radio ne radio NE svira ti radio

šta ti smatraš pod "tek tako"
jel to npr kad te šefica pozove u kancelariju na kraju radnog vremena i kaže- sutra više ne dolaziš ma posao
bez ikakve prethodne najave, opomene ili sl.
desilo mi se pre 2 i po god
misliš sve ok, imaš ugovor (doduše na tri mes, ali u toku tog ugovora - paf, ćao zdravo
aj mogu reći ta firma bila neozbiljna
al, jednostavno pitam mogu li u bilo koju firmu imati poverenja da iako mi daju ugovor za stalno- da mi to pruža bilo kakvu sigurnost u obliku bilo čega?
npr sigurnosti posla, pa da uzmem kredit
ili u vidu da ako zaprete otkazom da mogu da tražim otpremninu

šta ti smatraš pod "tek tako"
jel to npr kad te šefica pozove u kancelariju na kraju radnog vremena i kaže- sutra više ne dolaziš ma posao
bez ikakve prethodne najave, opomene ili sl.
desilo mi se pre 2 i po god
misliš sve ok, imaš ugovor (doduše na tri mes, ali u toku tog ugovora - paf, ćao zdravo
aj mogu reći ta firma bila neozbiljna
al, jednostavno pitam mogu li u bilo koju firmu imati poverenja da iako mi daju ugovor za stalno- da mi to pruža bilo kakvu sigurnost u obliku bilo čega?

Sto se tice stalnog posla i kredita - da, lakse ces ga dobiti.
Sto se tice drugih stvari sve ide na osnovu ugovora koji budes potpisala. U njemu mora da stoji sta i kako i koja su tvoja prava i obaveze. Primanje u stalni radni odnos bi trebalo da podrzumeva kolektivni ugovor, koji je propisan od strane drzave. Jedino ako se nesto nije u medjuvremenu promenilo.
Procitaj ugovor i slobodno pitaj, trazi dodatke i sl.

ja nisam cula da je neko tek tako otpustio radnika koji mu vredi.

- - - - - - - - - -

a razmisljanje kako ti je ugovor za stalno zastita..pa to je tek smijurija.
ja sma bila u dryavnoj firmi, gde sam bila za stalno..a nisam dobijala platu. sta znaci takav posao za stalno? stalna budala?
a bila sam i kod privatnika..bez ikakvog ugovora..
covek treba da se trudi da radom od sebe naprav sto bolji kadar, da ga neko hoce, da ga trayi, da se trudi da ga yadyi..to je jedina prava sigurnost. sve ostalo je trla baba lan..

ajd da ne otvaram novu temu.,
tedoh da pitam
koja su po vama prednosti ugovora za stalno
to nije garancija da sutra neće doći poslodavac i reći--e od sutra ne radiđ više, ćao zdravo

i kolko mora da se radi da bi, u slučaju otkaza od firme imala pravo da tražim otpremninu*

Po novom zakonu samo kod poslednjeg poslodavca se računaju godine staža za otpremninu

- - - - - - - - - -

Što znači da nemaš pravo na otpremninu kad se zaposlis kod novog poslodavca i koliko znam to pravo stices tek posle jedne godine za stalno
Proveri sa hr službom

Pa ne moze da te otpusti tek tako ako je u ugovoru naznacena obaveza najave minimum mesec dana
Ja nikad nisam imala te fore za stalno al nisam nikad ni pila otkaze
Tako da nema to veze sa formom ugovora koliko sa time sa kakvim stvorom imas posla
Ko oce da te zajebe zajebacete i sa tim ugovorom za stalno

Dobrano prouci sve klauzule ugovora da vidis sta i kako

Mozes uzeti kredit, imati neku dozu opustenosti u smislu nemanja cimanja oko produzenja ugovora, teze daju otkaze nego sto prosto ne produze ugovor.

mnogo je teze otpustiti radnika ako je na ugovoru za stalno, iako to nije nikakav garant.
u svakom slucaju, daje bar privid sigurnosti, nisi "orocena" u smislu da znas da ti ugovor traje do 15.6.2019. i posle ko zna sta ce da bude.
ja sam do rpe tri i po godine radila na ugovore i to je vrlo stresno, stalno si u grcu i trazenju novog posla.
mislim da je pitanje otpremnine reseno kolektivnim ugovorom, jer kod mene je uslov da moras da radis tri godine da bi stekao pravo na otpremninu, a citam da je negde i samo godinu dana dovoljno

Crna Alisa, ja nisam imala pojma da postoji otpremnina u Srbiji za plebs. :sad2:
Mislila sam da to dobijaju samo ljudi na visokom funkcijama u velikim stranim kompanijama i da je to regulisano Ugovorom.
A sad od vas čujem da je to regulisano zakonom.
Ko mi je kriv kad se nikad ne informišem o mojim pravima, samo sam se bavila obavezama.
Ne vredi ovci ni prava dati kad ne ume da ih koristi. :dash:

ja cu kratko da vas pitam jer mi se ne kuckaju traktatii, ali sustina teme je slojevita i diskusija na datu temu je siroka, pa raspalite

da li biste radije:

radili posao koji volite, ali malo placen
ili
posao koji ne volite, ali jako dobro placen

???

