Putin proglasio kraj pregovora sa zapadom: Žele da nas unište i udave ali uništićemo i udaviti mi njih!

Бесконачно понављање о иранским дроновима.
Јесте, беше на почетку да су набавили једну серију дронова, и ту је крај приче о Иранцима. То је сад цела породица дронова, разноврсних особина и могућности. Чак су добили и млазни мотор, да лете још више и брже.

Не пратим ништа од наведеног. Боље рећи, уопште не пратим било шта домаће да бих се обавестио. Пратим стране коментаторе на енглеском (наглашавам да нико од оних које пратим није Рус), који читају разновсне вести обе стране, па их пореде по логици и свом искуству. Неки боље коментаришу међународну политику, неки војне ствари.

Руси нису економска сила ако се мери у еврима или доларима. Али ако се мери у куповној моћи, ту ствари стоје прилично другачије.

Запад је најбољи у производњи новца, нешто индустирје постоји тамо, слажем се. Али војна индустрија је слаба. Руси су наследили стари совјетски стил - огромне капацитете који у мирно време једва да раде. Сада раде пуном паром, неке нове фабрике су већ отворене, а биће тога још.

Колико ракета за Патриот системе се производи годишње? 550, рекао амерички сенатор. Планирају повећање на 600.
Гађа се са две ракете по циљу, уобичајена процедура. Значи, да гађаш 300 ракета.
Са садашњом количином руског гађања, то би потрајало испод месец дана. А осталих 11 месеци? Ракете пролазе и погађају циљеве.
Цео политички запад не може да направи милион граната годишње (Америка, ЕУ,...), а Руси сами праве око 5 милиона.

Могу ја да мислим о суровом рату шта год хоћу... Овај рат показује да су Руси много боље опремљени, тј. да имају све шта им треба, а запад не може да постигне практично ништа. Шта су могли, већ су послали. Сада шаљу "мрвице" од тренутне производње.
Само је питање колико ће Украјина изгубити.
Нама је било довољно 2 и по месеца да одустанемо... Шта Украјинци чекају, није ми јасно.
Mislis li ozbiljno , na osnovu svog pisanja, da su Rusi u bilo cemu sposobniji ili pametnniji (da ne pisem o finansisjkim mocima) od Zapada? Da je u pitanju opstanak toga Zapada oni bi proizveli nekoliko desetina miliona granata vise nego Rusi, proizveli bi sasvim dovoljno raketa za Patriote da obore sve sto Rusi posalju na njih... ali hajdemo o ozbiljnijm stvarima a ne o trosenju resursa koji su im preostali iza SSSR-a, koliko Rusija proizvede racunara, telefona, automobila, pegli i tostera godisnje? Ako vec nisu u stanju da proizvedu za 35 godina vise od 100 komada SU35S ili 12 komada SU57... Zemlja koja nemilice trosi svoje prirodne resurse (a i ljudske bogami) a da nije unapredila zivot obicnom gradjaninu nego je stvorila enormnu klocinu milijardera na tako mali BDP.

Jedna navodna svetska (vojna) sila se zaglavila u ratu sa slabasnom i propalom (po tvojim recima) Ukrajinom, pa jbt, oni su mozda reginalna sila, mozda. Verovatno bi ih Turci ili Poljaci u nekom eventaulnom sukobu razbucali.

Eh da, Rusi i dalje koriste iranske sahede, trenutno im je glavni dron u Ukrajini iranski sahed-238 na mlazni pogon, kad vec spominjes dronove na mlazni pogon. Rusi uvezu dron iz Iarana a onda nalepe na njega nalepnici i nazovu ga Geran-3, ybt i toliko su nesposobni kao propala drzava. Prosle, 2024-te, je Rusija koristila preko 15 hiljada iranskih dronova. Totalna propast bez bratje Iranaca i Koreanaca ( oni im salju granate i municiju sem topovskog mesa). SveCka vojna sila, ha.

