RAD...RAD.......I SAMO RAD.....SPASENJE?

LJILJA MMM

Zaslužan član
Poruka
104.666
POSLODAVCI TRAŽE SMANJENJE POREZA NA ZARADE I IZMENE ZAKONA O RADU

Udruženja poslodavaca zatražila su od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose na zarade i izmeni Zakon o radu.

Prema nekim procenama, smanjenje poreza i doprinosa doneće "rupu" u budžetu od 700 miliona evra, ali postoji 12 do 15 načina kako da se kompenzuju ta nedostajuća sredstva, kazao je potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.

"Ukoliko naše mere i predlozi ne budu u oročenim vremenima rešavani, gospoda ministri i predstavnici vlade preuzeće odgovornost za ono što će se sudbonosno događati sa preduzetnicima i radnicima", poručio je Knežević.

On je na okruglom stolu "Stavovi poslodavaca o aktuelnoj privrednoj politici u Srbiji" u kome učestvuje i ministar privrede Saša Radulović, kazao da poslovanje u Srbiji postaje ne preskupo, nego nemoguće.

Knežević je na skupu u pres centru Tanjuga rekao i da postojeći Zakon o radu predstavlja "tamnicu za radnike, poslodavce, a sve više i za sindikate". On je naveo i da se po pitanju mera koje poslodavci predlažu, moraju uvažavati mišljenja svih ministarstava, a ne samo resornih - Ministarstva rada i Ministarstva finansija.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić preneo je da su među četiri vodeća problema sa kojima se privrednici susreću visoka opterećanja na zarade, i Zakon o radu koji je, kako je istakao, u sadašnjim okolnostima prevaziđen.

Privrednici pre svega smatraju da se moraju spustiti porezi i doprinosi na najniže zarade i one koje su do nivoa prosečne zarade, naveo je Rajić. Privrednici su procenili da bi sadašnjih 64,5 odsto realnog opterećenja na prosečnu zaradu bilo idealno smanjiti na oko 40 odsto, ukazao je Rajić.

On je napomenuo i da strani investitori ni u jednoj istočnoevropskoj zemlji nisu zaposlili više od 15 odsto radnika, te se treba okrenuti domaćim i malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Potpredsednik Udruženja Poslodavac, Dragan Trivan, rekao je da se to udruženje zalaže za sveobuhvatnu poresku reformu, koja treba da omogući povoljniji privredni ambijent, privlačenje investitora i povećanje standarda građana.

"Država, privreda, građani i budžet trpe posledice sive ekonomije u kojoj je angažovano preko 650.000 ljudi, a na osnovu čega država gubi iz budžeta oko 1,5 milijardi evra", rekao je Trivan.

On je dodao da je Udruženje Poslodavac pokrenulo inicijativu i spremilo i nacrt Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti, koji bi dao šira ovlašćenja kontrolnim institucijama, i koji bi omogućio uvođenje sive ekonomije u legalne tokove i uručio ministru Raduloviću nacrt tog zakona.

Paralelno sa poreskom reformom, kako je rekao, na putu ka ozdravljenju privrede treba voditi računa i o seči javnih rashoda, o pojednostavljenju administrativnog postupka i strateškom omogućavanju lakšeg pristupa finansiranja posebno kada je reč o zapošljavanju mladih.

Potpredsednica Privredne komore Srbije, Vidosava Džagić, izjavila je da poreska reforma treba da bude prilagođena snazi poreskih obveznika, i da motiviše radnike da iz sive zone idu u legalne tokove, a ne obrnuto.

"Prioritet je smanjenje opterećenja za zarade", rekla je Džagić i dodala da je potrebna i reforma poreskog postupka i poreske administracije.

Kako je rekla, rast preduzeća u blokadi i nenaplativih kredita ukazuju na to da privreda nema kondiciju da održi postojeći broj zaposlenih.

"Sistemskim merama moramo podstaći privredu da održi postojeća radna mesta i da se nakon toga podstakne novo zapošljavanje", rekla je ona.

IZMENE ZAKONA O RADU DO KRAJA GODINE

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da će nameti na rad sigurno biti smanjeni, da se razgovara o tome koliko bi to smanjenje moglo da iznosi, i najavio izmene Zakona o radu do kraja godine.

"Ne postoji nikakvo neslaganje oko toga da namete na rad treba značajno smanjiti, a pitanje je koliko može do kraja godine, a koliko sledeće i 2015. godine, i o tome se razgovara", rekao je on na okruglom stolu "Stavovi poslodavaca o aktuelnoj privrednoj politici u Srbiji", u Pres centru Tanjuga.

