PVC prozori "FIRATPEN"

Zamolio bih neko da mi kaze kakvi su GEALAN nemacki sestokomorni prozori sa WINKHAUS okovima. Da li je to dobro resenje za kucu. Kakvog su kvaliteta.
khm
sa GEALAN profilom u Srbiji postoje dva problema
1. šestokomorni i četvorokomorni spolja isto izgledaju i uklapaju se međusobno pa szr proizvođači umeju da se "zbune" pa naprave četvorokomorni a naplate šestokomorni.
2. profil je uglavnom sa jezgrom od reciklata, što samo po sebi i nije loše a i ne primećuje se sa spoljašnje strane ali ima ljudi koje to odbija.
ako bih mogao da biram okov, umesto winkhausa ugradio bih siegenia ili roto.

Kako mogu da se zbune pa šestokomorni prozor ima 76mm širinu profila, četvorokomirni je uži. Ove prozore kod nas prodaje firma SUNCE šta misliš o njima.
pa sve je moguće pa čak i da se majstori zbune.:)
pisalo je "zbune" pod znakom navoda. konkurencija na tržištu proizvođača prozora je ogromna i svi se dovijaju na svakojake načine da dođu do zarade.
kupci se obično slabo razumeju u tehičke detalje poput broja komora. ako im se kaže da je to 4, 5 ili 6 komora, retki su ti koji će ih zaista brojati. a još ređi oni koji će meriti šublerom.
ako misliš na firmu SUNCE iz Kragujevca oni su odavno u poslu i dobro su tehnički potkovani.

Šta bi mogao da bude utzrok kondenza sa unutrašnje strane na 4+16+4 prozorima PVC?
uzrok je dobro zaptivanje...
naime PVC prozori obično imaju dva do tri zaptivača
u svakom stanu se "proizvodi" vlaga, kuvanjem, disanjem, tuširanjem, gasnim kotlovima...
staklo je obično najhladnija površina sa kojom taj vlažan vazduh dolazi u dodir i zato se upravo na njemu stvara kondenz
u slabije izolovanim građevinama kondenzovanje se javlja i u spoljnim uglovima zbog spojeva betona na tim mestima
rešenje je u provetravanju. desetak minuta ujutru i uveče je dovoljno.
naravno da postoje i namenski otvori za ventilaciju ali ih kod nas retko ko ugrađuje

da probam da podignem ovu temu iz mrtvih jer mi je potreban savet/misljenje:

treba da radim prozore na stanu i izbor je pao na 3 ponude:

1. kbe 'system 70mm' 5komorni sa 2 dihtunga + macco okovi - 2900 - 3000e

2. veka 'swingline' 5komorni sa 2 dihtunga + g-u okovi - 3700e

3. aluplast 'ideal 5000' 6komorni sa 3dihtunga + g-u okovi - 3600e

1. i 3. ponuda su sa ALU kutijom za roletne, dok me je tip koji radi veku ubedio da je u njegovoj ponudi kvalitetnija PVC kutija. roletne su aluminijumske gde ih ima. sve 3 ponude ukljucuju guardian low-e staklo.

kbe je drasticno jeftiniji od druge dve varijante, ali je, s druge strane i ruzniji. zanima me da li neko ima savete sto se tice vecih razlika u kvalitetu izmedju ovih ponuda, ili je kvalitet slican a razlika primarno sa estetskog gledista?

1. nema značajne razlike u "recepturi" koju primenjuju proizvođači PVCa sa zapada.
2. KB je OK proizvođač i deo velike grupacije iz Nemačke.
3. za spoljnu kutiju roletne je Al dobar izbor. po mom mišljenju bolji od PVC kutije. isto se odnosi i na same roletne.
4. 5 komora je taman, 6 je samo par procenata bolji. isto se odnosi i na 2 i 3 zaptiivne gume.
5. maco je dobar okov, možda je GU bolji ali to smrtnici neće primetiti.

1, 2: da, tako nesto sam i shvatio citajuci krstaricu i jos neke domace forume, da su generalno svi brendovi profine grupe zadovoljavajuci. zanimalo me je samo da li postoji opipljiv razlog za uzimanje aluplast ili veka varijante, s obzirom da razlika od 20% u ceni uopste nije mala.

3: fazon je u tome sto se ovde radi o unutrasnjoj kutiji, sa betonskim zubom koji je stiti, zato me i zacudilo sto mi tip uz KBE ponudu (veoma korektan covek, bliska porodicna preporuka) savetuje ALU kutije umesto PVC? ALU roletne se podrazumevaju u svakoj ponudi.

4, 5: tako nesto sam i mislio, ali mi je trebalo drugo (strucnije) misljenje - da razlika u kvalitetu profila i okova nije tolika da opravda toliku razliku u ceni.. jos neko (drugacije) misljenje/iskustvo?

1, 2: da, tako nesto sam i shvatio citajuci krstaricu i jos neke domace forume, da su generalno svi brendovi profine grupe zadovoljavajuci. zanimalo me je samo da li postoji opipljiv razlog za uzimanje aluplast ili veka varijante, s obzirom da razlika od 20% u ceni uopste nije mala.

3: fazon je u tome sto se ovde radi o unutrasnjoj kutiji, sa betonskim zubom koji je stiti, zato me i zacudilo sto mi tip uz KBE ponudu (veoma korektan covek, bliska porodicna preporuka) savetuje ALU kutije umesto PVC? ALU roletne se podrazumevaju u svakoj ponudi.

4, 5: tako nesto sam i mislio, ali mi je trebalo drugo (strucnije) misljenje - da razlika u kvalitetu profila i okova nije tolika da opravda toliku razliku u ceni.. jos neko (drugacije) misljenje/iskustvo?

Sto se prozora tice, kolega VD je najkompentetniji na forumu. Slazem se sa svime sto je gore napisao.

Hvala puno obojici.

Jos jedna stvar - aluplast i kbe ponuda ukljucuju ALU kutiju, i ALU vodjice, kao i ALU zastor/pera, i to mi je predstavljeno kao MNOGO kvalitetnije resenje od PVC kutije i PVC vodjica. Sa druge strane, tip koji radi veka stolariju mi nudi PVC kutiju, PVC vodjice i ALU zastor/pera, jer je, po njegovim recima, to bolje resenje.

Zanima me vase misljenje - dakle radi se o unutrasnjoj kutiji roletne, spolja postoji betonski zub koji je stiti. Stan se nalazi na suncanoj strani, pa me zanima da li bi to bio razlog da se odlucim za ALU vodjice kao kvalitetnije/izdrzljivije, ili ce i PVC da obave posao?

pa vidi, za KBE mi preporucuju ALU kombinaciju kao bolju i skuplju, za VEKA stolariju mi preporucuju iskljucivo PVC kombinaciju, a za ALUPLAST mi drugar ciji cjale ima poprilicno veliku firmu u Brchkom kaze da je cena po metru ista i za PVC i ALU kutiju/vodjice i sl - eto zasto meni nista nije jasno! :))

kao neki krajnji zakljucak, kontam da je najpametnije da se odlucim za ALUPLAST (za ovu kombinaciju sam uspeo da izvucem placanje u 6 rata ;) ) i da zahtevam ALU kombinaciju, kad je vec cena ista... :)

imam veliki problem ,moram da promenim ulazna vrata i jedan prozor a u ponudi imam veka softline sa roto,i na drugo mesto kbe a ne znam okovi.Cena ulazne vrate je ista ali prozor kbe je jeftinije sa 100e,i ne znam sta da radim

Poslednja izmena:

Back