Rado ide Švajcarac u vojnike ... a mi?

Da li Srbija treba da ima obavezni vojni rok?

• Da, i to iskljucivo sa oruzjem

• Da, ali moze i civilno sluzenje po izboru

• Ne, samo profi, kao sto je sad.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
238.180
Švajcarska je kao sto znate jedna mirna zemlja koja nije ratovala bar 200 godina. Neka ratna opasnost je od njih dalja nego od bilo koga. Pomislio bi covek da im vojska ni ne treba, a kamoli jos i obavezan vojni rok. Ipak, oni ocigledno misle drugacije:

Берн – Становници Швајцарске одбацили су предлог пацифистичке Групе за Швајцарску без армије о укидању обавезног војног рока, показују прелиминарни подаци после референдума у тој централноевропској земљи које су пренеле агенције.

Према подацима ТВ канала РТС, против иницијативе гласало је близу 73 одсто становништва швајцарских кантона.

Evo da prospem i linkovlje pred vas, da ne bude kao s nekima. :per: Tu imate i mnogo siri tekst.

E sad, za Svajcarce manje - vise, nego me zanima sta mislite o svemu tome kod nas? Ovde ako se dobro secam nikakvog referenduma po tom pitanju nije ni bilo, samo odjednom ukinuli vojni rok i kraj price. Da li je to bila ispravna odluka? Ako ovo opstane nekoliko decenija pojam ''rezervni sastav'' ce recimo 2050. biti potpuno besmislen jer skoro niko van vojske nece imati ni najosnovniju obuku. Da li je neko uopste razmisljao o tome ili je samo doneo odluku po svom trenutnom nahodjenju? Hajde da vidimo sta vi mislite. Zato ide i anketa.

de me nadje ?

svajcarski perorez za svakog srpskog junaka ! :klap:
Nije losa ideja. :ok:

Elem, red je da i obrazlozim svoj stav. Po meni obavezna vojna obuka je neophodna da bi imali u slucaju potrebe dovoljan broj ljudi koji imaju bar neku predstavu o tome. Nemora to biti dugo kao nekad, neka je i samo 3 meseca. Sluzenje po bolnicama i drugim ustanovama samo da bi se odradilo je besmisleno jer se tamo o vojsci ne nauci nista.

Elem, red je da i obrazlozim svoj stav. Po meni obavezna vojna obuka je neophodna da bi imali u slucaju potrebe dovoljan broj ljudi koji imaju bar neku predstavu o tome. Nemora to biti dugo kao nekad, neka je i samo 3 meseca. Sluzenje po bolnicama i drugim ustanovama samo da bi se odradilo je besmisleno jer se tamo o vojsci ne nauci nista.

eto i ja da se slozim.

koncepcija svajcarske vojske je odlicna, to je jedino sto je bitno.

Zalazem se za profesionalnu vojsku .Da obrazlozim ! Ja sam inace rezervni oficir . Bio sam u vojsci kad se ona sluzila 15 mjeseci
i nisam vidio neke vajde za drzavu od toga . U slucaju rata nikakve koristi od sluzenja vojnog roka . U ratu sam ponovo morao da
ucim kako se rastavlja zatvarac od puskomitraljeza M53 jer se sve zaboravilo . Kod pravljenja zaklona ista pjesma .
U ratu sam imao borce koji nisu sluzili vojsku iz nekih razloga i one koji su sluzili . Nikakve razlike nije bilo medju njima .
Zalozio bih se za neku obaveznu kratkotrajnu obuku od mozda mjesec dana . Tek toliko da omladina vidi sta je to vojska i da im se
podijele VES~ovi , a oni koji to zele da ostanu kao profesionalni vojnici . Naravno , u slucaju rata treba da ucestvuju svi vojno sposobni
tako da drzava nece ostati bez odbrane .

Švajcarska je kao sto znate jedna mirna zemlja koja nije ratovala bar 200 godina. Neka ratna opasnost je od njih dalja nego od bilo koga. Pomislio bi covek da im vojska ni ne treba, a kamoli jos i obavezan vojni rok. Ipak, oni ocigledno misle drugacije:

Evo da prospem i linkovlje pred vas, da ne bude kao s nekima. :per: Tu imate i mnogo siri tekst.

E sad, za Svajcarce manje - vise, nego me zanima sta mislite o svemu tome kod nas? Ovde ako se dobro secam nikakvog referenduma po tom pitanju nije ni bilo, samo odjednom ukinuli vojni rok i kraj price. Da li je to bila ispravna odluka? Ako ovo opstane nekoliko decenija pojam ''rezervni sastav'' ce recimo 2050. biti potpuno besmislen jer skoro niko van vojske nece imati ni najosnovniju obuku. Da li je neko uopste razmisljao o tome ili je samo doneo odluku po svom trenutnom nahodjenju? Hajde da vidimo sta vi mislite. Zato ide i anketa.
Имала је грађански рат 1848. између снага федерације које су се бориле за јединствену ШвИцу и снага реакције које су подржавали Хабзбурзи, а звали су се Сондербунд.
Победили федералци, а ШвИца је отад федерација, иако је у имену задржала стари назив Конфедерација.
Доводиш бре аудиторијум у заблуду!!!