Poslednja izmena:
Mislis li ozbiljno , na osnovu svog pisanja, da su Rusi u bilo cemu sposobniji ili pametnniji (da ne pisem o finansisjkim mocima) od Zapada? Da je u pitanju opstanak toga Zapada oni bi proizveli nekoliko desetina miliona granata vise nego Rusi, proizveli bi sasvim dovoljno raketa za Patriote da obore sve sto Rusi posalju na njih... ali hajdemo o ozbiljnijm stvarima a ne o trosenju resursa koji su im preostali iza SSSR-a, koliko Rusija proizvede racunara, telefona, automobila, pegli i tostera godisnje? Ako vec nisu u stanju da proizvedu za 35 godina vise od 100 komada SU35S ili 12 komada SU57... Zemlja koja nemilice trosi svoje prirodne resurse (a i ljudske bogami) a da nije unapredila zivot obicnom gradjaninu nego je stvorila enormnu klocinu milijardera na tako mali BDP.

Jedna navodna svetska (vojna) sila se zaglavila u ratu sa slabasnom i propalom (po tvojim recima) Ukrajinom, pa jbt, oni su mozda reginalna sila, mozda. Verovatno bi ih Turci ili Poljaci u nekom eventaulnom sukobu razbucali.

Eh da, Rusi i dalje koriste iranske sahede, trenutno im je glavni dron u Ukrajini iranski sahed-238 na mlazni pogon, kad vec spominjes dronove na mlazni pogon. Rusi uvezu dron iz Iarana a onda nalepe na njega nalepnici i nazovu ga Geran-3, ybt i toliko su nesposobni kao propala drzava. Prosle, 2024-te, je Rusija koristila preko 15 hiljada iranskih dronova. Totalna propast bez bratje Iranaca i Koreanaca ( oni im salju granate i municiju sem topovskog mesa). SveCka vojna sila, ha.
Твој комп, телефон и пегла, једнако као и моји, имају делове из Кине... како из матице Кине, тако и са Тајвана.
Епл постоји - зато што праве чипове на Тајвану. Све своје сјајне чипове до једнога. А склапају у Кини. Иначе би Ајфон коштао 3000 долара а не 1000. Очекујем од тебе дисертацију о робовском раду на далеком истоку... мада то може покварити задовољство западног потрошача.

Интел је почео да користи услуге ТСМЦа - зато што нису успели да сиђу на мање од 10 нанометара. Америчка немоћ - апсолутна ТСМЦова надмоћ над свима.
Енвидија се хвали са АИ и тако то... док сарађују са Кином. Иначе, ај' здраво.
Све немачке ауто компаније су одавно у Кини.
Долазе прве вести да запад купује технологију из Кине.
Кина школује огроман број инжењера - Америка их увози и свеједно има мањак.
Кинези раде док не постигну резултат - Американци и Европљани брину о повластицама, наплати прековременог рада и слично.

Када ми будеш показао један обичан ПиСи, цео направљен "made in USA" онда ћемо озбиљно да разговарамо. А за то ћеш сачекати барем 10 година, можда 20, а можда и не дочекаш.

Процене су да ће Кина имати 46% све индустрије на планети Земљи 2030 године. Значи, природно је очекивати да пола свих ствари што имаш буде из Кине.
А Кина и Русија су савезници - зато што запад махнито урла на обе земље истовремено. Њихов савез је природна последица. Да ли то на западу разумеју? Ни случајно.
Запад би да понуди "шаку бомбона" Русима, па да се они окрену против Кине. То је "зрелост" политике петогодишњака.

Запад неће опстати ако не доминира - а тренутно се види да ни случајно не могу да издрже сукоб са равноправним противником.
Колонијализам, који је пре неколико деценија формално завршен, се још увек спроводи у пракси. Украјинским ратом ће бити коначно заустављен, прекинут и послат у историју.

Русима помогли Иранци и Севернокореанци. Ок. И Руси имају савезнике.

