati i bez kupljene marame, jer "nije bilo niceg sto je ona zelela".
Volela je lepe ljude i kad na svadbi svi posedaju ona se okrene oko sebe i kaze - sve lepi ljudi. Zasto joj je to toliko bilo bitno, ne znam, ali usput izgovoreno nama, unukama "lepe ste, trazite lepe momke da vam i deca budu lepa" mozda je jedini eksplicitni savet od nje. :lol:
Ono oko skole i "dinara" se toliko podrazumevalo da nismo smele cetvroku iz skole da prijavimo. :lol:

Kad-god mi nesto islo lose, pa se u poslednjem momentu preokrene na dobro, moja sestra kaze - nanina zvezda ti to udesila, sigurna sam.
Ja znam da je nemoguce prekinuti neke veze...potvrde se tu i tamo, do nekog sledeceg susreta, na nekom drugom mestu u nekom drugom vremenu. Neke poruke prepoznam, neke prepoznam sa zakasnjenjem, ali volim da mislim da su od nje i bas za mene.
p.s. moja cerka je rodjena na njen rodjendan. :heart:

Minon je bacio kosku:

Treba da se opredelimo za gužvaru ili za epitet qrve.
Minon nam širi vidike da ne budemo uskogrudi.:deda:

...ja se vrlo često uplašim da supersonični antigo analizer već zna ono što ja još nisam stigao ni da pomislim...:cry:

...moraću poraditi na najnovijoj tehnici zaštite intelektualne svojine... misliću na kengura a na forumu ću iskuckati magare...:(

...da li vas je baka nutkala hranom i da li ste nešto pametno naučili od nje...?

Naucila me je da mlatim pasulj, kupim dzanarike, seno, krunim kukuruz...i tako te seoske rabote...sve to uz mantru ko radi ne boji se gladi, radi sine i imaces, ako radis, radi kako treba, misli glavom, imaj neka ti se nadje, cuvaj nesto i za crne dane, budi pametna, ne daj se veslati, postuj roditelje i starije, na sveca se ne sisti...itd..

Uvek nam je slala sira, kajmaka, pasulja, rakije...

Baba je bila veliki radnik, a ja se tesim da radnicka klasa odlazi u raj. :lol:

-natrčao sam na neki text i zvinim se što ću kopirati samo delove. mislim da će biti sasvim dovoljno.

"Kako god, pošto je baba samo nutkala hranu i nikad ništa nije komentarisala, osuđivala, niti davala savete, običaj među drugaricama je bio da uvek svratimo kod nje kad je neka od nas u problemima."

"- Da li je neko za domaću višnjevaču?-upita baka neveselo, odvraćajući pogled od unuke

- Evo ja sam, bako, sipaj mi duplu odmah, pa sedi s nama za sto i objasni ti nama lepo šta je to qrva. Da li ih je bilo i u tvoje vreme? Mora biti da jeste, jedna ti je pobegla s mužem, a?-prosikta Maja.- Vidim, nešto gunđaš, vrtiš glavom, pa hajde sad kaži svima šta te muči, glasno i jasno."

"Baka umorno sede na ivicu stolice, tromo dohvati bocu i bez reči nasu svima po čašicu. Tada podignu oči i drhtavim glasom reče:

- Majo, i ti i ja smo od onih žena koje uživaju u svom malom, zamišljenom, ispeglanom svetu. Svetu složenih fioka, skuvanih ručkova tačno u podne, dečijim peticama, letovanjima i zimovanjima. Mi smo, ono što se kaže, poštene žene. To je titula koju smo nametnule same sebi i zato moramo da ćutimo, jer je to titula koja se sviđa ostalim ljudima. Da ćutimo i kad sve u nama vrišti, kad bi sve u nama cvetalo i disalo punim plućima. Jer mi nismo qrve. Mrzimo ih što se ljube s onima koje smo mi htele, što uživaju onako kako smo mi zaslužile, što cvetaju dok mi venemo, što nas svojim postojanjem podsećaju koliko je naša vrlina u stvari paravan za još gore laži, a to su laži koje živimo iz dana u dan. Laži o besprekornom životu, životu smerne i zahvalne majke i supruge. Mrzimo ih jer bi, da imamo snage, poslale sav svoj sadašnji život dođavola i radile šta nam se radi, spavale s kim nam se spava, išle gde se nama ide, živele onako kako se nama živi...Samo, mi to ne radimo, jer nismo qurve, božemesakloni.