Да додам, требало би омогућити упис војног рока у радни стаж(можда и у двоструком времену, тј војни рок од нпр 1 године, две године радног стажа) и омогућити здравствене бенефиције за све који би евентуално били повређени током војног рока, или у рату.
Такође трајање вежби током службе у резервном саставу обрачунати у радни стаж.

Koncept Svajcarske vojske je specifican i vrlo skup. Od drzanja oruzija i opreme kod kuce. Pucanje obavezno mislim 4x godisnje.
Komisija ima pravo da dodje u proveri i ako nije zadovoljna odrzavanjem opremei oruzja lete kazne po 800 franka. Kazna se pise i ako niste na zadnjem pucanju ispalili najstariju municiju koju ste dobili.

U Svici je vojni rok ne tako kratak, ali je svaki odrastao svajcarac starosti od 18 do 60 godina vojni obveznik i vrlo cesto imaju vezbe, idu na pucanje, vojno oruzje i municiju drze kod kuce, svi putni pravci su na svako nekoliko kilometara opremljeni stubovima za zaprecavanje koji izlaze iz asfalta i kada se mehanizm unisti, zarusi nemoguce je odblokirati put bez velikog angazmana tehnike. Svi tuneli snabdeveni sa eksplozivnim lozama u koje se u slucaju potrebe stavlja exploziv i aktivira da se tunel zarusi i da ne nabrajam. Ne izbegavaju vojne vezbei vecina je stvarno spremna da ratuje za Svajcarsku. Generalno vrlo militantna nacija. Cak je i Hica u vreme WW2 kada mu je uzfalilo sredstava za rat razmisljao da na brzinu okupira Svajcarsku, ali je odustao od toga jer je shvatio da to nikako nebi bilo na brzinu i da nebi bili ni lako ni bez velikih zrtava.

Zalazem se za profesionalnu vojsku .Da obrazlozim ! Ja sam inace rezervni oficir . Bio sam u vojsci kad se ona sluzila 15 mjeseci
i nisam vidio neke vajde za drzavu od toga . U slucaju rata nikakve koristi od sluzenja vojnog roka . U ratu sam ponovo morao da
ucim kako se rastavlja zatvarac od puskomitraljeza M53 jer se sve zaboravilo
. Kod pravljenja zaklona ista pjesma .
U ratu sam imao borce koji nisu sluzili vojsku iz nekih razloga i one koji su sluzili . Nikakve razlike nije bilo medju njima .
Zalozio bih se za neku obaveznu kratkotrajnu obuku od mozda mjesec dana . Tek toliko da omladina vidi sta je to vojska i da im se
podijele VES~ovi , a oni koji to zele da ostanu kao profesionalni vojnici . Naravno , u slucaju rata treba da ucestvuju svi vojno sposobni
tako da drzava nece ostati bez odbrane .
Zato sto si ti kao oficir bio takav kakav jesi:mrgreen: i vojnici su ti bili takvi kakvi u bili. Zato je i Juga prosla kako je prosla jer su je branili takvi oficiri i takvi vojnici, ako ne svi ono vecina.

Да додам, требало би омогућити упис војног рока у радни стаж(можда и у двоструком времену, тј војни рок од нпр 1 године, две године радног стажа) и омогућити здравствене бенефиције за све који би евентуално били повређени током војног рока, или у рату.
Такође трајање вежби током службе у резервном саставу обрачунати у радни стаж.
Slazem se ali da je sluzenje vojnog roka ozbiljna stvar, a ne sprdacina kakva je bila u svim rodovima i skoro svim jedinicama. cast casnim izuzetcima, padobrancima, vojnoj policiji, ne sve jedinice i naravno izvidjaci diverzanti, iko je i medju nama bilo i zabusanata, a i staresina kojima nebih dao da cuvaju dve nacrtane guske. Ali takvi su bili u velikoj manjini, na zalost mene zapao jedan takav.

Ма, швабе су то у души, не разоружава нико паметан себе. Ајде што они дуже и носе све и свашта кући, него можеш да добијеш дозволу и за аутоматско оружје, одеш у продавницу и купиш шта хоћеш, заметнеш на раме и кући. Е то је држава!:ok:

Ма, швабе су то у души, не разоружава нико паметан себе. Ајде што они дуже и носе све и свашта кући, него можеш да добијеш дозволу и за аутоматско оружје, одеш у продавницу и купиш шта хоћеш, заметнеш на раме и кући. Е то је држава!:ok:
Sve o duzenju vojnog oruzja i kupovini stoji. A pre dvadesetak godina se jedan svicer posvdjao sa momsijom, otisao u radnju, kupio polovan luger i upucao ga. Kda su ga na sudjenju pitali da objasni zasto je kupovao pistolj da likvidira komsiju kada je imao automatsku pusku u kuci covek je ponosno izjavio da mu je drzava dala oruzje da brani Svajcarsku a ne da rsciscava svoje licne svadje.
Kada li ce jedan prosecan Srbin imati svest o svojoj drzavi kao taj Svacarac