Pitanje je, kako navodi Radulović, koje teške mere štednje treba odabrati a da se teškoće ne prelome preko leđa najsiromašnijih građana.

"Prvi prioritet je naći trošenje koje je bacanje para i smanjiti to trošenje. Treba uraditi analizu, pronaći rezerve, i neke druge poreze povećati", kazao je on, ocenjujući da poreske reforme treba pokrenuti što pre i u što većem obimu.

Ministar nije mogao da govori o konkretnim merama Vlade Srbije, ali je rekao da će one biti predstavljene početkom oktobra, da će biti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne, i da će postojati dinamika sprovođenja tih mera.

Radulović je napomenuo da se izmene Zakona o radu, Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o stečaju i Zakona o privatizaciji očekuju do kraja godine. Sa smanjenjem nameta na rad mora se promeniti i Zakon o radu, jer te dve mere zajedno, kako je rekao, "čine meru koja će pospešiti zapošljavanje".

Prema njegovim rečima, razvoj srpske privrede će se bazirati na domaćoj privredi.

"Moramo da se okrenemo ka domaćoj privredi koja zapošljava i doprinosi privrednom rastu", kazao je Radulović i dodao da je okretanje ka proizvodnji i izvozu jedini održivi način napretka.

Najbolje subvencije su, smatra on, smanjenje nameta koje će podstaći zapošljavanje.

"Mera za rast nisu subvencije, već rasterećenje privrede, koje ide ravnopravno svima, oni koji zapošljavaju više dobiće veće rasterećenje, i mi želimo da domaća proizvodnja bude konkurentnija od uvoza", rekao je Radulović.

Ministar je ocenio da se sistem subvencija mora promeniti i u obimu i u strukturi, i da to mora postepeno da se radi.

Pa sad.....istina je da su plate nenormalno optereće porezima i doprinosima. Preskupo je i za firme koje posluju dobro (ako takve još postoje u ovoj zemlji) a kamoli za ove koje jedva sastavlaju kraj sa krajem.
Istina je i da ako ta davanja smanje moraće da ih nadomeste na neke druge načine, tj. povećanjem nekog drugog nameta ili izmišljanjem novog :lol: kao što je samooporezivanje vlasnika preduzetnika (e, to je tek finansijska avantura koja strpljivo čeka vlasnike radnji do 01.01.2014). Dakle, jedan način da se napuni budžet je smišljen....da vidimo sledeće :lol:

колегинице, ЛИНК.:cool:

да се мало нашалим на рачун модератора, јер сте мени тражили.:D

иначе, РАД јесте спасење, ако радиш оно што волиш и уживаш у томе.
све остало је депресија.

Volim često da pročitam TAJ zakon o radu , i posle 2 , 3 godine dosao sam do zakljucka da su ga napisali državni neradnici u saradnji sa srpskim neoprivrednicima.Tako da je skrojen po meri državnih neradnika i privatnih poslodavaca. Oni koji bi hteli da se zaposle i stvarno rade u državnim institucijama , to j, oni koji po 10 godina čekaju da ih neko primi i na 3 meseca , rintaju ko konji gledajuci pekmeze koji su se zaposlili po "babine linije " za 3 dana. Isto tako , srpski neoprivrednik će zaposliti bilo koga , ali da mu na kontu plate "uzme i dusu".Ja sam zaposlen , ali sta ce ti mladi , da cekaju sede vlasi ili da konacno shvate da za njih vise nema mesta. Ne znam ,daleko sam vise ocekivao od same socio radničke , pa i nacionalne , ideologije i ministara i i ministarki SPS a , jer, ipak je to njihov i opste drustveni interes. Ovako , kao da se neceg plase , kao da nisu oni čauši , bez jasnog cilja , bez normalizacije normalnog. Mislim da trebaju da pljesnu rukom o sto i krenu u incijativu , jer nijedna država u Evropi , pa i kod nas , ne može bez (neukaljanog) starog kadra . ili prepuste vlast drugom , ne zato sto je neko drugi bolji vec zato sto su se ideoloski stopili sa tim drugima.

Poslednja izmena:
колегинице, ЛИНК.:cool:

да се мало нашалим на рачун модератора, јер сте мени тражили.:D

иначе, РАД јесте спасење, ако радиш оно што волиш и уживаш у томе.
све остало је депресија.

