Putovanje u vreme pandemije - dvostruko duže nego ranije

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=03&dd=21&nav_id=1830373

Za putovanje u vreme pandemije korona virusa, kada su gotovo sve zemlje Evrope uvele kontrole, potrebno je mnogo strpljenja, jer su čekanja na granicama višesatna, a potrebno je sa sobom nositi i brojna dodatna dokumenta.
Put od Beograda do Beča, kolima preko Mađarske, uobičajeno traje do šest sati, ali sada, zbog pandemije, putovanje traje dvostruko duže. Reporter Tanjuga iz Austrije, od Beograda do Beča putovao je proteklog dana punih 12 sati, što se u prošlosti nije događalo i u najvećem špicu za vreme letnji odmor.

Kroz Srbiju je sve teklo bez problema, sve do granice Mađarske. Kada se izađe iz Srbije, gužve nastaju u međuprostoru između dva granična prelaza. Ovaj put, činilo se da gužva nije toliko velika, jer je manje od pola međuprostora između dve granice bio popunjen, i to u tri trake. Međutim, u doba korone takvo stanje na granici značilo je čekanje od nešto više od dva sata, pošto Mađari "studiozno" proveravaju dokumenta, ali i unutrašnjost automobila, odnosno prtljag.

Tokom ta dva sata provedena na mađarskom prelazu više vozila sa srpskim tablicama vraćeno je natrag u Srbiju, jer su mađarski carinici procenili da putnici ne ispunjavaju "korona uslove" za putovanje u EU. Tako bez problema prolaze samo građani koji imaju boravak u zemljama EU, ili jedan od važnih razloga navedenih u pooštrenom režimu za ulazak u vreme pandemije. U Austriju, na primer, pored svih koji su u toj zemlji nastanjeni, mogu ući državljani trećih zemalja samo ako dolaze na lečenje, uz odgovarajuću potvrdu lekara, ili ako imaju poziv za poslovni sastanak i iz neodložnih porodičnih obaveza, kao što su sahrane ili rođenja. Naravno svi ti razlozi moraju se i dokazati mađarskom cariniku, koji je prvi "filter" za ulazak u EU. Po ulasku u Mađarsku postavio se dodatni problem, ali je on verovatno samo tehničke prirode.
Foto: Profimedia

Zbog navodnih radova na sistemu nije bilo moguće kupiti elektronsku vinjetu za korišćenje autoputa. Pošto nikome, pa tako ni radnicima mađarske ustanove za naplatu putarine, nije poznato da li je kompletan sistem "isključen" ili samo kupovina vinjete, to može značiti da svi koji su ušli, a nisu bili u mogućnosti da plate putarinu, mogu u narednim nedeljama da očekuju "debele" kazne.

Kroz Mađarsku nije bilo nikakvih gužvi sve do izlaska u Austriju. Na oko četiri kilometara od nekadašnjeg graničnog prelaza, na kojem je ponovo uvedena kontrola, od 2015. zbog migranata, a sada "pandemijska", formirala se kolona u dve trake. Više od četiri sata trebalo je da se priđe kontrolnom punktu, na kojem austrijska policija i vojska kontrolišu putnike.

Od svih putnika se zahteva lični dokument, ali pre svega, za one koji ostaju u Austriji, ispunjena elektronska registracija, i negativan PCR ili antigenski test. Vojnik, koji vrši kontrolu tih dokumenata, pita i gde je i koliko dugo putnik boravio pre dolaska u Austriju, na osnovu čega proverava elektronsku registraciju, u kojoj se navodi adresa na kojoj će se "odležati" obavezan desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije posle petog dana od ulaska u zemlju, negativnim testom o sopstvenom trošku.

Koliko se sporo obavlja kontrola dokazuje činjenica da je potom autoput do Beča gotovo prazan, bez ikakvih zastoja i kolona.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je dat primer odlaska do Austrije preko Mađarske.

Ali ovde nisu uračunati obavezni karantini koji postoje za jedan veći broj zemalja....tek tada bi pričali o multiplikaciji vremena :lol:

Takođe u slučaju da se putuje avionom, aerodrom Nikola Tesla traži da se dodatno dođe ranije pred let zbog procesa provere, a na ciljnom aerodromu se sve dodatno usporava zbog istih tih provera sa te strane.

Ali to je realnost koja će biti prisutna još dugo u godinama koje dolaze. Verujem da Kovid pasoš će možda malo ubrzati ali i dalje daleko će sve biti sporije nego u zlatno putničko doba do 2020-te

I sad se neko lozi da ide negde turisticki,pa cekaj sta da vidi,gde da nesto kupi,sta da jede uz sve zastitne mere
Jbg "malo" maltretiranja...to stoji...ali ako si posle miran dve nedelje na nekoj plaži ili planini ili bilo gde već čovek voli da odmara ,i oslobođen ove tenzije...isplati se produžiti par sati puta i istrpeti.
Barem ja mislim tako.

