VLADIMIR VOLFOVIČ ŽIRINOVSKI
1946. -
Vladimir ŽirinovskiRuski političar Vladimir Volfovič Žirinovski rođen je 25. travnja 1946. godine, u četvrtak, u 23:00 h. Živio je u jednokatnici u Duganskoj ulici, u gradu koji se nekada zvao Vjerni i kojeg su osnovali ruski kozaci 1854. godine. Iz tog razloga Žirinovski smatra kako ima pravo govoriti da se rodio u Rusiji među Rusima, iako je rođen u Kazahstanu. Bio je šesto, najmlađe, dijete od tri sestre i dva brata. Njegov
otac Volf Andrejevič Žirinovski bio je pravni savjetnik. Radio je u upravi Turkmenijsko-sibirske željeznice, a umro je vrlo rano od posljedica prometne nesreće. Majka Aleksandra Pavlovna Žirinovska, rođena Makarova, ostala je bez sredstava za život.
U kući, prema vlastitim riječima, nije imao ni svoj kutić, čak ni krevet. Spavao je prvo na
Nakon osnove škole Žirinovski je završio Srednju tehničku školu za zvanje autobravara druge kategorije. O tome, a i nešto više, kasnije će reći: Završio sam školu bez trojki, uglavnom s četvorkama, mada je bilo i nekoliko petica, a dobio sam i svjedodžbu kvalificiranog autobravara druge kategorije. . Na kraju je diplomirao orijentalistiku (uža specijalnost turski jezik i civilizacija) te pravo na Moskovskom sveučilištu. Ali je uz to učio francuski i njemačtki te poboljšavao engleski. Nakon završenog fakulteta kupio si je automobil - Zaporošca.
Godine 1990. osnovao
je Liberalno-demokratsku stranku Rusije (LDPR) čiji je i prvi predsjednik. Svjetskoj javnosti postao je poznat zahvaljujući predsjedničkim izborima u Rusiji 1991. godine kada je osvojio 7.000.000 glasova i dospio na treće mjesto po broju osvojenih glasova. Izgubvši utrku za predsjednika snage usmjerava na parlamentarne izborie 1993. godine kada ulazi u novi ruski parlament, a njegova stranka postaje druga po broju zastupnika. Iako bi se prema imenu stranke dalo naslutiti kako je možda riječ o demokratskoj stranci ustvari je to samo varka.
Riječ je o tipičnoj postsocijalističkoj kvazinacionalističkoj stranci koja na naraslom nezadovoljstvu građana prošlim društvenim uređenjem i velikim razočaranjem u novonastalu situaciju u društvu pokušava pridobiti što više glasova i tako doći na vlast.
Spomenimo i još pokoju zanimljivost. Iako se predstavlja kao radikalni ruski nacionalist njegova je nacionalnost diskutabilna. Naime, već je legendarna postala anegdota o tome kako je na upit novinara koje je zapravo nacionalnosti odgovorio: Majka mi je Ruskinja, a otac pravnik. Ili kako će sam reći u svojoj knjizi: Ja sam Vladimir Žirinovski. Imam rusko ime - Vladimir, a oca su zvali Volf, tako je bilo zapisano u njegovom rodnom listu i osobnoj iskaznici. Mama ga je zvala jednostavno Volođa i jednostavnije bi bilo da me zovu Vladimir Vladimirovič, no u svakom slučaju zbog birokratizma ili suvišnog formalizma - ne znam, ali na ovaj ili onaj način, ja sam Vladimir Volfovič. Ponosim se svakim imenom, ukoliko je to očevo ime, mada nije milozvučno ruskom uhu. Kako bilo, otac radikalnog ruskog nacionaliste je Židov. Koliko je radikalan? Toliko da je ruski javni tužitelj protiv njega je optužnicu zbog rasparivanja rasne mržnje i poticanje rata. I za kraj savjet novinarima ako pokušaju dobiti intervju - Žirinovski svoje intervjue naplaćuje. Tako su japanski novinari morali platiti 1800 USD za polusatni televizijski razgovor.