Putovanja

...ja delim njeno misljenje 1/1...zato sto sam to dozivio...a ti si samo cuo u pricama od sestricne itd itd itd...ako je ko putovao onda je to Frejka i mislim da ti je najveci promasaj jednoj zeni njenog iskustva reci da ne zna o cemu prica :mazi:...

Ја сам доживела да ми руско дете буде осам дана у кући (Радост Европе, ја осми основне, Оља шести) и да се на растанку осећам као да ми је неко срце ишчупао.

...Rusija je zemlja lepse kulture nego stvarnosti, narocito su zatvorene starije generacije...volim da citam njene pisce, slusam njenu muziku ali mi njima nismo braca ako oni nama jesu...vrlo malo o nama uopste znaju, osim grubih crta, a i prema svojima su kategoricni. Prosecan covek u Rusiji ne zivi dobro. Nazubljena zemlja, ostrih ivica. Uz to piju previse a pijanstvo im nije luckasto vec pateticno, pomalo agresivno...cak i zensko...jednostavno su nam daleko (prosecan Austrijanac o nama zna vise)...

Moj dozivljaj je totalno drugaciji. Ne preterujem, svako ko mi je prisao na ulici je pitao odakle sam, a na pomen da sam iz Srbije svi do jednog su uzvracali "Srbi, braca". Dok u Srbiji samo izraziti rusofili kazu da su nam Rusi braca, a vecina se gnusa bilo kakve veze sa njima. Valjda su im blizi anglosaksonci nego sloveni. Ne bih znala da kazem. Nas jezik je slovenski, nasa kultura je slovenska, nasa genetika je delimicno slovenska, kako nam bilo koji drugi narod moze blizi nego oni?

Ја сам доживела да ми руско дете буде осам дана у кући (Радост Европе, ја осми основне, Оља шести) и да се на растанку осећам као да ми је неко срце ишчупао.

I ja sam dozivio da sa Albancem odem na rucak i ispricam se ko sa rodjenim.

Ja pricam o manirima, i njihovoj kulturi...tu sam ih dozivio na x nacina i ni na jedan me nisu odusevili.

...ja delim njeno misljenje 1/1...zato sto sam to dozivio...a ti si samo cuo u pricama od sestricne itd itd itd...ako je ko putovao onda je to Frejka i mislim da ti je najveci promasaj jednoj zeni njenog iskustva reci da ne zna o cemu prica :mazi:...

Ljudi veruju u sta zele...moje misljenje o Rusima je potkovano ogromnom populacijom Rusa ovde...oni su veoma brojni i neretko beze glavom bez obzira iz Rusije.
Povrh toga sam mesec dana imala studenta na razmeni iz Jekaterinburga u kuci. Oni o nama imaju neku maglovitu predstavu a o sebi mahom izmastanu ili se svoje zemlje groze...u tome su slicni nama, polarizovani ali nemamo previse slicnosti sa njima.
Poznavalac je mozda vidjao neke na zabavama tu i tamo ali ja svakodnevno...i sa puno pouzdanja mogu da kazem da od njih i Rumuna nema nabusitijih radnika...koliko lepo saradjujem sa Azijatima i Italijanima toliko lose saradjujem sa Rumunima i Rusima...ako treba da se uradi glat' ce da preskoce a da drze banku bahato...ali kada pogledas, takva im je i drzava...puna prazne price i nekih nazubljenih kvazi pretnji...a rezultata malo...ima izuzetaka ali u gro slucajeva je tako...bahati...

Одмах након што си се вратио из Фукушиме окачен за стајни трап хеликоптера.

Ja pricam o manirima, i njihovoj kulturi...tu sam ih dozivio na x nacina i ni na jedan me nisu odusevili.

Takodje...sa dve devojke i jednim momkom...sa jednom sam se toliko smejala da je nas covek rekao "a lepo vas je videti":lol:...isto sam dozivela da me Bosnjaci ne puste nego kod njih na rucak pa na rucak pa bog...kada se predje granica "domaci" se drugacije gledaju...a moju zadnjicu je spasila Hrvatica, sa kojom se i druzim....onda, hrvatski pilot cim je usao u brifing sobu povikao je "gde je Freya, gde si covece, dodji posle da pijemo kafu":lol:...a u Nemackoj detektivskoj tv seriji je glavni lik Branko nekako...kad smo ogromna dijaspora...sada citam za Salcburg, dominantna manjina ex SFRJ...i ne znaju o nama...kako da ne...mesaju se sa Marsovcima a ne sa nama.

Ljudi veruju u sta zele...moje misljenje o Rusima je potkovano ogromnom populacijom Rusa ovde...oni su veoma brojni i neretko beze glavom bez obzira iz Rusije.
Povrh toga sam mesec dana imala studenta na razmeni iz Jekaterinburga u kuci. Oni o nama imaju neku maglovitu predstavu a o sebi mahom izmastanu ili se svoje zemlje groze...u tome su slicni nama, polarizovani ali nemamo previse slicnosti sa njima.
Poznavalac je mozda vidjao neke na zabavama tu i tamo ali ja svakodnevno...i sa puno pouzdanja mogu da kazem da od njih i Rumuna nema nabusitijih radnika...koliko lepo saradjujem sa Azijatima i Italijanima toliko lose saradjujem sa Rumunima i Rusima...ako treba da se uradi glat' ce da preskoce a da drze banku bahato...ali kada pogledas, takva im je i drzava...puna prazne price i nekih nazubljenih kvazi pretnji...a rezultata malo...ima izuzetaka ali u gro slucajeva je tako...bahati...
Јасно бре, све знаш видела из авиона и доживела етерично искуство на даљину.
Кад смо као легија странаца за екипу ШК Србобран освојили 90их два купа СРЈ са велемајсторима из Мађарске и Русије, независно што сам био у Москви и Самари ето тебе да ми тумачиш руско-српске односе.
Непроцењиво!

