Sve varira od slucaja do slucaja
Ja radim od II godine fakulteta, ali nisam na Bolonji. Sad, kako znam, jesu poostrili kriterijume, aliv ecina profesora izlazi u susret zaposlenim sutentima. Ipak, ovo je situacija SAMO NA MOJOJ GRUPI NA MOM FAKULTETU, tako da ove stvari zestoko variraju. I to mislim bas drasticno. Uslovi pod kojima neko, recimo, studira pravni i matematicki i filozofski i filoloski nisu isti. Neki mogu da se uklope sa poslom, a neki ne.
Tako da bi bilo najbolje da se raspitas kakvo je stanje na zeljenom fakultetu/smeru koji zelis da upises. Ukoliko imas nekoliko opcija fkulteta/smerova koji te zanimaju, jos bolje, odaberi onaj sa kojim ces moci da radis (ako vec moras da radis, a veruj mi, znam kako je- i znam da niko to ne radi iz zezanja).
Najbolja, ali cesto ne i najisplativija varijanta jeste rad vikendom (devojke- promocije) ili fizicki rad po potrebi (mladici- utovar/istovar). Ali to je vise ok za dzeparac, ne i kada ti moras da se izdrzavas mesec po mesec.
U nasoj drzavi je ovo katastrofalno regulisano. Student se zapravo racuna kao zanimanje, tako da ti i ne mozes da budes stvarno zaposlen. Podrazumeva se takodje da je student izdrzavano lice. Da, dobro ste procitali- nasa drzava podrazumeva da svakoga izdrzavaju mama i tata i ni na koji nacin ne brine o studentima koji moraju sami da se izdrzavaju, ili o onima koji eventualno upisu kasnije (nakon 26 ako si student ti pravno i ne postojis, posto kategorija studenta iznad 26 nije definisana, tj. ne postoji, nema pogodnosti za zaposlene studente, itd itd).
U svakom slucaju, lepo se raspitaj i sigurna sam da ces moci da nadjes neko resenje. Nije lako studirati i raditi, ali ima toiko nas koji smo uspeli (i to ne sa malim prosecima!) Kad znas da moras da radis, a ipak ne bi da ostanes sa srednjom skolom, to ti cesto daje vise eleana za rad nego neko koga izdrzavaju roditelji i koji svo slobodno vreme provodi po kaficima u stilu "lako cemo". Srecno.