Putesestvije

Koldar da li je Bratislava vredna obilaska. Kakvi su tvoji utisci o njoj?

BGlaptops obavezno svrati u Padovu. Grad je udaljen od Venecije samo 50km. To je grad proizvodjaca cipela. Ima lepih gradjevina i meni se kao mesto dopala ali sigurno da po lepoti ne moze da se poredi sa Venecijom. Medjutim, ono sto Padova ima to je cuvena pijaca cipela tako da ako si hteo da spojis lepo i korisno ovo je pravo mesto da za male pare dodjes do fenomenalnih italijanskih gilja.

Bratislava je simpatičan grad,ali je ipak bolje to vreme posvetiti nekom od obližnjih gradova tj.Beču i Budimpešti.Ako se baš neko i odluči za posetu ovom gradu, biće mu dosta i nekih 6-7 sati da vidi ono najvažnije, i to bi bilo to.

Ja sam sad smislio da iz 23,24ti dec budem u Trstu, 25ti u Veneciji, a 26tog ujutro rano da podjem ka Becu, pa sta bude, naci cu valjda bilo kakav smestaj na nevidjeno za jedno vece. Ipak nije malo da se vozi za dan preko 1200km.

…Podizanje vizne rampe za gradjane Srbije ne znaci da ce nasi putnici moci da se potpuno opuste i krenu na put samo sa pasosem u dzepu. U njega ce, ipak, morati da smeste i novac,vaucer hotela ili tacnu adresu krajnje destinacije. Ne mora da znaci, ali moze da se desi, da carinik zatrazi bas nesto od ove papirologije, o kojoj su ranije racuna vodile ambasade prilikom izdavanja viza…

…Granicna policija, kao i do sada, imace diskreciono pravo da od putnika zatrazi dodatne podatke ili dokumentaciju, pa cak i da ga vrati sa granice. Za prelazak neke od EU zemalja, nasi gradjani trebalo bi da u dzepu imaju minimum 60 evra po danu planiranog boravka ili da na drugi nacin obezbede izdrzavanje dok borave u inostranstvu. Dokazom o posedovanju dovoljno sredstava smatra se gotovina u odgovarajucem iznosu,izvod sa bankovnog racuna, putnicki cekovi, kreditne kartice, kao i garantno pismo da ce vam domacin finansijski pomoci za vreme boravka u EU. Pozeljno je i zdr. osiguranje koje pokriva troskove lecenja u evropskim zemljama. Ono se moze izvaditi u nekoj od osiguravajucih kuca, koje uglavnom imaju svoje saltere u vecim turis. agencijama. Osiguranje kosta oko evro po danu boravka…

…Posebno treba obratiti paznju na tzv. eko-zone u pojedinim zemljama. One podrazumevaju da, u zavisnosti od toga koliko vam CO2 emituje motor u automobilu, placate vinjetu za ulazak u obelezeno podrucje. Za vozilo sa oznakom “evro 3” dobija se zuta, a za “evro 4” zelena vinjeta. Na primer, u uzi centar cak 34 grada u Nemackoj ne moze da se udje sa zutom vinjetom. Cena ovih nalepnica je 5 evra, a pored Nemacke vazi i za Holandiju…

Izvor : Novosti

U javnosti je sve vise kontradiktornih informacija o tome da li, i koju,dodatnu dokumentaciju treba pokazati na granicnom prelazu.

Sa jedne strane imamo vlast koja tvrdi da je dovoljno da samo pokazemo crveni pasos i da su nam vrata (granice) svih zemalja otvorene.

Sa druge strane su se raspisali pojedini listovi, najvise ovi tabloidni,koji tvrde da je sve isto kao i pre ukidanja viza samo sto svu papirologiju ne moramo vise da nosimo u ambasade nego cemo to morati da pokazemo na granicnim prelazima i da tamo zavisimo od dobre volje granicara da li ce da nas puste. Ako idemo u posetu rođacima ili prijateljima onda treba da pokazemo garantno ili barem pozivno pismo. Ako idemo turisticki onda rezervaciju hotela u kome ćemo odsesti, obavezno putničko zdravstveno osiguranje, kao i rezervaciju turističkog aranžmana. Potreban je i dokaz da za vreme boravka možemo sebe da finansiramo, bilo u kešu, bilo preko bankovnih kartica, i to od 40 do ? evra dnevno, u zavisnosti od toga u koju državu ulazimo! (Izvor je danasnji, naravno Kurir).

Ako je to zaista tako onda to nije ta vrsta “slobode” putovanja, niti opustenosti samog putovanja i planiranja obilaska raznoraznih mesta po slobodnoj volji i kako nam se prohte u momentu.

Istina je verovatno negde na sredini.

Zato cu ja postaviti par pitanja svima nama zajedno, svestan da ce najbolje odgovore dati vreme i iskustva prvih putnika nakon 19.12.

Dakle,

Da li kontrolu papirologije i odluke o pustanju vrse samo sluzbena lica na prelazima zemalja na koje prvo nailazimo pri ulasku u zonu Sengena (u nasem slucaju Madjarka i Slovenija)?

Da li kad se prodje, npr. kontrola na ulasku u Madjarsku, onda pri kasnijim zaustavljanjima u drugim zemljama od strane saobracajne policije (prekrsaj saobracajni) ili klasicne policije (rutinska kontrola) nema razloga da se brinemo da ce proverom papira neko od njih doci na ideju da nemamo sve sto nam je neophodno za dalje putesestvije po njihovoj zemlji?

Da li bi pozivno pismo koje mi je poslao moj rodjak koji zivi u npr. Austriji bilo dovoljno da budem bezobrazan i promenim pravac mog puta ka Parizu umesto ka Becu?

Da li bi uplaceno nocenje u nekom hostelu/hotelu u npr. Amsterdamu bilo dovoljno da prodjem tog eventualno rigoroznog policajca i da, iako imam uplacena samo 3 nocenja u Holandiji, otputujem za Italiju i tamo ostanem 10dana?

Isto je glupa prica oko kolicine novca koju nosim sa sobom i pokazivanja istog da bi oni utvrdili da ja sa npr. 800 evra mogu da provedem u Evropi desetak dana. Kako ce on da bude siguran da cu ja ostati samo 10 dana, sta treba - da mi veruje na rec!?

Pozdrav ljudi

Poslednja izmena:
Samo opušteno
Što više šitam ovakva pitanja sve sam više uveren da je putovanje na zapad dobro da bi ljudi videli da tamo ne žive ljudožderi
Spoljne granice Šengenske zone su zajedničke. Kad uđeš u Sloveniju ili Mađarsku ušao si u Evropu.
Primetićeš prazne rampe na Austrijskoj ili Italijanskoj granici, možda poneku patrolu pogranične policije i to je to.
Naravno da je ostavljeno diskreciono pravo graničnim policajcima ali ono se pre svega odnosi na one koje bi i mi vratili sa naše granice.
Ako idete u Evropu podrazumeva se da vam treba bar pedesetak Eur dnevno
Bilo kakve kontrole unutar Šengenskog prostora su krajnje neubičajene.

Ja mislim da je to cista glupost. Moji drugari putuju stalno na hrvatske papire po kola i nikad ih nista ne pitaju. AKo vide 5 nekih njuski cudnih u Jugu, normalno je da ce da ih pitaju gde su posli. Najlakse je bukirati hotel bilo gde u Evropi preko www.booking.com, kad dobijes povratni mail sa pin brojem ti lepo to odstampas, otkazes sobu i imas papire za prelazak ako neko bas bude zakerao. Tako su se dobijale Madjarske vize na kilo.

Back