Sve o duzenju vojnog oruzja i kupovini stoji. A pre dvadesetak godina se jedan svicer posvdjao sa momsijom, otisao u radnju, kupio polovan luger i upucao ga. Kda su ga na sudjenju pitali da objasni zasto je kupovao pistolj da likvidira komsiju kada je imao automatsku pusku u kuci covek je ponosno izjavio da mu je drzava dala oruzje da brani Svajcarsku a ne da rsciscava svoje licne svadje.
Kada li ce jedan prosecan Srbin imati svest o svojoj drzavi kao taj Svacarac

Е па сад, различити смо менталитети, то стоји. Али, они нису ратовали бар 300 година, а ми не гасимо вјековима, нисмо за поређење..;)

Е па сад, различити смо менталитети, то стоји. Али, они нису ратовали бар 300 година, а ми не гасимо вјековима, нисмо за поређење..;)
Mozda i nismo, ali i sviceri su ratovali izmedju sebe 700 i slovimasedam stotina godina, kanton protiv kantona sa promenljivim intenzitetom.
Kod svicera nisam video da se ljudi nesto puno qrce poznvanjem oruzja i ljubavlju prema istom ali svi znju da ga koriste, a kod na Srba upljuvasmo se od hvalisanja da volimo oruzje, a ima koliko hoces Srba da neznaju s koje strane puska puca, isto toliki, ako ne i veci broj mozda zna, ali nije bas 100% siguran, a o zelji da stvarno okrvavimo gace ratujuci za Srbiju e tu smo tek usli i u poeziju. Rado Sarbin ide u vojnike, va ga vuku a troica tuku

Ja sam za odsuiženje vojnog roka ali ja sam žensko pa ćete mi rećo sada: A ko si ti da se izjašnjavaš po tom pitanju.
Uvela bih barem po mesec ili dva meseca i za žene čisto da znaju da drže oružje u ruke. Kada se zarati često se dešava da su svi prinudjeni iz nekog razloga da potegnu oružje bez obzira na pol pa zašto onda i žene ne bi znale tako nešto.

I glasala sam :aha: biću izgleda jedino žensko u anketi :mrgreen:

Ja sam za odsuiženje vojnog roka ali ja sam žensko pa ćete mi rećo sada: A ko si ti da se izjašnjavaš po tom pitanju.
Uvela bih barem po mesec ili dva meseca i za žene čisto da znaju da drže oružje u ruke. Kada se zarati često se dešava da su svi prinudjeni iz nekog razloga da potegnu oružje bez obzira na pol pa zašto onda i žene ne bi znale tako nešto.

I glasala sam :aha: biću izgleda jedino žensko u anketi :mrgreen:
To sto si zensko te ne sprecava da budes dobar vojnik samo ako hoces i malo se potrudis. Mozes da budes dobar borac - poznato ti je ko je bila Milunka Savic? - a mozes biti ne od male koristi i na masi drugih mesta, recimo kao snajperista, ili na nekom mestu ne dirktno borbenom. I ima jedan jako vazn momenat koji su Usre dobro shvatile, ne ceprkaju badva po ljudskom mozgu. Svaki muskarac, - muzijak ce se drugacije boriti kada je pored njega zena borac - zenka. Nije to musko zenski sovinizam to su nasi animalni iskoni, svaki muzijak se bori za zenku i to nam je u podsvsti, to su nstinkti.

Mozda i nismo, ali i sviceri su ratovali izmedju sebe 700 i slovimasedam stotina godina, kanton protiv kantona sa promenljivim intenzitetom.
Kod svicera nisam video da se ljudi nesto puno qrce poznvanjem oruzja i ljubavlju prema istom ali svi znju da ga koriste, a kod na Srba upljuvasmo se od hvalisanja da volimo oruzje, a ima koliko hoces Srba da neznaju s koje strane puska puca, isto toliki, ako ne i veci broj mozda zna, ali nije bas 100% siguran, a o zelji da stvarno okrvavimo gace ratujuci za Srbiju e tu smo tek usli i u poeziju. Rado Sarbin ide u vojnike, va ga vuku a troica tuku

Има нас који можемо и хоћемо, а кога мајка није родила за пушку, боље ни да је не дохваћа у руке, јер је већа вјероватноћа да ће себи и својима штету да начини него непријатељу. Немају тај култ оружја као ми, јбг, такви су. Код нас се рачунало за мушко, раније, кад је способно чељаде за војску, ако не, није се могло ни оженит. Они не, њима баста свака варијанта.
Ратовали јесу, али, то није вјерски рат, као код нас, немају Запад који потпирује ратове итд. А да се не понављам да су то Германи, њима баста сад да се пуцају, а сјутра да заједно праве сир и Милке.;)

Inace u papinoj gardi su samo Svajcarci !!!
Pontifical_Swiss_Guards_in_their_traditional_uniform.jpg

Group_of_swiss_guards_inside_saint_peter_dome.jpg

Back