Radovi mladih, još neafirmisanih dizajnera

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.460
Umetnički dizajn studio Sofronović

Iako postoji već duži niz godina, Umetnički dizajn studio Sofronović, prevashodno se bavio projektovanjem
i opremanjem enterijera različitih namena i izradom nameštaja po meri. Odnedavno, ojačan grupom
dizajnera, pored dosadašnjeg načina poslovanja, on je takođe postao i jedan od retkih inovativnih
centara koji se bavi problemima u industriji nameštaja, a rezultat je veliki broj zanimljivih eksponata
i konceptualnih rešenja iz ove oblasti. Svi eksponati predstavljaju originalna rešenja koja se odlikuju
specifičnom formom i funkcijom. Neki od koncepata bave se i posebnim problemima kao što su ušteda
materijala, ušteda prostora, multi funkcionalnost, modularnost, ergonomija…
Mnogi dizajneri bili su inspirisani prirodnim formama pa se tako ova rešenja mogu nazvati
i bioničkim konceptima.
md-multi-seeting-1.jpg

Nemanja Kiso „Multi-SEETING”

md-multi-seeting-2.jpg

Ovaj komad nameštaja iznad svega promoviše ideju multifunkcionalnog sedenja u kombinaciji
sa elegantnim dizajnom. Namenjen je za korišćenje u ekskluzivnim javnim prostorima, ali i kao komad pogodan za unutrašnjost rezidencija, vila... Element se sastoji iz tri tapacirana dela i
malog klub stočića elipsoidne forme. U zavisnosti od rasporeda elemenata, može se koristiti
kao krevet ili kao manja ugaona garnitura.
md-multi-seeting-3.jpg

Šteta je samo što ovde nije stavljena neka devojka da se izvali na ovom multi tasking
nameštaju...već leži plastična lutka.Eto ponovo našeg dragog kiča..
koji viri iz nekog ćoška :mrgreen: :aha:Tako smo mi sposobni da upropastimo sve što je dobro.

Predrag Sofronović „Sofa chair“

Stolica se odlikuje svojom masivnošću i oštrom i dinamičnom formom. Prilikom projektovanja, akcenat je bio na pronalaženju idealnog odnosa između ugla naslona i ugla sedišta.
Napravljena je od furniranog medijapana, mada idejni projekat predviđa i korišćenje drugih
materijala poput punog drveta, tapacirunga, klirita i sl. „Sofa chair“ takođe predstavlja
pogodan komad za dizajniranje palete istorodnih proizvoda (barska stolica, trpezarijska
stolica, klub fotelja...)
md-sofa-chair-2.jpg

md-sofa-chair-1.jpg

Umetnički dizajn studio Sofronović

Iako postoji već duži niz godina, Umetnički dizajn studio Sofronović, prevashodno se bavio projektovanjem
i opremanjem enterijera različitih namena i izradom nameštaja po meri. Odnedavno, ojačan grupom
dizajnera, pored dosadašnjeg načina poslovanja, on je takođe postao i jedan od retkih inovativnih
centara koji se bavi problemima u industriji nameštaja, a rezultat je veliki broj zanimljivih eksponata
i konceptualnih rešenja iz ove oblasti. Svi eksponati predstavljaju originalna rešenja koja se odlikuju
specifičnom formom i funkcijom. Neki od koncepata bave se i posebnim problemima kao što su ušteda
materijala, ušteda prostora, multi funkcionalnost, modularnost, ergonomija…
Mnogi dizajneri bili su inspirisani prirodnim formama pa se tako ova rešenja mogu nazvati
i bioničkim konceptima.
Pogledajte prilog 998457
Nemanja Kiso „Multi-SEETING”
Moderna oklagija?

Simon Roča

Simon je kćerka poznatog dizajnera Džona Roče, ali ovo nije nikakav preduslov da se ona nađe
na ovom spisku, već je glavni – talenat koji je ona očigledno nasledila od oca.

Diplomirala je na Nacionalnom koledžu za umetnost i dizajn u Dablinu, a debitovala je na Nedelji mode u Londonu 2011. Mešanjem japanskog stila sa istorijskim činjenicama, već je zaradila brojne nagrade.
144.jpg

20181110_193838-701x576.jpg

Mladi dizajnerski tim Anica Andrić iz Valjeva i Milan Karišik iz Beograda, dobitnici prestižne
nagrade “Zlatni ključ”
20181110_193753-768x1025.jpg

“Zlatni ključ” najprestižnija je nagrada koja se za dizajn nameštaja može dobiti u Srbiji, a
mladim dizajnerima je ovo priznanje ne samo fantastična stavka u biografiji i referenca,
već i motivacija za predstavljanje na narednim sajmovima i osvajanje novih nagrada.
“Stvarno nisam očekivala nagradu s obzirom na to da prvi put izlažemo. Milan Karišik i
ja smo zajedno studirali u Milanu, radili u Milanu i timski smo zajedno sa valjevskom
firmom Animo napravili dizajn brenda Garda. Ideja nam je bila da napravimo nameštaj
koji će biti dovoljno udoban, stabilan i otporan na uslove, da može da se koristi za kafiće,
barove i restorane”, kaže za Valjevska posla mlada dizajnerka nameštaja Anica Andrić,
naša sugrađanka, koja se školovala na Politecnico di Milano, najprestižnijoj školi za
dizajn u Italiji.

Jovana Radenković, koja veštim rukama oblikuje nežni porcelan dodajući mu pokoju trunčicu
zlata i sačinjava prelep nakit, ali i poneku šoljicu i tacnicu. Jovana je večita optimistkinja i
sanjarka, koja je rešila da svoj san pretoči u javu. Ova devojka romantična iznutra a jaka
spolja, odabrala je baš porcelan kao svoj materijal.
1.jpg

„Veliki sam individualista po prirodi i još sam od malena, dok su druga deca bila napolju, više
volela da ostajem u kući sama i da stvaram razne sitnice, počevši od nakita i perlica, preko
slikanja, pravljenja raznih predmeta od drveta, papira i svega onoga što sam pronalazila u
prirodi – žireva, lišća… Sećam se da sam u jednoj televizijskoj emisiji prvi put videla kako
se prave predmeti od gline i da sam ostala fascinirana kako se od jednog komada „blata”
može stvoriti ukrasni i upotrebni predmet. Ta fascinacija je prerasla u zaljubljenost, a
zaljubljenost u ljubav koja traje i koja je sve jača iz dana u dan.”
2.jpg

Back