А Украјинцима опремом и сателитима помаже практично цео Нато, Јужна Кореја, Јапан, Пакистан и ко зна ко све још.
Украјинци су потрошили сву совјетску опрему коју су имали, све што се совјетско могло набавити из Источног блока, па и свашта са запада.

Који је резултат на фронту?
Која је разлика битке за Бахмут према бици за Авдејевку?
По чему је најпознатија битка за Бердичи?
Колико је напада требало Русима да заузму Угледар? (око њега су се добро помучили)

Шта је последње што су Украјинци успели да заузму (прескочи пропаст коју су претрпели у Курској области) ?

Шта је најбитније западним приватним војним компанијама? Да имају уговоре.
Шеф једне чешке војне фабрике је дао податак да имају купљену производњу за још 8 година.

Мислиш да ће Украјинцима значити да добију било шта 2033. године?

Рајнметал је пре неки месец направио уговор са државом, за артиљеријске гранате од 4400 евра по комаду.
Не говоре о повећању производње.
Говоре о заради, о задовољству акционара.

Руска граната кошта 600-800 евра.

Mislis toliko puta si ga ti banovao? :D
A koliko je tek ona moderatorka koja je na mojoj ignore listi, ona samo gleda gde da me brise za neke gluposti tipa sto joj nisam rekao "ljubim ruke, kako ste danas?"...
Ја ниједном.

Одавно нисам модератор на политици, скоро 10 година.

Твој комп, телефон и пегла, једнако као и моји, имају делове из Кине... како из матице Кине, тако и са Тајвана.
Епл постоји - зато што праве чипове на Тајвану. Све своје сјајне чипове до једнога. А склапају у Кини. Иначе би Ајфон коштао 3000 долара а не 1000. Очекујем од тебе дисертацију о робовском раду на далеком истоку... мада то може покварити задовољство западног потрошача.

Интел је почео да користи услуге ТСМЦа - зато што нису успели да сиђу на мање од 10 нанометара. Америчка немоћ - апсолутна ТСМЦова надмоћ над свима.
Енвидија се хвали са АИ и тако то... док сарађују са Кином. Иначе, ај' здраво.
Све немачке ауто компаније су одавно у Кини.
Долазе прве вести да запад купује технологију из Кине.
Кина школује огроман број инжењера - Америка их увози и свеједно има мањак.
Кинези раде док не постигну резултат - Американци и Европљани брину о повластицама, наплати прековременог рада и слично.

Када ми будеш показао један обичан ПиСи, цео направљен "made in USA" онда ћемо озбиљно да разговарамо. А за то ћеш сачекати барем 10 година, можда 20, а можда и не дочекаш.

Процене су да ће Кина имати 46% све индустрије на планети Земљи 2030 године. Значи, природно је очекивати да пола свих ствари што имаш буде из Кине.
А Кина и Русија су савезници - зато што запад махнито урла на обе земље истовремено. Њихов савез је природна последица. Да ли то на западу разумеју? Ни случајно.
Запад би да понуди "шаку бомбона" Русима, па да се они окрену против Кине. То је "зрелост" политике петогодишњака.

Запад неће опстати ако не доминира - а тренутно се види да ни случајно не могу да издрже сукоб са равноправним противником.
Колонијализам, који је пре неколико деценија формално завршен, се још увек спроводи у пракси. Украјинским ратом ће бити коначно заустављен, прекинут и послат у историју.

Русима помогли Иранци и Севернокореанци. Ок. И Руси имају савезнике.

А Украјинцима опремом и сателитима помаже практично цео Нато, Јужна Кореја, Јапан, Пакистан и ко зна ко све још.
Украјинци су потрошили сву совјетску опрему коју су имали, све што се совјетско могло набавити из Источног блока, па и свашта са запада.

Који је резултат на фронту?
Која је разлика битке за Бахмут према бици за Авдејевку?
По чему је најпознатија битка за Бердичи?
Колико је напада требало Русима да заузму Угледар? (око њега су се добро помучили)

Шта је последње што су Украјинци успели да заузму (прескочи пропаст коју су претрпели у Курској области) ?

