R.I.P. Radoslav Katičić (1930-2019)

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.556
UMRO RADOSLAV KATIČIĆ: Bio je jedan od najcenjenijih ljudi u profesiji

612927_88d76138641f4e29b5be36236e036a07_ls.jpg

Osnivač je studija opštee lingvistike i indologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu

Hrvatski jezikoslovac, akademik Radoslav Katičić preminuo je u 89. godini, objavila je u nedelju Hrvatska radiotelevizija (HRT).

https://www.espreso.rs/svet/hrvatsk...o-je-jedan-od-najcenjenijih-ljudi-u-profesiji

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Imao je nekih upitnih istupa sa kojim se ne bih se nikako ne bih mogao složiti (u vreme famozne Deklaracije) ali uprkos svim greškama radi se o nesumnjivo jednom od najumnijih ljudi ovih krajeva koji je iza sebe ostavio ogromni naučni repertoar.

Не видим како може да буде најцењенији у професији којом се бавио ако знамо шта је писао, пре ће бити да је ишао линијом мањег отпора као и цела хрватска лингвистика уз пар изузетака, зато сада хрватско језикословље и изгледа овако политизовано и трагикомично, нико нормалан да га не пожели.

"S druge strane, ponosni smo što smo imali privilegij napijati se direktno iz njegova neizmerno duboka i nepresušna izvora znanja", istaknuo je upravnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Radoslav Katičić, jezikoslovac - Srpski jezik nije štokavski!

Лака му земља.

Poslednja izmena:
Па бавио се областима које је мало ко дотицао. Мало ко има храбрости да се упути у такве теме, а камоли од храбрих знања и компетенција да се тиме и бави. Поставио сам једну његову расправу на суседној теми, о илирским именима и презименима.

Велики интелектуалац и ходајућа библиотека ван сваке сумње је био. Један је од ретких научника данашњице нашег региона који је достигао светски глас у научној заједници.

Ne bih prejudicirao da ne postavljam isto pitanje po treći put.

Koje je tvoje mišljenje o famoznom Brozovićevom citatu?
Video sam to da si negde pominjao. Ne znam o kom citatu govoriš. O onom gde kaže da cilj opravdava sredstvo?

Brozovića (kao i potonju dvojicu) smatram neprijateljem naučne istine i posledično srpskih nacionalnih interesa. Ništa više i ništa manje od toga.

Grčevića pak smatram nedovoljno pametnim, pajacom. Korisnom budalnom, moglo bi se reći. Estradnim likom.

Ti si postavljao taj citat mnogo puta, ne znam kako si zaboravio...a ja sam posle tragao do izvora (Rastislava Petrovića).

PJI10p1.jpg
Ko kaže da sam zaboravio? Ja sam samo rekao da ne znam na koji citat misliš, pa sam i pretpostavio na koji misliš i opisao ti ovaj koji si postavio rečima da je to citat "cilj opravdava sredstva". I onda sam ti i odgovorio na pitanje. I da si civilizovan, ti bi rekao "hvala na odgovoru" i ćutao, ako nemaš šta da kažeš, što je, kao što vidimo, slučaj.

Zašto bih ja tri godine kasnije znao na koji citat ti misliš? Koncentriši se malo.

Back