Simo, ne može linak :rtfm: jer ga nema a izvor je elektronsko izdanje stručnog časopisa Paragraf na koji sam pretplaćena :manikir:

Dakle, zaključak je da žu da budem malo spašena, jer samo još malo volim da radim ono što sam volela mnogo da radim, utepaše me državni teoretičari od raznih fela posle ovolko godina :lol:

Pa sad.....istina je da su plate nenormalno optereće porezima i doprinosima. Preskupo je i za firme koje posluju dobro (ako takve još postoje u ovoj zemlji) a kamoli za ove koje jedva sastavlaju kraj sa krajem.
Istina je i da ako ta davanja smanje moraće da ih nadomeste na neke druge načine, tj. povećanjem nekog drugog nameta ili izmišljanjem novog :lol: kao što je samooporezivanje vlasnika preduzetnika (e, to je tek finansijska avantura koja strpljivo čeka vlasnike radnji do 01.01.2014). Dakle, jedan način da se napuni budžet je smišljen....da vidimo sledeće :lol:

Текст је лудило, анализираће, оформиће комисију и јавиће нам шта не функционише, до краја следеће године. :mrgreen:

Али ме занима шта значи ово 'самоопорезивање'? Свако даје колико жели? :think::lol:

Simo, ne može linak :rtfm: jer ga nema a izvor je elektronsko izdanje stručnog časopisa Paragraf na koji sam pretplaćena :manikir:

Dakle, zaključak je da žu da budem malo spašena, jer samo još malo volim da radim ono što sam volela mnogo da radim, utepaše me državni teoretičari od raznih fela posle ovolko godina :lol:

:rotf:
и ја свако јутро гледам Параграф и ИПЦ.
немој тако, тражи оно што волиш, буди упорна, јер без везе је "потрошити живот" на нешто што ти не прија, што ти ствара осећај "тешког камена" у стомаку сваки пут кад устанеш и кренеш на посао.
и мени су се СВИ смејали, када сам им рекао, пре 9 год. да хоћу да се бавим воћарством, али данас виде да сам срећан и задовољан, јер сам истрајао у својој намери, јер то волим.

Текст је лудило, анализираће, оформиће комисију и јавиће нам шта не функционише, до краја следеће године. :mrgreen:

Али ме занима шта значи ово 'самоопорезивање'? Свако даје колико жели? :think::lol:

:klap: e ismejah se....videćemo, ide svašta novo, elektronski potpisi, elektronski obrasci, podnošenje isplata svašta i sve moguće u jednom obrascu, država će sama obračunavari i skidati sa računa firme za plate ako firma kasni :eek:....pa izmene Zakona o radu, Zakon o računovodstvu /to je već promenjeno) i kojećega još. U svakom slučaju, kad ima mnogo izmena na gomili, a suštinskih, bude haos i papazjanija. U teoriji to lepo zvuči, posebno sklopljeno za medije, ali u praksi.....:tease: Al koga briga za praktičare koji ne mogu ni od nadležnih da dobiju odgovore na svoja praktična pitanja a na bazi propisane teorije pa čupaju kosu :lol:

Jok more......svako daje koliko država propiše, a može i više ako želi :lol:

država će sama obračunavari i skidati sa računa firme za plate ako firma kasni :eek:

Како ће то да раде, обрачунати плату је компликовано урадити само за једну фирму, како ће они то радити за било коју фирму?
Одреде неку оквирну сума, па ће после пребијати са новим задужењима.

Не знам, стварају законе којима могу директно да завуку руку у џеп без икаквог питања и објашњења. Иду у крајност, то обично није добро.

Samooporezivanje

Do sada, tj. do 31.12.2013. vlasnici radnji koje vode knjige (dakle preduzetnici) su svoje soc. doprinose (PIO,zdrav.i nezap.) plaćali po rešenju poreske uprave a na bazi završnog računa iz prethodne godine. I tako plaćaju do 15. za prethodni mesec pa onda negde s jeseni dobiju konačno rešenje za taj završni račun i nove propisane akontacije, pa doplate razlike...i tako. Oni su za svoje radnike normalno obračunavali plate kao i svi nevezano za način registracije. Ti doprinosi su bili trošak firme ali samo isplaćeni. Nije dozvoljeno ukalkulisavanje. Porez na dohodak su plaćali po istom principu ali po posebnom rešenju. Taj porez nije trošak /to je kao porez na dobit preduzeća). takodje i neto koji preduzetnik podigne kao svoju zaradu nije trošak. Znači imamo prihod od koga je nastao novac da bi se isplatila zarada, ali ta zarada nije trošak, što znači da nam taj prihod ostaje nepotrošen i slobodan za nova oporezivanja a živih para nemamo

