Putovanja inspirisana hranom

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
Počelo je sa Entoni Bordenom. Izašao je iz uhodanih staza i zone komfora,iz statičnih kulinarskih emisija i uputio se na jedan poseban vid putovanja prateći zov svetu inkognito kuvara i jela ali pre svega uličnih majstora i lokalnih legendi prostog naroda,daleko od nekih turističkih atrakcija. Možda nije začetnik ovakvog vida turizma ali je svakako preko medija i tada u začetku društvenih mreža bio glavna inspiracija koja je zapljusnula komletnu javnost i koja traje i do danas čak se može reći da je danas apsolutni mejnstrim.
Kao neko ko je bio (i još je) obožavatelj "lika i dela " dotičnog i sam sam u nekim mestima pratio njegove ture, jeo kod istih uličnih prodavaca koji su sada zbog popularnosti bili ozbiljno već komercijalizovani, a odatle opet ohraberen nekim svojim putem pa ulazio u neke male "lokalnije" restorančiće i štandove i bez puno oklevanja naručivao šta ima na meniju često nerazumljivom da bih pronašao slučajno neki biser...ne zato što imam vlog ili bih da pišem knjigu nego onako...za moj gušt.

Danas ima mnogo ljudi koji su od nekih skromnih početaka i sitnih ulaganja putem društvenih mreža postali planetarne "zvezde"...kao recimo Mark Viens...kojeg bukvalno prepoznaju u svakom delu sveta, neki drugi ozbiljno rade produkciju i imaju čitave timove iza sebe kao recimo Soni Sajd. Da ne pominjemo velike tv mreže gde je ovakav tip emisija skoro podjednako zastupljen kao i klasično kuvanje na recept.

Da li biste vi putovali namenski da bi uživali u hrani nekog podneblja? Da li vas privlači takav vid avanturizma? Da li kada odete negde prvi put nebitno iz kojih razloga prepuštate se lokalnim jelima ili ste sigurniji uz kebab kod turaka i hamburger u nekom lancu?

moram priznati da su me ovakve vrste emisija u pocetku bile fantasticne... mogao si da vidis delove sveta i njihovu kulturu ishrane na mestima gde ne bi isao ni da ti plate milion dolara.. posle je sve postalo komercijala i dosada.... poslednjih godina,bas bas smaraju sa takvim emisijama,sve se svode na istu foru. Na Netflixu ima par dobrih koje pokazuju malo drugacije "putesestvije", meni se dopadaju emisije tih putesestvija kad jedu i spremaju lokalnu hranu,a ne neki fenseraj,neko izivljavanje..

"Ulicna Hrana:Latinska Amerika" potrazi to na Netflixu,odlicna je. to sam gledao ranije, i onda mi se desilo da sam prosle godine pre Coronke bio u Juzno Americi i nesto od tih stvari sam probao i odusevio sam se

moram priznati da su me ovakve vrste emisija u pocetku bile fantasticne... mogao si da vidis delove sveta i njihovu kulturu ishrane na mestima gde ne bi isao ni da ti plate milion dolara.. posle je sve postalo komercijala i dosada.... poslednjih godina,bas bas smaraju sa takvim emisijama,sve se svode na istu foru. Na Netflixu ima par dobrih koje pokazuju malo drugacije "putesestvije", meni se dopadaju emisije tih putesestvija kad jedu i spremaju lokalnu hranu,a ne neki fenseraj,neko izivljavanje..

"Ulicna Hrana:Latinska Amerika" potrazi to na Netflixu,odlicna je. to sam gledao ranije, i onda mi se desilo da sam prosle godine pre Coronke bio u Juzno Americi i nesto od tih stvari sam probao i odusevio sam se
Video sam na netflixu to...pogledaću. :ok:

Upravo o tome pričam(boldovano)...tako sam ja Vijetnam prošao,pratio Entoni Bordejna iz njegove emisije...ako ne mesto onda sam naručivao ta jela.
Zato i kažem da je to jako inspirativno u kojem god obliku bile emisije ili vlogovi i vuku čoveka da proba nešto novo.

hmmm:think: namenski samo zbog hrane ne...ja sam entuzijasta za prirodu, floru i faunu...misticna mesta, svetska cuda, stare civilizacije i neotkrivena blaga :lol:

dakle hrana mi je bitan vid dozivljaja ali kao dodatak gore nabrojanim...

