Racunaru treba 5min za boot-up

Stratosphere8

Zainteresovan član
Poruka
189
Pozz svima,moj problem jeste taj sto racunaru treba 5minuta da se upali.U pitanju je Windows 7.Takodje ulazi odmah u sistem bez prethodnog videa(intra win7).
Odmah da napomenem nije u pitanju napajanje,a ni do monitora.
Opis:
1.kliknem taster za start na kucistu
2.racunar se pali,ali ne daje nikakvu sliku na monitoru
3.pokazuje posle 3min crnu sliku
4.nakon jos 2minuta ocitava sistem
Nadam se da ce neko znati rjesenje:)

Kakav intro?

Ulazi odmah u sistem ako nemas usera sa lozinkom i ako je tako podeseno.

Crna slika moze biti ako ti je prikljucen i televizor na racunar - pa tamo pokazuje sta se desava, a na monitoru crna slika.

Ili si nesto prckao po biosu i iskljucio nesto.

Mere mogu ici od iskljucivanje svega iz usb-a. Kablova za punjenje mobilnog telefona, skenera, usb hubova, flash memorija, telenor modema i svega sto bi moglo da zaglupljuje racunar pri pokretanju.

Preko ciscenja softverskog racunara - ccleaner i deinstalacije nepotrebnog softvera. Kao i provere sta se sve podize sa sistemom - mozes videti iz ccleanera.

Preko hardverskog ciscenja od prasine, provere kablova i slicno.

Provere hard diska, da li ima lose sektore. Defragmentacije i optimizacije.

Provere da li ti je ispravna memorija. Od toga koliko vidi memorije - da li nedostaje neka stangla do programa za testiranje. Na primer imas 4 GB RAM-a, ako ti win sada pokaze da imas 2 GB - crkla je jedna memorija i treba mu
vise vremena da se podigne.

Do zamene hard diska ssd-om.

To su neke mere. Mogu biti i problemi sa plocom. Ali to je onda prica za novi racunar...

Pozz svima,moj problem jeste taj sto racunaru treba 5minuta da se upali.U pitanju je Windows 7.Takodje ulazi odmah u sistem bez prethodnog videa(intra win7).
Odmah da napomenem nije u pitanju napajanje,a ni do monitora.
Opis:
1.kliknem taster za start na kucistu
2.racunar se pali,ali ne daje nikakvu sliku na monitoru
3.pokazuje posle 3min crnu sliku
4.nakon jos 2minuta ocitava sistem
Nadam se da ce neko znati rjesenje:)
?? Nakon uključenja ne daje 'odmah' ni onu 'crnu' sliku sa belim slovima?

Nemam password i onda ulazi odmah na desktop.Nije povezan sa tv-om samo sa monitorom VGA kablom.
Probao sam i bez ijednog perifernog uredjaja,medjutim nece.
Nije do prasine niti do rama.
Sumnjam da je do hard diska jer sam mijenjao i napajanje i graficku,ali nije do njih.
Ukljucim..nema slike.
Nakon 3min prikaze crnu sliku.
I dodatno jos 2min dok udje u desktop..

Nemam password i onda ulazi odmah na desktop.Nije povezan sa tv-om samo sa monitorom VGA kablom.
Probao sam i bez ijednog perifernog uredjaja,medjutim nece.
Nije do prasine niti do rama.
Sumnjam da je do hard diska jer sam mijenjao i napajanje i graficku,ali nije do njih.
Ukljucim..nema slike.
Nakon 3min prikaze crnu sliku.
I dodatno jos 2min dok udje u desktop..
Isključi napajanje diska, optike i floppija, ako ga imaš, pa probaj onda! I povadi sve iz USB-a!

Jel' imas neku BIOS sliku ili ne? Pritisni F2 ili Del nakon uljucenja. Kada je vec startovao i imas desktop ukucaj na run msconfig. Kada se pojavi iskljuci sve servise koji nisu povezani sa Majkrosoftom. Edituj startup programe i eliminisi sto vise.

Izvadi i CMOS bateriju i isključi kabel za napajanje iz utičnice. Čekaj minutu i uključi bez baterije.
danas menaao c2duo u quadcore reset cmos i biosa ko poslednji kreten pustim, navikao na mekove gde sam jednom menjao xeone i sve oma proradilo, na hp restart restart restart crna slika :lol:
onda popio pice prosetao malko i kad sam se vrnuo povadio sve iz kompa, ssd grafu, hard, izvadio bateriju opet resetovao cmos i bios i on proradi :lol:

Ne radi mi tastatura u Biosu(USB je)..
Ne ne ima paste mijenjao sam je prije mjesec,dva.
Prije se okej pokretao,odjednom je poceo ovako.Provjerio sam memoriju.Nije do nje.
Pa idi onda na go back u vreme kada je sve radilo. Nekada delimicno instaliran update ume da zezne stvari. Skolski gledano problem koji imas se svodi na:
Proveri page file
Proberi da li je Windows Subsystem for Linux cekiran. Ako jeste odcekiraj.
Instaliraj najnoviji drajver za graficku
Edituj startup programe i svedi ih na minimu.
Ako sve to ne da rezultate, proveri da li imas neki virus ili malware . Oni isto znaju da uspore boot.
Startuj dos i ukucaj komandu chkdsk c: /f .

mislis da ce promjena maticne rijesiti stvar?
ma nee, nema to veze sa time.
kad upalis komp i dodjes do desktopa, pritisni windows + r. Windows ti je izmedju ctrl i alt.
Kucaj msconfig i idi na karticu startup. Izaberi opciju disable all.
Restartuj komp i gotovo. Podici ce se mnogo brze nego pre.
Ako nisi radio i defragmentaciju diska, i to mozes da uradis pod uslovom da nije ssd. I to ce ti malo ubrzati racunar.

ma nee, nema to veze sa time.
kad upalis komp i dodjes do desktopa, pritisni windows + r. Windows ti je izmedju ctrl i alt.
Kucaj msconfig i idi na karticu startup. Izaberi opciju disable all.
Restartuj komp i gotovo. Podici ce se mnogo brze nego pre.
Ako nisi radio i defragmentaciju diska, i to mozes da uradis pod uslovom da nije ssd. I to ce ti malo ubrzati racunar.
iskljucio sam ja vec nepotrebne servise,ali sve isto..probacu defragmentaciju

iskljucio sam ja vec nepotrebne servise,ali sve isto..probacu defragmentaciju
spojio si vise problema u jedan i ocekujes jednostavan odgovor. :D
Kad palis racunar, on vrsi inicijalnu proveru komponenti, periferija i svega i onda ide dalje, ucitava sadrzaj sa diska u ram memoriju, pokrece servise i sl i onda te baci na desktop.
Ako si nesto dirao u bios-u ili si nesto novo ubacio od hardvera, najlakse ti je da udjes u bios i da ga vratis na default podesavanja.

Mozda je ovako najbolje, ako imas youtube nalog, uzmi ti brt snimi kako izgleda to kad palis komp u jedan video i prikaci na youtube i baci link ovde, resice se sigurno. :)

Back