E sad, i vlasnik ide na platni spisak, i on obračunava sebi platu, ali po drugačijem principu nego što se to radi za radnike i na posebbom obrascu. Obavezno je za sve od 01.01.2014. ali oni koji su želeli mogli su da počnu da primenjuju to od 01.07.2013. i da daju završni račun za period 01.01.-30.06.2013. S tim što porez na dohodak nastavljaju da plaćaju i dalje /a koliko, e to se ne zna.....lično zvala poreskog inspektora :lol:) E, sad imamo taj novi obrazac koji će važiti samo do 31.12.2013. a onda važi ovaj novi svemoguć :lol: I cela plata je trošak.

Zaključak, i za njih će važiti da ako ne isplate poresko će samo obračunavati. Dušni su na minimalnu osnovicu da isplate. Naravno mogu i više. Nema neću da platim, bolje robu da kupim nego da dam novac za svoje doprinose itd. jer će poresko samo da obračuna i radnicima i vlasnicima svih preduzeža i preduzetničkih radnji na minimum....pa, akidaju sa računa koliko ima, blokiraju račun dok ne naplate sve obračunato. Naravno, to znači i da su te uhvatili u prestupu......e, da li će i njega da nakarikaju na blokiran račun.....videćemo, ali ako to urade, stavili su ključ u bravu toj firmi

Da, Pando......zavlače ruku direktno u džep

ovo teško da će iko da razume kako sam vrljavo napisala, osim nekog knjigovodje :lol: ali onda kad ispisah post u 13,30 počeh odmah ovaj drugi da pišem pa sve do objavljivanja.....milion puta prekinuta dobro da sam išta napisala :zcepanje:

Kako će kome biti zavisi od svake konkretne situacije.
Koliki će neto vlasnik sam sebi odrediti je njegova stvar, ali doprinose mora da plaća na minimalnu osnovicu i to uredno svakog meseca. Knjigovodje će imati više posla i silnih problema ali ne i više para.Neže biti više papirnih obrazaca, nošenja u poresko. Knjigovodja uradi obračun na famoznom PPP-PD obrascu koji je za sve živo, plate radnika, plate vlasnika radnji, bolovanja, naknade, ugovore o delu, aut.honoraru, zakupe pokretnosti i nepokretnosti itd.....potpiše elektronskim potpisom i pošalje poreskom sa sve valjda samo jednim nalogom za prenos za poreze i doprinose (ovo još ne shvatismo najbolje :lol:)...ovi pregledaju i pošalju mejl knjigovodji da je odobrena isplata....ovaj odštampa obrazac i mejl i odnese u banku....i tako za svaku isplatu za šta god da firmama treba. Eto

:rotf:
и ја свако јутро гледам Параграф и ИПЦ.
немој тако, тражи оно што волиш, буди упорна, јер без везе је "потрошити живот" на нешто што ти не прија, што ти ствара осећај "тешког камена" у стомаку сваки пут кад устанеш и кренеш на посао.
и мени су се СВИ смејали, када сам им рекао, пре 9 год. да хоћу да се бавим воћарством, али данас виде да сам срећан и задовољан, јер сам истрајао у својој намери, јер то волим.

ooooooooh kolega :zcepanje:

Ma Simo, volim ja moju firmu već 20 godina.....a i svašta drugo pored nje održava mi dušu. Nisam ja nesrećna, samo umorna od državnih igara i pameti a nama u privredi sve grdje i grdje.

Samooporezivanje

Do sada, tj. do 31.12.2013. vlasnici radnji koje vode knjige (dakle preduzetnici) su svoje soc. doprinose (PIO,zdrav.i nezap.) plaćali po rešenju poreske uprave a na bazi završnog računa iz prethodne godine. I tako plaćaju do 15. za prethodni mesec pa onda negde s jeseni dobiju konačno rešenje za taj završni račun i nove propisane akontacije, pa doplate razlike...i tako. Oni su za svoje radnike normalno obračunavali plate kao i svi nevezano za način registracije. Ti doprinosi su bili trošak firme ali samo isplaćeni. Nije dozvoljeno ukalkulisavanje. Porez na dohodak su plaćali po istom principu ali po posebnom rešenju. Taj porez nije trošak /to je kao porez na dobit preduzeća). takodje i neto koji preduzetnik podigne kao svoju zaradu nije trošak. Znači imamo prihod od koga je nastao novac da bi se isplatila zarada, ali ta zarada nije trošak, što znači da nam taj prihod ostaje nepotrošen i slobodan za nova oporezivanja a živih para nemamo

