Racunar zaledi u toku rada.

Nemanja Brkic

Obećava
Poruka
52
Dešava mi se često u zadnje vrijeme da mi računar jednostavno "zaledi" u toku rada na Adobe Premiere, svakodnevno koristim Adobe paket jer se bavim video montažom i tako zarađujem za život, tezgari se od kuće za neke firmice tu i tamo. Nego da se vratim na svoj problem, uložio sam stvarno mnogo para kako bi mogao da neometano radim montažu i stvarno je komp super brz, jedino se u zadnje vrijeme zaledi dok radim pa ga moram restartovati, na dugme, jer neće ni kurzor miša da pomjeri, ne može ni u Task Manager da se uđe, ni na jednu komandu na tastaturi ne reaguje, jednostavno samo zaledi. Zna li neko u čemu može biti problem?

Ne razumijem se najbolje u hardver al može li biti da je nešto crklo da mijenjam dok nije postalo ozbiljnije?

Slika konf. u prilogu.
konf.jpg

Poslednja izmena:
Napajanje je doslovno novo, CoolerMasterB2 600W, ali ispitacu u svakom slucaju.

A ovaj kolega sto rece za graficku, ona je meni uvijek na 55-62, a kad se igraju igrice ide i na 82-83 pod ultra podesavanjima.
Ma ima neki fazon na sebi , kuleri se ne vrte kad se nista graficki ozbiljno ne radi na racunaru. Tek kad se pokrene igrica , program ili neki video onda se zavrte kuleri.
To joj je valjda po difoltu.

Poslednja izmena:

A ovaj kolega sto rece za graficku, ona je meni uvijek na 55-62, a kad se igraju igrice ide i na 82-83 pod ultra podesavanjima.
Ma ima neki fazon na sebi , kuleri se ne vrte kad se nista graficki ozbiljno ne radi na racunaru. Tek kad se pokrene igrica , program ili neki video onda se zavrte kuleri.
po difoltu ta grafička ne bi trebalo da prelazi 31-35 c kada ne radiš ništa , pri gledanju filmova do 45c a pri igranju do 65 , a ti sada na idle imaš 61c?

ta grafika u full loadu vuče oko 275 wati tako da mislim da je tih 600 sasvim dovoljno za tu konfu , ili ti je windows loš i puca sa vremena na vreme

- - - - - - - - - -

Hvala na odgovoru, mozda je to i pravilo problem. Znaci da odnesem komp u servis da mi zamijene kulere i pastu na grafickoj?
ne bi bilo loše ako ništa drugo isključiš time tu mogućnost

jel se zaledi uz plavi ekran ili samo zaledi? preporucujem da skines gpu-z i nek ti stoji upaljen dok radis te poslove. prati temperaturu graficke dok radis te zahtevne stvari i ako prelazi neku veliku cifru,napisi ovde koliko. druga stvar,mozda imas lose sektore na disku. preporucujem skeniranje nekim besplatnim programom,kao recimo:

http://techlikes.com/2011/08/11/check-for-bad-sectors-with-ariolic-disk-scanner.html

to je jednostavno jako i prikazace ti crvene kockice ako ima losih.
ako te mrzi skidati to,onda iskoristi windows ugradjenu alatku,idi na svaku particiju u properties,cekiraj sve opcije i nek odradi skeniranje i popravke. ako trazi restart,pusti ga nek odradi. popravice sa moze.

Poslednja izmena:
АУ, код тебе, тј твог компа може бити свашта нешто проблем...

Најгоре је то што имаш Асусову конфигурацију, па на основу тога, прво прегледај подешавања у биосу, и стави све на дефолт, и укључи опције које су неопходне,а нису се саме инициализовале за неки од хардвера...

Провери да ли ти је сав драјвер који ти је инсталиран најновије верзије, као и то, да ли ти је сет драјвера матичне најновије верзије.

Такође је важно које имаш додатне програме инсталиране, и што је важно, који програм за одржавање система користиш.

У сваком случају, најбитније да ако имаш инсталиран антивирус, њега обришеш, па онда све остало провериш и подесиш... :)

ПС

И нормално је да температура графичке скаче на око 80 па и више, кад се играју игрице, као и кад се користе јачи графички програми...

Сад видох пише Вин 10 - 64. Зависи одакле си инсталирао десетку и како..
Десетка неприхвата и није компатибилна са многим корисничким програмима који нису од Микрософта, а на која се навикло на Вин 7....

Poslednja izmena:
АУ, код тебе, тј твог компа може бити свашта нешто проблем...