Шта је најбитније западним приватним војним компанијама? Да имају уговоре.
Шеф једне чешке војне фабрике је дао податак да имају купљену производњу за још 8 година.

Мислиш да ће Украјинцима значити да добију било шта 2033. године?

Рајнметал је пре неки месец направио уговор са државом, за артиљеријске гранате од 4400 евра по комаду.
Не говоре о повећању производње.
Говоре о заради, о задовољству акционара.

Руска граната кошта 600-800 евра.
Ohhh, ti bas od svega polovicno razumes, bas sve. Cuo si za nesto sto se zove intelektualna svojima, patenti itajrad? Tim barataju Amerikanci, zuta braca preko okeana samo figurativno motaju kablove (bar vi to u Srbiji znate) jer su jeftina radna snaga a ne tehnoloska i naucna sila. Pa tako TSMC lije poluprovodnicke plocice koje im dizajniraju Apple, AMD, Google, Mediatek, Qualcomm i NVidia, sve redom velike i znacajnije kompanije, neke znatno vece i bogatije od samog TSMC-a. Znaci, Tajvanci su samo jeftina radna snaga koja stanca plocice po tudjim zahtevima i dizajnu, stanca ih u enormniom kolicinama jer se drugima to ne isplati pored njih. Cak im i alate za te debljine procesorskog filma ispod 10nm radi holandski ASML.

Tako da apsolutno nemas pojma o cemu pises, drzi se necega drugoga.

Jbt, pa ti svakodnevno pratis ratna desavanja u Ukrajini!? Brate, ti si ozbiljno zagrizao za Put.tlera i Rusiju, nema diskusije sa tobom.
Hajd, ti meni ostaj u zdravlju i bolje da pisemo o nekim drugim temama, recimo komunalnim problemima u BGD-u, ti i ja imamo suprostavljena misljenja o svetu.

Ја ниједном.

Одавно нисам модератор на политици, скоро 10 година.
Ala si ti kuka, moderatorska kuka :D

ma daj, niko novi se ovde nije pojavio vec, hhhmm, 7-8 godina. Ko bre u 2018-toj ili 2025-toj jos ide na format foruma? Svi su otisli na drustvene mreze, twittere, nistagrame, facebooke, tik-tokove... ostali su samo (interMet) metuzalemi na forumima ili blogovima. Ugasili su se i serbiancafe i b92, verovatno ce i ovo mesto kada postane skupo za odrzavanje i kada pocnete gazdi naplacivati moderisanje..

Poslednja izmena:
pa i ti to radis isto na forumu godinama pa sta ti mozemo
Tixoglu, jesi li i ti dobio paket da glasuješ protivu ustaša i soroša:

1 (jedan) kilogram šećera,
1 (jedna) flaša ulja,
1 (jedna) kesa testenine,
1 (jedna) pašteta,
1 (jedna) konzerva sardina,
1 (jedan) mesni narezak,
2 (dve) kokošje supe (Podravka - budi Srbin) 1 1 1 (jedna) kobasica

Tixoglu, jesi li i ti dobio paket da glasuješ protivu ustaša i soroša:

1 (jedan) kilogram šećera,
1 (jedna) flaša ulja,
1 (jedna) kesa testenine,
1 (jedna) pašteta,
1 (jedna) konzerva sardina,
1 (jedan) mesni narezak,
2 (dve) kokošje supe (Podravka - budi Srbin) 1 1 1 (jedna) kobasica

nikad nista uvek me zaobilaze mozda zato sto znaju da nisam nikad bio glasac nijedne vlasti - za razliku od tebe :)

Krasnov još može nešto. :mrgreen:

Screenshot_2025-05-31-09-18-56-716_com.facebook.katana.jpg

Ohhh, ti bas od svega polovicno razumes, bas sve. Cuo si za nesto sto se zove intelektualna svojima, patenti itajrad? Tim barataju Amerikanci, zuta braca preko okeana samo figurativno motaju kablove (bar vi to u Srbiji znate) jer su jeftina radna snaga a ne tehnoloska i naucna sila. Pa tako TSMC lije poluprovodnicke plocice koje im dizajniraju Apple, AMD, Google, Mediatek, Qualcomm i NVidia, sve redom velike i znacajnije kompanije, neke znatno vece i bogatije od samog TSMC-a. Znaci, Tajvanci su samo jeftina radna snaga koja stanca plocice po tudjim zahtevima i dizajnu, stanca ih u enormniom kolicinama jer se drugima to ne isplati pored njih. Cak im i alate za te debljine procesorskog filma ispod 10nm radi holandski ASML.

