Rad javnih beležnika

Otac preminuo. Brat u Spaniji, krece situacija sa koronom, mama I ja se uredno odazvale na poziv gore pomenutih. Uz obrasenje o bratovoj situaciji. Sve se pomera do daljnjeg...korona se ne smiruje, narocito Spanija, Italija... U julu ja zakacim virus uz obostranu uplau pluca... Uredno se javljam telefonom gospodji notarki koju mi je drzava dodelila...da budem u toku sa celom situacijom. Dogoborimo se da postupak privremeno prekinemo, uz novcanu nadoknadu stete njima od nekih 3500-4000 din. Ne secam se tacno. I zakljucimo slucaj tako da kada brat dodje, ja je kontaktiram I postupak odmah pokrecemo.

Nakon par meseci dobijemo poziv od suda jer je JB rekala da se mi nismo odazvali ni na jedan poziv.
Sada idemo preko advokata I suda...

Ja onako, nervira me što ne rade vikendom, sećam se u srećna vremena odem na overu subotom u Ustaničkoj je tada bio peti opštinski i sve završim.
Mnogo mi smeta što moraš da ih vučeš za rukav da zakažu overu, dugo čekam na termin kod beležnika koji mi je najbliži.
Neku korist ne vidim...

Kao i svuda u pravosudju, muvanje, lazi i prevare....
Primer: od trojice notara dvojica kazu da nesto ne moze, jedan da moze i overi papir i stvarno moze u sudu.
Verovatno je odnos i pet prema jedan, samo sam imao srece da ne moram jos kod dvojice da idem.

Otac preminuo. Brat u Spaniji, krece situacija sa koronom, mama I ja se uredno odazvale na poziv gore pomenutih. Uz obrasenje o bratovoj situaciji. Sve se pomera do daljnjeg...korona se ne smiruje, narocito Spanija, Italija... U julu ja zakacim virus uz obostranu uplau pluca... Uredno se javljam telefonom gospodji notarki koju mi je drzava dodelila...da budem u toku sa celom situacijom. Dogoborimo se da postupak privremeno prekinemo, uz novcanu nadoknadu stete njima od nekih 3500-4000 din. Ne secam se tacno. I zakljucimo slucaj tako da kada brat dodje, ja je kontaktiram I postupak odmah pokrecemo.

Nakon par meseci dobijemo poziv od suda jer je JB rekala da se mi nismo odazvali ni na jedan poziv.

Ja odmah išla preko advokata.
Inače je slična situacija, brat u Španiji, majka i ja ovde.

Dobre strane: Nemogućnost višestruke prodaje stanova, čitava ta priča oko overe sadržine za razliku od sudske overe. Neformalniji odnos u ostavinskom postupku, mogućnost komunikacije mailom i telefonom. To što beležnik nakon overe šalje ugovor u katastar i poreske prijave.
Loše strane: Predugo čekanje na proste overe, neorganizovanost zaposlenih, neujednačenost prakse beležnika kod obavljanja istih poslova. Jedan traži osnov sticanja, drugi ne, jedan hoće da overi izjavu na stranom jeziku, drugi neće itd.

Neka tvoj brat nekako da ovlašćenje advokatu, a dajte i majka i ti.
I najbolje je da vam zaostavština bude klasično raspoređena na tri dela da ne biste posle ponovo, nakon nečije smrti (neka ide po redu) ponovo radili prenos.
Jes da nisu izmislili da ovlascenje mora da se odnosi na tacno odredjeni predmet tj. nepokretnost i tacno definisan postupak, a ne generalno zastupanje za odredjenu nepokretnost sto je verovatno laz, ali tako traze.
Sve ponovo radis i sve ponovo placas....

Znaci u ovlascenju mora da stoji i postupak koji u trenutku davanja punomocja ne mozes da znas, pa se svodi na to da za svaki postupak i svaku nepokretnost moras da pravis ovlascenje.
Bio video davao "generalno" punomocje, tako da prakticno ne postoji generalno ovlascenje o zastupanju srodnika.

Neujednačenost u efikasnosti, meni najviše to smeta. I neorganizovanost. Dobijem jednog saradnika, ispričam šta je potrebno. Prebace me kolegi. Ponavljam istu priču ispočetka. Kažu, javite se sutra, da proverimo.
Javim se - kao da sam se javila prvi put. Opet priča ispočetka.