Најгоре је то што имаш Асусову конфигурацију, па на основу тога, прво прегледај подешавања у биосу, и стави све на дефолт, и укључи опције које су неопходне,а нису се саме инициализовале за неки од хардвера...

Друго, ниси рекао који ти је ОС, и ако је на 32 бита, реинсталирај систем на 64 битни систем...

Провери да ли ти је сав драјвер који ти је инсталиран најновије верзије, као и то, да ли ти је сет драјвера матичне најновије верзије.

Такође је важно које имаш додатне програме инсталиране, и што је важно, који програм за одржавање система користиш.

У сваком случају, најбитније да ако имаш инсталиран антивирус, њега обришеш, па онда све остало провериш и подесиш... :)

ПС

И нормално је да температура графичке скаче на око 80 па и више, кад се играју игрице, као и кад се користе јачи графички програми...
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

otkaci dvd i jedan hard

tako ces proveriti napajanje

mozda ne moze da istera sve sto imas pa zatrokira kad povuce vecu struju

- - - - - - - - - -

mozda i da stavis neki vent da duva ka grafickoj

ili da vidis kako da stalno ukljucuje ventilator na njoj

nek radi na 10 posto stalno

- - - - - - - - - -

a mozda je i samo do windowsa

- - - - - - - - - -

mnogo mozda ali...

Evo ja sam sad napravio Heaven benchmark test i dobio slijedeće rezultate:

Unigine Heaven Benchmark 4.0

FPS: 25.8
Score:651
Min FPS:13.4
Max FPS:58.6

System
Platform:Windows 7 (build 7601, Service Pack 1) 32bit
CPU model:AMD Athlon(tm) X4 860K Quad Core Processor (3693MHz) x2
GPU model:AMD Radeon R7 200 Series 16.300.2311.0 (1024MB) x1

Settings
Render: Direct3D11
Mode:1294x900 8xAA windowed
Preset:Custom
Quality:Ultra
Tessellation:Extreme

Temp procesora (HW monitor i Speccy): 111 C
Temp matične: 66 C
Temp grafičke: 81 C
Grafička je R7 260X

Sve radi, nije se ništa ugasilo, niti zaledilo, niti su se pojavljivala ikakva čudesa tipa prugica, kockica...

Link na test:
https://unigine.com/products/benchmarks/heaven/

Ma nije graficka garant, al probacu to sto si rekao. Uglavnom maloprije mi je opet racunar zaledio, nije isao u plavi ekran vec samo odjednom zaledio, kao da je mu je vrijeme stalo.
Ne razumijem da napajanje koje je jebeni Cooler Master, znaci nije kinesko nego brendirano napajanje od 600W ne moze da izgura graficku sa 2 hard diska i jednim ssd-om.
Koje sad napajanje da uzmem a da ne bacim pare u vjetar?

FPS: 129.6
Score: 3265
Min FPS: 20.5
Max FPS: 339.8

CPU model: Intel(R) Core(TM) i7-4790 CPU @ 3.60GHz (3597MHz) x4
GPU model: AMD Radeon (TM) R9 390 Series 21.19.137.1 (8192MB) x1

Mode: 1920x1080 fullscreen
Preset: Custom
Quality: Ultra

Speccy kaže ovako:
CPU temp: ne znam na koju foru ali nije prelazila preko 40 C, inače kad renderujem nešto ide i na 60 C
Temp grafičke je išla do 80 C

Teško da je napajanje. Pa posudi od nekoga drugo napajanje pa vidi hoće li se isto dešavati...

- - - - - - - - - -

FPS: 129.6
Score: 3265
Min FPS: 20.5
Max FPS: 339.8

CPU model: Intel(R) Core(TM) i7-4790 CPU @ 3.60GHz (3597MHz) x4
GPU model: AMD Radeon (TM) R9 390 Series 21.19.137.1 (8192MB) x1

Mode: 1920x1080 fullscreen
Preset: Custom
Quality: Ultra

Speccy kaže ovako:
CPU temp: ne znam na koju foru ali nije prelazila preko 40 C, inače kad renderujem nešto ide i na 60 C
Temp grafičke je išla do 80 C

I da li se zaledio?

Onda nije hardwer u pitanju. I samo kad radiš u tom programu se zaledi, U ničemu drugom?

Sasvim slucajno ili ne zaledi samo kad se radi u Adobe Premiere.
A kad renderujem slozene scene u 3D maxu + VRay, gdje procesor ide na 100% i zauzetost rama bude oko 29GB nikad nije zaledio.
Cak ne ledi ni u After Effectsu.
Ne ledi ni kad se igra GTA V na ultra.
Da probam mozda sa reinstalacijom Premijera?

Back