E sad, i vlasnik ide na platni spisak, i on obračunava sebi platu, ali po drugačijem principu nego što se to radi za radnike i na posebbom obrascu. Obavezno je za sve od 01.01.2014. ali oni koji su želeli mogli su da počnu da primenjuju to od 01.07.2013. i da daju završni račun za period 01.01.-30.06.2013. S tim što porez na dohodak nastavljaju da plaćaju i dalje /a koliko, e to se ne zna.....lično zvala poreskog inspektora :lol:) E, sad imamo taj novi obrazac koji će važiti samo do 31.12.2013. a onda važi ovaj novi svemoguć :lol: I cela plata je trošak.

Zaključak, i za njih će važiti da ako ne isplate poresko će samo obračunavati. Dušni su na minimalnu osnovicu da isplate. Naravno mogu i više. Nema neću da platim, bolje robu da kupim nego da dam novac za svoje doprinose itd. jer će poresko samo da obračuna i radnicima i vlasnicima svih preduzeža i preduzetničkih radnji na minimum....pa, akidaju sa računa koliko ima, blokiraju račun dok ne naplate sve obračunato. Naravno, to znači i da su te uhvatili u prestupu......e, da li će i njega da nakarikaju na blokiran račun.....videćemo, ali ako to urade, stavili su ključ u bravu toj firmi

Da, Pando......zavlače ruku direktno u džep

Мене је збунило оно ''самоопорезивање'' мислио сам да значи да предузетник самог себе опорезује. :mrgreen: :lol:, а у ствари значи да те држава сама опорезује. Али сад немам додатни коментар, јер је држава почела као гангстер да отима.
Претпостављам да се добит на крају године опорезује кроз порез на добит?

Разумео сам већи део, само ми није јасан део око укалкулисавања доприноса на плате радника, да ли то значи да предузетник до сада није могао доприносе да прикаже као трошак или сам те погрешно разумео.

Pa Pando, zove se samooporezivanje jer vlasnik sam kaže kolka oće da mu bude plata a do sad je mogao samo do nerasporedjene dobiti da diže, a za kredit je bilo Bogu plakati jer sa malim rešenjem nisi mogao ništa, a kad odluči kolika mu je plata, onda se i sam oporezuje (može da menja, može da ne isplati neto,) a i poresko ne radi više ono što je radilo, ne izdaje više rešenja..sad će samo da klikću po dugmići :zcepanje:
Viš....to je moderan način ubijanja.....klik :zcepanje:

Pogrešno si me razumeo.
Ukalkulisavanje je knjiženje troška koji se odnosi na posmatrani period ali se isplaćuje u narednom periodu. Na primer, po zakonu, doprinose za 12.2011. treba platiti do 15.01.2012....završni se radi od 01.01.2011.-31.12.2011. Isto je sa platom radnika koja se po zakonu sme isplatiti do kraja januara 2012. i po Zakonu o računovodstvu smo dužni da u završnom računu prikažemo sve prihode i sve rashode koji se odnose na posmatrani period bez obzira na krajnji finansijski rezultat, što je sasvim ispravno jer se samo tako dobija prava i realna slika. E, to stavljanje na trošak ili prihod (sa jedne strane) i na vremenska razgraničenja &sa druge strane) se zove ukalulisavanje. Poreski bilansi to ukalkulisavanje ne priznaju kao trošak 2011.god. nego ide u trošak 2012.god.
Dakle, samo što je isplaćeno ide u trošak.
U prihod ide sve i naplaćeno i nenaplaćeno i eto debalansa tj. nerealne dobiti koja je velika samo na papiru.