iskrena da budem nikada nisam usla u neki fensi restoran ni na jednom putovanju u sopstvenoj reziji... :rumenko:
bez problema kupujem na pijaci voce i sa standova hranu, u tim malim birtijama gde god...i nekim nazovimo romanticnim malim restorancicima...
volim da jedem/probam lokalnu hranu i generalno da pricam sa lokalcima...
probala bih svu hranu sem mozda one koje mi deluje jako nehigijenski ili sirova, recimo u Africi ili Aziji...

probala bih ali mozda je ne bih kupila...za mene bi bilo idealno da narucim nesto, neku kombinaciju koju znam da volim...sastojke mislim a da od osobe sa kojom eventualno putujem capnem iz tanjira i probam neku egzotiku :mrgreen: onda mogu biti i hobotnice ili sta god...ako ne moram da budem sita od toga...

a emisije...da gledam ih odavno...skoro sve vrste kulinarskih...a naravno te koje su sa putovanja su nesto specijalno :heart:

da li sam ikada pratila njihove destinacije sto se hrane tice i probala? Nisam... da li bih? svakako ako je usput ili se poklapa sa mestima gde bih otisla iz drugih razloga :)

Deluje kao sjajna ideja i zabava :super:

pre mnogo godina sam gledao neku emisiju mislim da je na Travel Chanel. o Talinu i o cuvenom mesu od medveda. ima neki restoran na fazon iz srednjeg veka.. I par godine posle tacnije 2014, 2016, 2017 i 2019 sam bio u Talinu i uvek odem u taj restoran,ali naravno porucim drugu klopu. Probao sam meso medveda, pivo od cimeta, neke njihove slatke rakije, pa onda meso divljeg vepra sa nekim zitaricama nesto,sta sve ne :D odlicna stvar i nije nesto ni skupo 50ak Eura te izadje full meni po osobi. za jednom probati,nije strasno.

Takodje za Cabo san Lucas (Meksiko), dobio sam preporuku od kolege Meksikanca koji je rekao: nemojte u Meksiku nikad ici u ona fensi mesta i sto vidite na TV, tamo je RIP OFF,odnosno sisanje po usima sa cenama,a hrana prosek. Nego smo otisli u neki manji restoran gde samo lokalci znaju i dolaze,naravno engleski niko ne zna,ali za 10$ smo jeli kao da smo vola na raznju porucili, jedno pice dobijes , tortilja i salse u neogranicenim kolicinama,naravno neki namazi tipa Gvakamoli i Pavlaka , a meso sta porucis, i jedes ko covek, plus te ne oderu,jer oni cim vide belca misle da si Amerikanac, pa te oderu. Zato im mi uvek kazemo: e mi nismo Ameri i nemojte nama te fore :) odma spuste cenu po lokalu ;)

volim da jedem/probam lokalnu hranu i generalno da pricam sa lokalcima...
probala bih svu hranu sem mozda one koje mi deluje jako nehigijenski ili sirova, recimo u Africi ili Aziji...

:super:
kad smo vec kod toga, na jednom od prethodnih ugovora, bili smo na Tajlandu. Naravno kako to biva vecina ljudi na brodu "otkida" na Thai kuhinju ,koju sam inace probao na Novom Zelandu,a zasto tamo? pa zbog razloga koji si navela gore ;)

Znaci, Tajland izlazimo napolje,jedan deo ekipe uzima nesto sa fast food standova,onako pristojno izgledaju..... to isto vece: svi proliv,povracanje,temperatura,3 dana.... toliko

pre mnogo godina sam gledao neku emisiju mislim da je na Travel Chanel. o Talinu i o cuvenom mesu od medveda. ima neki restoran na fazon iz srednjeg veka.. I par godine posle tacnije 2014, 2016, 2017 i 2019 sam bio u Talinu i uvek odem u taj restoran,ali naravno porucim drugu klopu. Probao sam meso medveda, pivo od cimeta, neke njihove slatke rakije, pa onda meso divljeg vepra sa nekim zitaricama nesto,sta sve ne :D odlicna stvar i nije nesto ni skupo 50ak Eura te izadje full meni po osobi. za jednom probati,nije strasno.

