Put prema zabavištu

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako je krenulo u ovim našim školama sa davanjem sve većih prava i sloboda
učenicima, a bez odgovornosti koja bi trebala ići uporedo s tim koja samim tim
izostaje, sve mi se čini da će riječ škola uskoro odgovarati svom prvobitnom
značenju, tačnije riječi od koje je nastala i ušla u naš jezik. A ušla je iz jezika
starih Rimljana kao "schola", što je značilo "učilište".
No, to bi bilo još i primjereno da Rimljani nisu preuzeli ovaj naziv od starih Grka
koji su njime označavali nešto potpuno suprotno od učenja. "Schole" je u starom
grčkom jeziku značilo - "dokolica", "besposlica", "zabava", a sve to zato što
su se u tim "sholama" okupljala dokona djeca robovlasnika da zajednički provedu
vrijeme u igri i zabavi. Škola je, dakle, u početku bila - zabavište. Prateći
dešavanja u našim školama kao i u školama regiona u koje djeca dolaze sa pametnim
telefonima koji im služe za sve osim za učenje nečeg korisnog, kao i svim
slobodama koje su im date, stiče se dojam da će prosvjetnim radnicima preostati
samo još da budu nešto poput teta iz vrtića.
Po svemu sudeći evolucija u obrazovanju dovela je do blistavog vrhunca gdje će se
škola malo pomalo vratiti svojim korijenima.

Pitam se samo šta bi se istom logikom moglo dogoditi sa situacijom u gimnazijama
koje su u staroj Grčkoj u prevodu značile ništa drugo do “škole gimnastike”, a sama
gimnastika dolazila od grčke riječi “gimnos”što je značilo – “go”, “nag”, “neodjeven”.
Radi se o tome da su stari Grci, izvodili tjelesne vježbe goli, bez odjeće. Prema tome
je onda nastala i gimnastika, što bi u slobodnijem prevodu značilo – “golišanje”.
Gluho i daleko bilo.

Riada

RiadaT.

Prilozi

• 1708377989812.png
    1708377989812.png
    98 KB · Pregleda: 207
Poslednja izmena:
skola je izgubila trku sa mobilnim.

Nekad se nesto ucilo u skoli, sad i ne mora da uci. Sta ima da se uci kad vec sutra vise nista ne vazi.
Sve sto je danas potrebno je AI konverzacija. Sve sto treba, samo pitas AI preko mobilnog i ona ti odradi sve - od matematickih zadataka do pismenih sastava, na svakom jeziku koji je potreban za 'strane jezike'. Plus plus plus...

aj mi tu farsu zvanu skola da ukinemo vec jednom, da raspustimo ucitelje i uciteljice da mogu necim drugim kreativnim da se bave. I da malo roditelji vaspitavaju svoju decu kako zele.

skola je izgubila trku sa mobilnim.

Nekad se nesto ucilo u skoli, sad i ne mora da uci. Sta ima da se uci kad vec sutra vise nista ne vazi.
Sve sto je danas potrebno je AI konverzacija. Sve sto treba, samo pitas AI preko mobilnog i ona ti odradi sve - od matematickih zadataka do pismenih sastava, na svakom jeziku koji je potreban za 'strane jezike'. Plus plus plus...

aj mi tu farsu zvanu skola da ukinemo vec jednom, da raspustimo ucitelje i uciteljice da mogu necim drugim kreativnim da se bave. I da malo roditelji vaspitavaju svoju decu kako zele.
Ja je ne bih baš ukidala, a da bih mnogo toga mijenjala, mijenjala bih.

Back