Tako da apsolutno nemas pojma o cemu pises, drzi se necega drugoga.

Jbt, pa ti svakodnevno pratis ratna desavanja u Ukrajini!? Brate, ti si ozbiljno zagrizao za Put.tlera i Rusiju, nema diskusije sa tobom.
Hajd, ti meni ostaj u zdravlju i bolje da pisemo o nekim drugim temama, recimo komunalnim problemima u BGD-u, ti i ja imamo suprostavljena misljenja o svetu.
АСМЛ продаје машине за производњу чипова и ТСМЦу и Интелу. ТСМЦ ради на 3 нанометра, Интел није постигао мање од 10.
Па није до машина ваљда?
Ствар је у способности, у људском квалитету.

Полупроводничке плочице се не лију. То је потпуно погрешан опис.

Интелектуална својина... Забрањујеш другима да постигну исто? Кинези праве више врхунске науке од Американаца.

АСМЛ увози оптику из Немачке, хемију из Јапана, и ко зна са ким све још сарађују - такорећи пола света, да би правили своје одличне машине. И онда их Холандије те машине треба да стигну на Тајван или било где друго.
Кинези су, помоћу својих инжењера, својих сировина, своје технологије направили машине за 7 нанометара. Једина земља на свету која самостално прави машине за прављење чипова.
Ако мислиш да Кинези само копирају... Сети се да сада имају своју свемирску станицу у орбити. Само њихову - пошто су Американци тврдо забранили да учествују на Међународној свемирској станици (где су Руси, Американци, ЕУ, Јапан, Канада...).

Ја немам појма? Да ли избегавам одговор на било шта?

Ти си потпуно побегао од било чега детаљно о рату. Нити пратиш вести нити било шта. И на основу магле, свиђања или којечега још што нема везе са чињеницама - оспораваш мој поглед на рат, који је, уз изузетак да ипак нисам тамо, потпуно подржан чињеницама.

Могу да претпоставим да и о другим темама немаш баш обавештења него је исто - ако ти се свиђа, онда је добро. А чињенице... ко зна где су.

Ala si ti kuka, moderatorska kuka :D

ma daj, niko novi se ovde nije pojavio vec, hhhmm, 7-8 godina. Ko bre u 2018-toj ili 2025-toj jos ide na format foruma? Svi su otisli na drustvene mreze, twittere, nistagrame, facebooke, tik-tokove... ostali su samo (interMet) metuzalemi na forumima ili blogovima. Ugasili su se i serbiancafe i b92, verovatno ce i ovo mesto kada postane skupo za odrzavanje i kada pocnete gazdi naplacivati moderisanje..
Модератор сам од 2012.
Три године и кусур на политици... довољно.

Постоје разноразне глупости сада (друштвене мреже), али то није никога направило срећнијим, паметнијим, образованијим и слично. Прерасло је у болест зависности, удружено са справом намењеном да нас контролише, справом свемогућом... телефоном.
Сви вичу на Орвела, а Хакслијево се спроводи. За првога си сигурно чуо, а за другога?

Са појавом вештачке телегенције... Гомила неспособних да сами направе било шта ће питати телегенцију да им напише, нацрта, шта су већ потребе - али неће рећи да су то урадили.
Згрожен сам могућношћу да програм пише "људски" текст.
Све што ја пишем је моје и биће само моје.

