Putovanje u Mađarsku

Happimess

Početnik
Poruka
10
S obzirom da ću krajem meseca boraviti u Mađarskoj, tačnije u Budimpešti, ozbiljno razmišljam o sigurnosnim aspektima i praktičnim savetima za bezbedno putovanje. Do sada sam proucio nekoliko značajnih informacija kako bih se adekvatno pripremio.
Ono što sam ja čuo jeste da je vazno biti oprezan prilikom korišćenja taksija, te se preporučuje da se usluge taksista naručuju preko zvaničnih aplikacija radi sigurnosti i transparentnosti. Takođe, preporučuje se plaćanje usluga i proizvoda putem kartice umesto konverzije evra u forinte kako bi se izbegle moguće prevare i nepotrebni troškovi.

Osim tih informacija ja ne znam previše.

Hvala unapred na ukazanom savetu i podršci.

S obzirom da ću krajem meseca boraviti u Mađarskoj, tačnije u Budimpešti, ozbiljno razmišljam o sigurnosnim aspektima i praktičnim savetima za bezbedno putovanje. Do sada sam proucio nekoliko značajnih informacija kako bih se adekvatno pripremio.
Ono što sam ja čuo jeste da je vazno biti oprezan prilikom korišćenja taksija, te se preporučuje da se usluge taksista naručuju preko zvaničnih aplikacija radi sigurnosti i transparentnosti. Takođe, preporučuje se plaćanje usluga i proizvoda putem kartice umesto konverzije evra u forinte kako bi se izbegle moguće prevare i nepotrebni troškovi.

Osim tih informacija ja ne znam previše.

Hvala unapred na ukazanom savetu i podršci.
Budimpešta je prilično laka za snalaženje, koristi slobodno gradski prevoz.

Imaj kod sebe barem neki iznos forinti . U principu možeš i u Subotici kupiti za dinare. Ne vidim ništa problematično sa menjačnicama u BP samo isrpati koji je kurs. Ionako nema značaj na manje iznose. Jedino izbegavaj aerodrom ili železničku, tu tradicionalno daju loš kurs. Imaš ih po gradu koliko želiš.

Izbegavaj Horgoš leti !!!!

Klopaj(te) van Vaci ulice i oko bazlike svetog Ištvana jer tamo je generalno sve podređeno dranju turista. U 6-om okrugu recimo oko Nygati Palyaudvar i WestEnd tržnog centra ima masa restorana i restorančića svih svetskih kuhinja sa pristojnim cenama. To je ktraj na koji izlazi Margit Hid(most). Znači sam centar a ipak nije tourist trap.

Mađari unapred uračunaju bakšiš i daju ga u računu...imaj tu informaciju na umu.

Uživajte, jer grad je prelep i prilično bezbedan uz naravno primenu osnove zdravog razuma.

I da, da ne prođeš kao ja jednom. Ako na toaletu piše F (férfi) to je muški, N (nő) je ženski.

Poslednja izmena:

Imaj kod sebe barem neki iznos forinti . U principu možeš i u Subotici kupiti za dinare. Ne vidim ništa problematično sa menjačnicama u BP samo isrpati koji je kurs. Ionako nema značaj na manje iznose. Jedino izbegavaj aerodrom ili železničku, tu tradicionalno daju loš kurs. Imaš ih po gradu koliko želiš.

Klopaj(te) van Vaci ulice i oko bazlike svetog Ištvana jer tamo je generalno sve podređeno dranju turista. U 6-om okrugu recimo oko Nygati Palyaudvar i WestEnd tržnog centra ima masa restorana i restorančića svih svetskih kuhinja sa pristojnim cenama. To je ktraj na koji izlazi Margit Hid(most). Znači sam centar a ipak nije tourist trap.

Mađari unapred uračunaju bakšiš i daju ga u računu...imaj tu informaciju na umu.

Uživajte, jer grad je prelep i prilično bezbedan uz naravno primenu osnove zdravog razuma.

I da, da ne prođeš kao ja jednom. Ako na toaletu piše F (férfi) to je muški, N (nő) je ženski.Ja ne bih želio riskirati da me uhvate zbog nepoštovanja pravila. Zanima me koje su opcije plaćanja dostupne tamo. Da li je moguće kupiti karticu na trafici ili platiti kreditnom karticom, s obzirom da u Beogradu možemo koristiti kreditne kartice za plaćanje prevoza? Hvala vam unaprijed za savjet u vezi s aerodromima i željezničkim stanicama.

I da, da ne prođeš kao ja jednom. Ako na toaletu piše F (férfi) to je muški, N (nő) je ženski.
Ja ne bih zeleo da rizikujem da me uhvate zbog neplaćanja prevoza. Zanima me koje su opcije plaćanja dostupne tamo. Da li je moguće kupiti karticu na trafici ili platiti kreditnom karticom, s obzirom da u Beogradu možemo koristiti kreditne kartice za plaćanje prevoza? Hvala vam za savet u vezi s aerodromima i zeleznickim stanicama.

Imam nekoliko pitanja u vezi sa troškovima hrane. Da li znate kolika je prosečna cena obroka? Planiram da naručujem hranu za šest dana boravka i planiram da ponesem oko 300 EUR. Da li mislite da je ta suma dovoljna? Hvala vam !

Da li bar većina zna osnove engleskog jezika prema vašem iskustvu a to mi dosta znači zbog snalaženja?

Budimpesta je siguran grad, nemas se cega bojati.
I ja volim da imam forinte u gotovini, malo barem za neke sitnice usput. Eto Fortes ti je napisao gore. Menjamo u Subotici ali sve da menjas u BP nije nikakav problem.

