Putovanje kroz vreme

Pokušaću da objasnim a da ne ispadnem smešna.
Negde sam pročitala da vreme ne postoji. Tj ljudi su ga izmislili da bi lakše objasnili kad se nešto desilo ili treba da se desi.
Tipa prekjuče sam sreo Peru ili sutra mi je rodjendan.
Bunilo me je to što starimo ali je objašnjeno da je to fiziološki proces i nema veze sa vremenom.
Tako da ja verujem u to.
E sad moguće da vreme postoji i ima neke veze sa brzinom svetlosti a ja prosto nisam u stanju da to razumem ili nema ko da mi objasni.
Vreme je kretanje u prostoru. Postoji ali je relativno.

Najočigledniji primer je protok peska u peščanom satu, protok peska=protok vremena i predstavlja sadašnjost između prošlosti i budućnosti.
Meni je peščani sat nešto od najfascinantnijih izuma ikada.
Screenshot_20220709-130529_Chrome.jpg

Pokušaću da objasnim a da ne ispadnem smešna.
Negde sam pročitala da vreme ne postoji. Tj ljudi su ga izmislili da bi lakše objasnili kad se nešto desilo ili treba da se desi.
Tipa prekjuče sam sreo Peru ili sutra mi je rodjendan.
Bunilo me je to što starimo ali je objašnjeno da je to fiziološki proces i nema veze sa vremenom.
Tako da ja verujem u to.
E sad moguće da vreme postoji i ima neke veze sa brzinom svetlosti a ja prosto nisam u stanju da to razumem ili nema ko da mi objasni.
Ne osećam se 100% kompetentnim, ne znam uskostručne definicije, samo iznosim kako doživljavam problematiku:
Vreme je, poput drugih fizičkih veličina (osnovnih ili izvedenih) stvar definicije. Slično je sa aksiomima, na primer tačka u geometriji, neophodna za definisanje svega ostalog u toj matematičkoj disciplini.
Skloni smo da za stvari koje ne možemo da vidimo / nemaju masu / apstraktne su, dovodimo u sumnju njihovo postojanje.

Što se starenja tiče, čini mi se da nisi dobro protumačila smisao stava. I sam smatram da da je starenje posledica uopšteno fizioloških procesa, a detaljnije negativnih uticaja spoljne sredine na fiziološke procese u organizmu. Stav je da kada bi organizam egzistirao u idealnim uslovima za život, vreme ne bi imalo uticaja (iako postoj i teče), tj organizam ne bi vremenom stario. Pošto takvi uslovi postoje i približno su slični za sve jedinke neke vrste, vreme je ispala zgodna mera starosti, jer je najviše korelisana od svih raspoloživih parametara.

Organizam ne bi vremenom stario?!

Postoji teorija blizanaca. Jedan da ostane na Zemlji a drugi da ode svemirskim brodom koji se kreće brzinom svetlosti (koja iznosi oko 300 000km/s u vakuumu) i posle 50 godina ovaj blizanac koji je bio na Zemlji izgledao bi tako, dok drugi blizanac po povratku na planetu ne bi ostario (ili neznatno).

Teoretski moguće uz postizanje konstantne brzine svetlosti i još nekoliko uslova.

Dimenzije? Da li je svaki trenutak u vremenu dimenzija za sebe?

Nije dimenzija za sebe ali je reprezentativan primjer koordinatnog sistema. Trenutno se vrijeme smatra koordinatom, kao i prostor. Vrijeme je dio koordinatnog sistema vremenskog prostora, spacetime.
Postoje dva tipa koordinatnog sistema. Za vrijeme je prikladan kruzni, polarni sistem. Za prostor ortogonalni sistem.
Koordinatni sistem nije samo teoretski nego i stvaran. Prostor se rasteze i skuplja, i vrijeme se negdje manje trosi negdje vise, pa je vremenski prostor iskrivljen. Primjer je gravitaciono polje planete.

Poslednja izmena:
Nije dimenzija za sebe ali je reprezentativan primjer koordinatnog sistema. Trenutno se vrijeme smatra koordinatom, kao i prostor. Vrijeme je dio koordinatnog sistema vremenskog prostora, spacetime.
Postoje dva tipa koordinatnog sistema. Za vrijeme je prikladan kruzni, polarni sistem. Za prostor ortogonalni sistem.
Koordinatni sistem nije samo teoretski nego i stvaran. Prostor se rasteze i skuplja, i vrijeme se negdje manje trosi negdje vise, pa je vremenski prostor iskrivljen. Primjer je gravitaciono polje planete.
Vremenski prostor ne može biti iskrivljen zato što vreme teče linearno. Ono može teći brže ili sporije ali uvek linearno. Polarni sistem
koordinata ne može opisati tačku u vremenu, zato što polarni sistem opisuje daljinu do referentne tačke i ugao, dakle 2d sistem
koji nikakve veze sa vremenom nema. Ono što mi imamo je 4 dimenzionalni koordinatni sistem, gde se 4. koordinata uzima kao
tačka u vremenu.

Vremenski prostor ne može biti iskrivljen zato što vreme teče linearno.

Ortogonalna geometrija se moze opisati polarno, i polarna ortogonalno. To je semantika. Medjutim, u istrazivanjima i intuitivno kao sat na zidu bolje je opisati i shvatiti vrijeme kao polarne koordinate vremenskom prostora da bi shvatio zasto cestice zanemarljive mase i svjetlost putuju oscilatorno, i zasto se svemirski proracuni rade u kompleksnim zakrivljenim koordinatima, zasto potoji gravitaciono zakrivljenje vremenskog prostora. Ne samo to, nego se kruzne koordinate pojavljuju i na kvantnom niovou. A mozda i najvaznije, da bi znali zasto i kako postoji imaginarni, nevidljivi svijet. Priroda kretanja bilo cega je predoredjena koordinatnim sistemom.

Poslednja izmena:

Back