Није ми прескочила тастатура за прва два слова код телегенције. То је моје мишљење о томе. И о онима који мисле да ће тако постати бољи.
То је природно тачно колико може бити природан златан зуб.

Модератор сам од 2012.
Три године и кусур на политици... довољно.

Постоје разноразне глупости сада (друштвене мреже), али то није никога направило срећнијим, паметнијим, образованијим и слично. Прерасло је у болест зависности, удружено са справом намењеном да нас контролише, справом свемогућом... телефоном.
Сви вичу на Орвела, а Хакслијево се спроводи. За првога си сигурно чуо, а за другога?

Са појавом вештачке телегенције... Гомила неспособних да сами направе било шта ће питати телегенцију да им напише, нацрта, шта су већ потребе - али неће рећи да су то урадили.
Згрожен сам могућношћу да програм пише "људски" текст.
Све што ја пишем је моје и биће само моје.

Није ми прескочила тастатура за прва два слова код телегенције. То је моје мишљење о томе. И о онима који мисле да ће тако постати бољи.
То је природно тачно колико може бити природан златан зуб.
Forum nije bolest zavisnosti takodje? Kad neko dolazi 10-15 ili cak 20 godina, ama bas svaki dan na isto mesto, otvori ga, iscita, ispise nesto... zar to nije svakodnevna ovisnost? Po cemu su ljudi koji odlaze na drustvene mreze vise/manje ovisni? Jedina razlika je sto oni nisu otkrili ili se primili na ovo mesto, jednostavno su nasli svoje "mesto" na nekoj aktuelnoj drustvenoj mrezi i grupi i tamo se "primili".

Moraces da se priviknes na AI, ljudi danas prave preko nje fotografije onoga sto im treba, pisu tekstove, rade ciljane prezentacije, tacno definisane CV-je, pisu pesme... moraces da se iskljucis sa interMeta ako zelis da izbegnes takve ljude.

Forum nije bolest zavisnosti takodje? Kad neko dolazi 10-15 ili cak 20 godina, ama bas svaki dan na isto mesto, otvori ga, iscita, ispise nesto... zar to nije svakodnevna ovisnost? Po cemu su ljudi koji odlaze na drustvene mreze vise/manje ovisni? Jedina razlika je sto oni nisu otkrili ili se primili na ovo mesto, jednostavno su nasli svoje "mesto" na nekoj aktuelnoj drustvenoj mrezi i grupi i tamo se "primili".

Moraces da se priviknes na AI, ljudi danas prave preko nje fotografije onoga sto im treba, pisu tekstove, rade ciljane prezentacije, tacno definisane CV-je, pisu pesme... moraces da se iskljucis sa interMeta ako zelis da izbegnes takve ljude.
Можда су они срећни сада, тренутно, не спорим. Нашли идеалну "пречицу".
Али, за 10-20 година, ја ћу да будем срећан, јер се сам трудим и самим тим имам способности.

За проверу биографије... Ништа не затражиш осим - напиши на лицу места своју биографију.

И док се не створи јавна база података о онима који варају у том смислу. Па да видиш онда да ли ће варалици да се верује.
Квалитет ће да превлада, без обзира колико су лењи и неспособни гласни, без обзира колико рекламирају "пречицу".

Можда су они срећни сада, тренутно, не спорим. Нашли идеалну "пречицу".
Али, за 10-20 година, ја ћу да будем срећан, јер се сам трудим и самим тим имам способности.

За проверу биографије... Ништа не затражиш осим - напиши на лицу места своју биографију.

И док се не створи јавна база података о онима који варају у том смислу. Па да видиш онда да ли ће варалици да се верује.
Квалитет ће да превлада, без обзира колико су лењи и неспособни гласни, без обзира колико рекламирају "пречицу".
Jednostavnije od svega sto si pobrojao da ovo i slicna mesta ne uzmes kao nesto ozbiljno u svom zivotu, trenutak zabave i nista vise. No, problem je da se ne navuces i taj trenutak ne preraste u neko ozbiljnije vreme u zivotu. I kraj price.

Back