Quo vadis prosveto?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
31.537
Link
Pažljivo pročitajte ovaj tekst, jer sadrži sve ono što je trulo u prosveti.
Počeću od pritiska pojedinih direktora da izmenimo ocenu, potvrda da u školi ne postoji autonomija. Zatim, način na koji primoravaju koleginicu da popravi ocenu "bitnom" detetu polazi od roditelja ( znaš ti ko sam ja) a obrazloženje da je to dobro po školu je toliko apsurdno da ja nemam reči. Sledeće, pronašli su način da izmene ocenu obrazloženjem da nije dobro obrazložena ?!? Kada sam pisala o blesavoj administraciji i zašto je smišljena ,evo vam razloga, da bi svaka stranačka luda mogla da nađe rupu u zakonu. Optužbe da smo svi stranački kadrovi takođe padaju u vodu, jedini stranački kadrovi su direktori, izabrani jer su podobni, nas ionako niko ništa ne pita, naše glasanje o izboru se poništava ako ne odgovara stranačkom kadru. Optužbe da smo nesavesnih takođe padaju u vodu, znate li koliko ovakvih slučajeva ima po provinciji, gde su nastavnici ucenjeni da menjaju svoje stavove zbog nekih? Na sreću, ima nas koji ne odstupamo od svojih stavova, koji radimo savesno, ukazujemo na ovakve stvari ali na žalost, mnogi su se potrudili da nas predstave bolesnicima, pojandurama, pedofilima, koji zataškavaju nasilje itd, itd
..izvucite koji god hoćete zaključak...

Poslednja izmena:
Evo baš sam sinoć mislio na vas prosvetare kad sam ugledao ovo i preneo na forum.
Mada su takvi sitni. Mnogo su veći oni koji sve rešavaju uticajem i parama. Eto i odgovora na pitanje kako je nešto ''dobro za školu''. Tako što će takav uticati da se školi dogradi ovo ili ono, plati nešto što decenijama fali i slično. U školi u koju su išla moja deca direktor je bio dugo, ali je promenio nekoliko stranaka da bi opstao.

Link
Pažljivo pročitajte ovaj tekst, jer sadrži sve ono što je trulo u prosveti.
Počeću od pritiska pojedinih direktora da izmenimo ocenu, potvrda da u školi ne postoji autonomija. Zatim, način na koji primoravaju koleginicu da popravi ocenu "bitnom" detetu polazi od roditelja ( znaš ti ko sam ja) a obrazloženje da je to dobro po školu je toliko apsurdno da ja nemam reči. Sledeće, pronašli su način da izmene ocenu obrazloženjem da nije dobro obrazložena ?!? Kada sam pisala o blesavoj administraciji i zašto je smišljena ,evo vam razloga, da bi svaka stranačka luda mogla da nađe rupu u zakonu. Optužbe da smo svi stranački kadrovi takođe padaju u vodu, jedini stranački kadrovi su direktori, izabrani jer su podobni, nas ionako niko ništa ne pita, naše glasanje o izboru se poništava ako ne odgovara stranačkom kadru. Optužbe da smo nesavesnih takođe padaju u vodu, znate li koliko ovakvih slučajeva ima po provinciji, gde su nastavnici ucenjeni da menjaju svoje stavove zbog nekih? Na sreću, ima nas koji ne odstupamo od svojih stavova, koji radimo savesno, ukazujemo na ovakve stvari ali na žalost, mnogi su se potrudili da nas predstave bolesnicima, pojandurama, pedofilima, koji zataškavanju nasilje itd, itd
..izvucite koji god hoćete zaključak...
truo sistem, trulo obrazovanje.
"Sami" smo odabrali kapitalizam i srusili socijalizam.

Krivice, kao uvek, ima na svim stranama, ali je ipak krivica nekih, koji imaju više moći, značajnija od krivice drugih koji nalaze u takvom sistemu sitnu korist ili samo pristaju na njega. Zbog toga je suludo učestvovati u hvatanju za guše roditelja i nastavnika, kad su i jedni i drugi samo sitni šrafovi.