- - - - - - - - - -

Па то ти и јесте род рођени.

Poslednja izmena:

Kako rezultata malo kada su jedna od najbitnijih drzava u svetu? To sto drustveno bogatstvo nije ravnomerno rasporedjeno i to sto ne mozes da izvuces neki generalni zakljucak o njima i tome kako zive jer zavisi, ko si, gde si, sta si, ne znaci da sama zemlja nema dobre rezultate i da nije bitna. Sila su, tu nema govora.

Postujem tvoje iskustvo i na kraju krajeva, svako gradi misljenje iz licnog isustva. Ali veliko je pitanje, kada neko kaze, slicni su sa "nama", sta je to za tebe nama a sta za mene? Ja sam veliki ljubitelj slovenske kulture, slovenskih jezika, slovenskog nasledja i mene to slovensko jako vuce i osecam ga kao svoje. A Rusija je kolevka (ustvari Ukrajina ali nema veze, isto je). Naravno da postoje razlicitosti jer vec hiljadu godina zivimo odvojeni i poprilicno daleko, ali ako zelis da vidis slicnosti, videces ih mnogo. Pocni od jezika, arhaicnih reci u srpskom koje su napustene, vere, tradicije itd...

...ok...postujem...meni njihova stisnutost ne godi...ne znam koliko puta sam bila i uvek su me docekali poker fejs izrazi...a bas ne volim da radim sa njima...ali boze moj...verovatno svako prema sebi, pretpostavljam da se ja u njihovim ocima smeskam ko budala, i radim ko budala kad ne moram, i ne pijem ko budala...i i i...puno toga...antipatija je neretko uzajamna:)

...ok...postujem...meni njihova stisnutost ne godi...ne znam koliko puta sam bila i uvek su me docekali poker fejs izrazi...a bas ne volim da radim sa njima...ali boze moj...verovatno svako prema sebi, pretpostavljam da se ja u njihovim ocima smeskam ko budala, i radim ko budala kad ne moram, i ne pijem ko budala...i i i...puno toga...antipatija je neretko uzajamna:)

Jednostavno, ne leze tvom temperamentu verovatno.

Kako drugi gledaju na nas? Na primer, Arapi?

...inace, nije za temu, nije ni za pricu, nije nizasta...ali ja ne mogu da se oporavim od juce...nocas nisam mogla da spavam...pre neku noc, pricala sam ovde kada sam sanjala bolesnu decu, verovatno niko nije ni citao ali sanjala sam bolesnu decu tik pre puta..zamoli nas jedna zena da ponesemo odecu, knjige i takve stvari na Nepal jer, znate oni su imali dva jaka zemljotresa...elem, ponesemo mi to, nekih 30-40kg, nista posebno, tamo nas cetiri skupimo novac, sve sto smo imale, na gomilu, kupimo im neke nudle i keks,a ja vicem cokoladice cokoladice dok me Nepalac gleda u fazonu ne treba to njima, potrpamo sve u neka kola i krenemo put kampa...a tamo, hladno a oni bosi, bez vode, bez struje, bez obuce, bez cebadi, na zemlji, sirocad, majke sa bebama, starci, obraduju nam se, tek jedna mala me zgrabila za ruku, prljavo, ne govori, zivi u satoru na zemlji bez ogreva, vodi me da mi pokaze baku, mrsavu staricu, i jedinu lutku koju ima, blatnjavog Sundjer Boba i kocke koje su u stvari cepovi od zatvraca za flase...koje je ona skupljala...nema cipele...

Zahvalni, bez guranja naprave red kao zmijicu da prime od pisljivih no name devojaka keks od 200gr i nudle...prvo deca, pa stari i majke pa onda odrasli, hvala bogu bilo je za sve...obican keks...kao da je to neka pomoc...a nema ko da im pomogne jer nakon zemljotresa Indija je zatvorila granicu i ne pusta naftu tako da se ceka u redovima od par dana za pola rezervoara goriva a nedelju dana se stoji u redu za butan bocu, struje nama po par dana...gaziti nekoga ko je vec na zemlji je jako surovo ali politika je to...imaju cak i skolu, sator bez stolica, bez cebadi, bez knjiga, bez grejalica a oni nas ponosno vode da nam pokazu njihovu skolu...znam da niko ne moze da im pomogne, posebno ne iz moje zemlje, znam i da vas opterecujem bez razloga ali ne mogu da se priberem, javila sam se zeni da me uvrsti u tu logistiku jer iza nas ne stoji nijedna kompanija, prosicemo cebad i carape za sledeci put, kontaktiracu svaku posadu koja ide da ih poseti ali...nije to neka pomoc...ide zima, noci i dani su ledeni i oni ce krenuti da se razboljevaju i ne daj boze od zime...a Nepal ima takve probleme da ne moze o siromasnim da misli, o onima cije su se stracare prve srusile u zemljotresu...

IMG-20151228-WA0005.jpg
IMG-20151228-WA0021.jpg
IMG-20151228-WA0027.jpg
IMG-20151228-WA0047.jpg

Back