PVC prozori "FIRATPEN"

Mozes misliti kako to izgleda kad krenu oni okovi da se raspadaju, staklo da pliva usled stednje armature u konstrukciji itd... Moj drugar je kupovao u metrou onaj jedan 60x60 za toalet kad je radio, kaze od 7-8 jedan je mogao da se otvori, nije glavio :lol:

Znaci ako bas morash da ih uzmesh, probaj svaki pre nego sto platish pa sta ti bog da.

Poslednja izmena od moderatora:
Zar okovi nisu nemacki "wink haus" ima ih i na drugim proizvodjacima. Na sajtu "Hram032" pise da su to Nemacki profili.
Piše i na tarabi....
Da se razumemo, Firat je najveća turska fabrika, profila, prozora, cevi za vodu i kanalizaciju i još koje čega. Imaju najbolje mašine sa zapada ali i dalje su turci, što znači da im je cena na prvom mestu a od kvaliteta šta bude.
S obzirom koliko se ovde kod nas nema novca i turski profili su bolji od kineskih.
U cenu prozora ne ulaze samo profili već i okovi, staklo, zaptivke, rad, prevoz, ugradnja i još svašta nešto pa mislim da je za malo više para moguće dobiti i bolje prozore.

Jel mozete da mi preporucite neku marku prozora.

Svaki prozor se sastoji iz nekoliko podjednako važnih delova.
1. profili sa poreklom, firme su uglavnom nemačke ali delom se proizvode i u istočnoj evropi.
REHAU...SALAMANDER... KOMMERLING... TROCAL... itd
2. okov
SIEGENIA AUBI... ROTO...GU... i mislim da se tu i završava spisak
3. staklo low E odnosno sa reflektujućim premazom i ispunjeno argonom.
4. ekipa koja će to korektno da ugradi

vd:

Svaki prozor se sastoji iz nekoliko podjednako važnih delova.
1. profili sa poreklom, firme su uglavnom nemačke ali delom se proizvode i u istočnoj evropi.
REHAU...SALAMANDER... KOMMERLING... TROCAL... itd
2. okov
SIEGENIA AUBI... ROTO...GU... i mislim da se tu i završava spisak
3. staklo low E odnosno sa reflektujućim premazom i ispunjeno argonom.
4. ekipa koja će to korektno da ugradi

A sta fali MACU..:think:

A roloplast kakvi su oni.
Roloplast je domaći proizvođač PVC profila. Imaju Austrijsku opremu malo starijeg datuma proizvodnje. Osim njih u Srbiji profile proizvode Vujić i Peštan.
Da ne budem pogrešno shvaćen, uz odgovarajuću količinu novca, proizvodnja dobrih PVC profila nije nemoguća misija čak ni kod nas. Sama tehnologija, mašine pa i sirovine su uglavnom sa zapada i po sistemu ključ u ruke.
Problem je što za istu ili sličnu količinu novca dobiješ profil sa natpisom made in germany a to kupcima ipak znači neku vrstu garancije.

Da li neko ima iskustvo sa KBE nemackim prozorima, mislim da su sa ROTO okovima. Moze li neko da mi kaze nesto o njima i kakva je izolacija izmedju stakala.
KBE... KOMMERLING... TROCAL... su deo iste firme koja se zove PROFINE gmbh. dakle nemci i to jedni od većih.
ROTO je takođe dobar okov.
osim imena kompanije važno je i:
1. minimum petokomorni profil
2. poželjno bar 3 zaptivača
3. i možda najvažnije, niskoemisiono staklo (sa reflektujućim slojem i punjeno argonom).
4. pravilna ugradnja

Kako da znam za koje trziste su radjeni i kojeg su datuma.
KBE je multinacionalna kompanija, proizvodne pogone imaju širom sveta od Nemačke do Kine.
naše tržište je malo da bi se posebno za njega proizvodili namenski profili.
datum je odštampan na profilu ali nikome nije u interesu da ih lageruje godinama.
suma sumarum, ako kupiš neki od Nemačkih profila ne brini.
što se tiče izlolacije:
1. 5 komora ima slične ili bolje vrednosti od drveta.
2. površina samog profila u odnosu na površinu stakla je višestruko manja tako da je najvažnije ugraditi odgovarajuće staklo.

Da li neko moze da mi kaze kakvi su MACO okovi, i kako da znam da li je prozor sa niskoemisionim staklom i punjen argonom.
MACO okov je dovoljno dobar ali ima i boljih.
niskoemisiono staklo je blago tonirano. najlakše ga je razlikovati ako se pažljivo sa unutrašnje strane pogleda odsjaj od nekog plamena (npr upaljač).
golim okom je nemoguće utvrditi prisustvo argona u prozoru ali je posebno u zimskim danima lako osetiti da je površina stakla znatno toplija

Back