Nego, je l' neko za gibanicu?"

...da li vas je baka nutkala hranom i da li ste nešto pametno naučili od nje...? :think:

ispade da na svetu postoje samo kurrve i ove usedele dosadne zenturace koje zive od rucka do vecere servirane deci
ta baba kenjja za medalju
aj sad daj parce gibe :zjede:

...ja se vrlo često uplašim da supersonični antigo analizer već zna ono što ja još nisam stigao ni da pomislim...:cry:

...moraću poraditi na najnovijoj tehnici zaštite intelektualne svojine... misliću na kengura a na forumu ću iskuckati magare...:(

Ti, Minone, zapravo nisi znao šta se u onom dijalogu potencira.

Naglasak je stavljen na dve bitne preokupacije u ljudskom kratkom veku, na hrani i seksu.

Te teme ljudski rod deklamuje napamet ulovljen u mišolovci vlastite prolaznosti. Duboko ogrezli u samoobmane, veruju da je hrana više od sredstva za opstanak i zavisnički žude za zadovoljenjem čula ukusa kad nema zadovoljenja erotske i emotivne gladi. Ožderavaju se, pa se time hvale kao nekim podvigom, do tančina opisujući ukuse, mirise, izgled zgotovljenih kulinarskih kreacija, zaboravljajući da je čovečanstvo koliko juče izašlo iz ljudožderstva. Čovek pristupa punoj trpezi kao svetilištu i ritualno jede, ždere, trpa u sebe sve što mu oči vide.

Čovek je od kulinarsva načinio opsežnu nauku kojom se razmeće kao najvećim kulturološkim dostignućem.

Čitave armije kulinara utrkuju se u svojim umećima, pišu knjige o tome, režiraju emisije, serijale, na pijedestal uzdižu Svetu Rozalinu od kutlače, Svetog Stivena od tiganja i ostale znamenite kuvare sveta, a uz njih i naše lokal patriotske kuvarčiće koji pevaju ode o sarmama i gibanicama.

A ja tvrdim da svima njima, osim oralnog zadovoljstva, hrana služi da im načini dobar oklop telu, jer žudeći da se zaštite od svake nevolje, formiraju naslage sala kao pancir, kao gvozdeni oklop. Ti oklopljeni vitezovi, ti gvozdeni tenkovi, spremni su da zakolju svakog ko se usudi da im kaže da treba da se umere u hrani im nasušnoj, ljute se kad im kažeš da je hrana koliko sredstvo opstanka, toliko i dželat koji dežura nad njihovim trpezarijskim stolom.

Nije problem hrana, problem je njena količina koja se unosi.
Problem je što je hrana postala zamena za sve ono što nam nedostaje.

Toliko o hrani...
O seksu drugi put.

Naucila me je da mlatim pasulj, kupim dzanarike, seno, krunim kukuruz...i tako te seoske rabote...sve to uz mantru ko radi ne boji se gladi, radi sine i imaces, ako radis, radi kako treba, misli glavom, imaj neka ti se nadje, cuvaj nesto i za crne dane, budi pametna, ne daj se veslati, postuj roditelje i starije, na sveca se ne sisti...itd..

Uvek nam je slala sira, kajmaka, pasulja, rakije...

