Racunarski problem

Nightwish

Zainteresovan član
Poruka
250
Nedavno mi se pojavio prob na kompu. Iskreno ne znam u koju temu ovo spada, ali svaki put kada udjem u neku vecu i zahtevniju igricu racunar se iskljuci. Nisam sigurna do cega je.

Imam win 7 instaliran, 2.5GB RAM, procesor 2,14GHZ, graficku karticu 1GB DDR 5!

Sve igrice koje imam ne zahtevaju nesto jak procesor tako da sam zbunjena :O :dontunderstand:

Moze pomoc? :think: :hvala:

2,5 GB RAM? Kako si to uspela?

Moze da bude hardverski problem, na primer grejanje. Ja bih na tvom mestu prvo proverio temperaturu, i po potrebi izduvao kompresorom kuler procesora i graficke ako ga ima, i pratio temperature pre i posle toga.
Sledeca stvar koju bih proverio je memorija, probaj sa nekom drugom da vidis da li se isto desava.
Pogledaj ima li nesto u Event Viewer-u.

Igrala sam ih ja i ranije. Onda je odjednom poceo da se iskljucuje na igrice. Kad podjem da ga ukljucim nece da se ukljuci prvi put vec iz drugog pokusaja. I pre mi se iskljucivao ali to je bilo zbog graficke pa sam kupila novu, posle toga se nije iskljucivao oko 4 meseca i sad je poceo! E da, iskljuci se i ponekad ovako bez ulazenja u igrice, kad sam na internetu ili sl. ali veoma retko. Samo jednom u toku dana. A kada udjem u igrice iskljuci se nakon 5 minuta, ako opet udjem u igricu iskljuci se opet i sve tako :O

Čotovo uvek kada se računar gasi prilikom igranja igara, problem je u pregrevanju neke komponente...

Pronađi na netu neki program koji će ti proveriti temperaturu procesora (recimo SpeedFan) i obavezno temperaturu grafičke (ovaj program takođe pokazuje i to...). CPU je procesor a GPU je grafička, iako se nadam da to znaš. Program će te obavestiti ako je temperatura velika...
Iako može da se desi temperatura povećava samo prilikom igranja igrica... Ako se procesor pregreva moguće da mu se potrošila termalna pasta... Imao sam slučaj da je procesor radio na 55-65C a ako pokrenem neku "jaku" igricu komp se gasi (da se zaštiti, tj da procesor ne pregori) a kada sam zamenio termalnu pastu čak i sa najjačom igricom max. temperatura je išla na 45C...

Obavezno očisti kućište od prašine, ona je takođe povremeno problematična...

Poslednja izmena:
\Probacu sa programom, kompjuter cistim redovno. Malo mi je racunar bucniji nego ranije pa moze biti i da je do ventilatora na procesoru. Probacu da ga izduvam, ako ne bude pomoglo onda verovatno moram da menjam ceo procesor

Ako su te memorije na razlicitim taktovima, sto je vrlo verovatno, moze da se desi da ti masina sa 2,5GB radi sporije nego sto bi radila sa 2 GB.
Kada resis taj problem sa grejanjem koji imas, isprobaj brzine u oba slucaja pa vidi sta je bolje.

Back