Monopol drzave nad skolskim sistemom, platama, skolama, skolskim programom, i tenderu za nabavku klupa nije kapitalizam.
jeste kapitalizam, jer su akteri (ministri za obrazovanje, direktori skola, profesori.....) osobe koje zive u kapitalizmu ciji je osnovni smisao profit, bogacenje, namestanje tendera, korupcija direktora skola...............itd.
Zasto bi samo prosvetari bili moralni ako su roditelji ucenika koje oni obrazuju sve sami tajkuni, pljackasi, varalice, lopovi, politicari...........i sve ostalo sto "krasi" kapitalisticki sistem ? Ceo taj sistem je korumpiran i nije pri pameti da prosvetari ostanu zasticeni...........

Da, ja takođe mislim da mi sada živimo onu poslednju fazu socijalizma: komunizam ili odumiranje države. Samo ne onako kako su to partizani zamišljali.
Obavezno mi se naljute prijatelji kad to kažem. 🙃
Drzava svuda postoji, i previse je jaka, samo sto Drzava nije ono sto ljudi zamisljaju u svojoj glavi kao neku idealnu ideju Drzave.

Ako se npr. Misik pojavi na ovoj temi, on je prepun tih uobrazilja o idejama, koje nemaju veze sa realnim svetom. Pa ce da lupa kako ce on nama da objasni kakva njegova metafizicka verzija Drzave treba da izgleda, i da mi nista ne znamo.

Kad vidite ono sto urla na tvu na RTS posle utakmice i kad shvatite da je Vladimir Vuletic profesor koji snima klipove iz bazena sa nekim klinkama uz pesmu “vidi ga, debeli zivi ga”, prosto je propalo sve pa i prosveta.

Drzava svuda postoji, i previse je jaka, samo sto Drzava nije ono sto ljudi zamisljaju u svojoj glavi kao neku idealnu ideju Drzave.

Ako se npr. Misik pojavi na ovoj temi, on je prepun tih uobrazilja o idejama, koje nemaju veze sa realnim svetom. Pa ce da lupa kako ce on nama da objasni kakva njegova metafizicka verzija Drzave treba da izgleda, i da mi nista ne znamo.
Opusti se, čovječe. Zezam se na račun teorijskih pojmova :)

A meni govori nešto drugo, prosveta nije potrebna jer ako se ljudi obrazuju, teže ćeš manipulisati njima...
Ne znam koliko je to bas tacno.

Mozda je tacno za obrazovanje nekog renesansnog coveka, ali takvih ima jako malo. Evo npr. nasa najbolja obrazovna institucija u drzavi- ETF, ljudi koji su ga zavrsili, uglavnom blage, ali blage veze nemaju o indoktrinaciji u drustvu, kao i o bilo kojim apstraktnijim analizama drustva.

Problem prosvete je nesto drugo, i to je siri i svetski problem, i posledica je Drzave Blagostanja, ali to je sira tema od ovih nasih lokalnih prosvetarskih tema.

Zašto ne bi bilo tačno, pa pogledaj neke svetske primere gde je obrazovanje privilegija bogatih, šta se dešava sa ostalima, stanovnicima geta i sl ?

Necu da ulazim u dublja objasnjenja, jer se o tome ne raspravlja ni na mnogo ozbiljnijim mestima od Srbije i Krste.

Drzave danas kroz obrazovni sistem zestoko ogranicavaju trziste rada, i uvode potpuno besmislicarske regulacije koje otezavaju zivot kapitalizma, covecanstvu i Planeti.

Mi i dalje imamo levicarske populizme koji potpuno dominiraju javnim diskursom, i dokle je tako, kopace se sve veca rupa u toj oblasti.

Ali to je mnogo siroka tema.

Back