Takodje za Cabo san Lucas (Meksiko), dobio sam preporuku od kolege Meksikanca koji je rekao: nemojte u Meksiku nikad ici u ona fensi mesta i sto vidite na TV, tamo je RIP OFF,odnosno sisanje po usima sa cenama,a hrana prosek. Nego smo otisli u neki manji restoran gde samo lokalci znaju i dolaze,naravno engleski niko ne zna,ali za 10$ smo jeli kao da smo vola na raznju porucili, jedno pice dobijes , tortilja i salse u neogranicenim kolicinama,naravno neki namazi tipa Gvakamoli i Pavlaka , a meso sta porucis, i jedes ko covek, plus te ne oderu,jer oni cim vide belca misle da si Amerikanac, pa te oderu. Zato im mi uvek kazemo: e mi nismo Ameri i nemojte nama te fore :) odma spuste cenu po lokalu ;)
ohhh u Meksiko bih i ja...mislim da bi mi se svidela njihova hrana :)
za medu nisam sigurna...iako sam detaljno davno citala kako se pravi sunka ili sta vec...nesto od sapa...zaboravila...mozda bih preskocila...:rumenko: volim mede...mislim...volim i kokoske...volim i meso... ali ne volim da ih ubijaju :rida:

kad smo vec kod toga, na jednom od prethodnih ugovora, bili smo na Tajlandu. Naravno kako to biva vecina ljudi na brodu "otkida" na Thai kuhinju ,koju sam inace probao na Novom Zelandu,a zasto tamo? pa zbog razloga koji si navela gore ;)

Znaci, Tajland izlazimo napolje,jedan deo ekipe uzima nesto sa fast food standova,onako pristojno izgledaju..... to isto vece: svi proliv,povracanje,temperatura,3 dana.... toliko
nisam imala problema tamo...tj. nisam jos nigde...mozda samo sreca :)

Jeo sam uzduž i popreko za 4-5 godina koliko sam išao tamo, skoro u 75% slučajeva uličnu hranu konzumirao i apsolutno ni najmanji problem nisam imao. Tajlandska kultura je kultura ulične hrane tj dobar deo Tajlanđana se hrani svakodnevno upravo po štandovima pa su isti daleko prometniji od klasičnih restorana samim tim opada verovatnoća da hrana bude pokvarena.
Zato je skoro uvek preporuka u svim vodičima da se jede na uličnim štandovima, naravno uz razumljiv oprez i zdrav razum. Ja nisam bio u Bangkoku dok ne overim par štandova u Soi 38...prosto mi to suludo da izbegavam jedan od glavnih razloga zašto idem tamo.
Uz ogradu naravno, nije svačiji stomak isti.

20171122_000742.jpg

20171129_202613.jpg

DSC_0087.JPG

Poslednja izmena:

Хрватска балканска черга :lol: :lol: :lol: најјачи коментар​

Фотка из хрватског летовалишта због које људи ЧУПАЈУ КОСУ СА ГЛАВЕ: "Само још логорска ватра је фалила! Класична некултурна СТО*А!"​

На Фејсбуку осванула је фотографија снимљена у Башкој Води око које се одмах развила расправа, преноси хрватски "Index".
Пише:М.З.М.08.08.2021. 19:14
V06k9kpTURBXy9jOGQ0ZDVhZDdmNDUzMDNhNzM1NjAwZTAxODJiMmQ1MC5qcGeRkwLNAp4AgaEwAQ
Сцена у Макарској Фото: Facebook

Наиме, на фотографији се види како се једна група направила ручак на плажи. Са собом су понели сто и клупе за седења, а на стол су поставили и лонце и тањире.

Дружини није сметало што се око њих сунчају други купачи, а на основу фотографије чини се да људима у околини није сметао постављен ручак, али по судећи према коментарима на фотографији, некима је ово засметало.
Брзо се развила расправа између људи који су ово сматрали некултурним и неприхватљивим и оних који у томе не виде ништа лоше.
Scena u Makarskoj
Сцена у МакарскојФото:Фацебоок

"Баш није лепо и некултурно је. То само могу направити балканске черге. Одлична слика какав је наш туризам", "Немам новаца али имам обзира према другим корисницима плаже. Како би било да свако тако ради? То су се спустили из неког камењара на један дан и тако тероришу све који плаћају своје летовање, не само скупе ресторане, већ и таксу, концесије евентуалне, туристички садржај и тако уништавају и људе који живе од туризма", "Није ствар новца, може се јести у сјештају, плажа служи за купање" "Само још логорска ватра. Некултурна сто*а", писали су једни.
"Не видим чему толико згражање. Људи се сналазе. Има на хиљаде столова по плажама, није тај једини, нека људи уживају, немају сви исте могућности. Гори су они "културњаци" што оставе смеће по плажи или што полуголе задњице сагињу тик до нечије главе",, "Данас је лепо видети да неко живи опуштено и не зависи о ономе шта ће нко рећи... мени је ово јако леп приказ једне породице... верујем да су све уредно покупили за собом", писали су други.

https://zena.blic.rs/lifestyle/fotk...upaju-kosu-sa-glave-samo-jos-logorska/eh2yn9w

Back