Radno vreme

Peruzzi

Domaćin
Banovan
Poruka
4.066
Nesto ne nadjoh po istoriji nista na ovu temu

Koliko radnih dana ima u godini, koliko radnik moze da iskoristi za odmor, koji je maksimalan broj radnih sati dnevno/nedeljno/mesecno i sl. ?

Sto firmi-sto pravila, ali nekih zajednickih pravila sigurno ima.

Tema za sve nas koji ne znamo sta nas ceka da naucimo od starijih :mrgreen:

Prosek je 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno. Nocni cuvari rade 12-24 smene bez obzira na dane, vozaci imaju obaveznu pauzu na svakih (cini mi se) 4 sata voznje.

Za ove sto rade 8*5 - kako se odredjuje plata? Tj. koliko se uzima da mesec ima radnih dana?

Nesto ne nadjoh po istoriji nista na ovu temu

Koliko radnih dana ima u godini, koliko radnik moze da iskoristi za odmor, koji je maksimalan broj radnih sati dnevno/nedeljno/mesecno i sl. ?

Sto firmi-sto pravila, ali nekih zajednickih pravila sigurno ima.

Tema za sve nas koji ne znamo sta nas ceka da naucimo od starijih :mrgreen:

Prosek je 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno. Nocni cuvari rade 12-24 smene bez obzira na dane, vozaci imaju obaveznu pauzu na svakih (cini mi se) 4 sata voznje.

Za ove sto rade 8*5 - kako se odredjuje plata? Tj. koliko se uzima da mesec ima radnih dana?

Lepo si rekao, sve zavisi od firme. Plata pogotovo . U drzavnim firmama (opet, ne svim, ali neki prosek) se radi kao sto si rekao. Vikend slobodan, 5 dana u nedelji po 8 sati. Plus svaki praznik neradan. Zavisno od meseca, lako mozes da izracunas koliko imas radnih sati. Kod privatnika je drugacije, radis koiko ti kaze. Recimo, ako vidis da na banci pise da radi do 5, oni kada zatvore, ostaju da rade jos sat-dva...

Na stranu to sto privatnici izrabljuju...

Ima 10 neradnih dana u godini, tako sam bar izbrojao, + 52*2 = 104 vikend dana, to mu dodje 114 neradnih i 251 radni.

251/12 = 21 radni dan po mesecu, u proseku, sto daje 168 radnih sati.

Koliko se inace radnih sati uzima za mesec kad se dogovara plata?

Koliko je meni poznato po zakonu imaš 40 sati nedeljno rada ostalo se tretira kao prekovremeni rad samo što to ovde niko nepoštuje.Godišnji odmor po zakonu je minimalno 20 radnih dana (što znači da vikend se ne računa) ali i to niko nepoštuje pa privatnici jedva i na tešku muku da daju 10 dana računajući tu i vikend.A to pitanje koliko ima neradnih dana u godini :think:... pa sad imaš ljude koji rade non-stop ko dragstor i ko ih pita za zdravlje.:roll:

Uzmes Zakon o radu i tu ti sve jasno pise.Mislim da je izglasan u Skupstini Srbije 2005-te,ako ne i 2004-te.Kratak je i jasan za citanje,nemoguce da nekom ne bude nesto nejasno.U praksi stvari stoje totalno drugacije,tj.zavisi od firme do firme,od radnje do radnje.Zavisi naravno od posla koji se mora obaviti.Sto se tice gazdi koji su na los glas dosli jos za vreme post-titove vladavine,a koji su kulminaciju doziveli zapravo za vreme ratova i sankcija,oni danas uglavnom propadaju i zatvaraju radnje.Zasto?Zato sto prilikom snalazenja na utakmici koja se danas igra u Srbiji,a to je da se sve vise mora raditi i mnogo manje zaraditi,kada se moraju kucati racuni na fiskalnim kasama(manja je mogucnost novca na crno u keshu),kada se moraju prijaviti radnici,kada se placa HACCP kod radnji koje proizvode i prodaju hranu,kada radnik biva placan posle otkaza dobijenog kao tehnoloski visak od strane Biroa rada, i t.d. i t.d.Ukratko,Zakon o radu je kratko stivo,brzo se cita i svakom je dostupan,pa napred,nadji onaj deo koji ti,,skripi".

Radiš kako ti gazda kaže :think:. On odredjuje pravila, nikakav zakon tu ne pomaže:rtfm:. Ako hoće da ti odmor, jedva, ako neće, neće :eek:. Možeš da se buniš i tražiš svoje, al on nadje drugog da rmbači za male pare, a tebi da otkaz :besna:.

Radiš kako ti gazda kaže :think:. On odredjuje pravila, nikakav zakon tu ne pomaže:rtfm:. Ako hoće da ti odmor, jedva, ako neće, neće :eek:. Možeš da se buniš i tražiš svoje, al on nadje drugog da rmbači za male pare, a tebi da otkaz :besna:.

Ако ми је радно време 8 сати дневно а радио сам 12, како се то рачуна?
Nesto da vam kazem,sto mi izgleda da vam nije jasno.Mislim da imam pravo na takvu poruku,jer sam 13 godina radio kod razno-raznih gazdi,a nikakve ugovore nisam nikada potpisao.Bio sam svega 2-ve godine osiguran,nikada godisnji,nikada bolovanje,a za radno vreme nisam ni smeo da pitam.Bio sam podstanar,izbeglica,sa nezaposlenom zenom i dva sina.U takvoj situaciji,kada vozila ne poseduje rikverc,nemas sta da pitas nego cuti,trpi i radi.Kroz rad sa svakojakim iskompleksiranim ljudima i njihovim gazdovanjem,naucio sam sve sto mi je potrebno da covek moze hrabro da pogleda zivotu u oci,jer kada radis sa temperaturom od 39,5 jer moras da skupis za kiriju,tada je samo istina u drustvu sa tobom i brzo se covek resi zabluda koje ga u zivotu lazu i sputavaju.Mora vam biti jasno da se niko nije opario kao radnik kod gazde,u najboljem slucaju se dobiju samo lepa obecanja i nista vise.Jedini put je da se osamostalite i pocnete da radite za sebe.Da biste se osamostalili,potrebno vam je znanje iz delatnosti koju zelite da obavljate.To se moze nauciti nesto malo iz strucne literature,a mnogo,mnogo vise kroz rad.Da biste dostigli savrsenstvo i doveli sebe na nivo da za vas nema tajni u poslu,morate bezbroj puta ponoviti iste stvari i non-stop drzati uljucen mozak.To znaci da stalno sebi postavljate pitanja,,Zaso?,Kako?,Zbog cega? i da na ta pitan ja znate jedan ili vise odgovora.Stoga,ne gubite nerve na radno vreme,niti na konstatacije tipa,,Kod koga ja to radim?" ili,,Da li je ovo bas za mene?"...nego radite i samo jedan cilj neka vam je u glavi,,Otvoriti svoju radnju!"Jedino cete tada biti 100% ispunjeni kao ljidi i radnici.Na tom putu reci ce vam se skoro sve istine.Kada budete otvorili nesto svoje,tek cete tada videti da sve ono sto ste do tada radili nije nista drugo nego samo jedno ispisano slovo A u azbuci biznisa.Znaci,tek ste naucili da stojite na nogama,a kako cete da hodate,tek cete da vidite.

Back