rad i studije

• Začetnik teme Začetnik teme danex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako ti ides da radis i profesor ti "pravda" to sto ne prisustvujes predavanjima zbog posla, koja je svrha toga ako ti prevadanje ne slusas, dakle sve ucis sam ?!

Kao sto je neko vec napisao, ljudi ne rade i studiraju istovremeno jer im to pricinjava ogromno zadovoljstvo, vec zato sto moraju da se izdrzavaju. To su ljudi uglavnom koji ne jure prosek vec diplomu, posveceni su onoliko koliko moraju da budu.
Isto tako, vecina predavanja i jeste besmislena, meni iskreno ne znaci puno to sto cujem na predavanju, jer uz to cujem i milion drugih stvari, brzo se zaboravi a dok uzmem da ucim zaboravim skoro sve. Po mom mislenju mnogo je bolje to vreme koje se provodi na predavanjima iskoristiti za rad ili ucenje. Ovo se naravno odnosi samo na one fakultete/predmete kod kojih sve moze da se shvati citanjem iz knjige, odnosno gde profesori ne predaju nista mnogo sire i vise nego sto pise u knjizi.

Za sve one koji rade i žele da studiraju u isto vreme, postoji jedno rešenje, a to je studiranje preko Interneta. Ja studiram na Fakultetu informacionih tehnologija - Univerzitet Metropolitan koji nudi ovakav vid nastave na daljinu. Sva predavanja i vežbe pratite preko e-learning sistema, dostupna su 24 časa. Dok ispite polažete klasično, na samom fakultetu. Ovo je jedan savremen način studiranja, sve više zastupljen u svetu. A i na našem Univerzitetu se školuju ljudi iz različitih krajeva sveta, baš zahvaljujući Internet studijama. Sve što vas interesuje možete pogledati na sajtu http://www.metropolitan.edu.rs/sr/pocetna/index.dot.

Pozdrav svima ;) Odmah da se izvinim administratorima ako ovo nije mesto za ovu temu ili ako vec ima ova tema negde. Trazio sam ali nisam nasao.

E ovako, treba mi savet. Planiram sad da upisem PMF / biologiju. Cilj mi je master - molekularni biolog. Zelja je tu, cuo sam da je poprilicno tezak smer, ali to mi je nebitno. Jedina prepreka na putu su mi finansije. Zivim kao podstanar sa Majkom i Bratom, trenutno svi bez posla, brat verovatno ne jos dugo. Tako da ne mogu da ocekujem finansijsku podrsku od porodice. U dom sam cuo da je ne moguce upasti, i mislim da je istina jer imam druga koji je prosle godine poceo da studira, isao je na takmicenje iz hemije, i to evropsko, osvojio 12. mesto, imao 96 bodova i dalje mu nisu odobrili zahtev za dom. Planiram naravno da upadnem na budzet, pa bih mi se troskovi odnosili na zivot ( stan, racuni, hrana ).
Cuo sam da ima dosta Studentskih Zadruga u NS i da je, navodno, lako naci neki posao ( ne stalni nego privremeni, tipa: istovar / utovar, promocije, rad u prodavnici ili kuhinji itd. )
Srednju skolu sam zavrsio jos prosle godine, i zelim sto pre da pocnem da studiram, dok jos donekle imam navike ucenja. Zato ne bih da cekam jos po godinu. Bilo kakav savet ili pomoc je dobrodosla. Recite mi vasa iskustva, sta mislite da li je ovo izvodljivo?
Naravno ne bih voleo da upisem studije, pa da radim od 8 do 15 pa odmah na predavanja, pa kad dodjes kuci ucenje, mislim da je skoro pa ne izvodljivo. Pogotovo ako je tezi fax.

hvala vam unapred ;)

Poslednja izmena:
Pa uopste nije tako crno kao sto mislis . Prvo , jeste tesko upasti u dom ali ne toliko, ako uzmes rang liste od prethodnih godina videces da su razliciti ljudi upadali i oni najbolji zapravo uglavnom oni ali i oni koji su bili jedva odlicni , prema tome nemoj da gubis nadu ;)
Sto se tice rada tu imas kao sto si sam rekao zadruge koje mogu da ti nadju posao kojim ces moci da izdrzavas sebe, dom je jako jeftin koliko da znas ali su uslovi malo losiji :confused: Eto toliko od mene ...

Srecno!

P.S Da tema je na pogresnom mestu :lol: ;)

Sve varira od slucaja do slucaja

Ja radim od II godine fakulteta, ali nisam na Bolonji. Sad, kako znam, jesu poostrili kriterijume, aliv ecina profesora izlazi u susret zaposlenim sutentima. Ipak, ovo je situacija SAMO NA MOJOJ GRUPI NA MOM FAKULTETU, tako da ove stvari zestoko variraju. I to mislim bas drasticno. Uslovi pod kojima neko, recimo, studira pravni i matematicki i filozofski i filoloski nisu isti. Neki mogu da se uklope sa poslom, a neki ne.

Tako da bi bilo najbolje da se raspitas kakvo je stanje na zeljenom fakultetu/smeru koji zelis da upises. Ukoliko imas nekoliko opcija fkulteta/smerova koji te zanimaju, jos bolje, odaberi onaj sa kojim ces moci da radis (ako vec moras da radis, a veruj mi, znam kako je- i znam da niko to ne radi iz zezanja).

Najbolja, ali cesto ne i najisplativija varijanta jeste rad vikendom (devojke- promocije) ili fizicki rad po potrebi (mladici- utovar/istovar). Ali to je vise ok za dzeparac, ne i kada ti moras da se izdrzavas mesec po mesec.

U nasoj drzavi je ovo katastrofalno regulisano. Student se zapravo racuna kao zanimanje, tako da ti i ne mozes da budes stvarno zaposlen. Podrazumeva se takodje da je student izdrzavano lice. Da, dobro ste procitali- nasa drzava podrazumeva da svakoga izdrzavaju mama i tata i ni na koji nacin ne brine o studentima koji moraju sami da se izdrzavaju, ili o onima koji eventualno upisu kasnije (nakon 26 ako si student ti pravno i ne postojis, posto kategorija studenta iznad 26 nije definisana, tj. ne postoji, nema pogodnosti za zaposlene studente, itd itd).

U svakom slucaju, lepo se raspitaj i sigurna sam da ces moci da nadjes neko resenje. Nije lako studirati i raditi, ali ima toiko nas koji smo uspeli (i to ne sa malim prosecima!) Kad znas da moras da radis, a ipak ne bi da ostanes sa srednjom skolom, to ti cesto daje vise eleana za rad nego neko koga izdrzavaju roditelji i koji svo slobodno vreme provodi po kaficima u stilu "lako cemo". Srecno. :)

Back