Радне суботе код приватника!

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
па ја то и причам... где је ту људскост, ако ништа друго... ако јој треба екстра посао, онда треба другачије да каже, а не да измишља приче и прави некога лудим... проблем је што остале раднице слепо слушају све што газдарица каже, тако да је моја мама усамљена и мора да трпи...

cekaj jel u doznakama pise taj dan kada je majka odvedena u bolnicu ili ne pise???

ovde nikako da se shvati da je vreme blagostanja davna proslost..........napustanje posla u 12 h da bi se obisla pijaca, pauza za dorucak koja traje sat i po, bolovanje kada god ti padne na pamet da se malo odmoris , i sve ostale blagodeti samoupravnog socijalizma su davno proslo vreme............

nije samo srpski specijalitet sve duze i duze ostajanje na radnom mestu........to je svuda u razvijenom svetu, vec postala praksa.......ljudi radi i po dva posla , da bi ocuvali neki standard na koji su navikli , u ovim kriznim vremenima.........i ne mora da znaci da vlasnik tera radnika da radi 10 , pa cak nekada i 12 casova dnevno........mnogi se samoinicijativno opredeljuju da provedu ceo dan na poslu , ne bi li se istakli, napredovali , naucili.........

sem toga, kada ima posla u nekom restoranu , ili na primer kada se neka fabrika obaveze da ce ispostovati rokove isporuke , pa mora da radi duplim kapacitetom......tu se ne pita koliko se radi........zamisli , da u sred nekog masovnog prijema od 150 zvanica, kuvar skine kapu, i kaze.............17 h je........dovidjenja.......neka gosti prave kajganu ako su gladni.......:roll:

ko zeli da napredjuje u poslu, da vise zaradjuje, mora da se navikne da je striktno radno vreme proslost.........kod mene ta kategorija i ne postoji...........ja i kada spavam, sanjam fckn posao............

Ima i druga varijanta.........povremeni rad, zavod , socijala.......pecanje, i da te bog vidi:super:

slazem se ja sve sto si napisao ali postoji jedno ALI sve to mora da se PLATI
i prilicno jasno je naznaceno i koliko to kosta,koliko kosta sat prekovremenog,koliko sat rada nedeljom i drzavnim praznicima

ovde se jasno govori o tome da gazde teraju pod raznim pritiscima radnike da rade prekovremeno a da im se ne plati.

Znaci situacija je ista kao kada bi ti neko prislonio pistolj na glavu i trazio ti novac,samo sto se ovde umesto pistolja upotrebljava ucena gubitka posla,nemogucnost nalazenja drugog,sta ce ti deca jesti,kako ces otplatiti kredit za stan ako izgubis posao.

Znaci pljacka je i jedno i drugo u oba slucaja gubis novac samo su metode drugacije.
Za mene je i jedan i drugi kriminalac i sljam.

Ja ne znam da li ti ili bilo ko drugi smatra da je to normalno,ja recimo smatram da je to nenormalno,neljudski da ne pominjem neke teze reci.

Znam da je kao ovde tranzicija,velika nezaposlenost i pitaj boga sta ne.Ali postoje neke norme ponasanja,neka pravila postoji nesto sto se zove progres,i zahvaljujuci tome mi danas u 21 veku nemamo cezare ili faraone sa milionima robova nego kakve takve odnose.
Inace bi u svetu vladala anarhija.
Takodje sve ovo gore sva ta pravila nas razlikuju od zivotinja

Ja se slazem da treba da se ostane ukoliko postoji povecani obim posla,ili neka vanredna situacija ili statijaznam.Ali ne slazem se da je to svakodnevno pravilo,i ne slazem se da se takve stvari ne kompenzuju.Da se razumemo niti ja niti 99% ljudi ne ide na posao da bi tamo ubili vreme,nego idemo tamo da bismo uzeli neki dinar jer nam je on potreban za mnoge stvari.