Poslednja izmena:
Pa Pando, zove se samooporezivanje jer vlasnik sam kaže kolka oće da mu bude plata a do sad je mogao samo do nerasporedjene dobiti da diže, a za kredit je bilo Bogu plakati jer sa malim rešenjem nisi mogao ništa, a kad odluči kolika mu je plata, onda se i sam oporezuje (može da menja, može da ne isplati neto,) a i poresko ne radi više ono što je radilo, ne izdaje više rešenja..sad će samo da klikću po dugmići :zcepanje:
Viš....to je moderan način ubijanja.....klik :zcepanje:
То и не звучи тако лоше? Може да подигне кредит, само што мора да пријави и адекватну плату ( са све доприносима)
Да ли на оно што преостане на крају године плаћа и порез на добит или не?
Pogrešno si me razumeo.
Ukalkulisavanje je knjiženje troška koji se odnosi na posmatrani period ali se isplaćuje u narednom periodu. Na primer, po zakonu, doprinose za 12.2011. treba platiti do 15.01.2012....završni se radi od 01.01.2011.-31.12.2011. Isto je sa platom radnika koja se po zakonu sme isplatiti do kraja januara 2012. i po Zakonu o računovodstvu smo dužni da u završnom računu prikažemo sve prihode i sve rashode koji se odnose na posmatrani period bez obzira na krajnji finansijski rezultat, što je sasvim ispravno jer se samo tako dobija prava i realna slika. E, to stavljanje na trošak ili prihod (sa jedne strane) i na vremenska razgraničenja &sa druge strane) se zove ukalulisavanje. Poreski bilansi to ukalkulisavanje ne priznaju kao trošak 2011.god. nego ide u trošak 2012.god.
Dakle, samo što je isplaćeno ide u trošak.
U prihod ide sve i naplaćeno i nenaplaćeno i eto debalansa tj. nerealne dobiti koja je velika samo na papiru.
Нисам знао да се то зове укалкулисавање. :rumenko:

Зар то није проблем само прве године, наредне године се избалансира, под условом да се увек примењује исти начин обрачуна и измирења обавеза?

Da, plaća se na kraju porez na dohodak (dobit)......kako.......ne znamo :lol:
Nije loše Pando za onog kome posao ide i ima novca. Zato smo jedak klijent i ja odlučili i prijavila sam ga za primenu od 01.07.2013. Već dve plate smo isplatili i to naravno na osrednje sume.
Za većinu, to će biti namet zbog obaveznosti.

Jeste, samo prve godine a posle se uhoda pod uslovom da ti prihod u 12. mesecu ne bude enormno veliki. Ali ne radi se o tome već o debalansu izmedju prihoda i rashoda. Ako je prihod fakturisana realizacija, onda mu suprotstavi i fakturisane (obračunate) rashode.
Ima tu još nelogičnosti kroz poreski bilans koji direktno utiče na nerasporedjenju dobit preko iznosa poreza (i za pravna lica i za preduzetnike) a to je famozna poreska amortizacija koja isključuje knjigovodstvenu amortizaciju.
Da ne pričam o praktičnim nelogičnostima.....evo jedne....ako firma kupi NOVO teretno mot. ima pravo na umanjenje poreza na doh ili dobit po osnovu ulaganja, ali ako kupi isto takvo polovno vozilo onda nema prava. Znači, osnov oslobodjenja nije ulaganje u posao i potrebnost posla za takvim vozilom, već da li je vozilo novo ili staro. Toliko o podsticajima. Firma nema para da kupi novo, kupila je staro....pa pusti ga majkumu, pomozi mu, vidiš da se trudi, daj mu vetar u ledja da iduće godine kupi novo i proširi posao, zaposli još nekog....vetar u lice je jedino što mož da dobiješ i još da budeš sretan ako nije košava ili tornado :cepanje:
Ima tih nebuloza koliko hoćeš....a tek u pdv-u....ihaaaaaaaaa :zcepanje:

Poslednja izmena:
Скоро све земље у Европи имају одређен проценат незапослених грађана.
Иначе најбоље је да свако ради оно што воли и зашто је оспособљен у току школовања,али у пракси то није могуће увек.Неки људи годинама не могу да нађу одговарајући посао.Најгоре је да седе кући и да ништа не раде.Незапослена лица могу радити у грађевинарству,пољопривреда(производња јагода,малина,боровница,поврћа ...) и разне друге послове макар повремено.(производња јагода,малина,поврћа...) и разне друге послове макар повремено.

- - - - - - - - - -

Скоро све земље у Европи имају одређен проценат незапослених грађана.
Иначе најбоље је да свако ради оно што воли и зашто је оспособљен у току школовања,али у пракси то није могуће увек.Неки људи годинама не могу да нађу одговарајући посао.Најгоре је да седе кући и да ништа не раде.Незапослена лица могу радити у грађевинарству,пољопривреди(производња јагода,малина,поврћа...) и разне друге послове макар повремено.

Poslednja izmena:

Back