Artur Klark je u Odiseji 2010 zamislio kraj bipolarnog sveta, gde se Ameri i SSSR konacno mire pred zajednickim otkricem zivota van Zemlje (cus`, komunizam a.d. 2010 !

)...To se, fakticki desilo 1989,padom berlinskog zida, a 90-ih USA i Rusija, istok i zapad, ulaze u opste-blaziranu smesu...

tih godina sve se cinilo moguce, raznorazne teorije zavere, cveta serija Dosije X sa generalnim vladarima iz senki, iznad svih nacija, pa tako i nad ove dve najjace.... Danas, s dezavijem bipolarnog sveta, gde ponovo imamo Regana i Gorbacova (da ne kazem, Breznjeva) u likovima Trampa i Putina, uz opstu otimacinu nad resursima ove planete izmedju ta dva vrh-igraca uz poneke jacajuce nove (Kina,itd)...cini se da ideja o zbirnoj, krovnoj vlasti skrivenih gospodara zaista nema, nit je ikada imala ikakvoga uporista i smisla...ili je taj danasnji sukob ponovo fingiran?

tesko je zamisliti, u ovoj borbi interesa kakvom se ona danas cini...sve je to vrlo - down to earth...
Opet, ima zanesenjaka, raznoraznih hipoteza i prica, koje sve izbijaju iz cuvenog Rozvela...Pa, nije li se najcuveniji incident s otvorenim kontaktom i sukobom desio bas 90-ih, na tlu latinske Amerike, tu kod tebe, mislim da je Brazil u pitanju, gde je vojska navodno mobilisana usled ponovljenog `rozvela` u nekom njihovom mestu, i to sa zivim, odbeglim putnicima, sa masom svedoka...? Raspitaj se..Eto prave misterije iz relativno savremenog doba. Bez namere da zvucim kao kompulzivni sakupljac svih mogucih teorija zavera kao Mel Gibson u onom cuvenom filmu sa Dzulijom Roberts, popularan za divno cudo bas tih 90-ih gde se Dosije X cinio poslednjim agnostickim neprijateljem i izazovom tog vremena (i gde glavni junak igrom slucaja nabasa na jednu od tih teorija koja se ispostavi kao istinita,cime sebi, pa i Dzuliji, natovari nevolju na vrat u vidu vladinih agenata

), ovde,recimo, mogu da serujem video trenutno najpopularnijeg rijeckog kompilatora ovakvih teorija, gde se taj covek i sam zaneseno bori da odvoji golu fikciju od nekakve plauzibilne materije u koju bi se moglo poverovati, mada mi se cini da gomilu stvari i sam uzima zdravo za gotovo, tipa usavrsavanje elektronske industrije od incidenta Rozvel i slicno, sto su sve zaista ono bas bljutava, opsta mesta kod teoreticara zavera, ili ljudi koji te teorije razmatraju (ako je na takav nacin, i ne cini se bas inspirativno, no dobro..); ovaj video ti nudi neku vrstu price i informacije koja u neku ruku navodno objasnjava osnovne teze kojima si otvorio ovu temu, pa izvoli, pogledaj. Ipak, imaj na umu danasnji svet Putina i Trampa.