Ja sam čitavu deceniju radila posao koji volim i za koji sam se školovala i dogurala poprilično u hijerarhiji, što na nivou grada, što na nivou države (u jednom trenutku i van države). Čak sam bila i dobro plaćena. E sad, tu ima onoga što kaže Golub: nisam dogurala dokle sam dogurala zato što sam sedela skrštenih ruku. U poslu koga voliš, uvek daš sebe preko granice. Što mi je ok u nekim situacijama, ali u našoj neradničkoj državi i ne baš. O odnosima sa saradnicima da ne govorim. Mada, što se više penješ u hijerarhiji, to manje možeš da biraš sa kim radiš, jednostavno su takva pravila igre. Meni je to sve uticalo na zdravlje u jednom trenutku i rekla sam ćao, zdravo, nema više (neću više). Bila opšta kuknjava oko toga (neki još kujaku, ali šta ću im ja), ali dobro...
Sad radim dva posla (preko sezone i treći) i rezon mi je ovakav: za jedan od ova tri idem i po snegu i po ledu (sad svi pogadjate šta je u pitanju :lol: ) i tu mi novac nije na prvom mestu, pristajem i na tarife koje su za moju stručnost smešne, neki put odradim i besplatno. Ovaj jedan posao mi je super što mogu da ga radim od kuće (zato ga i radim) i donosi mi odličan novac, ali recimo nije da ga ne volim, ali mi je smor da ga radim (nisam htela da studiram jezike iako sam išla u Filološku gimnaziju, baš zato što nisam htela time da se bavim). Mada šefica mi je cool lik i znamo se 100 godina, tako da može da se istrpi. Ovaj treći mi je više unovčen hobi i umem da izvoljevam (ima ljudi kod kojih idem da im odradim makar mi honorar bio pljeskavica, a ima onih kojima neću ni za milion evra).
Tačno je da nemam dete da hranim (znam da ovo dosta utiče na ono što je Metla pitala u uvodnom postu), ali izdržavanje "kućnog" ljubimca kakvog ja imam nije nimalo jeftino, pogotovo ako ću i da se takmičim. S obzirom da je živo biće u pitanju, nije u redu da ga ostavim gladnog i žednog (tj. gladnu i žednu, devojčica je) i često mi to i jeste bilo motov da prihvatim neke stvari iako mi se ne svidjaju, ali će mi doneti dobru zaradu.
Mislim da nekog univerzalnog odgovora nema, sve je splet okolonosti i onoga šta ti zapravo želiš.
Ko želi pare, taj će doope da proda za dobro plaćen posao, pa će novac kada ga zaradi da potroši na kojekave lekare. Neko bi posao u kome uživa, pa će dodatno da se snadje za koji dinar više (znam više ovakvih primera).
U principu mišljenja sam da treba prvo gledati sopstveno zdravlje, jer zdrav čovek mož da radi, a ako si bolestan džabe ti sve, ne možeš ni za kasu u prodavnici.

ja nisam cula da je neko tek tako otpustio radnika koji mu vredi.

- - - - - - - - - -

a razmisljanje kako ti je ugovor za stalno zastita..pa to je tek smijurija.
ja sma bila u dryavnoj firmi, gde sam bila za stalno..a nisam dobijala platu. sta znaci takav posao za stalno? stalna budala?
a bila sam i kod privatnika..bez ikakvog ugovora..
covek treba da se trudi da radom od sebe naprav sto bolji kadar, da ga neko hoce, da ga trayi, da se trudi da ga yadyi..to je jedina prava sigurnost. sve ostalo je trla baba lan..
Brao...
Da, stalno mora da radi i bude aktuelan....

I mora i da radi na sebi, radi duševnog mira...i da sa zreloštju, ne arči živce, već shvati stvari baš kakve jesu, a sebi ućini i saznaje nove stvari i tu bude što može bolji....

ja cu kratko da vas pitam jer mi se ne kuckaju traktatii, ali sustina teme je slojevita i diskusija na datu temu je siroka, pa raspalite

da li biste radije:

radili posao koji volite, ali malo placen
ili
posao koji ne volite, ali jako dobro placen

???

posao koji ne volim, ali sam to tek kasnije (doduše ubrzo) shvatio jer sam u početku imao neka ubeđenja...plaćen onako...kakvo je stanje u državi ne smem da kukam

Back