Jednoj javnobeležničkoj kancelariji su potrebni dani i dani, da se pregleda dokumentacija i da se zakaže termin (potvrđivanja ugovora).
Druga javnobeležnička kancelarija reaguje u roku od par sati.

Neujednačenost se vidi i u banalnim primerima - neke kancelarije ne overavaju kopiju očitane LK, druge overavaju, primera radi.

Notar ima zakonski rok od 6 meseci od momenta kad je primio predmet od suda da zavrsi posao. Ako ne zavrsi vraca se predmet.

Ako se odazoves nemas nikakvih problema.

Ja sam dosao na poziv i sve zavrsio za pola sata. Platio taksu i dobio odmah pecat da je pravosnazno.

Dobre strane: Nemogućnost višestruke prodaje stanova, čitava ta priča oko overe sadržine za razliku od sudske overe. Neformalniji odnos u ostavinskom postupku, mogućnost komunikacije mailom i telefonom. To što beležnik nakon overe šalje ugovor u katastar i poreske prijave.
Loše strane: Predugo čekanje na proste overe, neorganizovanost zaposlenih, neujednačenost prakse beležnika kod obavljanja istih poslova. Jedan traži osnov sticanja, drugi ne, jedan hoće da overi izjavu na stranom jeziku, drugi neće itd.

Za proste overe zavisi od lokacije notara .Ako je na prometnom mestu ima 10 ljudi u redu, Ako je negde na losem mestu nema nikog.
Tako da ja imam notara na 500 metara od zgrade, ali je guzva, pa mi se isplati da odem 4-5 stanica dalje do sledeceg gde nema nikog.

Da ne bude da hvalim, a bez primedbi.

Primedba je da je ceo sistem mnogo sporiji sada kada je kao digitalizovan nego pre 15 godina kad se radilo sa plajvazom i kad je jedan sud na Nbgd radio ostavine za ceo Beograd. Kad mi je otac umro 2005. u decembru ostavina je bila u aprilu u sudu - 4 meseca. A kad mi je umrla majka pre tri godine trebalo je 9 meseci. Od cega je sud potrosio 4 da donese presudu da se salje predmet notaru i jos mesec dana da posalje predmet. Sto je bezobrazluk. U oba slucaja sam odmah sudu dostavio dokumentaciju za pokretanje postupka.

Проблем са нотарима је тај што је држава прописала број нотара.

Ако није прописала број драгстора, аутомеханичара, адвоката, ћевабџиница, пројектних бироа и сл. исто тако није требала да пропише број нотара.

Већ да свако ко испуни формалне услове за нотара буде нотар, тј. упише се у јавнобележничку комору. На тај начин би се повећао број нотара у свим градовима и општинама, те би радили по принципима тржишне утакмице. Било би и лакше завршити посао, јер има више нотара, а они који су неефикасни би имали мање посла и мању зараду, што би их даље терало да се боље организују и запосле квалитетније људе.

Overa kupoprodajnog ugovora za zemlju.
Nikad nisam čekala mesec dva za overu ugovora za stan u Beogradu, a evo ove godine sam imala dve, jedna u petak završena, beležnik sa teritorije Drugog osnovnog suda.
Prvi put čujem da neko toliko čeka. Možda za teritoriju opštine Savski Venac jer postoji jedan beležnik samo,.

Jes da nisu izmislili da ovlascenje mora da se odnosi na tacno odredjeni predmet tj. nepokretnost i tacno definisan postupak, a ne generalno zastupanje za odredjenu nepokretnost sto je verovatno laz, ali tako traze.
Sve ponovo radis i sve ponovo placas....
Овлашћење за давање наследничке изјаве мора да садржи и целокупан текст наследничке изјаве.

Kakva je sada situacija sa JB i mora li preko njih prodaja stana u Bgd koji je u toku legalizacije kupljen 2002 g preko advokatske kancelarije u Bgd koji je zastupao izviđača. Kada smo ga kontaktirali tražio je 350€ po stanu (39), a u ugovoru stoji da se izbođač obavezuje da to završi, ali je do njega nemoguće doći iako i dalje gradi po opštini i gradu.
Bih da prodam svoj stan ali navodno ni oglas ne može da se da, a navodno ako se nađe kupac obara se cena za baš veliki iznos što nije bio slučaj do skoro.
Hvala na odgovoru, izvinute na dužem postu.

Back