To sto se vecina poslodavaca ponasa kako se ponasa nije ni razlog ni opravdanje niti izgovor za njihovo ponasanje.

inagadadavida:
мислим да испушташ поенту целе приче. И ја радим (не код приватника, али нема везе) и мени се сваки прековремени или додатни посао ПЛАЋА!!! остајем по целе дане на послу, али знам да ћу на крају месеца добити надокнаду за то (онако како се договорим са директорком!!!). Мој ујка ради код приватника који му уредно сваки прековремени сат плаћа! Моја мама ради сваку суботу која јој се не плаћа, а врло често остаје и дуже без надокнаде!!! о томе ја причам и то је поента целе приче!

samo osobe na porodiljskom bolovanju ne mogu da "dobiju otkaz po zakonu"

svakom poslodavcu je omoguceno da da otkaz radniku ukoliko to hoce.

to sa sudovima i inspekcijama ne pomaze, jer svaki poslodavac moze kao obrazlozenje da stavi da nije zadovoljan radnim ucinkom, i caooo:)

pa nije bas tako..govorim iz iskustva...vlastitog!
nije problem u zakonu/sprovodjenju zakona vec u tome sto zaposleni rijetko...gotovo nikad traze svoja prava...

daklem, mama nek trazi da prekovremeni bude placen po tarifi za prekovremeni - a to je duplo :) (ako ipak zeli raditi...)
ili nek kaze da nece raditi tu drugu subotu
takodjer, ako dodje do nekog...verbalnog obracuna nek kaze kako ce tuziti
nema se cega bojati; njena gazdarica bi imala vrlo tanak slucaj + ogromne sudske troskove
tako da...sve je bolje nego da dospiju na sud...za gazdaricu...

ako vec dodje u situaciju da sudski istjeruje svoja prava, tvoja Mama nek ide
pravac u Inspekciju rada sa sto vise dokumenata o...poslovanju firme i ugovorom koji je potpisala... : )))

ps ebalo nas vise izigravanje misova
zakon postoji, ali da bi se sprovodio mora postojati...potreba; tj. sami se moramo
za sebe boriti - citaj, zuzeti stav i ne bojati se prijaviti/tuziti

Zakon o radu:

V. RADNO VREME
1. Puno radno vreme
Član 50.
Puno radno vreme iznosi 40 časova nedeljno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Opštim aktom može da se utvrdi radno vreme kraće od 40 časova nedeljno, ali ne kraće od 36 časova nedeljno.
Zaposleni iz stava 2. ovog člana ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao da radi sa punim radnim vremenom.

4. Prekovremeni rad
Član 53.
Na zahtev poslodavca, zaposleni je dužan da radi duže od punog radnog vremena u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran (u daljem tekstu: prekovremeni rad).
Prekovremeni rad ne može da traje duže od osam časova nedeljno, niti duže od četiri časa dnevno po zaposlenom.

Епилог целе приче, ако некога занима:
мамина газдарица је обуставила производњу и све раднице су на заводу за запошљавање. Моја мама је добила решење по коме има право на новчану надокнаду у трајању од 2 године, с тим што јој се рачуна и стаж. Након те две године, ако буде било законских могућности, да докупи још годину до пензије и она је на коњу!
Хвала вам свима на учешћу у дискусији:)

I jos samo da dodam, ajde stisni pa se pozovi na Zakon....
Bas me zanima kakav bi tretman dalje imao u to istom preduzecu
Pozdravljam:).

Na Zakon se možeš pozvati u mnogim situacijama. Na žalost veliki je broj ljudi koji ne zna svoja prava. A na još veću žalost dok se istera sve po Zakonu prodje mnogo vremena, pa ko nema druga primanja može crći od gladi dok sačeka pravosnažnu presudu.

Lično znam za jedan slučaj gde je žena proglašena tehnološkim viškom, a na njeno mesto ubrzo primljena mnogo mlađa devojka.
Pošto ionako nije imala mogućnosti da se vrati na posao, nadje advokata i tuži vlasnika firme i kasnije dobije silnu odštetu (kao ovi što ih je Dinkić otpustio). Imala je naravno i mogućnost da se vrati na posao, ali je odbila, jer je znala šta bi je sačekalo da se vratila.

Znam za još nekoliko slučajeva gde se pravda isterala kako treba, ali je nažalost potrebno mnogo vremena i živaca.

Држава благостања је европски концепт друштва, кој је функционисао у другој половини прошлог века. То је вероватно и најсветлије доба у историји радништва Европе.
Ипак, последњих деценија прошлог века, "азијски тигрови" су почели озбиљно да доводе у питање примат односно вођство европских привреда. Растерећени превелике регулативе, са много либералнијим прописима, врло брзо су постали конкурентни својим европсим такмацима. Ово је угрозило милионе радних места у Европи, јер су команије почеле да исељавају своје погоне на исток. Европа је реаговала - спонтано и нормативно. Укинуте су и дање се укидају раније привилегије, а за опстанак на тржишту се тражи много више радсвих актера. И рад суботом спада у једну од тих последица.

Back