Rajna

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.160
Kao dete sam često odlazila u Čačak. Ovčar Banji smo kupovali lepinje s kajmakom.Ništa slađe Bože ništa slađe.
A bilo ih je i posle bilo je tih lepinja.Nikad više takvih nikad ni mirisa.Ni kore ni masnog oka u sredini

U Čačku je živela baba-tetka nije imala decu.Prigradsko naselje Beljina ulica 7.Oniska žuta kuća na kraju sela četvorooka
Ti-ti-ti žuta kuća ta-ta-ta žuta kućica.
Deda-tetak je bio došljak i radio je u Agrostroju.Imao je bicikl lovačku pušku i psa.Zvao se Ovčar kao planina se zvao taj pas lovački.A tako je i lajao i spavao i hrkao.
U dvorištu je bila česma i četiri zelene stolice.Četiri stolice i četiri čačanske lepotice.Četiri okrečena šljivova stabla.Slobodin usisivač je zavijao kao Kerber
Lavež se čuo do Jelice do Kablara do Pakovraća.Komšinica Rajna je živela preko puta.I bila je velika kao breg kao Palatin Kapitol ili Avetin posle bih kad sam učila sedam rimskih brežuljaka.Uvek videla Rajnu ali Rajnu koja nije reka.Rajnu koja je žena i koja se smeje kao dete.I priča o pijaci o gibanici o nekoj Veri Ćilimanki,koja joj je upropastila odela koje je spremila za `ukopa`Da baš tako je rekla za `ukopa` je šila.Ali loša je švalja ta Ćilimanka.I sad je ukopno odelo u mojoj detinjoj glavi

Jedna nespretno izvedena monstruozna kreacija.`Mislim može za svaku dan i tako to ali za ukopa nije`.Zna Rajna šta hoće oduvek je znala ta Rajna iz Prislonice.Što se u Beljuni skućila i sad ne ide da šije drugo.To je kaže `namenila i ne valja se prinavljati`Znam da je živela još najmanje trideset godina.Možda je još živa da li su moljci pojeli ukopno odelo.Da li zaudara na decenije koje je sahranula.Vrag bi ga znao a ja bih i sad prepoznala Rajnu.Rajnu koja nije reka ali je znala da zatalasa prsima kao Rajna
Velika kao Palatin Kapitol Viminal Kvirinal Ta kuća ta zemlja ta žena ta reka što nije reka
`Neka te vode da se kupaš u Moravi`govorila je
`Kad u Moravi naučiš da plivaš onda si naučila
Vodite ovo dete na Moravu` a oni me nisu vodili
Osim možda jednom ali ja sam se plašila
Neko je rekao da u Zapadnoj Moravi ima vodenih zmija
Kruškoglavih ribarica u belouški i smukulja
`A one te neče gledati blagonaklono` da baš to mi je rekao jedan dečak koji je posle umro
Gle sad sam ga oživela i opet se smeje i ugriza jabuku.A ja ja nikad nisam naučila da plivam.

Marija Vulovic

Back