Rad u EU / Austriji sa madjarskim pasosem

actorvikri

Početnik
Poruka
6
Pozdrav,
za par meseci bi trebalo konacno i ja da dodjem do tog famoznog pasosa pa me zanima ima li ljudi ovde koji ga vec imaju a otisli su u EU, dakle u neku drugu zemlju a da nije Madjarska? Npr. ja se zelim preseliti u Austriju, tacnije u Bec i koliko sam cuo glasine, da bi se dobila njihova potvrda prebivalista tzv. Meldezettel potrebno je imati prebivaliste u zemlji iz koje dolazite, a posto pri tome prilazete madjarski pasos ocekuje se adresa u Madjarskoj. E sad tu je problem oko nas vojvodjanskih madjara u cijim pasosima nije navedena adresa niti drzava, samo grad iz kojeg smo. Da li je to istina sto se siri, ili adresa nije neophodna u madjarskom pasosu?

Hvala

Pozdrav,
za par meseci bi trebalo konacno i ja da dodjem do tog famoznog pasosa pa me zanima ima li ljudi ovde koji ga vec imaju a otisli su u EU, dakle u neku drugu zemlju a da nije Madjarska? Npr. ja se zelim preseliti u Austriju, tacnije u Bec i koliko sam cuo glasine, da bi se dobila njihova potvrda prebivalista tzv. Meldezettel potrebno je imati prebivaliste u zemlji iz koje dolazite, a posto pri tome prilazete madjarski pasos ocekuje se adresa u Madjarskoj. E sad tu je problem oko nas vojvodjanskih madjara u cijim pasosima nije navedena adresa niti drzava, samo grad iz kojeg smo. Da li je to istina sto se siri, ili adresa nije neophodna u madjarskom pasosu?

Hvala
koliko ja znam nije ti potrebna adresa i znam nekoliko madjara iz srbije koji zive po razlicitim zemljama evrope (italija, spanija, belgija).
za sta ti je u opste potrebna ta potvrda prebivalista, ne poznajem austrijske zakone tako da nisam sigurna o cemu pricas :confused:
sto se tice ostalih evropljana koji zive u spaniji (pisem odatle pa zato navodim primer), velika vecina njih nema "regulisan" boravak u smislu da vade licnu kartu za strance i slicno jer samo na osnovu toga sto su drzavljani neke evropske zemlje imaju pravo da se krecu po ostalim zemljama gde i kako hoce...to je "polulegalni" status, ali vecinu jednostavno mrzi, nemaju osnova da te deportuju ako ne pravis probem (a i kako ce da te deportuju kad ti sutra mos da uzmes prvi voz i niko nece kontrolisati koju granicu prelazis) vec su tu sa svojim pasosima, licnim kartama, vozackim dozvolama itd...

i da li si siguran da se ocekuje da je prebivaliste u madjarskoj? mislim da to nema veze, dok god si drzavljanin neke od clanica EU koje imaju pravo da se sele i rade po drugim clanicama.

Potvrda prebivalista u Austriji je neophodna ukoliko se zelim legalno zaposliti. Gde god se okrenes traze meldezettel tako da se to mora prijaviti cim se uselim u stan. Evo ono sto me jos muci je nostrifikacija diplome. kontaktirao sam austrijsku agenciju koja je osnovana od strane EU i koliko sam shvatio nije neophodna nostrifikacija za rad u privatnom sektoru vec samo za javni. jedino sto je dobro odraditi je tzv. evaluacija diplome za koju je opet potreban, pogadjaj :D meldezettel. Nakon zaposlenja, moze se traziti licna karta, kojom se dokazuje da si clan Eu koji radi i zivi legalno u Becu.

Potvrda prebivalista u Austriji je neophodna ukoliko se zelim legalno zaposliti. Gde god se okrenes traze meldezettel tako da se to mora prijaviti cim se uselim u stan. Evo ono sto me jos muci je nostrifikacija diplome. kontaktirao sam austrijsku agenciju koja je osnovana od strane EU i koliko sam shvatio nije neophodna nostrifikacija za rad u privatnom sektoru vec samo za javni. jedino sto je dobro odraditi je tzv. evaluacija diplome za koju je opet potreban, pogadjaj :D meldezettel. Nakon zaposlenja, moze se traziti licna karta, kojom se dokazuje da si clan Eu koji radi i zivi legalno u Becu.

Sta saljes na nostrifikaciju ? Probaj da saljes licno na fax ili FH . Mislim da u tom slucaju ne treba meldezettel.

O kojoj diplomi je rec, ako nije tajna? Mene isto zanima Austrija i imam madjarski pasos, isto sa srpskom adresom. Zavrsila sam stomatologiju. Ne verujem da je adresa bitna, narocito ako imas ponudu za posao pa boravak prijavljujes na osnovu zaposlenja. Bitno je da je EU pasos jer u tom slucaju nije potrebna radna dozvola.

Da li mozda neko zna da mi kaze, sta bi trebalo upisati u Meldezettel kad se prijavljujes u Magistratu kod "Zuzug aus dem Ausland? ja Angabe des Staates:" Da li pisati Srbija ili Madjarska? Imam madjarski pasos, dobila sam posao i taj pasos koristim. Naravno u Madjarskoj nemam adresu. I na osnovu cega se odredjuje da li mi je sad u tom gradu Haupwohnsitz ili nesto drugo? Jedan rodjak ce me prijaviti kod njih u stanu, ali i oni iznajmljuju stan. Hvala unapred :)

Back