Racunar zakucava iskljucivo na Linuxu

Trenutna verzija Ubuntu je 20.04.4 LTS.
Imam Ubuntu 21.10 i radi normalno,a imao sam i tu verziju,koju sam nadogradio na 21.04.pa na 21.10.Udji u komande za apdejtovanje i pokreni apdejt.Neki od drajvera fali.Kod mene je podeseno da mi se apdejtuje sve sto je potrebno svaki dan,tako da redovno dobijam potrebne dodatke i Ubuntu radi,brze nego Win.10 10 puta.U komandama imas srno veliko "A".gde mozes da potrazis apdejte,a narandzasto veliko "A" je za podesavanje azuriranja sistema i jos ponekih stavki.

Већ видим две грешке које праве ниикусни корисници када користе или прелазе на Линукс.

Грешка 1: dual boot - то што неко може да среди и каже вам на форуму да све ради не значи да ви исто то можете! Ако вам треба Windows за неке програме користите вируталну машину или други рачунар!
Грешка 2: nvidia - лоше графичке отвореног кода, лоша подршка... генерално лоше. Користите интегрушу или радеон, такође избегавајте рачунаре са две графичке бар док све не научите.

Poslednja izmena:
Већ видим две грешке које праве ниикусни корисници када користе или прелазе на Линукс.

Грешка 1: dual boot - то што неко може да среди и каже вам на форуму да све ради не значи да ви исто то можете! Ако вам треба Windows за неке програме користите вируталну машину или други рачунар!
Грешка 2: nvidia - лоше графичке отвореног кода, лоша подршка... генерално лоше. Користите интегрушу или радеон, такође избегавајте рачунаре са две графичке бар док све не научите.
Ja sam resio taj Boot izmedju Win-a i Ubuntu-a,tako sto sam iskljucio SSD-ove sa Win-ovim,pa instalirao Ubuntu.Jedino sto moram kada hocu da idem na Ubuntu,moram da pritiskam taster F 12 i otvori mi se komanda za SSD sa Ubuntu-om,pritisnem Enter i pokrenem Ubuntu bez problema,a sa Ubuntua imam opcinu da pokrenem i da predjem na Win.Posle podizanja Ubuntu-a prikljucim Win-ove diskove i nema mesanja Boot-ova niti bilo kakvih smetnji.

Ja sam resio taj Boot izmedju Win-a i Ubuntu-a,tako sto sam iskljucio SSD-ove sa Win-ovim,pa instalirao Ubuntu.Jedino sto moram kada hocu da idem na Ubuntu,moram da pritiskam taster F 12 i otvori mi se komanda za SSD sa Ubuntu-om,pritisnem Enter i pokrenem Ubuntu bez problema,a sa Ubuntua imam opcinu da pokrenem i da predjem na Win.Posle podizanja Ubuntu-a prikljucim Win-ove diskove i nema mesanja Boot-ova niti bilo kakvih smetnji.
Мени dual boot годинама ради без проблема. Ради се о томе што користим UBCD кад настану проблеми или вратим бекап са Акронисом.
Једино не иде два Виндоуса и Линукс, јер се Win 7 увек негде изгуби у Grub-u, но небитно.
Препорука за Линукс драјверима за интегрисану графичку карту, не треба инсистирати без потребе на Nvidia драјверима.

Мени dual boot годинама ради без проблема. Ради се о томе што користим UBCD кад настану проблеми или вратим бекап са Акронисом.
Једино не иде два Виндоуса и Линукс, јер се Win 7 увек негде изгуби у Grub-u, но небитно.
Препорука за Линукс драјверима за интегрисану графичку карту, не треба инсистирати без потребе на Nvidia драјверима.
Ne radim sa inegrisanom,samo sa eksternom,jer na kompu imam 3 OS-a.

Lici na probleme sa Linuxom i mladjim generacijama(1-3) Ryzena ciji su uzrok CPU driveri u samom kernelu.
Neke stvari su navodno ispravljene od verzije kernela 4.15 pa bi to trebalo da bude slucaj i sa 5.4(po informacijama sa neta, podrazumevani kernel na Ubuntu 20.0.4) ali moguce je da ti treba jos noviji(5.10+).

Mozda da probas da podignes neku live distribuciju sa novijim krenelom od tvog i vidis da li eliminise problem.

Imao sam isti problem, slična konfiguracija kao tvoja (ja sam imao nvidia gtx 1050), menjao drajvere, linux distribucije (ubuntu,mint,fedora) i ništa nije pomoglo. Na kraju mi padne na pamet, da nije do kernela, pošto nisam imao takvih problema na starim distribucijama linuxa i - budem u pravu. Ne sećam se tačno sa kojom verzijom kernela nema tih problema, pošto sam ja nedugo posle toga prešao, odnosno vratio se na windows.

Na svim distribucima mi se to desava, dok windows radi normalno. Nema nikakvih pravila kad se to desi, npr moze da mi radi komp dva dana normalno i onda iz cista mira dok sam na netu ili u visual studio code da zakuje. Moje znanje windowsa je 5/5, ali linuxa je realno 2+/5 tako da bi mi trebala pomoc.
Пробао си неке од Arch / Artix / Manjaro оптимизованих кернела за Ryzen ?

Ja sam se puno bakcio sa linuxima, kad pravim sajtove nema mi druge, no linux je odojce u odnosu na windows po stabilnosti,
windows zakuca jednom mesecno, najvise, dok srecan si ako sve proradi na linuxu odmah posle instalacije.

Погрешна диструбиција и непознавање пакета који иду с њом, такође слаба свесност о слободном софтверу (free software/open source). На пример, за мене си почетник ако ставиш Fedora-у, па још имаш nVidia-у и мислиш да ће све да ради.

Eво теста за почетак....

https://distrochooser.de/

Poslednja izmena:
Nisam expert za linux naravno, no uvek sam uspeo da iscackam ono sto mi je trebalo,
trazis po netu dok ne nadjes resenje, no mnogo puta sam morao da reinstaliram ceo server od pocetka da bi nesto proradilo.
Naravno da neko bi to znao da resi bez problema, samo kazem da su linuxovi zapetljana stvar.

Погрешна диструбиција и непознавање пакета који иду с њом, такође слаба свесност о слободном софтверу (free software/open source). На пример, за мене си почетник ако ставиш Fedora-у, па још имаш nVidia-у и мислиш да ће све да ради.

Eво теста за почетак....

https://distrochooser.de/
Fedora je za one kojima ne smeta iskljucivo FOSS software... Preporucio bih Mint za pocetnike, oduvek bilo... bolji je cak i od Ubuntu...

Nisam expert za linux naravno, no uvek sam uspeo da iscackam ono sto mi je trebalo,
trazis po netu dok ne nadjes resenje, no mnogo puta sam morao da reinstaliram ceo server od pocetka da bi nesto proradilo.
Naravno da neko bi to znao da resi bez problema, samo kazem da su linuxovi zapetljana stvar.

Који дистро користиш за сервер?

Back