Радни и спортски пси

vučji čopor

Legenda
VIP
Poruka
69.367
Када говоримо о сима на овом ПДФ -у највише се бавимо љубимцима.Мислим да би у едукативном смислу, а и као одговор онима који су према псима нетрпељиви да се на овој теми теми позабавимо радним и спортским псима , њиховим пасминама и, обуци и примерима и фотографијама тог типа активности.

o_15671908_1024.jpg

sobaka-spasatel-istoriya-osobennosti-porodi-i-dressirovka-sobak-spasatelej-2.jpg

sto se tice ovih "service dogs" imao sam priliku u Americi da ih vidim par puta u "akciji" odnosno da sa vlasnicima setaju,odnosno onima kojima su potrebni. Da bi im prisao i pomazio ,a da te ne izujedaju i pocepaju,vlasnik tog psa se potapse po grudima i pokaze na tebe i onda je pas mirniji i manji od makova zrna i mozes da mu radis sta hoces :)

Da li je sad to tako svuda po svetu, ne znam,ali sam uAmerici to video

sto se tice ovih "service dogs" imao sam priliku u Americi da ih vidim par puta u "akciji" odnosno da sa vlasnicima setaju,odnosno onima kojima su potrebni. Da bi im prisao i pomazio ,a da te ne izujedaju i pocepaju,vlasnik tog psa se potapse po grudima i pokaze na tebe i onda je pas mirniji i manji od makova zrna i mozes da mu radis sta hoces :)

Da li je sad to tako svuda po svetu, ne znam,ali sam uAmerici to video
U principu se radnom psu ne prilazi dok ima uniformu, a kad je skine mozes da se igras s njim
i da ga milujes.

За све врсте радних паса постоји школовање већ према намени и оно је свугде једнако, мање више.
Пимер, да су Сибирски хаски пси са Аљаске почели да стижу у Европу као пси спациоси у планинама за она места где због своје величине Бернардинци и Њуфундлендси пси нису могли да буду довољно ефикасни.

Шта је спортски пас???

Има електрико разних спортова у којима учествују човек и пас, или пси као тим
Агилити је један од таквих спортова врло популаран , са великим такмичењима и у њему учестују све псеће пасмине

Agiliti 1.jpg

Имаш затим Skijoring, где човека на скијама вуче пас. Тај спорт је и рекреативан и такичарски

skijoring.jpg

Ne razumem se u ove sportove ali mi to sve nekako surovo izgleda.
Možda psi u tome uživaju, ne znam.

Наравно да уживају Аруена, јер они који не уживају то и не раде.
Ја могу да тврдим да они који чувају Сибирце и Маламуте открију шта заправо гаје тек када их упрегну, јер они то носе као генетско наслеђе које остаје неоткривено од када су постали само љубимци.

Moja kuja kad ju stavim na povodac da idemo u šetnju toliko vuče da nije normalno. Ide na zadnjim šapama, nekoliko ogrlica smo joj promenuli jer je isteglila.
Zna da kad izađemo iz naselja da će biti puštena da slobodno trčkara.
Ovo nema veze sa sportom nego čisto da na naglasim koja je to želja da što pre dođemo do mesta gde može slobodno da šeta a ja nabijem kondiciju jer moram da ju pratim :lol:

Тачно Рајела, иза њих ( мислим конкретно на Сибирце, али то важи мање више за све поларне псе) стоји 3 000 годин наслеђа.
Ми често заборављамо да такопзвани примитивни пси имају јако старо и дуго генетско наслеђе.

Обука ових паса различитих пасмина почиње од штењећег доба али се ту не завршава.Она подразумева и заједничку обуку човека и пса који наставити свој живот заједно.За то су коришћени раније готово искључиво Немачки Овчари, али су се Лабрадори последњих деценија показали као изузетно подобни и успешни.Њихова толеранција и стрпљење је врло важна код случајева где слеп или слабовид човек има радно време у затвореном простору са другим колегама.

Back