Poslednji put smo koristili taksi pre oko 3 godine mislim. Jednom su nam zvali u hotelu, drugi put smo ga uzeli sa stajalista. Bili su korektni, vozili su najkracim putem a cena nije bila veca nego u Srbiji. Da li je sada drugacije ne znam.
Nisam imala lose iskustvo nikada sa njima a davnih dana sam ih koristila puno. Ja sam ih zvala telefonom.

Ne znam koliko dana ostajes/ostajete, sta te zanima u svakom slucaju ako ostajes vise dana preporucuje da malo obidjete i okolinu Budimpeste.

I ja volim da imam forinte u gotovini, malo barem za neke sitnice usput. Eto Fortes ti je napisao gore. Menjamo u Subotici ali sve da menjas u BP nije nikakav problem.

Poslednji put smo koristili taksi pre oko 3 godine mislim. Jednom su nam zvali u hotelu, drugi put smo ga uzeli sa stajalista. Bili su korektni, vozili su najkracim putem a cena nije bila veca nego u Srbiji. Da li je sada drugacije ne znam.
Nisam imala lose iskustvo nikada sa njima a davnih dana sam ih koristila puno. Ja sam ih zvala telefonom.

Ne znam koliko dana ostajes/ostajete, sta te zanima u svakom slucaju ako ostajes vise dana preporucuje da malo obidjete i okolinu Budimpeste.
Koliko se čovek može snaći bez znanja mađarskog?

Da li mislite da je 300 EUR dovoljno za pet dana boravka za obilazak i za jelo

Da li mislite da je 300 EUR dovoljno za pet dana boravka za
Nema šta da se brineš ako znaš engleski 🙂

300 eur, pa vidi ja sam provela 7 dana a da sam prošla sa mislim 150 eur 😂. Doduše, nisam izlazila na fensi mesta niti po muzejima, samo skromna klopa. Predvidi kao da si kod nas. Koliko para toliko- znaš već.
Hvala ti puno na odgovoru i pomoći

Koliko se čovek može snaći bez znanja mađarskog?
Ne znam, ja pricam madjarski.
Generalno ljudi manje znaju engleski nego nasi ali verujem da u centru pricaju.
Iskreno nisam ni obracala paznju koliko ima natpisa na engleskom.
Da li mislite da je 300 EUR dovoljno za pet dana boravka za obilazak i za jelo
Naravno da je dovoljno ukoliko ne jedes od jutra do sutra po restoranima. Ja bih izbegavala centar tu moze obicna kafa da ti bude 5 evra, kurtos kolac 8 evra i tome slicno. Zadjes malo u neku manju ulicu i dobijes isto to u pola cene.

Ne znam, ja pricam madjarski.
Generalno ljudi manje znaju engleski nego nasi ali verujem da u centru pricaju.
Iskreno nisam ni obracala paznju koliko ima natpisa na engleskom.

Naravno da je dovoljno ukoliko ne jedes od jutra do sutra po restoranima. Ja bih izbegavala centar tu moze obicna kafa da ti bude 5 evra, kurtos kolac 8 evra i tome slicno. Zadjes malo u neku manju ulicu i dobijes isto to u pola cene.
Jasno hvala

Ja ne bih zeleo da rizikujem da me uhvate zbog neplaćanja prevoza. Zanima me koje su opcije plaćanja dostupne tamo. Da li je moguće kupiti karticu na trafici ili platiti kreditnom karticom, s obzirom da u Beogradu možemo koristiti kreditne kartice za plaćanje prevoza? Hvala vam za savet u vezi s aerodromima i zeleznickim stanicama.

Imam nekoliko pitanja u vezi sa troškovima hrane. Da li znate kolika je prosečna cena obroka? Planiram da naručujem hranu za šest dana boravka i planiram da ponesem oko 300 EUR. Da li mislite da je ta suma dovoljna? Hvala vam !

Da li bar većina zna osnove engleskog jezika prema vašem iskustvu a to mi dosta znači zbog snalaženja?
Karte se kupuju na automatima na kojima je moguće naravno karticama platiti. Karte se moraju otkucati ili u prevozu (bus tramvaj) ili na stanici (metro).
Ne zaboravi da validiraš tj otkucaš,džaba što je imaš bez toga.

Što se tiče engleskog, mlađi uglavnom pričaju koliko toliko, stariji teže. Van Budimpešte je to veći problem, u BP nije. U kafićima i restoranima uglavnom znaju dovoljno da te posluže, e sad ako tražiš nekoga za kvalitetnu filozofsku diskusiju...sretno :lol:

Mislim da u BP nemas cega da se plasis, bio sam tamo vise puta, sto sa nekim devojkama, sto u grupi sarenolikoj, nikad se nisam osecao ugrozeno na bilo koji nacin.

Za prevoz ne znam jer sam uvek isao kolima i vozio se kao po Beogradu sto vozim, nije komplikovan grad uopste.

Treba izbegavati mesta po centru za jelo jer sam imao tamo i dorucak sa devojkom tada za tipa 60 evra, a imao sam i veceru sa ekipom nas 5 i svi jeli regularno za tipa 150 evra sa picem, sto je i ok. Cene su ti manje-vise kao i u Beogradu, grad je ok, ljudi prijatni.

I malo me iznenadilo to sto u centru dosta stvari ne mozes platiti kesom, to mi je jedina neprijatnost koju sam doziveo, jer im baguju aparati za kartice dosta.

Back