Baba je bila veliki radnik, a ja se tesim da radnicka klasa odlazi u raj. :lol:

...ovo samo da prepisem...:)
...moja je jos govorila, mami pa posle meni, ne dolazi mi u selo bez frizure i ne doterana, necu da ovaj narod ovde misli da nemas, znas kad ces dolaziti
pa planiraj...
...bila je postena zena sa sela, ona iskrena siroka dusa, svakom da pruzi i pomogne, svakog da primi i doceka kao najvaznijeg na svetu, zato su je svi i voleli:heart:

Imala sam veliku srecu sa bakama. Prvo, mnogo jake zene. Drugo, zdravorazumski pravilno postavljena. Nana za nanu, puna poslovica ali baka me je ocuvala, nisam isla u obdaniste, i nema bre, naucila me redu za ceo zivot. Nema bez dorucka ni do prodavnice. Ruca se za stolom a domaci radi posle skole. Mnogo mi nedostaje. Musko zensko, sta znam, nije me ucila ali ona je ostala udovica sa 45 i nikada ni okom nije okrznula drugog muskarca. Ne mora niko da ti kaze, vidis sam. Mnogo moralna zena za vreme. I mnogo jaka. Za nju je kuca, nahraniti, drzati red, cuvati, sve po spisku, jednom mi je nudila celu penziju da se pomirim sa gimnazijskim momkom i cak je i za to bila u pravu, taj decko je sjajan...ne petlja se, ne komentarise ali mislim da joj se moj zivotni izbor nista ne svidja...non stop je citiram valjda sto sam bila puno sa njom...

Moja baba je bila kreativna žena ma genijalac ali ne u kuhinji...:lol:
Njena meni najdraža rečenica: mila, mila, mila moja došlaa kod babe, živa bila ti meni a sad, pošto si već velika devojka, skuvaj nam nešto a ja ću da ti
kažem, ako ne znaš, gde šta stoji...:D

Moja baka je bila od onih zmaj zena, mada je, kada god je mogla, bezala iz kuhinje, i birala sve druge poslove kojih na selu ima na pretek. Nije ni bila od onih koje se trude da usade sve svoje mudrosti u tudje glave, ali se to nije odnosilo na red i disciplinu. Tu se svojski trudila i jos ono zbog cega je bila izuzetna, u cisto patrijahalnoj velikoj zajednici kod nje nisu mogle da prodju sve gluposti koje su nametane snajama i deci, jos zenskoj, u pocetku i njoj koja je jos bila i slabog zdravlja i njenoj deci. Koliko joj je polazilo za rukom da drzi stvari pod kontrolom u toj kuci videlo se kada je umrla i kada su drugi ukucani regresirali po svakom pitanju, da mi sada nije jasno kako je sve uspevala. A i to koji je ona put redovno potezala i kako se organizovala da bi pomagala mojoj majci, da bi nas cuvala, da uvek bude svima oslonac.

Druga, po ocu je umrla dok je otac bio jos mali. Kakvu sam sliku sklopila o njoj, bila je okrenuta muzu kome su status i vaspitanje omogucavali da radi sta mu padne na pamet. Takav je i prema njoj bio. Ona je radjala decu, on je voleo drugu zenu sa kojom je stalno bio, kazu da je prema babi znao da bude vrlo surov i grub. Na kraju, kada je bila u velikim bolovima slala je decu kod njegove ljubavnice da ga pozovu da dodje kuci. Ni tada nije dolazio. Imao je on neke druge kvalitete, kazu da je bio retko dobar i iskren sagovornik, ali umro je mnogo pre nego sto mogla da koliko toliko shvatim sebicnost koju je celog zivota ispoljavao prema svima. I kada odemo u to selo, ma koliko sam volela tamo da odem kada se okupi cela familija, cesto sam zamisljala kako bi drugacije uspmene imala odatle da je baba bila ziva i da je nas decu nutkala hranom, ne marim mnogo za te mudrosti... Zao mi je sto nemam jasniju i puniju sliku o njoj.

Back