Zanima me kakva je procedura za strane drzavljane prilikom ulaska u Srbiju?
Konkretnije Mexiko - Spanija(Madrid) - Srbija...Da li mora da se radi test pri ulasku i kolika je cena?Nije valjda da je
18 000 dinara test!Ko ce onda da putuje...Pogotovu ako se zadrzite u Spaniji vise dana pa posle hocete da otidete turisticki u Srbiju na 3 nedelje dakle 36 000!

Jel postoji neki nacin da se uradi taj test besplatno ili bar smanji cena?I kako bi moglo i da li bi moglo bez testa da se udje a da ne treba pri dolasku u karantin...
Da napomenem osoba dolazi kod mene kuci da boravi 3 nedelje....

Da li je neko imao iskustva, slicna skorije itd?
To treba da bude nekad jula ili pocetkom avgusta pa se nadam da ce otvoriti granice i da ce se virus stisati do tad...

Zanima me kakva je procedura za strane drzavljane prilikom ulaska u Srbiju?
Konkretnije Mexiko - Spanija(Madrid) - Srbija...Da li mora da se radi test pri ulasku i kolika je cena?Nije valjda da je
18 000 dinara test!Ko ce onda da putuje...Pogotovu ako se zadrzite u Spaniji vise dana pa posle hocete da otidete turisticki u Srbiju na 3 nedelje dakle 36 000!

Jel postoji neki nacin da se uradi taj test besplatno ili bar smanji cena?I kako bi moglo i da li bi moglo bez testa da se udje a da ne treba pri dolasku u karantin...
Da napomenem osoba dolazi kod mene kuci da boravi 3 nedelje....

Da li je neko imao iskustva, slicna skorije itd?
To treba da bude nekad jula ili pocetkom avgusta pa se nadam da ce otvoriti granice i da ce se virus stisati do tad...
Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из САД, негативан Антиген FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Мера карантина у кућним условима престаје да важи ако лице коме је изречена уради RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 у референтној лабораторији у Републици Србији и добије негативан резултат.

Наведени услов за улазак у Републику Србију не примењује се:

• на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
  • на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;
  • на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;
  • на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
  • на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан RT-PCR тест, уколико је потребан;
  • на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву;
  • на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, када се ради о посадама:

Dakle ako pri ulasku imaš test ne stariji od 48 sati onda samo prolaziš. U protivnom karantin 10 dana ili dok se ne uradi test u Srbiji.
Cena testa je 9.000 koliko ja znam.
Takođe ima i :

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

dakle ako put traje duže priznaje se test 72 sata od trenutka ulaska.

Dakle ako pri ulasku imaš test ne stariji od 48 sati onda samo prolaziš. U protivnom karantin 10 dana ili dok se ne uradi test u Srbiji.
Cena testa je 9.000 koliko ja znam.
Takođe ima i :

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

dakle ako put traje duže priznaje se test 72 sata od trenutka ulaska.
Dakle kako sam razumeo osoba moze da udje u Srbiju bez uradjenog testa ali mora da ima gde ce privremeno da boravi (sto je u ovom slucaju kod mene kuci) i da se prijavi samo elekronski covid ambulanti u mom gradu...I osoba je duzna da bude 10 dana u kuci takozvanom karantinu(Ko to kontrolise da li je osoba van kuce ili ne?Svakako pri dolasku sletece u bg odakle ce morati da doputuje u odredjeni grad pa usput niko ne moze da zabrani osobi da ode negde da pojede nesto itd.Nakon dolaska kod mene kuci naravbo da nece osoba da ceka 10 dana totalno zatvorena u kuci a i nece ni da ide po kaficima i slicno, bice u kontaktu iskljucivo samnom i na neku vrstu kampovanja u prirodi i slicno)Ja nisam iz Beograda...
Dakle posle tih 10 dana kako sam razumeo moze osoba normalno da boravi do kad je propisano vremenski i da normalno odputuje nazad kad je planirala povratak...?

Zanima me bas licno iskustvo ako ima neko kako je to proslo, i kako i da li kontrolisu kucni karantin?

Policija kontroliše, pozivima i/ili dolaskom na adresu. To znam jer je koleginica prošla kroz karantin.

Naravno da ne možeš da izlaziš za to vreme , to je valjda poenta. Postoji dostava.
Može da prođe ako je ne uhvate ali zašto bi se bilo ko igrao. Neka uradi test ili odakle dolazi ili ovde.
Ok, test je skup to je problem...Nadam se da ce se do leta to nekako promeniti...
Problem je sto ce mozda morati da radi test dva pa cak i 3 puta jer ce se zadrzati u dve zemlje pa onda nazad u svoju...Znaci covek danas treba da ima
10 000€ mesecnu platu da bi mogao da putuje a obicni ljudi da zaborave...
Naravno da ne odbija test i da ne zeli da siri zarazu ali ipak mnogo je...

Back